icon

Ako pomôcť vyčerpaným školopovinným deťom?

kiki19191919
12. feb 2024

Ahojte. Prezivam tazke obdobie. V Decembri sme si presli kovidom a mesiac sme boli neschopni existencie. Ked sa deti vratia zo skoly su vycerpane a letargicke po skole idu hned do postele. Mam chut ich nejako rozveselit ale nic nepomaha. Smutna som neviem co mam robit. Trha mi to srdce ked ich takto vidim.

cibinka18
12. feb 2024

je zima, kratke dni, aj ked sa predlzuju, daj im cas, ked zasvieti slniecko, urcite sa preberu 🙂 nesil to, pripadne sa skuste zahrat spolu nejake spol. hry, alebo ist na prechadzku

anjelicek26
12. feb 2024

Skus im dat spravit krvny obraz...toto krici po nedostatku D-ka, zeleza, magnezka, zinku, boh vie coho... podla toho, co chyba, by som zacala vitaminovy doping + vela pohybu na cerstvom vzduchu.. a ano, zotavovanie chce cas.

comi
12. feb 2024

@cibinka18 možno úplne laická rada a možno to praktizujete ale doplniť veľa vitamínov , robiť čerstvé mrkvovo cvikľové šťavy , stravu bohatú na železo aj iné minerály

cookie29
12. feb 2024

tak ja sa mam chut zasmiat. Deti su vycerpane a ty ich chces "rozveselit"...
Ak su vycerpane, potrebuju si oddychnut. Ak mas moznost nechat ich par dni doma, pospat, bez TV. Beru vitamin D? Dbat na zdravu a vyrovnanu stravu, dostatok spanku, cerstveho vzduchu a aj tak to zazraky neurobi. Tento rok je mimoriadne narocny. Akurat dnes rano v radiu hovorili, ze za poslednych 10 dni sme mali AZ 12 minut slnka.... uz len to urobi svoje.

sickaba
12. feb 2024

myslím, že to aj toto obdobie, že je zima, nedá sa poriadne nikam ísť, lebo aj keď je teplejšie konečne, tak potom pre istotu prší. nech si povedia, čo by ich bavilo, čo by chceli robiť, kam ísť. inak neviem, ale keď sú unavené, tak im pusti rozprávku, prečítaj im knižku, zahrajte si nejakú nenáročnú hru.

h2
12. feb 2024

@cookie29 To čo je za hlúposť s tým slnkom? Neviem, ako kde, ale u nás bola napríklad sobota slnečná a konkrétne si pamätám, že utorok tiež, lebo som išla od očnej s rozkvapkanými očami a to slnko sa mi vypálilo až do mozgu.

janka_266
12. feb 2024

@kiki19191919 ja by som k všetkým odporúčaným vitamínom pridala otázku na deti, či zajtra nechcú vynechať školu, že by ste šli na výlet, možno by ich hneď prešla únava 🙂

victoriab
12. feb 2024

@sickaba kde je prosim ta zima? Lebp u nas cez vikend bolo 18 stupnov a ibak je konstatne 12, svetlo je dost dlho, da sa ist vsade, len treba byt na to nastaveny. Ale kes moje deti si musia po skole lahnit, tak idem k dr, nech im v prvom rade vezms krv, moc a urobi zaklad, ci je vswtko ok.

cookie29
12. feb 2024

@h2 to nie je blbost, zalezi kde byvas... niekedy par km urobi vela. A proste teraz su take dni, ze nam chyba slnko a svetlo. a ked to pisem, tak akurat vonku svieti 🙂 A islo tam o pointu. Proste slnecne ziarenie a denne svetlo maju vplyv na serotonin a melatonin, aj vitamin D. A predpokladam, ze v case, ked si isla v utorok od ocneho, tak autorkine deti s velkou pravdepodobnostou sedeli v skole...

h2
12. feb 2024

@cookie29 Veď jasné, že to záleží na tom, kde kto býva. Preto mi je divné, že to hovorili v rádiu. Jedine, že by to bolo nejaké vyslovene lokálne rádio z oblasti, kde naozaj bolo celý čas zamračené.

cookie29
12. feb 2024

@h2 citovali konkretne oblasti a samozrejme "extrem" pomaha zvysovat popularitu 🙂

domi2425
12. feb 2024

@cookie29 mas pravdu, u nas je den co den hnusne, zamracene a prsi.. to ozaj ked na chvilu vykukne slnko je zazrak (okolie ZA)

janickacrazy
12. feb 2024

@h2 U nás teda sobota oblačná, nedeľa celý deň pršalo. Slnko som nevidela ani nepamätám. ☹️

stanulienkat
12. feb 2024

Maju deti nejaky kruzok, aktivity? Treba ich rozhybat, sport, prechadzky-to ich nastartuje. Ovocie, pitny rezim. Su po chorobe, takze je mozne, ze nemaju tolko energie. Zo skoly by som ich urcite nenechala doma, ved boli mimo skoly dost dlho. Urcite ich nenechavat doma na mobile a pri Tv. Treba ist von.

victoriab
12. feb 2024

@stanulienkat suhlasim u nas je automatika ist a byt vonku, dnes sme nasli rozkvitnute kriky, dali sme prechadzku, pošantili na ihrisku a je mi jedno, ci svieti, snezi, fuka, syna (stredna skola) automaticky po skole zeniem na prechadzku, vyvetra sa, odreaguje, alebo sport, plavanie. Keby si moje deti mali potrebu lihat po skole, tak hladam problem v zdravi. Je rozdiel "byt smutny" a byt chory.

h2
12. feb 2024

@janickacrazy U nás v nedeľu tiež dážď celý deň. Ale sobota bola krásna, 19 stupňov! 🌞

sheila121
Odpoveď bola odstránená
h2
13. feb 2024

@sheila121 Už nikde. ☹️ Ale v sobotu bolo krásne.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
h2
13. feb 2024

@sheila121 BA a okolie.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
h2
13. feb 2024

@sheila121 Ani ja, my sme to okolie. Ale muž išiel v sobotu popoludní autom z BA z práce a po ceste mu ukázalo 19 stupňov, preto som do toho zahrnula aj tú BA. Pozerám, že ty si spod Tatier, tam by som ja zmrzla. Hoci mám mamu takmer priamo z Tatier. 😃

dominikamacakova
13. feb 2024

Ja som tiež takto spávala po škole a zisti mi, že mám anémiu.

luccija
13. feb 2024

@cookie29 fakt?mne sa zdá práveže jeseň a zima dosť slnečná len už dlhá🙂ale už ráno a večer pospevuju vtáčiky už sa to blizi

sheila121
Odpoveď bola odstránená
wanduska327
14. feb 2024

@kiki19191919 Je všeobecne známe, teda myslím si...že na deti je veľký tlak....aspoň ja to tak cítim.Kopu domácich úloh...prídu zo školy a už utekáme do ZUŠ...prídeme niekedy o 18:00 deti sú vyčerpane , ešte sa treba učiť a písať domáce úlohy....

nelka93
15. feb 2024

@sheila121 my sme na Záhorí mali 18 v sobotu krásne bolo. Úplne ako na jar

betulinka1
15. feb 2024

@kiki19191919 to nie je v poriadku, ze idu do postele. Chod s nimi k lekarovi, nech im spravi krvný obraz. Posilniť imunutu a 100% zvysit davky vitaminu D, B. To mozes ihned. Vitamin D treba davat s mliekom alebo mäsom, niecim mastným. Prvych 5 dni davaj trojasobnu davku ako je napisane v letáku, potom uz iba normalnu davku. Moze to byt postcovidovy syndrom a telu treba pomoct. Na imunitu ti lekar vie tiez nieco predpisat aby to nebolo drahe, inak odporucaju imunoglukan aspon 3 mesiace. Ale treba ho poctivo brat sústavne. Zarad im do jedálnička vela ovocia aspon 1 banan denne, 1 jablko. Vela zelených listov, zelena uhorka, normalne nakrajat a posolit ľadový salat a nech to chrumu pri telke. Rukolovy salat alebo aspon formou microzeleniny. Zarad do jedálnička cervenu repu, ci uz ako polievku alebo s mäsom ako prilohu. Aspon 2x do tyzdna. Cervena šošovica da sa robit na milion sposobov. Vela vody, nie sladkých nápojov ani čajov. Treba sa chodit prechadzat. Ked aj na 20 minut kolecko okolo domu aby srdiecko pumpovalo aspon raz za den rychlejsie. Urob im masaz celeho tela raz do tyzdna s Lubovnikovym olejom, je to velmi relaxačne a lubovnik ma skvele ucinky na telo. Ked chcu spat nechaj ich spat kolko telo potrebuje. Ucitelov informuj, ze s cim deti bojujú a ze maju nejaky únavový syndrom a riesite to. Mala som nieco podobne ako 16 rocna. Uz je to sice cez 25 rokov ale doteraz si to pamatam ake to bolo ťažke. Mame to trvalo 3 mesiace kym ma z toho dostala.