icon

Čo znamená podpriemerná mentálna úroveň?

8. jún 2025

Ahojte chcem sa poradiť , učiteľka zo školy nás poslala do CPPP a napísali nám oni do správy že aktuálna mentálna úroveň je v pásme podpriemer
Môžte mi niektorá vysvetliť čo to znamená ?
Čo vlastne tá učiteľka o čo jej ide ? Mne povedala že naše dieta je šikovne ... Učí sa na jednotky , dvojky

nelly360
9. jún 2025

Môj syn má

hefo
9. jún 2025

Čisto technicky "podpriemer" znamená, že je v danom parametri v tej "slabšej" POLOVICI populácie. To bez ďalšieho je značne neúplná informácia.

Každopádne podotýkam dve veci:
1. z viacerých dôvodov známky v škole (najmä v prvých ročníkoch) často nemajú, na rozdiel od inteligencie tzv. normálne rozdelenie, ale je to vychýlené smerom k jednotkám-dvojkám.
2. "šikovnosť" a "mentálna úroveň" (neviem, nakoľko sa definícia tohto pojmu líši od "inteligencie") sú dve nie až tak úplne na sebe závislé veci. Pracovitosťou sa mierny nedostatok inteligencie dá často dosť výrazne kompenzovať (takže takého človeka môžu považovať za "šikovného"), takže pracovitý priemerne (alebo mierne podpriemerne, nie výrazne) inteligentný človek mnohokrát toho dosiahne viac ako lenivý génius...

iwesska
9. jún 2025

No zial,musis sa zmierit s tym,ze tvoje dieta ma momentalne podpriemernu mentalnu uroven. To neznamena,ze je dementne,ale ze nezvlada mentalne tolko uciva. To je ta rychla unavitelnost. Neviem,do kolkej triedy chodi,ale ucitelka jej viditelne chce pomoct,lebo kazdym rocnikom su naroky vyssie. Moja sa do 3.rocnika ucila v pohode a v na konci 4.sme sa sami objednali do CPPP,pretoze sa uz nedokazala na tolko uciva sustredit,ani si to zapamatat,zacala chytat zle znamky. A po testoch jej vyslo ADHD + nejake dysky. A tiez v testoch bola v niecom nadpriemer a v niecom podpriemer. A ma narok aj na asistentku,aj u nej par krat sedela a pochvalovala si. Akurat,ze skola ma 1 asistenta na 5 deti a teda ho viac nema ako ma. Nechapem,preco tak bojujes proti tej asistentke. Tak ju nechaj teda nech sa trapi,ked je podla teba v poriadku. V CPPP nie su hlupi,vedia vyhodnotit testy.

zuzubb007
9. jún 2025

Áno na základnej škole je bežné asistentka, potrebujú to také deti čo sú trošku pomalšie atď. , nemusíš sa urážať proste vyšlo tvojej dcére, že je trošku v niečom zaostalejsia, tak to treba riešit

slovakboy
9. jún 2025
@moonlight1210

@slovakboy preco by mala trvat na tom, aby PA nemala? Alebo len kratko?
Obavas sa, zeby “spohodlnela”? Alebo ju vysmievali?
Alebo preco?

@moonlight1210 lebo nemusí mat tento problém pozornosti o rok a zbytočne ju budú stigmatizovať. Ak treba asistenciu tak treba, ale ako autorka píše dievčatko je chytré a učenie ju baví. Dokedy ju bude baviť keď okolo nej všetci na ňu budú ukazovať prstom aká je pomalá? Ako by ju brali v slobodnej škole? Často sa stáva, že učiteľka si niečo namyslí, rodič sa ohradí a učiteľka just už len z princípu dotknutého ega si bude presadzovať svoje. Ale ak ma dievčatko problém ktorý bude pretrvávať, tak nech sa to seriózne vyšetrí. Ja si myslím, že je to ešte skoro.

martul
9. jún 2025
@slovakboy

@moonlight1210 lebo nemusí mat tento problém pozornosti o rok a zbytočne ju budú stigmatizovať. Ak treba asistenciu tak treba, ale ako autorka píše dievčatko je chytré a učenie ju baví. Dokedy ju bude baviť keď okolo nej všetci na ňu budú ukazovať prstom aká je pomalá? Ako by ju brali v slobodnej škole? Často sa stáva, že učiteľka si niečo namyslí, rodič sa ohradí a učiteľka just už len z princípu dotknutého ega si bude presadzovať svoje. Ale ak ma dievčatko problém ktorý bude pretrvávať, tak nech sa to seriózne vyšetrí. Ja si myslím, že je to ešte skoro.

@slovakboy ale ona vyšetrená bola. To že má dobré známky neznamená, že nemá inde problémy a o to tu ide
Darmo sa dieťa učí na jednotky keď nezvládne napr kolektív, alebo vyrušuje, je pomalá...

maranco
9. jún 2025
@slovakboy

@slovakboy kvôli takému mysleniu sa ľudia boja zájsť za psychológom/psychiatrom keď to potrebujú, lebo by "všetci na nich ukazovali prstom" že sú blázni
radšej strčiť hlavu do piesku a nič neriešiť a problém zrazu neexistuje

moonlight1210
9. jún 2025
@slovakboy

@slovakboy "zbytočne ju budú stigmatizovať" - cim?

V triede jedneho mojho dietata mali troch chlapcov s inymi potrebami. A praveze to malo pozitivny ucinok na tie ostatne deti v triede. Pokladali to za prirodzene, ze medzi nimi take deti su. Normlane ich prijali, hrali sa s nimi.
Ziaden posmech, sikana, outsiderstvo.
Ak sa o tom niekedy trochu pozartovalo, tak vratane tych chlapcov. Oni sami niekedy vedeli o sebe povedat nejaku vtipnu poznamku. Boli si vedomi, ze su ini. Ale bolo to brane ako prirodzeny stav pre obe strany. Bez urazok.
No nikto o nich nezartoval s pohrdanim za chrbtom.
Dokonca ostatni chalani - a ako vieme, prave chlapci vedia medzi sebou sutazit prave takym tvrdym "pokusanim charakteru/citlivosti" - sa nikdy do nich nenavazali. Jednoducho boli jednymi z nich.

Uprimne si myslim, ze toto sa podpisalo na mojom dietati aj v tom, ze celkovo odlisnych ludi berie uplne normalne. Ci uz ide o rasu, pohlavie, sexualitu, ... Ma k tomu uplne vyrovnany postoj. Skor ho irituje, ked niekto okolo toho robi halo, sudi, uraza, ... To sa mu zda chore.

Podla mna sa inakost nema nijak zakryvat.
Naopak, ma sa pomenovat a ukazat ostatnym, ako s takymi ludmi uplne normalne vychadzat a fungovat. Vediet brat ohlad, ale neuvalit na nich svoj zbytocny sucit a prehnanu opatrnost v komunikacii s nimi, a zaroven ani nevalit na nich nutnost vyrovnat sa ostatnym, aby boli prijati.
Proste ich brat, aki su.

Navyse toto dievcatko nie je vobec nijak extra ine. Je trosku pomalsie. To je vsetko.
Ti chlapci to mali horsie.

Ja si myslim, ze deti to vezmu normalne. Dolezite je, ako k tomu pristupi samotna ucitelka.
Deti sa ucia kopirovanim okolia, len malo slovami a vysvetlovanim.

okseen
9. jún 2025

A čo? Však si počkaj do siedmeho ročníka. Milujem rodičov co povedia, že sa učia s deckom ešte v sedmičke a považujú to za normslne!!! Decko na druhom stupni sa ma už učiť samo a ak mu musí stále niekto asistovať, tak asi je niekde problém!!

A navyše, obrat sa na cppp.asi niekde je problém, keď to tam napísali.
A rodičia??? To je kategória sa o sebe!! Podaktorí si myslia, že majú lumena Einsteina a ešte v 9 ročníku ho obliekajú 🤦‍♀️

Bud rada za asistentku! Nie každému ju dajú a dnes už je v každej triede polovica deti s x poruchami a asistentka nie je len pre tvoje dieťa ale je to asistentka učiteľa!!! Teda pre všetky deti!!!
Si to nemýl so zdravotne ťažko postihnutými! Osobného asistenta poskytuje len upsvar!!!

Navyše už pomaly v každej triede je nejaký asistent. Je to už úplne normslne. Len ty robíš z toho drámu.

okseen
9. jún 2025

Na prvom stupni majú všetci jednotky max dvojky a potom prídu do piateho ročníka a rodičia ako ty idú ubit učiteľky, že im z lumena urobili trojkara az štvorkara!!

Ale tam to hodnotia úplne inak ako na druhom!!!

Na prvom majú za každý prd jednotku!!! A na druhom sa to ukáže!!

slovakboy
9. jún 2025
@moonlight1210

@slovakboy "zbytočne ju budú stigmatizovať" - cim?

V triede jedneho mojho dietata mali troch chlapcov s inymi potrebami. A praveze to malo pozitivny ucinok na tie ostatne deti v triede. Pokladali to za prirodzene, ze medzi nimi take deti su. Normlane ich prijali, hrali sa s nimi.
Ziaden posmech, sikana, outsiderstvo.
Ak sa o tom niekedy trochu pozartovalo, tak vratane tych chlapcov. Oni sami niekedy vedeli o sebe povedat nejaku vtipnu poznamku. Boli si vedomi, ze su ini. Ale bolo to brane ako prirodzeny stav pre obe strany. Bez urazok.
No nikto o nich nezartoval s pohrdanim za chrbtom.
Dokonca ostatni chalani - a ako vieme, prave chlapci vedia medzi sebou sutazit prave takym tvrdym "pokusanim charakteru/citlivosti" - sa nikdy do nich nenavazali. Jednoducho boli jednymi z nich.

Uprimne si myslim, ze toto sa podpisalo na mojom dietati aj v tom, ze celkovo odlisnych ludi berie uplne normalne. Ci uz ide o rasu, pohlavie, sexualitu, ... Ma k tomu uplne vyrovnany postoj. Skor ho irituje, ked niekto okolo toho robi halo, sudi, uraza, ... To sa mu zda chore.

Podla mna sa inakost nema nijak zakryvat.
Naopak, ma sa pomenovat a ukazat ostatnym, ako s takymi ludmi uplne normalne vychadzat a fungovat. Vediet brat ohlad, ale neuvalit na nich svoj zbytocny sucit a prehnanu opatrnost v komunikacii s nimi, a zaroven ani nevalit na nich nutnost vyrovnat sa ostatnym, aby boli prijati.
Proste ich brat, aki su.

Navyse toto dievcatko nie je vobec nijak extra ine. Je trosku pomalsie. To je vsetko.
Ti chlapci to mali horsie.

Ja si myslim, ze deti to vezmu normalne. Dolezite je, ako k tomu pristupi samotna ucitelka.
Deti sa ucia kopirovanim okolia, len malo slovami a vysvetlovanim.

@moonlight1210 máš pravdu, že byt iný nie je nič zlé. Ale načo dieťaťu hovorit že je iné keď nevieme či to je ozaj tak. Stigmatizaciou mám na mysli to, že jej samotnej ucitelia a autority nahovoria, že je pomalšia. A myslím si že je na to priskoro na takéto vyšetrovania a hodnotenia. Nech ešte rok počkajú aspoň to by mohla vybaviť.

vladi4444
9. jún 2025
@slovakboy

@moonlight1210 máš pravdu, že byt iný nie je nič zlé. Ale načo dieťaťu hovorit že je iné keď nevieme či to je ozaj tak. Stigmatizaciou mám na mysli to, že jej samotnej ucitelia a autority nahovoria, že je pomalšia. A myslím si že je na to priskoro na takéto vyšetrovania a hodnotenia. Nech ešte rok počkajú aspoň to by mohla vybaviť.

@slovakboy mne sa páčia Vaše komentáre poväčšine z rôznych diskusií ale naozaj s týmto nesúhlasím. Som z profesie, to nejde o nejakú stigmatizáciu. Dôvod, prečo sa na deti zameriavame tak skoro je, že v tomto veku, sa dá toho veľa ovplyvniť, predísť ťažkostiam, ktoré vznikajú neskôr. To znamená, že vieme určité procesy naštartovať, cvičiť pozornosť, cvičiť schopnosti ktoré sú potrebné pre písanie a čítanie. Keď sa na to rodicia vykašlú, skôr sa problémy len nabalujú, vznikajú zlozvyky, ktoré sa ťažko odstraňujú. Na posúdenie určite nie je priskoro. Z diagnostického hľadiska viem toho veľa zistiť už u 2-3 ročných detí, nakoľko aj pohyby, motorika ovplyvňujú školské zručnosti - ako keď sa stavia dom. Postavíš zlé základy a celý dom bude na nič. Potom sa musíme u 10 ročných detí vracať k základom (napr. naliekanie korálikov u dysgrafikov..).
Píšem to tu, aj a hľadiska určitej osvety pre rodičov. Sama mám dieťa so ŠVVP a aj s nimi pracujem. 🙂

moonlight1210
9. jún 2025
@slovakboy

@slovakboy nenahovoria, ona to vidi (alebo uz coskoro pochopi), ze spoluziaci za ten isty cas zvladnu/pochopia viac.
Ta otazka: "Mama, a preco ...?" pride.

Aj ti chlapci chapali, ze su ini. Nez doslo na ine ucebne plany pre nich, ulavy a pomoc, zazivali ten stav, ze nestihali za ostatnymi. Oni to videli, chapali, ze nestihaju.
To sa neda nevidiet a dieta nie je nevsimave.

Riesenie je potrebne a nie je vhodne dane znevyhodnenie skryvat.
Prave v skryvani (aby ti niekto neublizil napr. posmechom) je slabina. O to viac to potom boli, ked to niekto zisti a vytiahne.

Ked to skryvas, tak si cez to zranitelny. Ked o tom vies a netajis sa tym, tak ludia okolo to skor prijmu ako samozrejmost.

Viem, o co ti de, ale je to podobne, ako ked napr. zena taji, ze ma doma debila, co ju bije. Radsej si makeupom zatiera modriny, aby ludia nevedeli. A snazi sa to vyriesit nejak sama, svojpomocne, hoci na to nestaci a trapi sa.

Tajenie posiluje negativny dopad daneho problemu.

pribinak
9. jún 2025
@slovakboy

@slovakboy ty si tak mimo až to pekne nie je

Tato ucitelka si všimla že dieťa potrebuje pomoc a má zaujme zo rieist. Vidí ako dieťa pracuje v škole a že to nie je úplne ok.
Robili jej diagnostiku v CPPaP a výsledok proste nie je ok.

Vieš čo bude pre to dievčatko stigamtizujuce? Keď napriek snahe bude doťahovať len slabé výsledky

katka533
9. jún 2025

Nemusite sa bat, urcite ju na slabu pozornost nedostane, pretoze ju rodicia maju problem dostat pre deti, ktore maju vacsie problemy

mariazatkova
9. jún 2025

Áno aj na normálnych základných školách majú asistentov

autor
9. jún 2025
@deedol

dakovala by som ucitelke, ze je taka vnimava a zachytila problem, skor ako vznikol.
dieta islo do skoly neskor a predsa ma problem s pozornostou. predpokladam, ze je prvacka - v prvom rocniku maju vsetci jednotky (max dvojky). skus si k tomu trocha sadnut a nieco si o tom nastudovat, pripadne sa stretni s ucitelkou (urcite bude ochotna) a popros ju, aby ti to vysvetlila. tvoj postoj je trocha zvlastny - ako keby si sa za dceru hanbila. rovnako by si sa hanbila, keby napriklad spadla a zlomila si ruku? lebo toto je to iste, len to nevidis - ma proste oslabenu pozornost a treba jej pomoct. a radsej to podchytit skor ako neskor. aj ked problem budes ignorovat, sam od seba nezmizne.

@deedol ja chcem práveže dcérke len to najlepšie a bála som sa toho že by sa jej deti smiali

deedol
9. jún 2025

Nebudu sa jej smiat, je to uplne normalne a nastastie coraz beznejsie.

dskjhfdlkdjhl
9. jún 2025
@slovakboy

@slovakboy Prepac, ale Tvoje rady by sa mohli prirovnat k takym, ze ak ma niekto v motore malo oleja, tak aby este skusil bez doliatia jazdit, ved to mozno nejako da.
Ta asistentka by nemala byt ostuda (stigma), ale moze dieta nasmerovat, mozno ju bude potrebovat polroka, mozno rok a potom to bude zvladat sama. Ak ju nebude mat, tak sa bude trapit, a moze sa stat, ze potom jej uz ani asistentka nebude vediet pomoct.

pribinak
9. jún 2025

Nikto sa jej smiať nebude….asistentka pomáha celej triede, deti si často pýtajú aj samé

misicka31
9. jún 2025

Ako budú na ňu pozerať keď bude mať asistentku?Myslím,že rovnako ako doteraz,deti pôjdu dosť rýchlym tempom,čo sa týka učiva,zváž tu asistentku.Ten posudok určite nie je len tak,a cudzia tetka nemala náladu.

jesenzima
9. jún 2025

Autorka, dcera má v triede tiež asistenta, je určený celej triede, pomoc pani učiteľke, venuje sa deťom, ktoré to v daný moment potrebujú 😉

999444
9. jún 2025

Uplne bežne maju aj priemerne deti ,deti s poruchami pozornosti,adhd,asperg.syndrom...na normalnej ŽŠ ,žiadna hanba to nie je,naopak je to pomoc pre dieťa.,

vilma7
9. jún 2025
@petkavka

@vilma7 iba trosku pozmenim - dievcatko nema problem. Dievcatku iba inak pracuje mozog oproti beznej populacii. Toto je velmi caste u chytrych az nadanych deti, ale aj u beznych. Kazdopadne to nesie vela vyhod, lebo toto je ta cast, ktora posuva spolocnost doprdu. 95% ludi ma totiz rovnake (az tuctove) nazory. A tychto 5% deticiek dokaze naburat a casto posunut nazor vacsinovej spolocnosti.

@petkavka dieťa práveže problém má.
Nastúpila o rok neskôr a má problém s pozornosťou...my žijeme vo Švajčiarsku a tam sa takéto veci podchytavaju už v škôlke, už deti zo skolky mali v rámci vyučovania v škôlke nácvik pozornosti, koncentrácie a niektoré kvôli tomu nemôžu ist do bežnej prvej triedy, ale idú do spomalenej, kedy budú prvakmi 2 roky. A nik tu na nich neukazuje prstom, len potrebujú viac času.
Takže ja by som sa podpory od školy určite nebránila zubami nechtami. Len preto, čo iní povedia...

felycity
10. jún 2025

podpriemerná mentálna úroveň znamená, že dieťa , jeho intelektuálny výkon, je momentálne nižší ako je priemer jeho rovesníkov, Znamená to, že v niektorých oblastiach je slabší napr. logika, pamäť, v iných oblastiach zas môže byť šikovnejší napr . sciálna oblasť, komunikácia. Ono sa to vyvažuje, a preto pre vás je to možno nepochopiteľné,ale skúsený pedagóg, CPP to vidia. To, že sa učí zatiaľ na 1 - 2 znamená, že sa veľmi snaží, pomáhate jej, ale s vysokou pravdepodobnosťou prestane stíhať , lebo aj učivo začne byť náročnejšie. a nebude vládať držať tempo. Nepíšeš v akom ročníku je, zvyčajne ten 1. stupeň sa zvláda v poriadku, aj učitelia zo začiatku privierajú oči , prvé odchýlky sú vidieť 3. - 4. ročníku. Mať pedagogického asistenta nie je hanba, aj ked každý z nás rodičov to zo začiatku tak vnímal 🙂, pokiaľ však budete mať naozaj šikovného asistenta, tak to bude len výhra pre vás. Už je to viac menej štandard, že sú aj asistenti na školách a deti to nejako neriešia.Časom ani vy rodičia už nebudete vládať a budete radi ,ak budete mať šikovného asistenta ( čo úprimne musím povedať, že ich až tak veľa nie je).

iwesska
10. jún 2025

Od toho je tam pedagog,aby detom vysvetlil,preco to ktore dieta potrebuje asistenta. Mojej sa tiez pytali,preco ona hento nemusi a ma asistentku na matike,ked dovtedy 4r.nemala. Tak im to sama vysvetlila a odvtedy to nikto neriesil.

pipistrel13
10. jún 2025

ano deti na ZS maju osobnu asistentku
to ako vidis ty svoju dceru nie je to iste ako sa javi v skole,ucitelia neposielaju do CPP len tak pre nic za nic,mozno ti aj preto nepovie ucitelka celu pravdu ako ju vidi,pretoze vidi aky mas ty k tomu postoj,neochotu prijat to...
ja osobne mam na CPP nie dobry nazor,mam s nimi vela skusenosti,kedze som nutena s nimi spolurpacovat a ich zavery su casto uplne odveci,ale ak jej napisali podpriemer mentalny,vyslo to z testu no na zaklade oslavenej pozornosti ho dcera mohla vypracovat nespravne co znamena,ze vysledok nie je hodnoverny...
ak ma oslabenu pozornost v skolskom prostredi je to dost problem,tak sa tomu nebran a bud rada,ze jej chce ucitelka pomoct,ona proti nej nebojuje,ale snazi sa,aby sa dcera mala v skole lepsie
a hlavne ak sa bude nabalovat ucivo tam uvidis,ze ti to nebude stihat

nikaeli
10. jún 2025
@felycity

podpriemerná mentálna úroveň znamená, že dieťa , jeho intelektuálny výkon, je momentálne nižší ako je priemer jeho rovesníkov, Znamená to, že v niektorých oblastiach je slabší napr. logika, pamäť, v iných oblastiach zas môže byť šikovnejší napr . sciálna oblasť, komunikácia. Ono sa to vyvažuje, a preto pre vás je to možno nepochopiteľné,ale skúsený pedagóg, CPP to vidia. To, že sa učí zatiaľ na 1 - 2 znamená, že sa veľmi snaží, pomáhate jej, ale s vysokou pravdepodobnosťou prestane stíhať , lebo aj učivo začne byť náročnejšie. a nebude vládať držať tempo. Nepíšeš v akom ročníku je, zvyčajne ten 1. stupeň sa zvláda v poriadku, aj učitelia zo začiatku privierajú oči , prvé odchýlky sú vidieť 3. - 4. ročníku. Mať pedagogického asistenta nie je hanba, aj ked každý z nás rodičov to zo začiatku tak vnímal 🙂, pokiaľ však budete mať naozaj šikovného asistenta, tak to bude len výhra pre vás. Už je to viac menej štandard, že sú aj asistenti na školách a deti to nejako neriešia.Časom ani vy rodičia už nebudete vládať a budete radi ,ak budete mať šikovného asistenta ( čo úprimne musím povedať, že ich až tak veľa nie je).

@felycity je prváčka po odklade, píše to v komentoch..

janedoe
10. jún 2025

Nebojovala by som proti asistentke. Neviem kolko deti je v triede a je naozaj masaker na 100% sa venovat vsetkym detom. Su niektore deti, ktote vyborne individualne pracuju, ale v dave sa stracaju. Vidim to v mojej triede, ked mame predmety delene na polovicu a mam v triede menej deti, lepsie pracuju aj slabsie deti, stiham sa vsetkym individualne venovat. Ak ale mam spojenu celu triedu a asistentka mi odide z triedy, tak mam co robit. Vtedy vidim, ze tie deti nestihaju. Aj ked napr. doma pracuju na 100%.

katrin21
10. jún 2025

Mentalna uroven nema nic s IQ. Mentalny vyvoj nie je inteligencia. Cize jednotky a dvojky mat moze, duplom ak mala odklad. ( preco ho mala?)
Skor take vnimanie, hodnotove postoje , ake usudky dieta robi, ako reaguje,ci primerane svojmu veku,alebo nie. Napr.moze byt sikovne dieta ale mentalne je na urovni mensieho, hravejsie, neudrzi pozornost a pod.
Ty pises,ze ako vsetko zvlada ale v podstate mala byt uz druhacka.