icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@atrami neviem, ale co tak sledujem nejake statistiky, ta najviac nezamestnanych je prave (ak sa bavime o VS) z takychto skol. Ale mozno je to tym, ze sa nechcu zamestnat tam, kde podla skoly maju, ale chcu nieco lukrativnejsie-to fakt neviem.

jajka257
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl bohuzial....a je to smutne.....urcite si citala, ze som pisala, ze deti robia prezentacie na informatike a reakcia bola, ze zakladatelka zasne nad tym, ze riesia tieto veci na informatike...nuz, asi im dat robit prezentaciu o biebrovi a bude svaty pokoj.....🙂

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@jajka257 citala a tie reakcie boli podobne, ako na moje prispevky a ja teraz neviem, ci to dotycna precitala len narychlo, alebo nam fakt nerozumie. Budem sarkasticka, tie vetne rozbory, tie vetne rozbory😝

jajka257
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl 😀😀😀tomu sa hovori citanie s porozumenim😀😀😀asi chybala vtedy v skole a zlyyyyy ucitel s nou nekomunikoval na urovni😂😂😂

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@jajka257 vinnika mame, zly ucitel z fuj statnej skoly😝 Mna by teda este zaujimala ta VS v Brne a v Prahe, lebo tiez som asi necitala s porozumenim, ked som najskor pochopila, ze mysli lubovolnu VS v Prahe a Brne (lebo naozaj sa na mnohych uz prijimacky nerobia) a nakoniec som sa dozvedela, ze sa jedna o nejake specialne skoly pre absolventov bulharskej skoly. Lebo z web-stranky tejto ZS bulharskej som sa nedozvedela nic.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

Zaujmave citanie, sice porovnanie ceskeho a kanadskeho skolstva, ale to ceske je este stale tomu slovenskemu najviac podobne.
http://info.edu.cz/cs/node/3525

jajka257
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ani ja. A viem, ze kolegyna ma z toho hlavu v smutku. A somrala, ze ani na maturitu ich nepripravili ....inu, kto chce kam, pomozme mu tam....
Ale to vies, nasi sa musia najest sami, nachystat si veci sami, zut jedlo sami, vlastne vsetko robia sami, aj nos si fukaju sami. Dokonca si sami napustia vodu do flase na pitie....a hlavne vedia, ze to je potrebne...🙂

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@jajka257 popri rodicovskej sice pracujem... Ale aj ja,chcem zubara zadarmo a aj vzdelanie... A napriek tomu, ze to bude zadarmo chcem, aby zubar aj vzdelanie bolo kvalitne.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@jajka257 tam neboli prezentacie... Tam bolo, ze si vyhladavaju informacie na biologiu a demografiu... No nehnevaj sa...

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@jajka257 paradox, prave moja byvala ucitelka zo zakladnej skoly, ktora bola PANI ucitelkou a jedna znama, ktora este uci, ale sla na sukromku, lebo v statnych sa podla jej slov UCIT NEDA mi odporucili tuto skolu, lebo podla nich je nase skolstvo v pr....

moni73
28. sep 2017

@jajka257 my dve sme debatovali vzdy na urovni, aspon tak si pamatam, terajsi prejav a prispevky @dskjhfdlkdjhl su tazko urazajuce a zranujuce. Jajka, nie som pedagog, takze mozno vazne nie je prioritou vetneho rozboru vediet ho spravit ale trening nejakych logickych zrucnosti. Verim, ze ten trening by sa dal spravit aj zabavnejsie a naucit sa pri nom nieco rozumnejsie. Ale aj keby som pripustila, ze jedine trening vetneho rozboru to dokaze, tak nemozem zabudnut, ze trening by sa hodnotit nemal. Nie vsetci budeme majstri sveta, trening nam vsak moze prinasat radost. Nie vsak hodnoteny trening.
Medzipredmetove vyucovanie ci ako sa to vola je pre mna vitana zmena, v nasich podmienkach (aspon teda ja som zazila jeden pokus) znamenala to, ze na informatike sa pisal diktat vo worde a znamka sa pocitala do informatiky. Nepochopitelne pre mna.
Ps osobne si myslim, ze deti z alternativnych skol mozu mat problem dostat sa tu na ss, vs. Skor vidim ich sance v zahranicnych skolach. Ci je to chybou?...
Ps2 vetny rozbor som milovala, na zs jednotkarka monitor9 som zo sj dala na 72%, matiku na 90%. Uz sa tesim na tohtorocne testy😊

simca06022011
28. sep 2017

@moni73 chodila som do alternatívnej zs, a ver že nik z nás nemal problém s VŠ a už vôbec nie strednou školou. Problém by to bol, keby sme sa neučili. My sme sa...divne je, že teraz sa hocikto odtrhne, zmyslí si že deti potrebujú práve to čo on vymyslel a idú do toho... A preto je veľa prístupov a bez reálnych dlhoročných skúseností z toho vybrať spravny smer by som nevedela, kto urobí zo svojho dieťaťa pokusneho králika? Ja by som sa svoje dieťa bála dať do rôznych "priateľských" súkromných škôl, na základe úsmevu učiteľky a ochote obslúžiť mi dieťa. Jednoznačne vyberám podľa toho ako a čo sa učia... kľudne nech mi dieťa naučila aj derivovat na ZŠ, ak stihnú. Deti inú povinnosť ako sa vzdelávať nemajú. Nie som zástanca haldy domácich úloh, to je jediné z čoho mi nervy tečú...

atrami
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl máš pravdu.

@nelinka2009 vždy boli dobrí a zlí učitelia, tak je to aj teraz, tak ako su dobré a zle školy a to bez ohľadu, či su súkromné alebo štátne. Áno su dané osnovy výučby, ale nie forma akou je podana látka. Neznamená, že ak zaplatíš veľké peniaze, dostaneš kvalitu. Ucitelstvo je poslanie. Ja som nenavidela ucitelov, ktori od nas chceli pouzit mozog, zapojit fantaziu. Predstupit pred triedu a odpovedat boli muky. Ale urcite mi to dalo viac ako hlupe drvenie a nejaka pisomka. Vsetko je o pristupe ucitela, ci v statnej alebo sukromnej skole.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@moni73 Cim som Ta urazila, ci zranila? Tym, ze som napisala, ze existuju ludia, ktorym sa niektore veci nedaju vysvetlit? Taki existuju, to je fakt. Ale, ak Ta to urazilo, tak sa ospravedlnujem, sice to bolo pisane pri tych vetnych rozboroch, ale myslene to bolo vseobecne.

kittykat22
28. sep 2017

@nelinka2009 ono ten zubar nie je zadarmo, platis poistenie ktore tomu zubarovi plati za vykon, a platis dane - ktore zaplatili tomu zubarovi vzdelanie od jasli az po vysoku skolu. A je smutne, ze zubar si povie, ze on si vsetko v zivote spravil sam a chce 100e za vypln.

moni73
28. sep 2017

@simca06022011
@atrami
Ja som "svihnuta" trocha viac😄. Mne sa paci ulet typu sudbury, summerhill... toto nezalezi od ucitela, toto nasa legislativa nedovoluje. Pre mna vzdelavanie nie je povinnost, je to automaticka sucast zivota. Ci uz sa deje v lese, v skolke, v skole, v praci, v rodine, na dovolenke...

moni73
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl mna nie, ale zakladatelke je "nakladane" neprimerane a nevhodne. Si pozri 3 strany dozadu😯.
Jej sa nepaci vase (mmch ani mne), vam jej/nase. Dohoda nemozna, umocnene vyjadrovanim. Ok, ideme kazdy svojou cestou a dokonca vy mate tu svoju uz vyslapanu.
Diskusia ozila po roku, pokial si pamatam zakladatelka bola dotazovana "ako?" A odpovedala, ze ok. A nasledoval "vysluch" a ziadost o predlozenie dokazov,... nepride mi to adekvatne

sisaka
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl k tomu článku. 1. pani ani zďaleka netuší, čo jej dieťa robí v škole. Keby si dala námahu a prišla učiteľke na vyučovanie asistovať (čo u nás môže rodič hocikedy) , videla by ako to "hranie" prebieha a čo všetko sa pri tom "hraní" deti naučia...ale ona vychádza z toho, čo jej povie, nepovie dieťa. Pani nemá potuchy ako tu fungujú školy, strednú školu nazýva college, pritom stredná je High school a 19. roční tam nechodia pretože povinná školská dochádzka je od 6. rokov a posledný ročník je 12. to jest končia 17-18 ročný. To, že sa náročnosť a požiadavky na dieťa ročníkmi zvyšuje je pravda, ale prezentovanie názorov, diskutovanie sa vyžaduje od všetkých nielen vyvolených ako píše ona , ktorí to prednesu pred triedou. Skúšanie pred tabuľou totižto ani neexistuje.
Písala, že jej dieťa nevie prinútiť učiť sa - čo nepovažujem za chybu školy, ale jej rodičovstva a k čomu svoje dieťa od mala viedla. U nás v školách sa musí dávať pozor a zapájať sa inak máš problém, nedá sa to pasívne odsedieť a doma sa naučiť, ani v nižších ročníkoch nie je z čoho, keďže učebnice deti nemajú.
Taktiež o tom bytí po zadku, možno v jej provincii je to iné, u nás dieťaťu po zadku môžeš dať, normalnu výchovnú, nie bit.
Celkovo mi táto pani príde taká jednoduchšia z jej prejavu, to, čo chce ona pre svoje dieťa - strach pred školou, nechodiť do školy sa hrať, stráviť poobedia nad knihami, učiť sa množstvo informácií, mat prísne učiteľky, ktoré neupozorňuju deti slušne ale ziapu a dožadujú sa autority takýmto spôsobom to fakt v Kanade asi len ťažko nájde. V každom prípade článok je starý a jej dieťa už do školy dávno nechodí .. dieťa ktoré v 3. triede nevie čítať ani písať je na zamyslenie, nielen učiteliek, ale hlavne rodičov ... osobne som sa ešte s tým nestretla.

moni73
28. sep 2017

@sisaka toto caka od skoly vacsina slovenskych rodicov

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@sisaka ja som to sem dala pre porovnanie-jednoducho aj na tom vidno, ze kazdemu vyhovuje nieco ine-niekomu moze viac vyhovovat to ceske/slovenske skolstvo a Tebe vyhovuje to kanadske. Ono, celkovo bavit sa o skolstve, to je podobne, ako bavit sa o vychove vlastnych deti-mozes si mysliet, ze robis vsetko super, ale az cas ukaze, ako si to zvladla, navyse ak ma clovek aspon dve deti, tak sa kludne moze stat, ze u jedneho z nich vedie vychova k tomu, ze je z neho fajn clovek, u ineho dietata ta ista vychova a moze byt z neho gauner. Tak isto aj so sk. systemom-tazko povedat, ci naozaj to, co vyhovuje mne, vyhovuje aj inym a ukaze sa to az o par rokov, ked z tych deti vyrastu dospeli ludia.
Ja som sa napr. do tejto temy zapojila hlavne preto, lebo som chcela zistit, ako to na tej bulharskej skole vyzera, kedze z web stranky som sa toho vela nedozvedela. Ale ako vidim, moje otazky a konstatovanie su brane ako vyryvacne, dokonca urazlive. Osobne mi je to jedno a je aj pravda, ze som sklzla k sarkazmu (to teraz aj pre @moni73), lebo ak nieco napisem a zakladatelka mi odpise nieco, z coho je jasne, ze bud nepochopila, alebo ani necitala, len si melie svoje, tak potom je reakcia taka, aka je.

sisaka
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl úplne súhlasím, každému vyhovuje niečo iné, každý si inak predstavuje nielen výchovu, ale aj vzdelávanie a aj každé dieťa ma svoje preferencie. Ja mám šťastie, že mojim deťom sa takéto učenie páči, dcéru už mám na univerzite prešla všetkými rocnikmi tu v Kanade, takze som už na vlastnom dieťati zažila ako sa to rocnikmi mení a ako stúpa náročnosť. syn je štvrták, zatiaľ je spokojný ...
K tej náročnosti ma teraz napadlo, čo písala ta pani, že chalan si vybral varenie, lebo ostatne predmety bol popredu a zdali sa mu asi moc ľahké. Na strednej škole si vyberáš úroveň náročnosti daného predmetu, na určitý stupeň potrebuješ mat v danom predmete určite % aby si sa tam dostal niekedy až 4 úrovne a okrem nich si ambiciózny študent s výbornými známkami môže zvoliť AP - to je už univerzitná úroveň predmetu a môže získať VŠ kredity za to, alebo môže študovať IB program to je tiež príprava na univerzitu, kde ma možnosť získania ešte viac univerzít. kreditov vo viacerych predmetoch. Takze ťažko bol chlapec tak namakany, žeby mu bola univerzitná úroveň matiky malo, to sa odváži študovať fakt len minimálne percento deti... To skôr bol lenivý a radšej si dal varenie. Tak rozmýšľa veľa teenagerov a potom dobieha učivo po skončení strednej školy, samozrejme za to sa už platí ....

sisaka
28. sep 2017

@moni73 to som si všimla, aj ja pár takých poznám, osobne neviem pochopiť ako sa niekomu môže páčiť systém, v ktorom sme sa učili my, je to zastarale, dávno prekonané a hlavne to bolo vždy veľmi neefektívne. V dnešnej dobe je tých poznatkov už obrovské množstvo a jednoducho treba na ZŠ vybrať to najpodstatnejšie a ešte aj to skresať. Síce tu budeme machrovat ako sme dopodrobna rozoberali každú krajinu na zemepise a prešli každú historickú udalosť vrátane presných dátumov na dejepise, co sa naozaj u nas v Kanade tak nepreberá, faktom však je, že ani ti najlepsi z najlepších si úplne všetko z týchto základných vedomosti nepamätajú, darmo to bolo učivo základnej školy o tom, že dejepis, zemepis, literatúra neboli prepojené a ani sa nepreberali naraz rovnaké obdobia a pod. škoda reči, dodnes di neviem niektoré veci pospájať

jajka257
29. sep 2017

@moni73 mrzi ma, ak som sa ta dotkla. Ale zakladatelka si koledovala. Trn diktat vo worde je blbost ako mraky...tam by to nemalo byt. Ja im gramatiku vobec neberiem do uvahy. Poviem im chyby, nech to opravia. Ale dolezite je ako vyhladali, aku formu tomu dali. Kolko sa s tym vyhrali. Za ten diktat by som aj ako triedna rovno smer vyucujuca....

vienala
29. sep 2017

Dievcata, necitala som diskusiu, len zopar prispevkov.
Moje deti chodia do obycajnej skoly. A cuduj sa svete, dcerka ma taku vybornu a obetavu pani ucitelku, velmi sme s nou spokojni, dokonca jej casto deti hovoria mama, ked sa pomylia. Syn spravil piatacky monitor ako jeden z 5 percent najlepsich na Slovensku. Maju tam super kamaratov a zazemie. Ucitelia si moji kamarati a znami este z detstva, takze ak sa mi nieco nepaci, nemam problem sa ozvat. Tym len chcem povedat, ze aj obycajna ZS moze byt fajn.
Inak vzdelanie deti je u mna prvorade, ale nemienim nejako spekulovat a vymyslat ohladom ZS, samozrejme strednu a najma vysoku chcem vybrat kvalitnu, tam chcem fakt investovat.

nelinka2009
autor
29. sep 2017

@moni73 👏👏

nelinka2009
autor
29. sep 2017

@vienala nie kazdy ma ucitelov znamych 😁😂

nelinka2009
autor
29. sep 2017

Velmi sa mi paci tato diskusia... Je len skoda, ze vsetky, co ste za vzdelavania obycajneho charakteru, teda pre mna len ovecky v rade, si tu hrdo verejne vypisujete svoje zastarale nazory... A maminky, ktore su ochotne rrspektovat alternativne naxory a niektore ich dokonca realizuju radsej napisu sukr. spravu, lebo sa nechcu nechat urazat oveckami..

Ano mile damy... Takto vas na zivot nachystalo nase skolstvo a zastarale sposoby... Priviedlo vas k sutazivosti, zavisti a neochote akceptovat vsetko co je ibe, nove...

Zabilo vo vas osobitost, jedinecnost... Individualitu, kreativitu... Naucilo vas prezivat, ale nenaucilo vas zit!!!

Viem, ze tu bude kopec nebavistnych konentarov a preto, ze som naucena pocuvat a vzdy dat priestor aj nazorom inych, precitam si ich... Mozno to aj trosku zaboli... Ale usmev dcerky, ktora sa vrati zo skoly plna novych poznatkov, napadov mi to vrati...

marianeta
29. sep 2017

@moni73 ale ok..vsak nech sa jej nepaci..ale ak je na to doslova,,odbornicka" ako sa tu ,,prezentuje tak nech uvedie aspon zopar prikladov co konkretne ked takym sposobom zakopava nase skolstvo pod ciernu zem vratane ucitelov..vsak ona nedokaze ani normalne odpovedat na konk.otazky ..vzdy je to akysi blud v ktorom sa ani diva svina nevyzna..napise odpoved ktora ani netusime komu je a vlastne na co adresovana...tu uz nejde o to co sa jej paci co nie ale o to ze sa tu hra na nadcloveka a vie asi sama velky prd...v mnohom si sama s prepacenim se..ie do huby...a co ma teda dostalo a kde uz som si vytvorila o nej mienku ako o matke bolo ze povazuje fajcenie gymnazistov (mch na tej skole kt.navstevuje jej dcera)s ucitelmi za ukazkovy priklad ako si ma ucitel budovat vztah so studentom..

dai
29. sep 2017

@sisaka ahoj... presne toto prepajanie veci nenormalne v sr skolstve chyba☹ ja som to vlastne zazila len u 1 docenta na vyske a musim sa priznat ze napriek tomu ze ti vychrlim datumy k comukolvek na pockanie, mala som obrovsky problem pochopit ucivo ked ho on podaval... Ked sa ale pozriem spatne na moje ucenie, tak vlastne prave z jeho hodin som si najviac zapamatela - ucili sme sa dejiny sveta, nie Rakusko Uhorska, Talianska etc. ... ale dejiny🙂 a aj keby sa nejaku krajinu nenaucim tak vdaka tomu ze som vedela co sa v danom case dialo v okolitych krajinach tak by som si tu nenaucenu krajinu poskladala🙂 ked vies - toto sa aj tazko vysvetluje niekomu kto takyto sposob vyucby nezazil☹
U nas za decka - robia neustale prezentacie - kde musia mat obrazky kreslene, pisany text - robia to vacsinou o precitanej knihe ci niecom nastudovanom - musia to predniest na urovni - do tyzdna maju najmenej 1 takuto vec - pritom musia na 1 prezentacii robit najmenej 2ja spolu v skole- ziadne mama spravi doma🙂 Tu prezentaciu im hodnotia komplexne - kompoziciu, texty, gramatiku a pravopis plus jasne ze temy, co o nej vedia a sposob prezentacie, ako zvladli casovo rozdelit body... vacsinou tie 2 deti vedu celu hodinu , k teme si musia pripravit aj quiz, odmeny pre deti a tak🙂 toto som ja napr. na ZS vobec nezazila, na gymnaziu parkrat, na VS tiez len parkrat - vlastne realne az v praci a opat som mala obrovsky problem postavit sa pred publikum, odprezentovat nieco, odpovedat zmysluplne na otazky, rozlozit si cas etc. ...
Vcera mi napr. dcera hovorila ze idu pisat pisomku zo stichpunkte - slovensky neviem - dolezite body? proste im pustia 30 minut text a oni musia vypichnut to najdolezitejsie - maju obmedzeny pocet slov, musia sa do toho zmestit... ako u nas toto vedeli robit deti co si robili tahaky🙂 ale napr. ja co som tahak v zivote nepouzila som opat nato tvrdo narazila na vyske - kniha o 800 stranach a mam sa ju naucit za tyzden☹ pamatam si ze 1x som sa to ucila naspamat☹ fakt som inak nevedela☹

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2017

@nelinka2009 neviem, ako si dovolis tvrdit, ze tie, co mame iny nazor, ze vieme akurat prezivat a nie zit a podobne nezmysly. Ved ani jednu z nas nepoznas. Hlavne, ze Ty sa citis urazena, nebodaj sikanovana a este tieto Tvoje primitivne prispevky tu budu niektore obhajovat a protistrane pisat, ze urazame a zranujeme.