icon

Zvýšenie výživného na štvorročnú dcéru

petus113
12. okt 2021

Ahojte. Chcela by som sa opýtať ohľadom zvýšenia výživného. Opíšem celú situáciu od začiatku.
S bývalim partnerom máme 4 ročnú dcéru. Dostávam náhradné výživné vo výške 120€.
S terajším manželom máme 1,5 ročného syna (takže som na MD). Manžel zarobí približne 900€ s toho 200€ ide na pôžičku a byt platíme 400€. + Strava atď...
Otázka znie...aká je možnosť že by mi zvýšili výživné na dcéru na 200€ keďže náklady sú na škôlku, oblečenie, strava...keď som si to približne všetko zratala a dala :2 vyšlo mi to cca 200€ na jedného.
A ďalšia otázka budú skúmať aj manželov príjem a budú brať ohľad na to že som znova na MD.a tým pádom zvýšia výživné. Ďakujem za odpovede.

dievcacitajucelist
12. okt 2021

@petus113 fiha 200? Na 4rocnu? Mne súd schválil 150 na 15-rocneho a 135 na 11 ročného...ale tak záleží to aj od príjmu tvojho ex a jeho výdajov...

matkahelka
12. okt 2021

@kate211 aka polka platu? pisala som cca 40%. 40% je polka platu? chybala si na hodine matematiky? ja som pisala o 1 dietati, autorka nepise, ze otec jej dietata ma vyzivovaciu povinnost na viac deti.ak ma, tak sa vyzivne upravuje podla poctu deti. logicke.

loginexistuje
12. okt 2021

@matkahelka nauc sa citat ja som jej posala ze najdolezitejsie je aky ma otec prijem a aky asi oficialny prijem moze mat ak ani exekutor nic nevymoze a sedel v base pre neplatenie vyzivneho
a pises hluposti ziaden sud nevyrubi vyzivne vo vyske 40% z prijmu rodica ziadny ano moze dat na tvorbu uspor ale ty si tu uplne vymyslas a to mam v okoli otcov co maju prijem 3-4 tisic a nikto nema take vyzivne (robim v IT) tak si tu nevymyslaj

szdan
12. okt 2021

@eternity24 tak toto právne asi nepodložís. A teda ako rozvedenu by ma ani nenapadlo takto zamýšľať.
A ani nevieme ako to je. Možno on aj chcel, ale... Vzťahy sú komplikovane

eternity24
Autor odpoveď zmazal
kate211
12. okt 2021

@matkahelka Tak este raz a naposledy a nemel uz sprostosti. Vyzivne sa odvyja od platu otca, ale v pripade zdraveho dietata to neni 40% platu. Pri plate otca 800 eur, ti ziadny sudca nezahrnie sukromnu skolku. To, ze to matka chce a otec na to proste nema, tak sukromnu skolku nebude navstevovat. Pri nizsom prijme by otcovi nezostalo takmer nic. Pri plate 800eur, vyzivne 320eur nedostanes na jedno zdrave 4rocne dieta, ani keby matka sa rozhodla po poslat na sukromnu skolku do USA. Rozumies?

lilope
12. okt 2021

@matkahelka a teraz sa vráťme do reality. Sesternica, dieťa vo veku 3 roky (aj keď podľa teba je to irelevantné, lebo výška výživného sa odvíja od platu, nie od veku a potrieb dieťaťa - asi sa zákon už v tejto krajine vôbec neuplatňuje), bývalý partner a otec dieťaťa, plat v čistom 1000 € stály príjem ako štátny zamestnanec a výživné na dieťa jej súd odklepol 180 €. Ona v tom čase zarábala 500 € v v čistom (rok 2013). Aby si mala predstavu ako to funguje v realite a možno u bežných ľudí čo nemajú známeho právnika.

draik
12. okt 2021

@matkahelka
@nika523
@szdan
Samozrejme, že to nie je 40% z príjmu otca (na jedno dieťa). Okrem toho @matkahelka opomenula, že dôležitý je aj príjem matky resp. príjem, ktorý by za bežných okolností mohla dosiahnuť. To, že je zadávateľka otázky na RD, bolo jej slobodné rozhodnutie a z tohto dôvodu nemožno zohľadňovať jej nižší príjem (platí to aj opačne, teda narodenie ďalšieho dieťaťa povinnému rodičovi nie je samo o sebe dôvodom, aby mu bolo znížené výživné na jeho staršieho potomka).
Primárne sa vychádza zo životnej úrovne rodičov a z nákladov na dieťa. Pri vysokej životnej úrovni časť výživného smeruje na tvorbu úspor.

szdan
12. okt 2021

@draik ďakujeme 😊

draik
12. okt 2021

@eternity24
Príjem manžela sa zohľadňuje v tom smere, že má vplyv na náklady zadávateľky (napr. bývanie) a jej príjmy (kompenzácia výpadku skrz starostlivosti o spoločné dieťa).

eternity24
Autor odpoveď zmazal
nika523
12. okt 2021

Môj manžel platí 150e na 12 ročnú dcéru, súd mu tak určil a zarába 900-1000 e, neviem si predstaviť že by platil 400

eternity24
Autor odpoveď zmazal
lilope
12. okt 2021

@petus113 však si podaj návrh o zvýšenie výživného a uvidíš či ti ho zvýšia alebo nie. Ak si žiadala o výživné v čase keď dieťa ešte nechodilo do škôlky, náklady na neho sa zvýšili a šanca na zvýšenie výživného tu je.

eternity24
12. okt 2021

@lilope presne

loginexistuje
12. okt 2021

@lilope alebo aj na znizenie (vzhladom na situaciu otca)

lilope
12. okt 2021

@loginexistuje aj to je riziko podania návrhu, súd ho môže aj znížiť pokiaľ príjem otca rapídne klesol. Ale pani píše, že poberá náhradné výživné, v tom prípade neviem ako to presne s týmto výživným funguje.

loginexistuje
12. okt 2021

@lilope to ze otec dlhodobo neplatil exekutor nevymohol a ako pisala sedel aj v base pre neplatenie vyzivneho

tak potom nastupi stat a plati vyzivne za otca

szdan
12. okt 2021

@eternity24 ja som sa s tým nestretla. Ale beriem, môže byť. Len každý piaty chlap kričí, že on sa stretávať chcel, venovať chcel ale ex nechcela... Pravda je občas tam, občas tam. A to preukazovanie pravdy je asi dosť ťažké. Neviem si to úplne dobre predstaviť v praxi

lilope
12. okt 2021

@loginexistuje
Autorka písala v príspevku že aktuálne poberá náhradné výživné, tak teraz neviem či to už splatil alebo nie a zase nespláca.
rozumiem čo znamená náhradné výživné a že ho platí za otca štát len neviem či aj v tomto prípade ak by si podala návrh a otec by zdokladoval, že povedzme zarába oveľa menej ako pri prvom rozhodnutí o výške výživného či by jej ho potom ešte mohli aj znížiť keďže teraz ho za neho aj tak platí štát. Ale zrejme aj áno, štát nebude platiť viac ako si môže potom dovoliť vymáhať od otca neplatiča.

eternity24
Autor odpoveď zmazal
szdan
12. okt 2021

@lilope vieš, ak berie aktuálne NV, znamená s najväčšou pravdepodobnosťou, že exekútor nemá čo strhať z účtu. Z toho vyplýva, že v nemecku robi asi nie úplne oficiálne a berie peniaze na ruku. Takže je to vlastne úplný chudák bez príjmu 😟🙈

loginexistuje
12. okt 2021

@lilope pisala v jednom prispevku v diskusii ze bol odsudeny za neplatenie vyzivneho tj stat vyskusal co mohol a nepomohol tak plati vyzivne za neho ak by oficialne robil v nemecku tak by sa to poriesilo nak tj navysenie vyzivneho zvysi naklady statu a teda 150 nie je nizke vyzivne na 4 rocne dieta

lilope
12. okt 2021

@szdan zrejme to tak aj bude. Ale keď chce vyššie výživné, nech skúsi. Asi si na veľa nepríde.

lilope
12. okt 2021

@loginexistuje musím s tebou len súhlasiť.

kate211
12. okt 2021

Ja som sa dlho so ziadnym slovenskym rozsudkom v ramci opatrovnickeho sudu nestretla. Ale casto tu na MK citam diskusie o vyzivnom. Dost casto sa stretavam s tym, ze na SK sa vyrazne zohladnuje na vyzivnom podiel najmu. Kedze niekedy to moze byt vyssia suma a pri nizkom prijme otca moze tak vyzivne dosiahnut dost vysoke % z platu, sudci to fakt zohladnuju? Alebo to je len nejaka zcestna predstava zien? Napr. v CR tak v 95% pripradoch sudci pouzivaju tabulkovu metodu. 5 roznych vekovych kategorii v ktorych su % z platu. Napr. 0-5 rokov je to 11-15% platu, 18 a viac rokov je to 19-25% platu na jedno zdrave dieta pri jednej vyzivovacej povinnosti. A tie hranice (spodna alebo horna) sa urcuju podla potrieb, prijmu a zivotnej situacii matky, ci sa otec podiela nad ramec vyzivneho atd. Ked matka plati najom 500 eur a zije napr s dvoma detmi, tak 2/3 najmu, co je cca 320 eur ako naklad na dieta sa urcite nezapocitava. Toto neni problem otca. A teraz neviem, ci je to na SK inak alebo si to niektore zeny len myslia.

mandarinka555
12. okt 2021

@petus113 Tých 200€, čo si vyrátala, treba rozdeliť rovnakým dielom na otca, ale aj na matku....matka tiež musí prispieť na potreby dieťaťa.

rachel36a
12. okt 2021

@petus113 kedze ti neplati nic a dostavas nahradne vyzivne, tak tvoja sanca na zvysenie je takmer nulova...a ano, budu brat do uvahy aj prijem tvojho terajsieho manzela

draik
12. okt 2021

@mandarinka555
Nedelia sa náklady rovným dielom,a to ani pri rovnakých príjmoch rodičov. Rodičovi, ktorý má priznanú osobnú starostlivosť o dieťa, sa táto započítava, a teda jeho podiel na finančných nákladoch na dieťa má byť nižší.

kate211
12. okt 2021

@petus113 Este ma tak napadlo: dcera ma 4 roky, syn s novym manzelom 1,5 roka. S manzelom musis uz byt minimalne 2, 5 roka. Pozna vobec ta dcera biologickeho otca? Alebo za otcovsky vzor povazuje uz noveho manzela? Bio otec sa s nou kedy naposledy videl? Zije niekde v nemecku, istu dobu bol zavrety, platit nikdy nemal zaujem. To naco ti je taky otec, pokial otcovsky vzor ma v manzelovi? Preco si dceru manzel neosvoji? Nebude to pre nu lepsie, pokial bio otec nema zaujem ani v styku ani v plateni? A este naviac ked ho vobec nepozna? Za 5 rokov mu moze preskocit a este sa bude dozadovat styku. Tie alimenty 120 eur, ktore vlastne plati stat a este chces zvysit ti za to stoja?