Prečo súdy pri striedavej starostlivosti nadržujú otcom?
Preco sudy v tejto krajine nadrziavaju stranu otcom? Preco ma otec len prava a okrem vyzivneho nema ziadne povinnosti? Preco ak chce zrusit zena striedavku, tak si na sude vypocuje nekonecne monology od sudcu ako skodi dietatu, ked otec nema pravidelny styk s dietatom a ked otec poziada o zrusenie striedavky, tak sudca len skonstatuje, ze otca nemozno donutit k pravidelnej starostlivosti o dieta. Co je toto za pravny stat? Matky sa musia starat o deti vzdy, otcovia len vtedy, ked sa im to hodi?
V nasom pripade chodilo dieta do skoly nonstop nepripravene, nenaucne, nenosilo si pomocky na vyucovanie, zaspavalo na hodinach, pretoze otec nedodrziaval vecierku. Triedna ucitelka, riaditelka vypovedali, ze dietatu neprospieva otcov rezim. Od sudcu som si vypocula monology, ako idem skodit dietatu zrusenim striedavky, streiedavka zostala. Ked si ex nasiel mladu pipku, ktorej nas syn nevyhovoval, ex poziadal o zrusenie striedavky - dovod bol, ze dieta si s partnerkou nerozumie, vznikaju konflikty a on nechce skodit dietatu, tak chce striedavku zrusit. Bez sudcovych monologov smerom k ex, striedavka zrusena.
Presne o iste sa stalo dcere mojej kolegyne na konci minuleho roka. Ked chcela zrusit striedavku pred 2 rokmi okna, lebo ex bol nezodpovedny, dieta do skoly nepripravene, casto na prve hodiny na vyucovanie ani neprislo, pretoze zaspali, pohoda jahoda, otec ma dolezitu funkciu pri vychove syna, striedavka zostala. Ked ju v decembri chcel chlap zrusit, pretoze udajne je jeho matka tazko chora a musi sa k nej prestahovat a starat sa o nu, sud bez akychkolvek otazok a hladania rieseni striedavku zrusil. Uz ta udajne dolezita funkcia role otca nebude chybat... Preco to tak je? Preco ked su otcovia udajne rovnako doleziti ako matky, preco sa k nim pristupuje inak? Preco im staci povedat, ze im dieta uz nepasuje do ich zivota a sudu to staci?
Akoze aby bolo jasne, ja nie som na strane otca a suhlasim ze podla toho co si pisala striedavka nie je spravna pre dieta.. ale sudca nerozhodoval nefer.. proste rovnako by pre tieto iste dovody nezobral dieta zo striedavej starostlivosti u otca ale ani u matky
@damian85 syn k otcovi ist nechcel, pretoze s otcom nemal prakticky ziaden hlbsi vztah, ex vzdy tvrdil, ze male deti su pre matky, velke pre otcov. Sud nic z toho nezaujimalo. Kolizna aj sudna psychologicka sa vyjadrili, ze vidia medzery vo vztahu otca k synovi, ktore sa vsak zaplnia castym stretavanim. Striedavka odklepnuta. Zo zaciatku boli velke place, syn k otcovi nechcel, kontaktovala som kuratelu, odpoved - dajte mu cas, musi si zvyknut, viete kolko takych deti place a zvyknu si. Casom uz syn k otcovi chcel chodit, ale prave preto, ze sa do skoly nemusel pripravovat, ze nemusel pisat domace, ze u otca sa do pol noci hral na playku, ze 4x tyzdenne jedli mekac a 3x tyzdenne pizzu. Odkedy u otca nie je, mimochodom, zo striedavky otec nestoji ani o vikendove stretavanie, tak si nepovedal ani jedinykrat, ze mu otec chyba, alebo mu chybaju nejake ich spolocne cinnosti. Syn casto povie, ze chce ist k otcovi, aby mohol hrat hodiny playko alebo ze keby bol u otca, projekt na ten a ten predmet by nemusel robit. Plne vsak rozumiem tomu, ze si chlap a tym padom je akykolvek argument zo strany zeny pre teba nedostatocny. Predpokladam, ze ak by tu napisal chlap, ze ak je dieta u matky a ma zhorseny prospech, tvoje odpovede by boli uplne ine.
@damian85 iste. Na to gymnázium si sa určite dostal tak že si mal zlé známky a zaspával si na hodinách , chodil si nepripravený a mal si zlé známky a gympel ťa vítal s otvorenou náručou , poď damiánko poď , na teba tu len čakáme.
Aj žiaci čo sú na učňovkách majú dobré vzťahy s rodičmi .
Nie ja nemám pocit že jedno pohlavie alebo druhé je niečo viac , niečo menej. Nemám pocit že niekto má vačšie právo alebo povinnosť a niekto nie. Za mňa akykoľvek rodič ktorý si neplní povinnosti voči dieťaťu je zbabelec a egoista. Či žena a či muž. Ak by bol tvoj ex moj kamarát dostane facku priamo v dverách , ale zároveň by som vedel že je to síce hňup ale nedonútim ho. Ale ak by som bol sudca nerozhodol by som inak ako rozhodol sudca vo vašom prípade a nie preto že nadržiavam mužom ale preto že by som chcel aby dieťa bolo tam kde ho chcú. Nič by to nemenilo na veci že ako človek by pre mňa zostal hňup.
@damian85 tu sa ale bavíme nie o SŠ, ktory uz viacmenej si zodpoveda sa svoj vykon v skole sám, ale 8rocnom dieťati, ktoré sa učí v škole základy, ktoré chodilo unavené, nevyspate a nepripravené. To je druhák, či tretiak na ZŠ, za ktorého zodpovedá rodič. Ak škola upozornila, že ziak má problémy, zrejme nešlo o jednorazový úlet, či to, že si 2xzabudol doma zošit. A vôbec tu nejde o známky ako také, ale ved tie vedomosti nadväzujú jedna na druhú na prvom stupni.
Niekedy iba láska nestačí, aj starať sa je potrebné.
@damian85 a miesto, aby sudca v záujme dieťaťa dohovoril otcovi, že sa treba starať a uviedol co bude ak nedôjde u otca k náprave, vypočula si matka, ktorá takúto striedavku považovala za skodlivu, morálne poučenie, že chyba je v nej. A to autorke vadí. Aj mne by vadilo.
A isto aj tebe, keby išlo o tvoju ex, ak by sa nestarala riadne o dieťa.
@janage pozri sa ešte raz na súde som nebol , neviem čo sudca povedal /nepovedal. Čo a koľko je pravda ale nezovšeobecňoval by som. Nezaujímal by ma frajer ex a ak by som podal žiadosť o zmenu starostlivosti - pretože by som mal pocit že dieťaťu škodí , ak by som tu zmenu starostlivosti docielil - nelamentoval by som na MK , ale bol rád že je dieťa spokojné a exovej partnerke kúpil flašku drahého vína , že vďaka nej sú veci tak ako som chcel a ako mám pocit že je najlepšie pre dieťa. V živote by odomňa nik nepočul že nemám záujem sa o dieťa starať a keby sa ex rozhodla že na to nemá s radosťou prevezmem aj jej 6 dní ktoré dieťa je u nej , pretože čas ktorý trávim s dieťaťom je pre mňa pozitívum nie negatívum. Takže nie ja by som na súde netvrdil že nechcem jej čas ktorý trávi s dieťaťom , neviedol by som hypotetické úvahy o tom kto komu nadržiava a užival si , že nakoniec bolo po mojom , nech už cesta k tomu bola akákoľvek , počita sa cieľ...
Tieto úvahy o tom kto sa má lepšie , či ten či ciká postojačky alebo ten čo po sediačky sa mi zdajú detinské. Často si muži myslia že sú najdoležitejší na svete a všetko sa toči okolo ich prdele , často si ženy myslia že sa celý svet krúti okolo ich zadku.....
@damian85, nerozumieme si. Stať nemôže rozlišovať medzi dvoma rovnocennými rodičmi ich práva a povinnosti. Nemoze dovoliť jednému sa beztrestne vzdať a druhému naložiť o to viac povinnosti. Proste je to nonsens. Má páky aj možnosti na vymožiteľnosť kompenzácie útek jedného z rodičov od zodpovednosti. Použil by ich úplne nemilosrdne v prípade, že by dieťa zostalo na krku jemu (štátu), prečo ich teda nepoužiť rovnako aj v prípade, keď od zodpovednosti chce utiecť len jeden rodič? Teraz je úplne jedno, ktory. Proste otec/matka, ktorý odmietnu ďalej prevziať zodpovednosť za svoje dieťa by povedzme museli hradiť nie len pár supove vyzivne, ale aj napríklad náhradu uslej mzdy rodiča, ktorý sa stara. A to nie je môj ružový oblacik, su krajiny, kde takáto regulácia skutočne existuje. Tak isto všetky pro forma striedavky, kde otcovia (sorry, s prípadom matky som sa ešte nestretla) vybojujú striedavku, aby nemuseli platiť výživné a viac ich dieťa nezaujíma. Pri všetkej úcte, ale zákon viac chráni psa, keď ho vyhodis pred dvere, ako deti. A že je to vo väčšine prípadov práve matka, ktorá si to s dieťaťom vyzerie, asi dobre nastavene nie je. A nie, nemám žiadnu traumu ani negatívnu skúsenosť. Len prichádzam pracovne do styku s depersonalizovanymi súdnymi spismi. Štatistika proste nepustí (mňa už vôbec, nakoľko je mojou prácou ju vytvoriť)
Vinit sud z nadrziavania otcovi? Sud vstupuje do uprav styku s dietatom az vtedy, ked sa rodicia nevedia dohodnut. Tam to zacina. Sud prihliada na zaujem dietata! Ak otec prejavil zaujem o striedavku ohladom syna, je to aj v zaujme dietata, umoznit otcovi vybudovat si so synom vztah. A co ak doteraz otec zaujem nejavil? Precitol a zistil co straca, chce to napravit a ma o dieta zaujem. Vyvijame sa. Nechces dopriat synovi zaujem zo strany otca? Striedavka nie je nastroj na boj rodica proti rodicovi. V prvom rade je to moznost pre dieta ako travit dlhsi cas s oboma rodicmi.
Zalezi od zaujmu. Ak otec nema zaujem nikto ho nutit nemoze. A zena by mala vediet s kym si dieta robi. Celkovo dospelého cloveka nemozno k nicomu nutit
@subartic chudatko to dieta, ked jeho otec vyhlasi, ze cakaju novy prirastok, ze jeho nova zena ho nema rada, takze nie je pre neho u nich miesto :( ja by som takeho ptca uz ani neoplula :/
@damian85, 🤣🤣🤣 ďakujem za uznanie, ale nie. Nie som z rozvedeného manželstva, moje deti žijú úplne nudne s oboma rodičmi, zase fakt, že vidím nejaký problém a mám nápad, ako ho zmierniť neznamená, že tomu zasvatim aj svoj čas, energiu a financie. To už skúšal Don Quichot (aj ked len ako literárna postava) a nezapísal sa do dejín práve ako hrdina. Za mňa je spoločná starostlivosť ideálny stav. Či už je striedava alebo upravená inak, to už nie je podstatné. Pokiaľ takuto úpravu jeden z rodičov odmieta, mal by to stat nejakým spôsobom postihovať a nie ju len preniesť povinnosti na druhého rodiča (a je nepodstatné, kto je ktorý rodič). V praxi to potom vyzerá tak, že ženy ťahajú za kratší povraz, štát si umýva ruky a chlapi majú ruku hore a frei. Áno, toto je tendenčné, lebo to neplatí stopercentne. Ani len v 90% prípadov. Ale v 80% sa už pohybujeme v reálnych číslach. A to nie je stav, ktorý by som popísala ako chvalitebny. Dokonca ani ako dostatočný. Hoci priznávam, že je lepší ako ešte pred pár rokmi.
Tému som len narýchlo prebehla, ale nedá mi to. Autorka, to si ty čo si nedavno založila temu ohľadom pani B.? Lebo tam tiež boli podobné podtémy ako súdnictvo, zlí otcovia a tak….
Zial zena v tomto vzdy taha za kratsi koniec. Jak sa hovori, ked muz a zena robia to iste, nie je to to iste…
Dvojity meter je nieco uplne ine. Ty si chcela zrusit striedavku druhej osobe, otec sam sebe. Keby si chcela zrusit striedavku sebe, sud ti tiez vyhovie. Lebo nemozes niekoho nutit vykonavat “rodicovske povinnosti”..
Autorka, oprav ma, ak to chápem nesprávne - ty si svojim návrhom chcela dieťa do svojej starostlivosti, teda si chcela uprieť otcovi jeho práva. S čím asi vtedy otec nesúhlasil. Otec svojim návrhom sa chcel vzdať svojich práv. Na čo si ty reagovala trucovito, že teda ani ty nechceš starostlivosť o dieťa. Tak?
Tvoj muž sa určite zachoval ako prvotriedny chňup, keď si dieťa chcel vziať len preto, aby nemusel platiť výživné a vzdal sa ho, keď to jeho frajerke nevyhovovalo.
Ale teraz sa vži do svojho dieťaťa a predstav si, že si vypočuješ (našťastie si to asi nevypočul), ako sa tvoj otec (ktorý aj tak na teba se*ie) vzdáva svojich práv voči tebe a matka na to reaguje, že teda aj ona sa chce vzdať. Ako by si sa cítila, si môžeš sama odpovedať. Týmto neschvaľujem to, ako sa sudca vyjadril, bolo to neprofesionálne.
Toľko len môj pohľad na tvoju skúsenosť. K zaujatosti sudcov sa vyjadriť nemôžem, pretože z môjho okolia mám len dva príklady a v oboch súd vyhovel požiadavkám matky neberúc do úvahy požiadavky otcov.
@gab1sol A možno chcela len sudcovi otvoriť oci, lebo úprimne autorku chápem čo tým chcela povedať. Najprv sa snažíš v záujme dieťaťa a musíš to pracne dokazovat, že dieťa chodí nepripravené do školy a zaspava na stole, každému to je jedno, lebo tatko chce tak matka nech sa aj na hlavu postaví. A zrazu keď tatko nechce pretože jeho frajerke to nevyhovuje, zrazu nie je problém striedavku zrušiť na jednom pojednávaní? Bez dokazovania zo strany otca, prečo zrazu striedavka nie je pre dieta vhodná? Pritom ide o otcovu pohodlnosť a jeho novej frajerky. Tam je to zrazu bez dokazovania. Tak mu chcela asi naznačiť že halooo a kde je záujem dieťaťa teraz? Tak ani ja nechcem mat povinnosť kedy sa mi uraci, ako otec… Len tu vidieť zaujatosť sudcu, zatiaľ čo otec nemusel nič, jej sa nalozilo hubovej polievky dvakrát. Otec nič. Ten si dvakrát odpochodoval ako nic
Keď zas bude mat ďalšiu frajerku, ktorá sa bude chcieť starať o jeho dieta, tak zas dáme striedavku? A čo je to dieta opička na špagáte a bude skakat ako to otcovi zrovna vyhovuje?
@kristinka92 tu islo len o to, ze ziadat niekomu zrusit styk (matka ziadala zrusit pre otca) je ine ako ziadat ho zrusit pre seba (otec ziada pre seba). Ze su to 2 rozdielne veci, ktore ziadas.
@zuza265 áno ale v prvom prípade to nežiadala z rozmaru ale z objektívnych dôvodov (neprospech v škole ktoré potvrdili aj učiteľky), v druhom prípade ak sudca je názoru že aj otec ma mat rovno styk s dietatom, mal na tomto názore aj trvat a otcovi pripomenúť že styk s otcom je pre dieta dôležitejší ako aktuálne potreby jeho aktuálnej frajerky.
@kristinka92 ako bolo napisane: nemozes nutit niekoho ku styku. To je ten rozdiel. Ja chapem co chces povedat. Ale su to proste rozdielne situacie. Sudca nerozhodoval nespravodlivo. Rozhodoval kvazi podla zakona. Ak by sa ona ako matka rozhodla, ze teda nechce sa stykat s dietatom, tak sa nebude a sud to vezme a nenariadi jej to nasilu. Reakcia sudcu ale podla mna bola primerana, lebo to tam nnavrhla z trucu, ze ok tak ani ja nechcem styk s dietatom.
Pretože je to tvoja strana mince. To ze ty tu uznesenie nejaké obvinenia to neznamená ze je to pravda...A to je to tak na všetkých súdoch. Ak by režim nevyhovoval alebo by bolo niečo zle je tam sociálna ktorá je v kontakte s oboma rodičmi oboch rodičov preveria tak ako v mojom pripade. Preveria stav v skolke/škole a riesi sa to.Obvinenie musí mať reálny a racionálny základ to je jednoduché. Vyplakavanie a osočovanie pred súdom neobstojí. Súdy tu vôbec neriešia stranu matky alebo otca a to môžem zodpovedne povedať. Ak matka nechce striedavku ale do osobnej a otec chce, sudy to skúmajú, ale nemôže súd predca nariadiť striedavu pokiaľ o to rodič(otec) nestojí.To consi napísala nemá ani hlavu ani pätu a ani racionálny zaklad. Po 1. Stavias matku do roly martira otec je zlý lebo toto a hento. Po 2. Matky tu vždy boli preferované a navyše nieje to matka ktorá musí bojovať o dieťa ale naopak je to otec lebo pri striedavke nieje ze automaticky ale musí sa preukázať ze je vhodná pričom osobná starostlivosť je žiadaná automatický navyše matky ktoré stroedavu nechceli ju samozrejme komplikujú z dôvodu znova otvorenia otázky usporiadania starostlivosti. V zavere len toľko mamičky a kamarátky mamiciek ktoré chodia na MK rozprávať len príbeh je stále len 50% pretože nikto nikdy tu nepočul druhu stranu.

Ale ved ty sa rovnako mozes vzdat toho dietata.. a ak sa vzda aj otec tak dieta pojde do detskeho domova.. ak ty nechces striedavku a ani otec tak ju nebudete mat ani jeden.. to ze si si vypocula moralne kecy okolo toho ked si to povedala? Asi kvoli tomu ze sudcovi bolo jasne preco si to povedala a ze by si sa dietata nevzdala, kdezto otcovi bude skor jedno co sa s dietatom stane.. a ak by si to myslela naozaj vazne tak si proste mohla povedat ze tu striedavku nechces a nebudes mat.. nikto ti dieta nenanuti a v takom pripade by islo do decaku