icon

Staviame dom a rozmýšľam ako to bude s BSM

20. mar 2023

Ahojte , možno taka netradična otázka , ale zaujima ma jedna vec ...mam partnera už 10rokov ...stoho dve deti ...o svadbe sme sa vždy bavili stále že neskôr. Teraz ju planujeme. Chcem sa len uistiť ako to je presne , staviame dom , hruba stavba je hotova aj s oknami...pozemok aj všetko napisane na partnera kedze to dostal darom ..ootazka znie , ak by sa stalo nieco v buducnosti (co sa dufam nikdy nestane,🙏) a sa rozvadzame , tak co by sa medzi nami delilo ? Ako tieto veci funguju? Dakujem

sheila121
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
22. mar 2023

@sheila121 nemyslím. Pretože keď sme spolu začínali, tak on bol ten, ktorý dal 1,3 mio na anuitu, ja 100 tisíc (v cz korunách), zvyšok hypo (cez 3 mio) bral na seba, pretože to pre nás bolo vtedy výhodnejšie. Napriek tomu, hneď od začiatku bol náš nový dom napísaný na nás oboch, a to sme neboli ani manželia. Nie je to vôbec o finančnom usporiadní (ktoré sa môže meniť), ale o skutočnej dôvere, láske a zodpovednosti. Takže tak.

sasa1310
22. mar 2023

@sheila121 ty o čom tu tliachas, že len on ma robiť. Tu nie je vôbec o tom reč.

syslik81
22. mar 2023

no ani nie .. on by mal dom deti dom a ona holu onu a v pripade ze najde partnera aj tak musi zacat odznova bez nicoho alebo dospele deti sa na rodicov vytoto a budu chcet dom predat a peniaze si nechat etc.. nie vzdy su dobre vztahy s detmi .. kedze dom stavali spolu mali by ho aj vlastnit spolu a je jedno ci je svadba alebo nie ...

zemiakovysalat
22. mar 2023

@nesvadbovo nato nepotrebujes suhlas banky? Ak je tam hypoteka?

loginexistuje
22. mar 2023

@sheila121 sak a o com som ja pisala predtym v mamzelstve je najdolezitejsia jednota a dovera
a ta u nich nie je lebo muz jej neveri v tak dolezitej otazke ako je strevha nad hlavou

sheila121
Odpoveď bola odstránená
sheila121
Odpoveď bola odstránená
sheila121
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
22. mar 2023

@sheila121 No daj kde si sa dočítala o nejakej žene, ktorá len rodí a nerobí a chce majetok

sheila121
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
22. mar 2023

@sheila121 však keď vrazili do majetku partnera aj svoje peniaze, tak bodajby neriešili vlastníctvo toho majetku. Ale to, čo si ty akože čítala, tak také tu nič nie je. Odporúčam poriadne prečítať celú diskusiu znova

sheila121
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
22. mar 2023

@sheila121 ale aj ta žena, na základe ktorej ťa dvíha zo stoličky, vrazila svoje peniaze do jeho bytu. A nech ťa dvíha. To je tvoj problém. My sme jej dávali rady v dobrom, lebo napr. v takej 60-ke ostať na ulici lebo nelipla na majetku zo samej lásky (ako ty vravíš), nie je žiaľ výhra.

autor
22. mar 2023

Babyyy...ja vam velmi pekne Ďakujem tie ktore ma chapete 🙏🙏🙏 ste úžastne , že ste si našli čas napísať mi ako to je ....vziať si ho chcem , aj napriek tomu , všetkému , vzťah mame pekny , nemame žiaden problém. Ale najskôr , chcem si s ním vyjasníť tieto veci ....ako mam načať temu o tom aby ma napísal na list vlastníctva ? Ako vlastne postupovať? Musí zájsť najskôr na stavebný úrad a nahlásiť že ma tam chce pripísať ? Vztah mame otvoreny , ale toto je hrozna tema akože a dosť ponižujúca...vôbec si to neviem predstaviť ako začať ...a ako mu to vlastne povedať rozumne ...aby aj jemu hlavou niečo neprebehlo ...

zemiakovysalat
22. mar 2023

Autorka to mate bez hypoteky dom? Lebo ak tam je hypoteka nie je iste ze banka povoli zmenu vlastnika

autor
22. mar 2023

@zemiakovysalat áno , je to na hypotéku

babeinka
22. mar 2023

Staviate spolu teda si vedena ako stavebnik domu? Ak ano dom sa zapise podla kolaudacneho ak nebudete mazelia ale uvedeny budete obaja tak na 1/2 ty a jednu muz ak si neni vedena jedine ak by ta muz uviedol alebo ti prepisal tu polovicu naj kupnou zmluvou ak sa stihnete zobrat pred kolaudacnym a tam budete obaja uz by to malo ist do BSM

aculy
22. mar 2023

@sasa1310 som nevedela, že 100-tisícovú hypotéku je tak ľahké vyplatiť, podľa toho ako píšete, že ju rýchlo šiel vyplatiť. Ja ho hlavne za to obdivujem, že dokázal takú sumu sám zarobiť. Vyplatil ju hlavne pre svoj dobry pocit, ze nemusí teraz 30 rokov byt v strehu, ci bude stále na splátky (stať sa môže hocičo). A ak by sa mu nedajbože niečo stalo, aby sme ja a dcéra boli bez záväzkov splácať hypo. A on o nejakom rozvode ani len nepomysli. Ako on hovorí, som pre neho všetko a aj za tie roky ho stále priťahujem (dáva mi to dosť najavo 😅). Ideme si spolu ešte pozriet nejaký film, tak ešte pekný večer😉

autor
22. mar 2023

@babeinka ako stavebnik domu nie som ....a dalej nerozumiem , prepáč , môžes ešte raz.?

zemiakovysalat
22. mar 2023

Ked je dom na hypoteku tak najprv do banky či povolia aby si bola zapisana ako spolumajitelka.

nesvadbovo
22. mar 2023

@any_soj musela by som pozriet presne zmluvu, uz je to par rokov, kazdopadne cesta tam je..
@zemiakovysalat je to mozne, toto som nemusela riesit. Avsak myslim, ze ti sa len potesia, keby sa nieco stalo, maju dalsieho cloveka schopneho prevziat zavazky..

zemiakovysalat
23. mar 2023

@nesvadbovo no ak ma prijem, ak ma RD tak nemusi im vyjst ani splatka.
Ked beru hypoteku ako spoludlžnici tak tam pozeraju obydve prijmy

oneinamillion
23. mar 2023

@jasminkaj Vôbec nie je dôležité kedy budú kolaudovat, nedávno to tu riešil právnik.

zuzanka1984
23. mar 2023

.. mame to rovnako, dom sme zacali stavat slobodní, pozemok dostal manzel od rodicov, ale pocas stavby pred kolaudaciou sme sa vzali a kolaudovali uz ako manzelia a vtedy sa to vybavilo,ze som pristupila k dlhu a spoludlznik a list vlastnictva mame ako BSM , pozemok moj nebude nikdy ale dom je uz spoločný,
ak sa nevezmete asi by som chcela kolaudovat 50:50 alebo ako sa dohodnete lebo inak tvoje nikdy nic nebude...

epilynn
23. mar 2023

Ahoj, najjednoduchší spôsob je vyriešiť to ešte pred svadbou(!) buď darovacou zmluvou alebo kúpnou zmluvou na polku, resp. podľa dohody (zmluvu si viete nájsť aj na internete, zaplatíte len poplatok za vklad na katastri). Po svadbe už manžel manželke nemôže nehnuteľnosť darovať a ani predať (nerozumiem, ale nedá sa), je možné len spomenuté rozšírenie BSM. Tento úkon je trošku náročnejšie a hlavne finančne nákladnejšie (platí sa poplatok u notára, aj kataster). Niekedy môže vzniknúť problém na katastri, že to chcú mať spojené aj s iným úkonom, a pod. (závisí od katastra, každý si robí výklad po svojom), čiže pre jednoduchosť by som isto volila vysporiadanie pred svadbou. My sme si týmto preskákali a dodnes si trieskam hlavu, že sme to nedotiahli pred svadbou...

epilynn
23. mar 2023

@zuzanka1984 áno, toto je jeden spôsob, ako kataster akceptuje rozšírenie BSM - pristúpenie k dlhu v banke sa tiež zanáša do Listu vlastníctva ako zmena v záložnom práve a popritom sa dá priložiť spomínaná notárska zápisnica. Inak to nejde, samotnú zápisnicu kataster často vráti.

pleja
23. mar 2023

Ešte raz: treba ísť za právnikom a spýtať sa ho na situáciu...kľudne najprv aj sama aby si si kľudne usporiadala myšlienky a začiatok rozhovoru. V tomto prípade naozaj ťaháš za kratší koniec, Jedlo sa zje, kozmetika minie (teda Tvoje peniaze) ale dom ostáva (jeho peniaze). Pri súde máš problém Ty, nie on. Manželmi ste sa mali stať skôr ako ste začali stavať dom, to by bola lepšia situácia. Teraz či chceš, či nie musíš sa postaviť za seba, a myslieť na budúcnosť (trápne-netrápne) lebo stať sa môže hocičo - od choroby, smrti alebo rozchodu/rozvodu. Začni DOBRýM právnikom, čo Ti povie a potom rozhovorom....ja by som si kľudne vymyslela kamarátku, ktorá nemá nič lebo má podobnú situáciu ako Ty. No a uvidíš ako zareaguje. Držím palce.

oblecenie99
23. mar 2023

@sheila121 @sheila121 Samotný inštitút bezpodielovho spoluvlastníctva krásne vystihuje jednu z hlavných pilierov manželstva: že všetko je spoločné, ROVNAKO. Preto sa volá BEZpodielové. Považuje sa to za natoľko výnimočné, že štát - spoločnosť tomuto inštitútu poskytuje osobitnú ochranu priamo zákonom.

tiezjedna
23. mar 2023

@sheila121 nie, pointa môjho príspevku ti stále uniká. Keby manžel hral na začiatku s domom len sám na seba (neboli sme ani svoji), tak dnes nie sme tam, kde sme. Plánovali sme rozšíriť rodinu, vedeli kam smerujeme. Ale ani jeden z nás si nemohol byť 100% istý, že naše plány vyjdú. Napriek tomu sám prišiel s tým, že dom bude samozrejme písaný na oboch, hoci hypo si bral on a moj prvotný vklad bol v porovnaní s jeho len taky flusanec. Ale práve vtedy som vedela, že som si pre život vybral správneho chlapa, ktorý ma berie ako rovnocennú partnerku a nie ako inkubátor a slúžku.