icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

lalinko2010
29. sep 2017

@nelinka2009 toto čo všetko píšeš zaujíma tvojú dcéru? preco niektori ludia zo svpjich krajin utekaju...alebo sa jej na ty ty pýtaš že aký ma na to názor?
odkiaľ berieš že ju nebude zaujímať že odkedy dokedy bola 1 - 2 svetová vojna....a ako im zabrániť? to ich na žiadnej škole nenaučia...

eludka
29. sep 2017

@nelinka2009 Ty si nejaky inteleguan 🙂, multikulturalizmus pre decko na ZS, ked je bulharskej skole, tak tam ma dokonalu multikulturnu prax - potrebujes to este v pouckach? Chcelo by to este balet, klavir, kaligrafiu a cinstinu... 😀 To mas nejake extra nadane dieta, ked mu chces nalozit este okrem AJ a Nj...Ty ovladas ake? 🙂 Vzdelanie je aj o tom ,aby mali sajn aj z inych vednych oborov, aby si mohli vybrat aj studium fyziky, biologie rastlin a zivocichov a chemie, , nielen cudzich jazykov, aby mali rozhlad. Skor mam pocit, ze si rada, ze si tu rozprudila takuto debatu a mas z toho masochisticku radost.

nelinka2009
autor
29. sep 2017

Mozno, ale ja by som tie osnovy upravila... K tejto dobe. Nehovoriac o tom, ze 25 deti na jedneho dospeleho?!?!,no ako waw... Jasne, ze to nefunguje a ani nikdy nebude... Ucitela moze studovat hocikto v dnesnej dobe... Ako ten system nemam k nemu pekne slovo... Ani jedna cast nieje dokonala a ide o nasu buducnost, tam vy to malo slapat ako hodinky. A rodicia a ucitelia to len podporuju, ani len strajkovat nevedia vsetci naraz. Ako taki ludia mozu nasom detom vstepit nejake hodnoty? Ako mizu byt oni vzorom buducim generaciam???

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2017

@nelinka2009 Prepac, ale myslim si, ze Tebe chyba nadhlad, aspon z toho prispevku o 13:21. Ja neverim, ze niekde sa ucia deti, od kedy dokedy trvala vojna a neucia sa tie suvislosti. Ja som mala dejepis este v minulom storoci a nas ho ucili v suvislostiach a viem, co ma dcera v dejepise na statnom gymnaziu a tam sa ucia suvislosti, roky im do pisomiek dava len vyniocne, hoci im ich spomenie, skusa sa niec ine. A co sa multikulti tyka, tak na obcianskej nauke sa tomu venovali dost a dokonca viem, ze aj na zemepise.

nelinka2009
autor
29. sep 2017

Ano ucitel ma byt viac ako ucitel... Vidim to na malej... Pani ucitelka jej jej vzor ci ucitelka chce a ci nie. Je to jej druha mama a ja chcem vediet aky clovek s mojim dietatom travi vacsinu xasu pocas tyzdna, chcem aby to bol super clovek, ved vzdelava mohe diwta, formuje jej osobnost, dava jej zaklad do zivota...

lalinko2010
29. sep 2017

@nelinka2009 ty chceš strašne veľa na svoje dieťa naválať! je tak nadaná? ak hej prečo ju nedáš na súkromne vyučovanie jazykov, nemusí sa ich učiť v škole, má pocit že jazyk sa najlepšie naučí v tej danej krajine a nie od nejakého lektora. má nadanie na jazyky? vieš čo ju konkrétne zaujíma?

lalinko2010
29. sep 2017

@nelinka2009 vieš, tvoje dieťa padlo učiteľke do oka, malá jej je sympatická, hold tak malá ju ma za vzor.

my máme v triede mamičku VIP, dieťa dala do tej a tej školy preto lebo učí tam jej kamarátka a je aj triedna a pritom vidno na učiteľke že tú malú nemusí, ale mamičke nevysvetlíš, ale nie je to také očividné, že by to dala pocítiť malej že je proste pretláčaná matkou, a výrok mamičky - ak moja yx nedostane knižku na konci školského roka, tak ona bude strašne plakať a čo bolo? dostala tú knihy....ja mám rada tú učiteľku ale pre môjho syna je dokonalá vychovávateľka.

eludka
29. sep 2017

sranda citat, ako si z autorky robia ludia srandu alebo jej uprimne davaju dobre rady a ona stale ide svoje...jako kolovratek :D

nelinka2009
autor
29. sep 2017

@lalinko2010 to je pravda zatial.inklinuje skor k humanitnym vedam a jazykom... Vidim to na bulharcine za 3-4 nesiace zecala rozpravat bulharsky... Anglictinu pocuva od mala takze detto... Zo slovencinou problem nema, samozrejme, pisanie aj citanie je ok... Sem tam zabuda dlzne a makcene, ale trenujeme to a zlepsuje sa to... Viem aj ja som sa anglicky naucila az v zahranici napriek tomu, ze z aj som aj maturovala nic som nevedela... A to napr. bolo vyslovene o ( ne) urovni ucitelky, niele o jej (ne) schpnosti zaujat a naucit, ale ani ona sama poriadne anglicky nevefela.

nelinka2009
autor
29. sep 2017

@lalinko2010 ale ako sa moze stat, ze ucitelovi jedno dieta do oka padne a druhe nie??? Co im to hned od zaciatku dava do zivota??? Zas je to o sutazivosti, zavisti...

lalinko2010
29. sep 2017

@nelinka2009 ale nie je to tak? vybrať si školu podľa toho kto bude triedny? ja som nevyberala školu podľa toho ale kvôli škole.

nelinka2009
autor
29. sep 2017

@lalinko2010 a prave z toho som mala,strach... Ak nemas znameho ucitela, vyberas,skolu... A pritom ani nieje taka podstatna, podstatni su ludia v nej... Ci kucharky, ktore ano aj pokrajali masko a co???! Upratovacky, ktore napr. za mojej ery len vrieskali nieco o prezuvkach a potom sa tu vsetci cuduju, ze mladez si nevie vazit a ze vazit si treba kazdu profesiu a bla bla bla... No ved jasne, ze nevedia, ked sa ypratovacka v skoke nevedela spravat k detom a dala im zly priklad, tak si to odniesli do zivota... No a ucitel... To je proste ZAKLAD MUSI BYT TIP TOP a ty ani netusis kto bude tvohe dieta ucit??? Zas len obrovska chyba systemu a je jedno ao aku skolu ide

atrami
29. sep 2017

@nelinka2009 ja ak deti skusam, pytam sa ci pochopili, hlavne cudzie slova. Ono je zle deťom v nizsom veku vysvetľovať preco bola vojna. Ako im vysvetlis, ze islo o to len získať uzemia, majetky?
Inak by ma zaujimalo co ta viedlo k tejto skole?

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2017

@nelinka2009 A Ty si dopredu vedela, ze Tvoje dieta bude pani ucitelku zboznovat? Myslim, ze sa uz tak snazis tu svoju volbu obhajovat, ze si sa zamotala a ani nevies, co pises. Ucitel by mal byt vzorom, to je jasne, ale viac ako to, ci ho bude moje dieta zboznovat, mna zaujima to, aky bude vysledok jeho vyuky. Lebo dieta nemusi na ucitela hladiet ako na svaty obrazok, staci, ze sa ucitela neboji, ale zaroven ma respekt a ucitel ho nauci vsetko potrebne.

nelinka2009
autor
29. sep 2017

Vedela, pani riaditelka na bulharskej skole mala pri prvotnom rozhovore uplne iny pristup ako na sstatnych skolach, nielen, ze som vexela kto, ale vedela som si zistit referencie... Bolo to super... Vlastne to rozhodlo.

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2017

@nelinka2009 no, vedela si teda nieco o tej ucitelke, ale nemohla si vediet, ci ju Tvoja dcera bude zboznovat. Toto dopredu nie je jasne. Fakt aj rozmyslaj, kym nieco napises.

sisaka
29. sep 2017

@nelinka2009 na tvoj príspevok o 13.21. Tebe by sa asi fakt páčilo kanadské školstvo a ak ta Bulharska škola ide podľa neho, tak chápem, v com vidíš plusy.
U nás sa na základnej škole preberá dejepis nie po časovej osi, ale zameria sa na určite obdobia, krajiny a porovnávajú sa, s aktívnou účasťou deti. Napr. vojna medzi USA Kanadou, vybrali nejakú bitku, polovica deti bola jedna strana, druha polovica druha. Naštudovali si ako to prebiehalo, o čo išlo, kto vyhral, prečo a potom riešili, prečo to tak dopadlo, ako by to dopadlo, keby postupovali inak, ako by to bolo, keby sa bitka odohrávala v súčasnosti, preberali a rozoberali to týždne...Alebo iný príklad, 3 rôzne krajiny, 3 rôzne obdobia v dejinách, porovnávania ľudí, myslenia, štýlu života, vplyv náboženstva, osobnosti, ich kultura, čo dali svetu.... Učenie sa o Grécku - hrali antickú hru v triede, Japonsko - pozvaná Japonka, ktorá im varila čaj, doniesla kimona, prepísala ich mena do japončiny, urobili si sushi. Multikulturalizmus je u nás súčasťou osnov a prechádza všetkými predmetmi, je nevyhnutny v Kanade, tak sa deti učia od mala akceptovať iné kultúry, náboženstva, zvyky, tradície...

nelinka2009
autor
29. sep 2017

Vzorom maju byt hlavne ti spravni ludia a to maju mat moznost ovplyvnit rodicia a nie nejaky sk system do ktoreho dieta zapadne ako zrnko piesku do puste

nelinka2009
autor
29. sep 2017

@sisaka alelujaaaaa a nie rychlo na obcianskej nauke... Ved multikulturalizmus sa im bude premielat celym zivotom, musi sa im teda premuelat aj celym studiom

nelinka2009
autor
29. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl tusila som to podla toho co som komunikovala s byvali studentami pani ucitelky

nelinka2009
autor
29. sep 2017

Proste v systeme by mal byt brany ohlad na individualitu delietata a aj ucitela... Ucitel by mal byt ohodnoteny na vysokej urovni, ale na zaklade realnych vysledkov a nie nejakych tabuliek... No cele zle...

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2017

@sisaka schvalne, ako sa multikulti prejavi v matematike? Podla mna, a vidim, ze dcera to tak na gymnaziu ma, sa da na tuto temu debatovat na obcianke,na zemepise, na AJ, na FJ, ale tak nejako na tych prirodovednych predmetoch neviem. Celkom by ma to zaujimalo, ked je to v Kanade sucastou vsetkych predmetov.

nelinka2009
autor
29. sep 2017

@sisaka toto toto by som velmi velmi chcela pre vsetky deti na slovensku... A nie, ze tu mi nejaka dobra dusa napise, ze ked mohe dieta vide zo skoly, tak sa bude citit ako mimozematan v cudzom svete??? Preco, lebo sa uci inak??? Lebo je tato krajina postavena na hodnotach vycislenych eurami a dolarmi??? Nechcem a nebudem tak svohe deti viest... Dufam, ze dostuduju zbalia sa a pojdu daleeeekooii

dai
29. sep 2017

@sisaka presne takto sa ucia aj nase deti - teda multikulti ziju kedze na skole maju deti zo vsetkych casti sveta, cudzie reci decka od mala vnimaju ako nieco normalne, detto ine kultury, vzhlad...
a presne co popisujes - ucia sa o dietati tak su poproseni ochotni rodicia s miminom ci by neprisli do triedy - to robili uz v skolke🙂 na hodine o chrupe prisiel jeden z tatov - zubar, maju rozne situacne hry kde musia obhajit urcity nazor etc. ...

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2017

@nelinka2009 tusit a vediet je rozdiel, niekedy priepastny. Takze si nevedela, ale tusila.

dai
29. sep 2017

@nelinka2009 tak to ja zase nechcem🙂 chcem aby tu deti mali domov, hold sme narod aky sme - u mna v rodine tiez takto mnohi zmyslaju a dokazem s nimi aj tak vychadzat, politiku a zmyslanie sa snazim aktivne menit - sice tu na konovi mi to ide tazko ale v realnom svete nachadzam stale viac a viac ludi odmietajucich skorumpovane vsetkeho sa bojjace zmyslanie stale zial vacsinoveho slovaka etc. ...

nelinka2009
autor
29. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl smutne, ze som musela tak krvopotne patrat a mohla som len tusit a to som este musela vybrat skolu s cudzim vyucovacim jazykom, aby som mohla aspon takto ovplyvnit vzdelanie mojich deti... Fakt smutne, ale aj bulh skola je len na slovensku, takze dost casto naraza na mantonely nedokonaleho slov sk systemu... Mas pravdu, je smutne, ze takuto moznost si musi rodic takto vydobit pred nastupom do skoly svojho dietata v demokraticjej krajine, ktora chce patrit do jadra eu

dai
29. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl pozri - ja predpokladam ze jednoducho skusila moznost navrhnutu okolim a nasla sa v tom - to je predsa v poriadku, ci? nejak nechapem tie utoky na jej osobu... Ako my sme si tiez nasli alternativnu skolu, jasne ze na zaciatku som o nej vedela len JBP informacie - teraz zistujem po rokoch ze v mnohom mi vyhovuje omnoho viac ako bezna slovenska, ale teda jasne ze aj ona ma svoje negativa... Ono aj tak co z toho dietata bude je vzdy o nejakych tych 3och zakladnych vplyvoch : rodic, skola, partia... a pardon - individualita samotneho dietata🙂

nelinka2009
autor
29. sep 2017

@dai 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏 velmi by som chcela, aby tu ostali a aby som si kocikovala vnucatka... Az sa mi slzy tlacia... Ale ak.maju byt vyvrhelmi len preto, ze su v zivote vedeni inak... Tak nech su radsej stastni inde...

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2017

@dai prepac, ale ja nie som si vedoma ziadnych utokov. Pytala som sa zo zaciatku max. slusne, chcela som sa nieco o tej skole dozvediet. Odpoved neprisla, ano, potom som uz bola sarkasticka, lebo ked niekto neustale melie to iste, pripadne zacne prekrucat, co mu napises, tak uz ani ja nebudem uplne slusna a vazna. Navyse dnes @nelinka2009 oznacila vsetkych, co jej netlieskali ako osoby bez kreativity, osoby co neziju, len prezivaju a takychto bludov mala vo svojich prispevkov viac. Zaujimave, ze mne pises nieco o utokoch, tie jej hystericke prispevky si preskocila, alebo to Ti nevadi?
Ja som nikde nenapisala, ze statna skola je vzdy dobra a sukromna zla. Ale mam taku skusenost, ze sukromna vobec nemusi byt dobra a napr. statne skoly, s ktorymi mam ako rodic skusenost, si mozem len pochvalovat. Aj ked jasne, aj tam by sa kadeco dalo vylepsit. Keby som nebola spokojna, tak tam dieta nenecham.