5 z domácej úlohy
Ja ani neviem, či to mám nejak riešiť s dcérou učiteľkou, alebo nechať to tak. Aby ste si nemysleli, nie som typ, čo by robil problémy učiteľkam lebo mám pocit, že moje dieťa je najlepšie na svete, ale toto ma zarazilo. Dcéra prišla domov s plačom, lebo dostala z domácej úlohy za 5. Že vraj ju urobila zle, čo chápala, ale že keď sa opýtala učiteľa, či by jej to nemohol nejak vysvetlit, že nevie kde urobila chyby, keďže nebolo to nijak opravené, len všetko preskrtane začal do nej vraj kričať, že je drzá, že sa na to vykaslala a teraz chce nejakú úľavu. Ona to potom už nechala tak, neriešila, pretože to nemalo cenu. Síce jej to znižilo známku o dva stupne, ale nejak sa s tým vraj zmierila. Potom sa ho opýtala ešte, či bude mať možnosť si to opravit aby nemala na vysvedčení 4, že má z iných predmetov 1, 2. V priebehu vyučovacieho dňa si ju ten učiteľ ešte zavolal a citujem ju " začal do mňa hulákať, že si vyprosuje takéto správanie z mojej strany"
@zuzana76 nie je to laboratórne cvičenie, teda aspoň si nemyslim, nepríde mi, že by to malo ten charakter a bohužiaľ, rada by som to sem postla, ale má to učiteľ u seba.
Ma dve hodiny týždenne. Známky som už tuším niekde písala.
Vážim si, že máte snahu zo rozpitvávat, ale už to nejde riešiť. Prídem tam, opýtam sa na opravu známky a prečo je domáca úloha/projekt taká dôležitá, že z dvojky vie urobiť štvorku, opýtam sa na možnosť opravy (nie zmazania znamky) a uvidím. Nejdem z toho robiť zbytočnú drámu, myslím, že by to dcére skôr uškodilo. Naozaj nemám potrebu ju teraz ofukovať, lebo "chudatko dostalo päťku" o to mi nejde a nešlo
Chýba mi nejaký dielik k pochopeniu celej situácie. Domáce úlohy sa väčšinou píšu do zošita alebo do pracovného zošita. Píšeš, že to bolo na niekoľko strán a už to nemáte doma. Dcéra nevedela, že to bude známkované? prečo sa neprišla poradiť, keď nevedela, čo s tým? moja dcéra mala nedávno domácu úlohu z matiky - bolo v nej 15 úloh zameraných na finančnú gramotnosť, na vypracovanie mala 2 týždne, pri niektorých sme jej pomáhali, pred odovzdaním ešte raz skontrolovali. Ak to bolo niečo podobné, môže mať známka vyššiu váhu ako obyčajná úloha. Dcérine známky si nenapísala, uviedla si, že mala priemer na lepšiu dvojku. Učiteľ jej už teraz povedal, že bude mať štvorku? alebo si to iba myslíš na základe priemeru? Ťažko poradiť, keď ani nevieš, o čo v tej úlohe išlo.
necitam vsetko, pisem ako byvala ucitelka (nie fyziky, ale AJ).
ucitel/ka nema na dieta co vrieskat, to co je? ak my chceme od deti, aby boli slusne a zdvorile, tak by sme im mali byt vzorom. sla by som za danou ucitelkou a ziadala vysvetlenie (slusne samozrejme). ak by nepomohlo, tak smer triedna, pripadne riaditelka.
Rovno podaj staznost riaditelovi a na školský urad. Za domace ulohy nemoze byt 5. Tak ako nemoze byt 5 napr. za aktivitu na hodine.
@betulinka1 ved to nebola du ale projekt na niekoľko A4 čiže mali na no možno aj mesiac ale týždeň určite minimálne a za ten čas to mohla aspoň z netu odpísať co to správne
Kebyže sa toto stane môjmu dieťaťu, isto by som tam poslala muža. Zvacsa keď do mňa zacnu tým ucitelskym tónom, tak sa mi niečo vaevokuje....a keďže by som sa svojho decka zastávala....toho menšieho určite, ten je pedant....tak by to nedopadlo dobre. Muz je obrovská skriňa, k nemu si nikto nechce ani prisadnut....on by to vybavil určite so zenou lepsie. Na tú jeho veľkosť, má veľa trpezlivosti.
Urcite by som to poslala riesit otecka, ziadala, aby ukazal ulohu a vysvetlil, ako to malo byt spravne. S tym, ze aj otecko sam by prejavoval uprimny zaujem o zadanie a spravne riesenie, ze ho zaujima, z coho dostala dcera patku a comu nerozumela a ze jej to doma dovysvetli. Ak by ucitel opat komunikoval drzo alebo sa odmietol stretnut, tak by som to riesila s riaditelom. Takisto by som sa ho opytala, preco by mala mat stvorku na vysvecku kvoli ulohe, kde plati heslo "riesi cela rodina"
zdoraznila by som, ze vy ste jej s ulohou doma nepomahali. U nas doma vypracovane veci NIKDY nemali taku vahu ako pisomky a odpovede.
Ja by som to na tvojom mieste neriešila. Ale nechala to na dcéru. Známky na ZŠ nie sú podstatne. Viem, že to pre teba a dcéru bude/je bolestná skúsenost ale, keď si to dokáže vybojovať sama, naučí ju to niečomu. A ak, nebude mať snahu to riešit, bude niest dôsledok - 4 ka na vysvedčení. Viem, že ten prístup učiteľa nebol správny ale posunie ju to ďalej. A toto by som jej tiez povedala. Že ten prístup je zlý. Že sa ti to nepáči a že stojíš za nou. Ale toto je jej boj. Budú iné situácie v robote - bude sa napr.po nej voziť šéf...bude sa mu vedieť postaviť. A tie známky fakt nie sú podstatne
z domacej ulohy by sa znamky nemali davat ( nie kazdy ma doma rovnake podmienky), ale ak to bol zaverecny projekt tak potom to hodnotit mohla vyucujuca. Neviem aku ulohu mala, ci mala urobit nejaky model alebo co. Ucitel si dava vahu k pisomkam sam, ja tiez mavam tazsie projekty a pisomky s dvojnasobnou vahou. MOzno skusit ist za vyucujucim a normalne sa porozpravat co to bolo za ulohu, ze dceru to velmi trapilo a ze ci by ju nemohla ustne preskusat. Ucitel aspon uvidi zaujem
Niekedy tie deti projekt odflaknu naozaj rano za 10 min pred vyucovanim, ine zas robia cele rodiny. Ucitel uz pozna ziakov a vie odhadnut ci to robil sam a dal si na tom zalezat, alebo to robila cela rodina alebo to odflakol rano pred vyucovanim
@sickynickyobsadene je to normálne pamätám si to ešte aj z mojej základy ze som niekedy mala len 2znamky
@thoughtfulweirdo Nikdy som neverila na také Urban legend o učiteľoch, ktorý ti dajú zlú známku "iba tak" (ak máš čiapku preto, ak nemáš tak preto) kým som nemala tú česť na jednu takú osobu na vysokej škole. Ja by som kľudne uverila, že v Tom je dcéra autorky nevinne. Ináč, od učiteľky dostala krásnu príučku do budúcna: ak niečomu nerozumiem, radšej odpisem DU na prestávke..
@mamamasama To mas super,ked ovladas cele druhostupniarske ucivo na urovni ucitela. Osobne nepoznam ucitela,co sa rovnako super rozumie do biologie,chemie,fyziky,matiky,SJ...Ale tak ak to zvladas vsetko a k tomu mas pubertaka,co poslusne urobi vsetko tak ako mu povies bez odvravania,tak potom super. Radost doma ucit👌
Toto mi robili na gymnazium kde som chodila , par ucitelov ma takto terrorizovali, ked som nevedela nechceli vysvetlit.. Nechceli nikomu dat sancu si nic opravit aj ked sa hlasis.. Otrasne spomienky mam na to gymko, uplne ma dodeptali.. o to sladsie bolo, ked som kazdemu jednemu profakovi poslala oznamenie o promocii MUDr… ze ma vobec nedali dole a neznicili.. uplne sa biem vzit do situacie tvojej dcery
@reddflowerlife keby posielam promočné oznamko, tak aj s listom akí boli úžasní...
Pozri sa autorka, toto je velmi individualne. Syn stal v 5.rocniku na 3 z biologie, ostatne 1-2.
Syn zasiel za ucitelkou a povedal jej, ze sa uci, ale predsa ma 3, a nevie co ma robit. Ucitelka mu ukazala, co sa ma vzdy z knihy naucit+zosit. Syn sa ucil len zo zosita odvtedy z biologie ziaden problem.
6.rocnik syn stoji na 1,5 z fyziky, zajde za ucitelkou, ze on chce 1. Odpoved mas 3 znamky na jednotku to neovladas a dostanes 2. Z 3 znamok ti viem uzavriet znamku a nie som povinna ta vyvolat!
V 7.rocniku skoro dostal 3 na vysvedcenie v 8.rocniku som uz sla za riaditelom. A bola zavolana aj ucitelka, lebo to sa uz nedalo psychicky zvladat, tak nanho bola zasadnuta, neodvazila sa mu dat 3.na vysvedcenie povedala som tam hned ze sa odvolame a pojde na komisionarne skusky.
Teraz malu uzavierku temy 1,5 boda chybalo synovi, aby dostal 1.
Mal otazku 2 bodovu. Ucitelka napisala toto je cele zle!
Prihlasil sa, ze toto je preco zle? Odpoved: toto je dobre, len toto nie je napisane v knihe tak som ti to neuznala.
Syn sa doucil par veci samostatne, lebo chybal na par hodinach. Takze takto. U nas to bolo preto lahsie, lebo syn mal stale 1 z matiky, takze logiku ma a aj ucitel matematiky povedal, ze fyziku syn ovlada, kedze ho preskusal.
Ked mal ustne odpovedat z fyziky, tak bol vzdy nervozny, povedal, ze dostava od nej vzdy najtazsie otazky, vzdy odpovedaju 2 naraz. Syn nevedel na 1 otazku odpovedat, dievca na 7 otazok a obaja dostali 2.
Tak vidim, lebo je vela staznosti na ucitelku, ze nema rada chlapcov, a preferuje dievcata. Na chlapcov je zasadnuta.
Chod za riaditelom!
@nikaeli laboratorne prace sa vypracuju do individualneho zosita, ktore ma pri sebe ucitel v kabinete.
Rozdaju sa detom, ked robia laboratorne prace a potom si uz iba pozru znamku a odovzda sa ucitelovi zosit znova. Vacsinou sa tieto zosity zalozia v 5.rocniku az do 9.ich pouzivaju.
Predpokladam preto ich nemaju uz doma.
Na čo tam ten ucitel je? Aby daval 5 za domace ulohy?
Ved o com je domaca uloha? Preveri, ci ziak porozumel ucivu.
A zjavne nie. Nas sa na zaciatku kazdej hodiny ucitelia pytali ci rozumieme. Vzdy bolo krátke opakovanie predosleho uciva. Priestor na vysvetlenie. Ak kratka pisomka ci nejaka uloha bola urobena zle u vacsiny ziakov ucitelka tomu venovala dalsiu hodinu….
Naivne som si myslela ze takto to funguje aj dnes.
Teba sa dcera nepytala ako si ma s danou ulohou doma poradit? Ci to urobila s tym ze si myslela ze je to ok?
Isla by som za ucitelom s tym, ze si si vedoma tej znamky. Nech ti vysvetli jeho postoj a potom by som sa zariadila. Resp poziadala nech ucivo vysvetli a ziadala o opatovne preskusanie.
1. Má sa vôbec domáca úloha známkovať?
2. Naozaj dostala 5 z DÚ?
3. Za celý polrok má len 2 známky a tretia známka je z DÚ. To sa mi nezdá. Aj ostatné dú známkoval, alebo bola len táto jediná? Celé je to divné.
@loliki u nas je to bohuzial uplne bezne, ze z 3-4predmetov maju deti lem 3 znamky, moj syn mal z georgrafie 2ks 1 a 1ks 4, nadarmo hovoril, uciteke,ze sa neucil. chybal predoslu hodinu a spoluziak mu povedal, ze nic nepreberali z geografie. Ja som tu konverzaciu citala. Vieto poriadne nasrat ked pol roka prace, za zuzi na vykon 45min.a vsetko ine ide bokom.
Bohuzial, toto je realita. Neviem preco to robia v skole.
Toto skolstvo nase je hamba krajiny!
Dcera dostala prvu 5 - zasluzene. Zobrali sme ju na zmrzku. Dostala symbolicky 5 kopcekov. Oslavili sme tuto zivotnu skusenost. Vysvetlili, ze aj take sa stava, ze sme tu pre nu v takychto chvilach. Ze aj tak sme na nu pysny a lubime ju.
@anonym_autor Mne keď dali 5 z DÚ na konci roka keď pozerala známky (kto stojí medzi dvoma známkami a musí si opraviť) tak vtedy mi vymazala

@nikaeli podľa mňa to bude laboratórne cvičenie, alebo niečo také, žiadna domáca uloha