Aké sú začiatky po nástupe do školy?
Ahojte, píšem sem lebo nemám v okolí malé deti, všetky kamarátky majú pomaly dospelé deti, jedna má teraz druhacku na ZŠ a ona má podľa mňa divný názor na všetko alebo možno len ja som divná neviem.
Zaujíma ma aké sú začiatky po nástupe do školy, ako si zvykajú deti na školu? Vyučovacia hodina trvá 45 minút to hneď od septembra sa učia alebo ako to majú že učia sa aj im dáva učiteľka priestor aj na oddych prípadne na hru na koberci? Alebo deti hneď vydržia 45 minút sedieť a dávať si pozor, čo keď dieťa nebude vedieť dávať také tempo a bude pomalšie, alebo mu nepôjde niečo príklad čítanie diktáty? Ako sa to potom rieši?
Ďalšia vec učenie doma koľko času ste trávili s tým? Kamarátka hovorí že 2-3 hodiny aby sa naučila a mala jednotky, to sa mi zdá veľa. Ona hovorí že chce mať múdre dieťa a preto treba obetovať sa a učiť sa s ním.
Ako ste to mali vy s prváčikmi?
Tvoje dieta do skolky nechodi?
Syn ako prvák mal dú za celý školský rok asi 2-x, učila som sa s ním, len keď chýbal. U nás sa začína pozvoľna, učiteľka si reguluje hodiny podľa toho, aké deti sú, v podstate ignorujú rozvrh.
S prvákom sme prišli domov, mal čas sa pohrať, najesť a potom sme urobili ulohy
Maximálne 30 min, ak toho bolo viac tak naozaj maximálne hodinu. Určite nie viac
Takéto malé deti sa rýchlo unavia, už neudržia pozornosť
Ak by malo dieťa problém tak tá ucitelka upozorní, napr že pomalšie číta alwbo píše, ale netreba privolávať nič zle
Väčšina deti pozná čísla aj písmenka, vedia napísať svoje meno, poznajú veľa anglických slovíčok, takze netreba robiť paniku
Deti treba chváliť chváliť a estw raz chváliť aj keď tie prvé čiary budú pretlačene až na poslednú stranu zošita 🤣
Ano hodina je 45 min, mali ulohy okrem stredy vzdy, pracovali dost aj na hodine. Od pol roka pisali DU v druzine tak rodic len kontroloval alebo prerobil. Ak ho odporucila mi do skoly, dieta by malo byt schopne vydrzat 45 min. Ak nestiha dobiehas doma pripadne Ti ucitelka moze odporucit zacat zistovat preco nie… samozrejme, s prvakom potrebujes 1-1,5 hodiny … je to male dieta, trochu slimacik a kym nieco precita a napise … cas bezi. Kazda skola je ina, rovnako ako aj ucitelka … mobily v skole nemaju a prvaci nejak ani neriesia, co maju na sebe…
Tvoje dieta do skolky nechodi?
@adri266 Samozrejme chodí do škôlky, teraz v septembri nastúpi do ZŠ. On je šikovný no miestami hravý a zamysleny inde, ako robíme doma úlohy pre predškolákov no cca 20 minút ho to baví, neviem ako si v škole obsedi 45 minút v kuse. Preto sa pýtam ako to je na začiatku s vyučovaním. Čo poznám ostatné deti zo škôlky tiež sú taky istý ako môj.
2-3 hodiny?Chudák dieťa a premotivovana matka len mu znechutí skolu.
Učia sa hravou formou, ak mu to pôjde pomalšie budete doma trénovať.Ucitelka vie ako ich zaujat
S prvákom sme prišli domov, mal čas sa pohrať, najesť a potom sme urobili ulohy
Maximálne 30 min, ak toho bolo viac tak naozaj maximálne hodinu. Určite nie viac
Takéto malé deti sa rýchlo unavia, už neudržia pozornosť
Ak by malo dieťa problém tak tá ucitelka upozorní, napr že pomalšie číta alwbo píše, ale netreba privolávať nič zle
Väčšina deti pozná čísla aj písmenka, vedia napísať svoje meno, poznajú veľa anglických slovíčok, takze netreba robiť paniku
Deti treba chváliť chváliť a estw raz chváliť aj keď tie prvé čiary budú pretlačene až na poslednú stranu zošita 🤣
@pribinak Áno toto všetko čo píšeš môj ovláda, pozná čísla písmenká, vie napísať svoje meno, rátať do sto aj jednoduché príklady do 20 vie vyrátať. Skôr mám strach z toho či udrží pozornosť tých 45 minút.
Ano hodina je 45 min, mali ulohy okrem stredy vzdy, pracovali dost aj na hodine. Od pol roka pisali DU v druzine tak rodic len kontroloval alebo prerobil. Ak ho odporucila mi do skoly, dieta by malo byt schopne vydrzat 45 min. Ak nestiha dobiehas doma pripadne Ti ucitelka moze odporucit zacat zistovat preco nie… samozrejme, s prvakom potrebujes 1-1,5 hodiny … je to male dieta, trochu slimacik a kym nieco precita a napise … cas bezi. Kazda skola je ina, rovnako ako aj ucitelka … mobily v skole nemaju a prvaci nejak ani neriesia, co maju na sebe…
@olimuc Mobil mu zatiaľ nechcem kupovať a oblečenie to je ďalšia vec aby sa iné deti nevysmievali.
Tvoja kamoška preháňa.
Kazde dieta je ine a aj ucitelky su rozne.
U
Robit DU 2-3h je sislenost. Prvakovi staci 20minut.
Kazda spravna ucitelka meni aktivity tak, aby to dieta vydrzalo 45 min. Neboj, zvladli to tisicky inych deti, zvladne to aj on. Neporovnavaj a hlavne nepocuvaj mudre reci inych.
Tak ten názor že sa ma učiť ken na jednotky je totálna blbosť , každé dieťa je iné inému to ide ľahšie a inému ťažšie a nútiť dieťa mať len jednotky je kravina ken to dieťaťu ublíži a deti idú na to postupne prvé dni sa učia tri maximálne štyri hodiny hravou formou a potom idú k učeniu a keď prídu domov tak si urobíte úlohy to čo je treba sem tam precvičiť trošku buď písmenka alebo aj príklady nie veľa trošku keď tak prečítate alebo sa porozprávate o obrázku čo ma v knižke netreba preťažovať a časom uvidíš na čo ma a čo mu ide ťažšie a vermi aj keď budú neskôr aj trojky štvorky všetko sa dá zvládnuť a hlavne chváliť za každé písmenko za každý príklad a keď to nepôjde stačí povedať nevadí pod skúsime to spolu neboj každý sme to zvládli aj ty to zvládneš
Ale veď oni nepracujú celých 45 min. Veď to by nevydržali
Robia rôzne cvičenia, behajú k tabuli, veľa estw rozprávajú
Netreba robiť paniku, tvojej kamoske trosku šibe
Ďakujem za povzbudenie, nerobím paniku len keď počujem kamošku ako hovorí tak ma trochu chytá obava ako to dáme a mojím chlapcom.
záleží od konkrétnej učiteľky ktorú dieťa dostane, rovnako od školy...ale dieťa by malo vydržať tých 45minut sedieť a vnímať čo po ňom učiteľka chce....žiadne hranie, či vyrušovanie...to by sa potom veľa nenaučili....niekde sa úlohy dávajú a aj na hodinu dve , niekde nie....to naozaj záleží od konkrétnej učiteľky....ak to dieťaťu nejde, o to viac sa mu musíš doma venovať ty.....
Moje deti (5ks) venovali v 1.ročníku domácej príprave od 5 do max 20 min.
Hlavne maximálne nedoporučujem nikoho informovať o akýchkoľvek problémoch vášho dieťaťa!! Decka sú fakt hnusne a budú sa posmievat a blbo to komentovať, dokonca rodičia doma budú hovoriť ze ten a ten je divný.takze neriešit nič, nech sa adaptuje sam, aj tak sú tam všetci prváci vystresovani na rovnako. Problémy začnú hlavne na druhom stupni, keď budú vaetci rodičia chcieť jednotku za všetko. Chudery ucky
Hlavne maximálne nedoporučujem nikoho informovať o akýchkoľvek problémoch vášho dieťaťa!! Decka sú fakt hnusne a budú sa posmievat a blbo to komentovať, dokonca rodičia doma budú hovoriť ze ten a ten je divný.takze neriešit nič, nech sa adaptuje sam, aj tak sú tam všetci prváci vystresovani na rovnako. Problémy začnú hlavne na druhom stupni, keď budú vaetci rodičia chcieť jednotku za všetko. Chudery ucky
@okseen Ja nechcem jednotku za všetko ani nebudem tlačiť naňho aby mal samé jednotky. No príklad nechcem aby sa mu vysmievali, podľa kamošky deti si nájdu dôvody prečo niekoho vyčleniť.
Deti si nájdu vždy niečo za co sa budú posmievat, nad tým by som si hlavu nelamal.
Budú sa smiať ci je niekto chudobný ale aj ze je bohatý.
Budú sa smiať z chudého rovnako ako z pribratejsieho. Budú sa smiať ci ma krivé zuby alebo dlhšie vlasy, po pár dňoch vymyslia slovnú hračku z mena/priezvyska a budú sa smiať na tom.
Budú sa smiať ze niekto pomaly číta ale aj z toho ze niekto rýchlo číta lebo je biflos.
Proste toto by som absolútne neriešil, riešil by skm to až keď to bude syna naozaj trápiť.
A vieš, že to nie je len 45 minút? že je to 4-5x po 45 minút 🙂 pani učiteľka vie ako na to, určite si s organizáciou dňa poradí a tvoje dieťa si postupne zvykne. S dcérou som sa učila aj hodinu (neskôr sa u nej potvrdili dysky), so synom (aktuálne je prvák) sme vybavení raz dva.
Nemaj obavy. Presne takých ako je tvoj, tam bude ďalších 20. Nie, deti sa neučia a nedržia pozornosť pri 1 aktivite 45 minút. Ani 20. Ucitelka aktivity strieda, sedia, píšu, skáču, spievajú, rytmizuju, čítajú, zahrajú sa, poskacu si…. Uvidis, bude to fajn!
Ja len k tomu oblečeniu a mobilu, čo tak naučiť dieťa asertivite namiesto toho,aby sa prispôsobovalo druhým ešte aj v handrách, čo má na sebe.
Ahoj, ak ste škola zapojená v reforme, tak tam tiež môžu byť zmeny oproti klasickej škole. Dnes žiadne dieťa nevydrží sedieť 45 minút na zadku a počúvať😁 Pri prvákoch sa menia činnosti, majú aj počas hodiny relaxačné chvíľky, kľudne aj cvičíme počas písania. Tepmo vôbec nerieš, prvý ročník je na rozbeh, druhý na utvrdzovanie. Úlohy záležia od učiteľky. Ale viac ako 20-30 minút sa so žiakom učiť nemá. Ale áno, zažila som rodičov, čo si robili aj PZ z matematiky dopredu. Ja mám dlhoročnú prax, moje skúsenosti sú, že sa deťom nikto nesmial. Ani ich za nejaké inakosti nevyčleňovali z kolektívu, už vôbec nie za VPU alebo poruchy pozornosti. Ale tam tiež záleží od zloženia triedy a od učiteľky ako buduje pozitívnu klímu v triede. Teraz dopredu by som nič neriešila. Tak ako keď je dieťa malé aj v škole hlavne neporovnávaj a keď si si nie istá pýtaj sa pani učiteľky. Nie kamošky, nie iných rodičov, nie inej učiteľky. A teraz si hlavne užívajte leto.❤️
A ešte k tej kamoške. Fakt múdre dieťa v prvom ročníku naozaj nepotrebovalo doma stráviť 2 hodiny učením. Ani normálne priemerné dieťa. Ak bude mať dieťa nejaké VPU, viac menej by ani tie 3 hodiny nepomohli. Ak aj zistíš, že so svojím dieťaťom potrebuješ niečo docvičovať, tak tú hodinu (samozrejme nie každý deň) by to určite nemalo presiahnuť. Všetko ostatné vedie len k strate motivácie. Takže neviem, čo robí tvoja kamoška, ale určite nevytvára múdre dieťa. Skôr dieťa, ktoré môže stratiť motiváciu a radosť z učenia a pôjde jej to vo vyšších ročníkoch ťažšie.

Ďalej čo keď niekto bude slabší žiak a ostatný sa budú mu vysmievať? Ako sa to rieši v škole?
Kamarátka hovorí že deti sú zlostny a nájdu si barsco aby sa druhým vysmievali. Že ona musí všetko kúpiť malému aby zapadol do kolektívu, všetko nové veci, aj mobil aby ostatný videli že majú na to.
To vážne až takto sa to berie v škole?