Otec nesúhlasí s emigráciou

10. feb 2024

Dobrý deň, Chcela som Vás poprosiť o radu prípadne skúsenosti. Mám dieťa, s otcom nebol niaky kontakt sem-tam sa ozval že ho chce vidieť ale dieťa nemalo záujem väčšiu snahu alebo nápady nenavrhoval(nevideli sa 8rokov)dieta si ho vôbec nepamätá. Ku mne nemá najlepší vzťah, robil mi aj synovi napriek. Ale bol oboznámený s emigráciou a súhlasil. Ja som si zariadila skvelú prácu a odcestovala, pricestoval a zamestnal sa tu aj moj partner. Syn čaká zatiaľ doma do konca roka aby neprestupoval počas sk. roku a samozrejme začiatky sú ťažké najprv musíme všetko prichystať preto ostal doma so starými rodičmi. Po čase mi prišlo predvolanie na súd o styk s dieťaťom. Otec opäť očividne začal robiť napriek. Dieťa ho ani nechce vidieť. Otec očividne nechce aby dieťa odišlo. Ja som nám tu pomali vybudovala zázemie. Mame s partnerom stálu prácu vysoký príjem a pracovné časy tiež veľmi vyhovujúce. Stalo sa niekomu že sa musel vrátiť alebo dieťaťu súd nedovolil emigrovať ? Ďakujem za rady a skúsenosti.

anjelicek26
10. feb 2024

To čo vás napadlo nechať dieta babke a dedkovi a odísť bez neho... prestupit mohol teraz na polrok... otec ma teraz podľa mňa dosť dobré karty to postaviť ako tvoj nezáujem a opustenie dieťaťa kvôli kariére a novému partnerovi a žiadať syna k sebe... neviem neviem, snáď máš aspoň písomne od neho,že zo sťahovaním súhlasil...

cawes
10. feb 2024

Ak otec raz suhlasil dal ti to pisomne?
Nikdy by som si taketo nieco nenechala potvrdit len ustnpu dohodou. A to ze si dieta nechala na sk u rodicov s tym aby neprustoval pocas roka? Nic v zlom ale to si otcovi dietata podla mna dost nahrala.

koniarova
10. feb 2024

Fakt ste ho nechali doma? Nechápem. 🤷 Ak nemáš nejakú písomnú dohodu,tak máš zrejme o problémy postarané.

autor
10. feb 2024

´

mondolina
10. feb 2024

koľko má dieťa rokov? súhlas s vysťahovaním bolo písomné?

autor
10. feb 2024

Na slovensku som mala problém s prácou buď časovo nevychádzalo alebo finančne. Toto bola možnosť ako ísť za lepším životom. Viem pre mna samú to bolo ťažké ale chcela som pre nás lepší život. Bohužiaľ nemám nič. On sa nezaujímal preto som nemala pocit že by to mohol byť problém. Dnes už viem že to bola hlúposť.

mondolina
10. feb 2024

nič nie je predsa stratené. ak nebude súhlasiť otec, rozhodne súd.
koľko má dieťa rokov?

autor
10. feb 2024

mondolina dúfam v to obetovala som tomu veľa. dieťa ma 12 rokov.

maminkadeticiek
10. feb 2024

Fuu,nechat dieta doma a odcestovat s partnerom...Verim,ze si mala dobry umysel ale jednak mi to tazko pochopit ako matke a jednak pred sudom to bude vyzerat ale ze dost zle.Ja by som sa ber deti zblaznila a deti tak dlho bezo mna.

autor
10. feb 2024

@maminkadeticiek Bolo to ťažké veľa nocí som preplakala. Nemyslite že som si išla ,,užívať" ale doma sme zili samé a naozaj s ruky do úst. Vyživovaciu povinnosť si aj tak plnil ako sa mu chcelo nikdy nie v termíne. Partner prišiel až po čase sem aby mi pomohol a všetko urýchlil opustil svoju prácu a rozhodol sa prísť.

koniarova
10. feb 2024

Ako ste tam už dlho?

autor
10. feb 2024

@cawes áno viem. Ale tiež bolo treba zariadiť zázemie pre dieťa. A doma som bola v začarovanom kruhu bez východiska. Nečakala som že to takto zneužije proti mne keďže s dieťaťom nemal žiadny vzťah.

autor
10. feb 2024

@koniarova 3mesiace

nikaeli
10. feb 2024

Podľa môjho názoru si to mala riešiť súdne predtým, ako si sa odsťahovala.. Otec súhlasil písomne? či len slovne po telefóne? môže sa kľudne tváriť, že o tom ani len netušil a nedokážeš opak. Poraď sa s právnikom, aj tu na MK je skupina. Mne pri tom vyskočilo, aby to neotočil proti tebe, že si chcela odísť so synom bez jeho vedomia (únos). Myslím, že ti súd nemôže zakázať emigrovať, ale musíš vyriešiť otázku možného stretávania sa otca s dieťaťom. Bez ohľadu na fakt, že za ním doteraz otec nechodil, stále je tu jeho právo stretávať sa s ním 🤷🏻‍♀️ znie to absurdne, ale je to tak. Aj môj ex za dcérou nechodí, a to sme v rovnakom meste. Sudkyňa mi na to povedala len jedno - nie je to jeho povinnosť. Ale keďže je to jeho právo, ja som povinná mu to umožniť. Priprav si podklady, fakty, hovor k veci. Vytlač si prevody - kedy posielal peniaze, v akej sume. Čo mu kúpil. Či prispel napr na bicykel, zubné ošetrenie. Možno aj históriu hovorov -> ako často ťa kontaktoval a zaujímal sa o dieťa. Všetko, čo ti napadne v súvislosti so starostlivosťou o dieťa. Zdôvodni prečo si sa rozhodla odcestovať. Skús byť čo najviac pokojná, bez búrlivých emócií.

milanemila
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. feb 2024

@nikaeli Nemala som veľa finančních prostriedkov. A aj také ,,chodenia po socialkach" dochádzanie a neviem čo všetkom možné niečo stojí. Ono áno odišla som na chvíľu aby potom bolo lepšie ,a ľudia to odsudzujú, ale to že on sa nestaral, neberie na ohľad asi nikto, to je v poriadku je to predsa otec... To je hrozná situácia. Neviete náhodou na koľko zaváži výpoveď syna? Keďže záujem vôbec nemá.

damian85
10. feb 2024

Nenapísala si najdôležitejšie a to , čo ti prišlo zo súdu. Čo otec žiada. Nejdem ťa súdiť , ty sama vieš ako si to mala. Ale ak otec žiada striedavú starostlivosť , rozšírený styk , alebo niečo podobné , bude mu to tvojim odchodom značne uľahčené. Ak dieťa vydržalo 3 mesiace bez mamky u babky , vydrží aj u otca. Takže , kľudne sa môže stať že ti súd nariadi aby si mu ( kedže prekážka vznikla na tvojej strane ) dieťa odovzdávala ( na svoje náklady ) napr.2 x mesačne a to bude pre teba iný " hardcore " lietať odovzdať dieťa , prevziať dieťa a i.
Názor syna zaváži , nič to na veci nemení , že otcovi dieťaťa bude umožnené sa s dieťaťom stretávať a náklady na stretávanie budeš hradiť ty.

autor
10. feb 2024

@nikaeli nemal nikdy žiadne informácie ani kde žijeme ani nekontaktoval so záujmom. Neprispel nevedel ani len či má bicykel.

nikaeli
10. feb 2024

To naozaj neviem. Moja dcéra bude mať 17, momentálne je na tom tak, že už sama nemá záujem o jeho prítomnosť. Sme rozvedení 10 rokov a ona už nie je malé dievčatko, ktoré človek ľahko oklame rečičkami a lízatkom. Pochopila, že sa stále vyhováral na hlúposti. Na súd predvolaná nebola, nikto o jej názor nestál. Ja by som na tvojom mieste oslovila právnika. Nie je to ľahká situácia. Držím prsty.

fido69
10. feb 2024

Ako sa vodí tvojemu ex? Možno ti chce len robiť prieky, že si si našla nového partnera a možno si myslí, že sa ti vodí moc dobre a za súhlas bude chcieť peniaze...

autor
10. feb 2024

@damian85
Áno striedavá starostlivosť. To by pre mna znamenalo musieť sa vrátiť. A všetko bolo zbytočné, hlavne syn by mu to neodpustil trávil tu prázdniny aby sa zoznámil s krajinou a nerozpráva o ničom inom ako nech už je tu a nevie sa dočkať. 😓

autor
10. feb 2024

@nikaeli to je strašné právo otca ale právo dieťaťa asi nič 🤮

taga
10. feb 2024

Ja ti neviem poradit, chcem ti len naisat, ze ta naopak uplne chapem, ze ked si mala moznost nechat syna so starymi rodicmi, (ocividne asi maju dobry vztah, su na seba nauceny a vsetko funguje), tak si vycestovala skor, aby si spravila zazemie..
Neviem, ako by to robili ine... ci prist vsetci len tak do cudzej krajiny a riesit naraz byvanie, urady, zamestnanie, skolu, dieta v strese, mama v strese... za mna je tvoj sposob v mnohom pochopitelnejsi...

autor
10. feb 2024

@fido69 ja naozaj neviem. Roky sme nekomunikovali ani neviem kde býva keby to nevidím na papieroch od súdu.

autor
10. feb 2024

@taga Ďakujem 🙏

autor
10. feb 2024

@taga presne tak to aj bolo dieťa ani nemenilo adresu zili sme tam.

damian85
10. feb 2024

Nemyslím si aby mu striedavá starostlivosť prešla , ak to čo píšeš je pravda. Priprav sa ale na to , že ak bude skutočne na tom trvať môže sa súd naťahovať roky , môže žiadať znalecké dokazovanie , napríklad či odpor syna k otcovi nevychádza z manipulácie teba a i. To všetko znalecké dokazovanie ukáže , mam ich za sebou niekoľko. Každopádne či mu striedavá starostlivosť prejde , alebo nie , priprav sa na to že minimálne 2x mesačne mu syna budeš " voziť ". Či na týžden alebo na 2 dni je v podstate pre teba bezpredmetné. Pokiaľ nie je pozbavený rodičovských práv , má na to plné právo. Fér , nefér , správne , nesprávne , hold rodičov pre svoje deti vyberáme MY. Prirodzene ak nepochádzame z kmeňa z Oceánie , kde nám partnera vyberie náčelník kmeňa 😂

draik
10. feb 2024

Anagažujte advokáta, nech to nepokazíte ešte viac. Buďte pripravená na to, že ak súd schválil sťahovanie a určí nové časy stretávania, tak budete voziť dieťa na svoje náklady. Máte šťastie, že sa o potomka, ako tvrdíte, veľmi nezaujímal.

autor
10. feb 2024

@damian85 Ja som náčelník kmeňa s oceánie s katastrofálnom výberom 🫣 no ak to bude 2x do mesiaca je to zbytočné s Anglicka sa bude veľmi ťažko dochádzať, skôr je to nemožné. Ak sa smiem opýtať ako to dopadlo v tvojom prípade?

tenerifka
10. feb 2024

Nezufaj. 12-rocne dieta vie perfektne vyjadrit, co chce, ako citi vztah k "otcovi", a sud by to mal brat do uvahy