Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
Osobne mi tieto sarkasticke neutocne narazky nevadia, tak nerieste dievcata... Naozaj ja myslim, ze tak ako niekto tuto poukazuje na farbu mojej osobnosti, tak tak isto tu vyfarbuje tu svoju... Ale myslim, ze tu by sa musela zmenit cela spolocnost a nielen skolstvo...
@dskjhfdlkdjhl prepac, ja som mala z tych poslednych stran pocit ze sa brani - a hej , uz podobnym tonom ako prispevky k nej😉 tak sa ospravedlnujem ak som jej prehliadla... ono som to adresovala tebe lebo v inych diskusiach ta mam zafixovanu ako tu slusnu🙂 tak ma prekvapili niektore vyjadrenia🙂
a iste - nie kazda sukromna skola je zial dobra ( ale konkretne o tejto bulharskej - myslim ze je len jedna, som fakt pocula aj ja vela dobreho🙂 ona je tam len kratko nato aby realne vedela popisat vyhody tej skoly myslim, ja som na nasej s deckami uz okolo 7 rokov a stale ma niekedy nieco vytoci o com som netusila a naopak z niecoho som nadsena)... a tiez suhlasim ze osobnost ucitela dokaze z tej najhorsej skoly spravit super miesto pre dieta a napr. mna by mohli strcit aj niekde do osady a aj tak by som sa do tej skoly tesila lebo som bola to decko co skolu miluje😀 a teda mala som fakt niekedy inych typkov ucitelov:-/ cize asi zalezi aj od dietata ( ja napr. s malou bojujem - neznasa sa ucit a syn je uplny opak - mi akurat rozpraval ze ked dostane nejaky pocet vytlaciek tak si bude moct vybrat kde sa chce ist hrat a nemusi ist na hodinu, tak mi hovoril ze ucitelke povie ze to niekomu daruje lebo on sa chce ucit🙂 ako mala na neho pozerala akoby spadol z jahody😀 )
@dai ono, ak ma byt debata slusna, tak vsetci zucastneni by si mali dat aspon taku namahu, aby pocuvali/citali, co ten druhu hovori/pise, normalne odpovedali, normalna odpoved je aj taka, ze naisem, ze nieco neviem, ak neviem a nie, ze sa budem tvarit ako kolovratok a tocit stale to iste, hoci sa ma na to konkretne ani nikto nepyta. Nemam problem bavit sa s Tebou, alebo napr. so @sisaka, lebo aj ked sa hned nepochopime, tak sa dopracujeme k odpovedi, ste obe dost vyrovnane osoby, ale v tomto pripade (teda mam na mysli zakladatelku) je to fakt o inom, tu teda je debata fakt tazka a asi aj zbytocna.
@dai si uzasna takto som chca upokojit nejako.... Toto som si potrebovala precitat... Tak niesme doma mimozemstania 😁😂 no zatial som teda co sa tyka studia na vs zaregistrovala len tie moznosti v cechach, ale este je to velllmi dalejo
@dskjhfdlkdjhl inak ale aj ty tu uz dve hodiny tocis to iste ako kolovratok, len mi neprislo az tak nutne a k teme o tom pisat, ale asi si to potrebujes precitat
@lalinko2010 ano zaujima sa o migrantov, potom sme sa dostali k tomu, ze teda utekaju zo svojich domovov... A potom sme sa dostali k slovu kvoty ( nadela 12.00 obed) v telke zapocula... A preco ich niekto nechce a niekto chce... A preco ich greci nepustia pustia, bola to tazka debata aj na dospeleho...
@atrami priznam sa, ze ajprv somzhanala alternativnu moznost, len aby nepadla do nasho skol. systemu... Moja,choroba, to tu uz vsetci vedia... Zhanala som informacie a kontaktovala som ucitelky, ktore poznam ( nieje ich vela, len dve) jadna je moja byvala zs ucitelka a jedna je kanoska. Dali sme kavu a dlho sme rozoberali ucivo, system... A obe sa nezavisle od seba zhodli na tejto skole aj s ohladom na vzdialenost, aj na malej predpoklady ( obe ju poznaju) ... Nebola som tomu velmi naklonena, ale isla som sa aspon porozpravat s pani riaditelkou... Potom dom navstivila este statnu skolu tu v okoli... A tie rozhovory s riaditelkami rozhodli... Napriek tomu, ze po bulharsky nevem ani n... Ako riaditelka aspon chapala preco tam som a co sa xhcem dozvediet... Na statnej skoke som otravovala a co sa vlastne vypytujem, ved aj tak mala niekde nadtupit musi .... Individualny pristup k detom pripafal riaditelke na st ske ako sranda a velka fraska... Podla nej su aj tak vsetky deti rovnake... Mala som a mam obrovsky strach, ze moje rozhodnutie nebolo spravne, lebo ako tu uz aj kocky pisali, nieje to zas len o tom ci mala zboznuje ucitelku... Ale cim sme dalej a cim viac zbieram informacie a citam fora rodicov, ktoei sa rozhodli pte akykolvek sposob altwrnarivneho vzdelavania... Tym viac povaxujem svoje rozhodnutie za spravne... Ale adi sz uplne upokojim az ked sa nala uplatni v zivote... Co uz som taka... Vela o sebe pochybujem... Mm mi najprv nadaval a teraz je nadseny ... A to bol v skome asi tri krat...
Pozrite, @nelinka2009 sa s uckou videla a rozpravala pred nastupom do 1.triedy (ak som spravne pochopila) a bola jej sympaticka. Je pravda, ze jej dcere sa pacit nemusela. Kolke z vas/nas mali vobec moznost, resp. boli vyzvane ku kroku 1, tj pokecat si s buducou triednou svojho dietata?
Niekto tu pisal o vysledku vyuky. Tu je podla mna kamen urazu. Kazda povazujeme za vysledok nieco ine. Klasika pozaduje, aby bolo dieta nadupane vedomostami. Alternativa moze pozadovat to iste (je vsak pre nu podstatne akou formou) az po vysledok, ktory ocakavam ja. Tj naucit rozmyslat, viest k tomu, aby sa aj nadalej rada "ucila", aby bola flexibilna, pocas tohto procesu sa na dieta "nalepia" aj nejake vedomosti, ktore vsak pre mna nie su prioritou. (Bavim sa o zš).
A znova sa spomenulo, ze zs uci zaklady. No... neuci.
Nelinka sa zacala branit a zvolila taktiku najlepsia obrana je utok.☮
@nelinka2009 ja som sa Ta par veci dnes opytala, boli to rozne veci a odpoved som dostala len na jednu a dve hodiny som netocila, aspon nie v jednom kuse, lebo tolko casu som dnes ani nemala. V kazdom pripade, mna uz vcera zaujimala ta VS v Prahe a v Brne, pytala som sa viackrat, odpoved som nedostala. Vies mi napisat, o ktoru VS sa jedna, lebo ja som si povodne myslela, ze lubovolnu VS mas na mysli, ukazalo sa, ze nejaku specialnu, tak by ma celkom zaujimalo, ktora to je. Pytala som sa napr. aj dnes, ci teda chces prirodovedne predmety nahradit niecim, co je podla teba dolezitejsie, ani na toto si mi neodpovedala. V suvislosti s tym, mna potom zaujima napr. to, ci bulharska skola je v tomto vyhovujuca a ci teda tie prirodovedne predmety su potlacene na ukor humanitnych. Jednoducho, je dost veci, na ktore som sa slusne pytala, ale odpoved doteraz neviem, takze z mojho pohladu, vdaka Tvojim prispevkom, je ta skola (aspon pre mna) skor podozriva ako dobra. Takze, ak si ju tu chcela prezentovat v tom dobrom svetle, v takom ako ju vidis Ty, tak by bolo byvalo rozumne odpovedat na otazky, ktore ludi zaujimaju. A myslim, ze nielen mna si takto odignorovala. Napr. ja som nasla na nete, ze maturita zo SJ na tejto skole nie je porovnatelna s maturitou na inych strednych skolach. Je to pravda? Co o tom vies?
@moni73 stretla sa s riaditelkou, nie s ucitelkou. O ucitelke si len pozistovala nejake informacie. Aspon takto to sem pisala.
@moni73 a k tym vysledkom. Pre mna nie je vysledok suma informacii, ktore dieta nevie pouzit. Take vysledky nestoja za nic. A ku podivu, su aj statne skoly, kde si pod vysledkami predstavuju to, co ja a ver mi, ze som dost kriticka.
@dskjhfdlkdjhl no vidis aka si sikovna a ako si vies aj sama pozhanat informacie... Ostatne tu na to prisli uz skor, preto sa ma nevypytuju veci, ktore nesuvisia so zalozenou temou... Maturita na Slovensku moze mat este horsiu uroven ako uz ma? Lebo ja ked si spomeniem na tu svoju, tak sa smejem cez slzy... Ale to je zas o podstaye tejto temy o uciteloch a sk systeme...
@nelinka2009 vidis, a toto nie je odpoved vyrovnanej zeny, ale niekoho s pocuchanymi nervickami. Ja sa ta normalne pytam, ci je nieco pravda, alebo o aku skolu sa jedna a Ty odpovedas ako zakomplexovana puboska.
@dskjhfdlkdjhl pocuchane nervy trosku s teba uz mam, lebo stale sa snazis celu tuto diskusia priviest niekam, o com abi jieje a tvojim jedinym cielom je zosmiesnit mna... Ale neva ja vydrzim... Tak isto ti neodpovedam, lwbo tato tema nebola zalozena na to, aby robila reklamu hocktorej skole... A aj keby som ti odpovedala, neviem ako by ti odpovede na takwto otazky pomohli aby si mi vedela reagovat na zaklad a ten je CHCEM PRE DCERU VIAC AKO UCITELKU
@dskjhfdlkdjhl skus tu https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/bulharska-zakladna-skola-v-bratislave/ ..mozno sa dockas odpovede od inych..nieje jedina co tam ma dieta...a to s tou maturitou som nasla i ja ,ale bolo to nieco ako testovanie gymnazii ake maju vysledky a tato skola sa do testovania zapojit nemohla prave pre nejake nestandarty v mat.zo sj.
@nelinka2009 ja sa nesnazim tuto diskusiu nikde priviest, ja som sa normalne pytala na otazky, ktore mi v suvislosti s tou skolou napadli, podla mna uplne logicke otazky a ak na ne nevies odpovedat, tak napis, ze nevies, ak vies, tak potom nevidim jeden dovod, preco neodpovies. Ale dobre, nebudem sa Ta uz nic pytat, nie si jedina, co o tej skole nieco vies, hoci by som cakala, ze prave tu sa clovek moze o nej nieco dozvediet, ked uz web-stranky maju pomerne mizerne. Akurat sa mi potvrdilo, ze debata s Tebou bola uplne zbytocna, lebo som sa nedozvedela absolutne nic.
@marianeta sme to v podstate naraz napisali, ano, nie je jedina, kto o tej skole nieco vie. Diky
@dskjhfdlkdjhl vidis marianeta je aka sikulka... Ale ja chapem az sem, k takejto forme komunikacie s ludmi, ktory zmyslaju inak ako ty ta priviedol prave nas skolsky system... Vsetko do podrobna z analyzovat na zaklade absolutne zbytocnych faktov ( v druhej triede je pre mna vs a maturita v nedohladne), hlavne ze vyhram a znicim protivnika...
@marianeta tieto skoly sa nezapajaju do testovania lebo decka nemaju nadstavene tie iste kriteria na maturity - nie preto zeby kvalita ucenia bola nizsia , skor mam pocit ze nerobia maturitu zo vsetkych predmetov v SJ - u nas sa robi myslim len slovencina, inak sa preberaju vysledky cudzojazycne - tym ich uz ale vylucuju z porovnavajucich studii...ja uprimne mozem napisat ze moja drobka by ani monitor 5 ci ako sa to vola v slovencine z matiky nedala - chyba jej zakladna terminologia ( napriek teda tomu ze ucivo preberaju na urovni prveho rocnika 8rocneho gymnazia...)
@dskjhfdlkdjhl no ono tato tema tiez nevznikla preto, aby si sa nieco dozedela ty, ale preto aby som sa dozvedela ja to, co ty aj tak nevies, lebo ziadny alternativny sposob vzdelavania nevyuzivas, ze ano
@dai ale co sa slovenciny tyka, tam by rozdiel byt nemal, aspon napr. biling. gymnazia maturuju zo SJ uplne normalne, ako ostatne gymnazia. Tie ostatne preddmety, tam to nie je dane len jazykom, ale napr. angl. gymnazia (bilingvalne) idu podla anglickych ucebnic, je tam o dost iny system, aspn napr. v matike. Ale SJ by mala byt rovnaka.
@nelinka2009 To, ze alternativny sposob vzdelavania nevyuzivam, to este absolutne neznamena, ze o nom nic neviem😉 Ale Ty si to kludne mysli, mne je to jedno🙂
Dcera mi teraz presla asi z jedinej bratislavskej statnej "alternativy" na klasicku zs - do 6.rocnika. "Alternativa" mi umoznila asi tolko, ze dieta bolo taky zaskoleny unschooler. Umoznila?! Vydrzali to doteraz a bola som donutena dceru prelozit. Klasika - relativne priemerna ba skola s jednou super vecou, nad ktorou som vahala, ci ju vyuzit. 5 hodin anglictiny navyse (tyzdenne) s nativom - platene. Co vidim ako jasny minus: domace ulohy, milion ucebic a pracovnych zositov a normalnych zositov (na sj ich ma tusim 5!!!) a "buzeracia" okolo toho, dcera bola vratena na 3.poschodie, lebo isla po "zlej" strane schodiska a po opatovnom zideni jej bolo vytknute, ze ide neskoro... zatial tolkoto. Uvidim ako to pojde.
@dskjhfdlkdjhl 😘😘😘 na toto som uz velka 😘😘😘😁😂😁😂
@dskjhfdlkdjhl ano, SJ je rovnaka - nase deti ucia normalni slovenski ucitelia zo slovenskych skol🙂 neviem ale ako funguje to porovnanie - vies ci ta mozu porovnat ked len 1 predmet mas v slovencine podla slovenskej metodiky...
Ja mam znameho v ineko a svojho casu som tlacila na nasu skolu aby isla do testovania - ineko ich aj oslovilo ale riaditelka aj oni mi potom povedali ze zial nas tam nebudu vediet zaradit kedze vacsina predmetov ide podla inych metodickych priruciek a nebolo by ferove porovnavat deti uciace sa inak, sledujuce ine ciele, kedze aj tie monitory su robene podla slovenskej metodiky
@moni73 dcera je na osemrocnom gymnaziu a uz asi od sekundy nema normalne zosity, nosi blok, v nom listy, tie si potom doma pretriedi podla predmetov, do skoly nosi vzdy par poslednych z kazdeho predmetu, co v ten den maju a pokial viem, ziaden ucitel nema namietky. A nenosi do skoly ani ucebnice, s kamoskou si jednu sadu ucebnic pozicali v kniznici a tu maju v skole, doma ma svoju sadu, akurat ucebnice na jazyky ma len v jednej verzii. Takze na Tvojom mieste by som zasla za triednou a skusila nieco podobne dohodnut, ja som teda za nikym nebola, dcera si taketo veci riesi sama, uz od primy.
@dai tak az taketo podrobnosti neviem a este moze byt rozdiel medzi ciste nemeckou a biling. skolou, aj ked tam mate slovencinu, ale asi je tam rozdiel. Fakt netusim. V podstate mna vzdy aj tak viac zaujima matematika ako slovencina, takze tam viem aj ake ucebnice mali (ale tiez je to uz par rokov dozadu).
@dskjhfdlkdjhl moze, zial z bilingualu skusenost nemam tak neviem porovnat. Matiku by som ti u nas dopriala - dcera mala teraz 2 roky genialneho ucitela - ja teda som vzdy chodila do vyberovych matematickych skol, matematiku milujem ( moja dcera menej🙂) - mali sme otvorene hodiny a z toho ucitela som bola uplne nadsena - my sme sa tak matiku nikdy neucili, tento by naucil logicky rozmyslat aj cloveka bez jedinej aktivnej sypapsie🙂

@nelinka2009 pozri, ak vam ta skola aj dalej bude vyhovovat a zostanete tam, tak najdes vela rodicov ktori budu zit to iste co ty, tvoja mala si tam najde kamaratov a tym aj okruh jej znamych bude urcitym sposobom limitovany na urcitu skupinku ludi ktora sa nauci rozmyslat podobne... Tym ze skola pokracuje aj gymnaziom tak to maju deti super ze sa nemusia prevykat na iny system ucenia, ci teda sa doucat jazykovu mutaciu nejaku ... neviem aky mas plan potom s VS, u nas sa orientujeme na Rakusko, Nemecko - pokial teda budu deti nato mat a budu chciet... z mojej skusenosti - moja ma len 10 ale teda ma uz dost problemy so slovenskou terminologiou - keby ju chcem teraz prehodit na slovensku skolu tak potrebujeme aspon 2-3 mesiace len na ucenie sa zakladnych terminov☹ to je teda jedno z tych negativ cudzojazycnej skoly - este vo vacsej miere ich to bude cakat po gymnaziu pokial nepojdu studovat v jazyku v ktorom sa ucili... ( nase decka maju uz 2 roky anglictinu ako prvy cudzi jazyk a budu priberat teraz francuzstinu - tak verim ze aj tu anglictinu ktoru ich ucia native lektory dotiahne na uroven ze aj v nej bude schopna studovat VS )