Čo znamená podpriemerná mentálna úroveň?
Ahojte chcem sa poradiť , učiteľka zo školy nás poslala do CPPP a napísali nám oni do správy že aktuálna mentálna úroveň je v pásme podpriemer
Môžte mi niektorá vysvetliť čo to znamená ?
Čo vlastne tá učiteľka o čo jej ide ? Mne povedala že naše dieta je šikovne ... Učí sa na jednotky , dvojky
Isla do skoly neskor, napriek tomu ma problem udrzat pozoronost a rychlo ju ucivo unavi.
Takze to je problem.
Ucitelka najskor nema priestor venovat sa jej osobitne, menit pre to rytmus celej triedy (teda spomalovat), aby tvoja dcera stihala svojim tempom.
Takze hoci sikovna je, ucit sa ju bavi a ma dobre znamky, jej psychicke nastavenie (rychla vycerpanost zo sustredenia) je problem. Casom, ked zacnu stupat naroky v dalsich rocnikoch, sa toto moze prehlbit do vazneho problemu, ako nestihanue s ucivom, zhorsenie hodnotenia, aj dcerina nechut k uceniu sa, ked si rychla unavitelnost (s tym spojena znizena sustredenost a zapamatavanie si) bude vyberat dan.
A vy doma, ak sa s nou budete ucit a pomahat jej veci dobiehat, tiez casom narazite na svoje limity.
Nevid to ako dake verejne potvrdenie, ze je vadna, hlupejsia, nez ine deti. Je to pomoc pre nu. Tak ju neodmietaj, ak ju viete mat.
Ak.narok bude mať , využi ho. Ja si nemyslím ze učiteľka, či psychologička to navrhla len z nudy, asi tam nejaký problém bude, ktorý ty z.domu posúdiť nevieš, keďže nie si celé vyučovanie prítomná.
Toto je bohuzial o mentalite nastavenia. Dcerka chodila do triedy pre nadane deti a asistentku tam mali pridelenu asi 4 deti (asperger, porucha pozornosti ....). V reale ta asistenka pomaha celej triede a hlavne pani ucitelke. Ale sme v CR (Brno) a tu je mentalita vzdelavania velmi popredu. Tento rok sa schvalil zakon, ktory uz hovori, ze asisrentka bude uz povinnost a deti v 1vej a 2hej triede nebudu znamkovane. Zaroven velka podpora diagnostiky. Tu sa to berie uz ako standart a povinnost podporit dieta v uceni a dokonca maju narok na svoje vlastne hodiny doucovania. Uz davno sa vie, ze su bezne kombinacie - chytre dieta a porucha pozornosti, rozne dis., lateralita ... .....Ale rozpravam sa so sestrami na SK a tam bohuzial je to tak 15rokov posun v case :/. Ludia skutocne chapu asistentku negativne a na diagnostiku sa pozeraju tiez negativne. A pritom prvy stupen je mega dolezity na podchytenie prave tychto pridruzenych foriem funkcie mozgu - obzvlast u chytrych deti. Drzim palce pri obhajobe voci okoliu- je to skutocne narocne to spiatocnicke zmyslanie :/
Ak.narok bude mať , využi ho. Ja si nemyslím ze učiteľka, či psychologička to navrhla len z nudy, asi tam nejaký problém bude, ktorý ty z.domu posúdiť nevieš, keďže nie si celé vyučovanie prítomná.
@vilma7 iba trosku pozmenim - dievcatko nema problem. Dievcatku iba inak pracuje mozog oproti beznej populacii. Toto je velmi caste u chytrych az nadanych deti, ale aj u beznych. Kazdopadne to nesie vela vyhod, lebo toto je ta cast, ktora posuva spolocnost doprdu. 95% ludi ma totiz rovnake (az tuctove) nazory. A tychto 5% deticiek dokaze naburat a casto posunut nazor vacsinovej spolocnosti.
Isla do skoly neskor, napriek tomu ma problem udrzat pozoronost a rychlo ju ucivo unavi.
Takze to je problem.
Ucitelka najskor nema priestor venovat sa jej osobitne, menit pre to rytmus celej triedy (teda spomalovat), aby tvoja dcera stihala svojim tempom.
Takze hoci sikovna je, ucit sa ju bavi a ma dobre znamky, jej psychicke nastavenie (rychla vycerpanost zo sustredenia) je problem. Casom, ked zacnu stupat naroky v dalsich rocnikoch, sa toto moze prehlbit do vazneho problemu, ako nestihanue s ucivom, zhorsenie hodnotenia, aj dcerina nechut k uceniu sa, ked si rychla unavitelnost (s tym spojena znizena sustredenost a zapamatavanie si) bude vyberat dan.
A vy doma, ak sa s nou budete ucit a pomahat jej veci dobiehat, tiez casom narazite na svoje limity.
Nevid to ako dake verejne potvrdenie, ze je vadna, hlupejsia, nez ine deti. Je to pomoc pre nu. Tak ju neodmietaj, ak ju viete mat.
@moonlight1210 velmi pekne napisane. Drobna korekcia - nie je to problem, ale specificke fungovanie mozgu oproti vacsine. Co sa musi brat pozitivne. Jedna spoluziacka napr. mala povolene z PPP, ze vzdy vypracovavala len polovicu co dalsie deti. Jej specifimum bolo obrovske zameranie na detail, krasopis, hlbkove premyslanie - s tym spojena vysoka unava po kratkom case. Na SK este spolocnost ale nechape dolezitost podpory deticiek s inym sposobom premyslania a fungovania mozgu, nechape sa ten obrovsky potencial :/. Krasny dnik
Nie nebojuju- tu v CR maju na nu automaticky narok ako standart 🙂
Trvaj na tom aby asistentku nemala. A ak si to presadia tak len krátko. Dcérke to vysvetlite ako niečo pozitívne a dobré. Čo to znamená že to musí presadiť? Ona ešte nemusí nič. Len chodiť do školy robiť si úlohy poriadok hygiena a papať keď sa má papať, aj to nemusí všetko zjesť. Žiadne presadzovanie sa a páčenie sa učiteľke.
No ano, na normalnej zakladnej skole maju ziaci bezne asistentov,nic divneho na tom nie je a ostatni ziaci to nijak extra neriesia.
Na ZS su standardne asistentky ucitela uz od 1. rocnika. Prave pre deti, ktore maju problem s pozornostou. A je to pre mne velmi napomocne, viem o tom, lebo som sama robila asistentku.
Áno v mojom okolí sú 3 základné školy a na každej , majú asistentku.
Trvaj na tom aby asistentku nemala. A ak si to presadia tak len krátko. Dcérke to vysvetlite ako niečo pozitívne a dobré. Čo to znamená že to musí presadiť? Ona ešte nemusí nič. Len chodiť do školy robiť si úlohy poriadok hygiena a papať keď sa má papať, aj to nemusí všetko zjesť. Žiadne presadzovanie sa a páčenie sa učiteľke.
@slovakboy prosim ta preco radis k niecomu comu absolutne nerozumies ?
autorka to ze sa takto ucitelka stara je obrovske plus vacsinou toto musia riesit rodicia spolupracuj so skolou a cppp, tvoja mala proste potrebuje kompenzovat slabsiu pozornost a intelekt skor ci neskor by vas to dobehlo bud rada ze to riesia
Syn má od prvého ročníka asistentku. Tiež môžem tvrdiť že sa dobre učí prvý stupeň. No prišiel druhý stupeň a tam už to ružové nie je. Slovenčina,Matematika, Angličtina 1-2. ,Biológia, Geografia, Dejepis 4.
Momentálne mu chcú odobrať asistenta od 7 ročníka, bojujem za to aby ju mal stále hlavne na tie hodiny kde má priemer 4, aj keď sa snažíme, nedokáže si výrazy zapamätať.
Asistent je len nápomocný a veľakrát pomohol naštartovať ja by som sa tomu nebránila mať asistenta nie je zlá vec
Moj syn chodi na normalnu zs a ma spoluziaka ktory ma asistenta
....ako na nu budu pozerat ine deti..... cudzia tetka.....
ta cudzia tetka je normalny pedagogicky zamestnanec ako ucitelka,
moje dieta malo viacero dys a pomalsie tempo, malo asistentku a stale ma na niektorych predmetoch, niektore ine deti na nu akurat zazeraju a zavidia, pretoze maju tiez problem zvladat niektore predmety, ale ich rodicia ich nevzali ani na diagnostiku, lebo hanba a podobne a radsej nechaju dieta trapit.
Ak dieťa nestíha už v prvej triede, bud rada za tu “tetku”, čo bude aspoň na pr dôležitých predmetoch pri tvojom dieťati sedieť . Asistent nie je hanba , je tam na to , aby sa tebe a tvojmu dietatu odlahcilo . U nás nepoznám triedu , kde by asistenka nechodila k žiakovi aspoň na jeden dva predmety.
Moje dieta maju v triede asistentov od prvého rocnika. Ja som to snad 2-3 roky ani nevedela. ona to nepovazovala za podstatne vobec riesit, ze niektoré dieta ma asistenta. oni su klasicka ZS, ma 4 spoluziakov, ktorí maju pridelenu tu asistentku, ale teda vobec neviem na ake diagnozy - nie je to autizmus a pod.. teraz su piataci a takto to funguje od prveho rocnika... a teda deti beru normálne tých spoluziakov, kamaratia sa vsetci a vobec neriesia....
Preco sa branis asistentovi??Ja naopak ho vitam.Nikto na nu nebude kukat.Urcite nie je dcera v celej striede sama,co potrebuje asistenta.Asistent si z tych deti vetvori skupinku a len ich naviguje ze co.Dnes je to uz uplne normalne,nezijeme 90te roky.Ak ma mala oslabenu pozornost,kto ju bude v triede korigovat?Bez asistenta aby ti neprepadavala,trebarz.
tiez nerozumiem preco sa branis asistentke... v dcerinej triede ma asi 5-6 deti kazde na nieco ine... nikdy sa im nikto neposmieval vsetci su kamosi ...skor opacne.. tie deti, ktore nemaju asistentku casto zavidia detom co maju , najma ak sa prebera nieco narocnejsie, lebo si mylne predstavuju, ze to maju lahsie a kazde chcelo asistentku 🤦...to bolo vysvetlovania na prvom stupni nasou triednou detom kym pochopili, ze teda nie je co zavidiet a tie deti vdaka asistentke vedia pracovat na hodine rovnako ako tie, ktore ju nepotrebuju
Myslím, že by si si nemala vybrať “rady”, ktoré ti vyhovujú, ale mala by si počúvať odborníkov. Očividne tomu správne nerozumieš a takto dieťaťu len uskodiš. Rob tak, ako ti odporučili, aby z toho dievčaťa niečo bolo. Skratka potrebuje trochu pomoci, tak jej ju dopraj, keď jej ju chcú a môžu dať. Čo by za to iné deti a rodičia dali.
Ked s tym nesuhlasis daj jej spravit komplet IQ testy. A ak jej znovu vyjde podpriemer, tak nezvalovat to na ucitelky a psychologicky... Ale problem bude inde.
Asistent je skvela pomoc pre ucitela,ale hlavne pre dieta,ktore ho potrebuje. Nie je to ziadna "tetka". Ak sa takto budes vyjadrovat aj doma pred dcerou, tak ona sa tak v skole bude chovat k pedagogom... zial, dnes je v kazdej triede 4-5 deti so svvp, ktore by asistenta potrebovali,no dotacia na asistentov je zalostne nizka. U nas v skole by sme potrebovali asistentov 40,aby sme pokryli vsetky deti a %, na ktore im je asistent odporucany...mame ich 6....takze ak sa k tvojej dcere asistentka obcas dostane,bud za to vdacna,ozaj je to velka pomoc a deti to beru uplne normalne...
Už je jasné, po kom to dieťa má tú zníženú pozornosť :D
1. Hlavne vy, resp. ty by si si mala naštudovať o čom vôbec asistent je a ako to funguje, podľa tvojich príspevkov nemáš ani len potuchy ako to funguje ale hlavne že si proti tomu
2. Darmo sa dobre, výborne učí, jasne vám povedali kvôli čomu potrebuje asistenciu
3. Je prváčka, aj to už mala odklad, čo bude v ďalších ročníkoch, ono to bude stále ťažšie
Daj si povedať a hlavne si naštudujte s mužom o asistencii niečo
u nás na základnej škole máme 8 osobných asistentiek, a áno, je to normálna základná škola, do ktorej chodia normálne deti, len niektoré potrebujú malú pomoc a tie asistentky sú veľmi milé a pre deti je asistentka niekedy viac ako pani učiteľka, skrátka majú s nimi veľmi pekné vzťahy (aspoň teda u nás) 👍 netreba z toho robiť žiadnu tragédiu, uvidíš sama, či sa dcéra zlepší v pozornosti, keď bude pri nej asistentka, po nejakej dobe môžete zopakovať testy u psychologičky a tá adekvátne posúdi, či je ešte potrebná asistentka alebo nie...
dakovala by som ucitelke, ze je taka vnimava a zachytila problem, skor ako vznikol.
dieta islo do skoly neskor a predsa ma problem s pozornostou. predpokladam, ze je prvacka - v prvom rocniku maju vsetci jednotky (max dvojky). skus si k tomu trocha sadnut a nieco si o tom nastudovat, pripadne sa stretni s ucitelkou (urcite bude ochotna) a popros ju, aby ti to vysvetlila. tvoj postoj je trocha zvlastny - ako keby si sa za dceru hanbila. rovnako by si sa hanbila, keby napriklad spadla a zlomila si ruku? lebo toto je to iste, len to nevidis - ma proste oslabenu pozornost a treba jej pomoct. a radsej to podchytit skor ako neskor. aj ked problem budes ignorovat, sam od seba nezmizne.
Autorka - nečítam komentáre, v poradni som pracovala, som aj rodič a mam vlastne deti. Ver mi, rodičia dvoje deti vždy vidia subjektívne, tak to proste je, ako fakt. Ak sa učiteľke niečo nezdá (tiež má skúsenosti s detmi, majú dostatočne vzdelanie na to, to posúdit), tak je správne, že Vás nasmerovala do CPP. Ak jej vyšiel intelekt podpriemerný- nie nie je to menej ako 70 bodov to už by bolo mentálne postihnutie, tak skórovala v IQ teste s menej bodmi ako je priemerná populácia. Test však môže veľmi výrazne ovplyvniť oslabená pozornosť, oneskorený vývin reči.
Podla mňa je na mieste riadiť sa odporúčaniami odborníkov, nikto Vám nechce zle, ale tieto prvé roky v škole sú veľmi dôležité, ak to nebudete riešiť všetko sa len nabalí a začnú byť problémy vo vyšších ročníkoch. Neber to ako útok na seba, na svoje dieťa, ak bude mať k dispozícii asistenta to je to najlepšie čo sa môže stať! Keby ich mame na školách niekoľko do každej triedy to by bola utópia.
Moje dieťa tiež bude vysoko pravdepodobné potrebovať asistenta, podporu centra, nakoľko sa narodilo s vadou ktorá ovplyvňuje reč a vôbec to neberiem ako tragédiu a sama pracujem ako špeciálny pedagóg.
@slovakboy preco by mala trvat na tom, aby PA nemala? Alebo len kratko?
Obavas sa, zeby “spohodlnela”? Alebo ju vysmievali?
Alebo preco?
Toto je bohuzial o mentalite nastavenia. Dcerka chodila do triedy pre nadane deti a asistentku tam mali pridelenu asi 4 deti (asperger, porucha pozornosti ....). V reale ta asistenka pomaha celej triede a hlavne pani ucitelke. Ale sme v CR (Brno) a tu je mentalita vzdelavania velmi popredu. Tento rok sa schvalil zakon, ktory uz hovori, ze asisrentka bude uz povinnost a deti v 1vej a 2hej triede nebudu znamkovane. Zaroven velka podpora diagnostiky. Tu sa to berie uz ako standart a povinnost podporit dieta v uceni a dokonca maju narok na svoje vlastne hodiny doucovania. Uz davno sa vie, ze su bezne kombinacie - chytre dieta a porucha pozornosti, rozne dis., lateralita ... .....Ale rozpravam sa so sestrami na SK a tam bohuzial je to tak 15rokov posun v case :/. Ludia skutocne chapu asistentku negativne a na diagnostiku sa pozeraju tiez negativne. A pritom prvy stupen je mega dolezity na podchytenie prave tychto pridruzenych foriem funkcie mozgu - obzvlast u chytrych deti. Drzim palce pri obhajobe voci okoliu- je to skutocne narocne to spiatocnicke zmyslanie :/
@petkavka “ Uz davno sa vie, ze su bezne kombinacie - chytre dieta a porucha pozornosti, rozne dis., lateralita ... ”
To je sice pravda, ale netreba to generalizovat.
Presne ako opacny extrem, ze pomalsie chapave dieta (pomalsie chapave danemu nastavenemu systemu ucenia) je hned hlupe.
Treba si uvedomit, ze dieta s roznymi poruchami nie je automaticky specialne nadane, ci az skryty genius.
Casto je len priemerne ako ine bezne dieta, akurat potrebuje iny system vyucby, aby veci zvladlo. No s tym inym systemom sa potom dostane len tu na uroven bezneho dietata, lebo na viac nema. Nebude vynikat v nicom specialne nadpriemerne. Len zapadne do bezneho priemeru. Co je vlastne to, co chceme. Aby mu bolo umoznene vyrovnat sa rovesnikom a v pokoji v spolocnosti fungovat.
Cielom je nastavit pre neho system specialne tak, aby zbytocne nezaostavalo.
Ak ma na nieco viac, ono sa to v priebehu toho procesu objavi (presne ako u beznych deti - na tie tiez nikto automaticky nepozera, ze su nadpriemerne nadane. Az ked sa to v niecom ukaze.). A potom to teda rozvijat dalej.
Vidim celkom problem v tom, ze sa akosi v spolocnosti postupne razi idea, ze dieta s poruchami je automaticky skryty genius, ktoreho treba vylupnut zo skrupinky.
Ano, kopec takych ludi (vedcov, umelcov,…) bolo. Ale neznamena to, ze kazde take dieta automaticky nim je.

Deti sú v tomto veku ešte roztekané. Neverím, že je jediná. Nás školský systém zvlášť na prvom stupni je hrozný. Nerešpektujúci individualitu. Ak sa dá uchráň ju od toho aj keby mala dostať zlé hodnotenie. Mal som spolužiaka, čo dostal v prvom ročníku veľkú 4 ku. Vtedy v 70 tých rokoch sa dávala len jedna veľká známka. Potom to už šlo a na strednej vyhral celoštátnu olympiádu a šiel na Karlovku na medicínu kde skončil so samými jednotkami.
@slovakboy ja vidím aj muž na dcérke že ju to ucenie baví , chce sa ucit , ovláda to , len málo to presadzuje v škole , musíme jej hovoriť stále