Je povinné stiahnuť deťom Edupage do mobilu?
Mojim 12-rocnym detom zacali v tomto skolskom roku mnohe ucitelky zacali zadavat domace ulohy /formou testov/ do edupage alebo smartbooks. Na mna sa obratili mnohi rodicia ako na tiredneho dovernika, ze s tym jednoducho nesuhlasia z roznych dovodov /ci uz nema dieta mobil, alebo nemaju data, alebo doma wifi, nemaju pc.../ Mozme my rodiacia nejak rozumne argumentovat, ze s tym nesuhlasime? Moze za neurobenu du dostat 5-ku? Ma na to ucitel pravo?
@snehulak77 to už je o tom, ako si to ktorá rodina nastaví, no. Moja napríklad komp a mobil v rámci voľného času neriešila skoro vôbec, takže u nás to problém nebol.
@snehulak77 pracujem v IT, aj vyssie pozicie si mi blizke - ale nepises pravdu.
rozhodne to tak nerovia,vsetci, ani vacsina
Zaujimave citat o problemoch v skole na Slovensku. Tu v DE moja dcera chodi na gymnazium, co sa v meste povazuje za najlepsie alebo jedno z najlepsich, na tom sa zhodnu vsetci a s nejakymi online systemami nas neotravuju. Ulohy im daju v skole, info o pisomkach atd. mi dcera prinesie vytlacene.
Na tvojom mieste by som argumentovala, ako si uz urobila, inkluziou. Nie vsetci maju pristup a bodka. Ak aj povedzme mas doma pocitac, moze byt pokazeny / bez penazi na opravu, bez penazi na data / internet / kredit pred vyplatou, aj tak sa zije. A deti tychto rodicov maju mat rovnake sance na uspech v skole podla ich schopnosti a nie problemov ich rodicov
@nyusika Píšem štatisticky. A myslela som ľudí vyššie, typu manažéri, riaditelia a IT nadnárodných spoločností, typy ľudí ako napr Bill Gates. A rozhodne som nepísala, že to robia tak všetci.
@prasiatko30 😁krasny preklep:
u nas maju tiez zakaz pouzivania debilov v skole
Toto som nedávno čítala, tak prihodim k diskusii
https://spravy.rtvs.sk/2024/09/finske-skoly-sa-...
@stanulienkat debil sa bezne pozuiva namiesto mobil 😀 mozno to ani nebol preklep teda
@snehulak77 ako pracovnik v IT sektore s tebou nesuhlasim. Svojim detom sice strazim cas na PC/mobile, vediem ich k pohybu, aj kreativite, ale vzdelavanie cez technologie podporujem. Vo vyspelych krajinach (najma skandinavskych) su pocitace beznou sucastou vyucovania, dokonca aj na telocviku (e-sports). Skolstvo ma ist s dobou, nie byt ako skanzen povodneho vzdelavania odtrhnuteho od reality.
Mne pride zaujimave ako sa debata obratila na to, ze ako je dolezite robit si poznamky ručne, akoby tym, ze ucitel chce aby dieta vyuzivalo edupage a spravilo doma test na PC chcel nahradit pisanie od zosita 🙂 Ja som si všimla ze aj ulohy v učebniciach nabadaju deti, aby si k nejakej teme nasli informacie bud na internete, alebo v encyklopedii. Internet maju doma vsetci, encyklopediu uz skoro nik. Škola nabada k tomu, aby sa dieťa naučilo vyhladavat informacie.... cize vedie opäť dieťa k tomu, aby využivalo technologie rozumne a prinosne. Nie na pozeranie TIK-TOKu. Ale aj tak sa najdu rodicia, ktorym sa nepaci, ze dieťa ma vramci ulohy niečo hladat na nete.... ked je niekto pohodlný tak sa postavi aj proti vzdelavaniu dieťaťa.
@zuzanapjat vies co, ked som pred par rokmi kupovala encyklopediu, mali v ponuke iba 1, ostatne boli vypredane. A vtedy som si povedala presny opak.. ze wau, kolko ludi kupuje encyklopedie, ze mi tu, na ktoru som mala zalusk vypredali a ostala mi ta druha 😆 alebo ich predavaju v uz nizsich mnozstvach 😄
@snehulak77 uz od tej 5-6triedy su vedeni k tomu, ze urcite zadania sa posielaju cez mail a odovzdavaju sa cez plataformu - a to nasa skola nie je prilis hightech ale toto sa s nimi snazia robit, aby deti vedeli vyuzivat tie technologie aj na pracu nielen na kraviny. Nebudme blahovi 12r uz vsetci maju pristup k pc a k mobilom - tomu neverim, ze nemaju absolutne ziadny pristup k technologiam v domacnosti - to su potom z osady odniekal, vsak pomaly uz nemozes mat ani tv bez toho, zeby si nemala doma internet
@kp7333 myslím si, že vôbec tu nejde o to, aby deti nepoužívali technológie. Ide tu o princíp. Škola nemá právo vyžadovať úlohy na PC, pokým nedokáže každému zabezpečiť rovnaké podmienky. Zvrhlo sa to tu na debatu, ktorá zabrda do viacerých rôznych tém. Podstata otázky je inde.
To, koľko času majú deti tráviť s technológiami a čo na nich majú robiť je úplne iná téma. Ja som napríklad proti akémukoľvek vyzadovaniu úloh od školy. A tým predsa nehovorím, že som proti akémukoľvek používaniu technológií. Alebo som proti vyzadovaniu Edupage aplikácie, ale tým nehovorím, že je to zlá aplikácia, ja rozumiem jej prínosu a aj tomu, že niekomu uľahčuje život. Ale nič to nemení na tom, že pokiaľ ju ja osobne nechcem a zákon mi to neprikazuje, tak ja ju používať nebudem a môže sa škola postaviť na hlavu. A zároveň musí zabezpečiť aj iné informačné kanály. ( A kým sa do mňa opäť niekto pustí, tak myslím to všeobecne, ja osobne som Edupage využívala, ale nie aplikáciu v mobile, lebo v PC mám väčšiu kontrolu nad tým, kedy sa pozriem, čo škola píše a nie som otrokom toho. A ak by niekto poslal nejakú úlohu v sobotu večer a chce ju na pondelok, tak smola, cez víkend som ju ozaj neotvarala. Aj to patrí k tej digitálnej hygiene, o ktorej by aj škola mala aspoň čosi vedieť a učiť to aj deti, ale deje sa pravý opak).
@prasiatko30 žiješ evidentne vo svojej bubline, kde net má každý ( čo je pochopiteľné a rozumiem tomu). Ja som učila v škole, kde v každej triede bolo 5-6 detí zo sociálne slabšieho prostredia a nie, nielen Rómovia to boli a verím tomu, že tieto deti naozaj nemajú ani dnes prístup na net. Netvarme sa, že neexistuje chudoba. A je jej určite viac, ako si myslíš. Tým deťom sme nosili oblečenie a delili sa s desiatou. A to je aj realita dneška, len je dalej od BA.
@akvi ake ine informacne kanaly ma zabezpecit skola? ziacke knizky? Ja otazke tiez rozumiem, ak ucitelka posle ulohu len cez edupage, je to chyba, ale vacsina ucitelov pouziva edupage iba na ulohy pre zabudlive deti a deti, ktore su chore. Inak vsetko sa im hovori na hodinach v skole. Ja ulohy ani nedavam, ale zapisem co sme robili v skole, ab y si to chore deti mohli dobrat.
@akje ja mam doma asi tri a predsa okrem knih si to overime aj cez google, aj cez ChatGPT a potom si spravime zaver... a dokonca deťom aj najdem k teme youtube video a pozrieme si aj to. Tak ziskavame ucelene informacie k temam ...
@akvi s tym zabezpecenim technologii detom suhlasim, ale to by mala byt v prvom rade uloha statu, nie skoly. zial v nasej realite je problem zadovazit adekvatny pocitac aj ucitelom, nie este ziakom. Pamatam si, ako cez covid vlady v inych krajinach nakupovali tisice tabletov a notebookov pre deti zo socialne znevyhodneneho prostredia. U nas sa ani neunuvali spravit prieskum, ci maju vsetky deti pristup k pc ci internetu. A online vyucovanie na niektorych skolach viazlo.
@akvi v škole su počitačove učebne, v knižniciach su počitače s internetom zdarma. Dostavali dokonca aj tablety deti zo soc.slabšich rodin. Nejde tu o to, ze tie deti su z pomerov kde nie su peniaze na internet, ale o to, ze su z pomerov kde rodičia uplne kašlu na ich vzdelavanie. Len potom nevidim dovod, preco by tomu sa mali prisposobit vsetky ostatne deti v triede. To je akoby sa vsetky deti 3 roky ucili učivo prveho ročnika, lebo štyri ho nedokažu prebrať.
@zuzanapjat lenže tie deti ozaj nemôžu zato, do akej rodiny sa narodili. Učiteľ má prispôsobiť vyučovanie každému individuálne, takže aj úlohy má zadávať tak, aby každý mal šancu ju naplnit. S tou knižnicou srandujes, že. Ty si vážne nevieš predstaviť o akých deťoch točím. Tie deti nemajú často vôbec žiadnu podporu doma a je úplne absurdná predstava, ako z dediny v Hornej Dolnej idú spojom, ktorý chodí 3x za deň robiť úlohu do najbližšej knižnice. 🙈
@kp7333 skús pozrieť link na článok, ktorý som pridala. S tými škandinávskymi krajinami to už je inak. Možno by bolo dobré sa poučiť na ich chybách. Taktiež ľudia vysoko v svetovom IT biznise, zo Sillicon Valley nechávajú vyrastať deti bez PC a pod. Niečo na tom asi bude. Všetko s mierou. A v prípade technických vecí obzvlášť. Najnovšie prieskumy až tak nepotešia. Na vlastných deťoch vidím, ako sa naučia viac a rýchlejšie.
@kp7333 už som písala vyššie aký druh štatistiky som čítala... Aj tu bolo písané, že práve niektoré škandinávske krajiny sa vracajú ku staršiemu konceptu obmedzením technológií. Nikto nehovorí, že su zle. Ale je pravda, že pri deťoch 0-12 sú úplne zbytočné. Osobne ich tiež budem využívať, ak bude syn chcieť, ale nie sú potrebné, nebudeme si klamať....
@akvi čo to sú za hlúposti. Prečo by niektoré deti mali byť brzdené kvôli ostatným? Boli im rozdávané tablety. Ešte čo chceme robiť? Keď nebudú mať rodičia na pracovné zošity tak všetky deti nebudú mať pracovné zošity? Čiže kvôli deťom, ktorých rodičia kašlú na to, aby s nimi šli zadarmo do knižnice na internet, alebo do komunitného centra na internet, majú byť ostatné brzdené v technológiách?
@anjelicek26 moje deti dostali a dostanú mobil k 13. narodeninám a áno práve preto, že žijeme v tejto "normálnej" dobe. Neviem čo je na tom také poburujúce, keď si rodič vyberie pre svoje dieťa inú cestu ako väčšina. A nie je potrebné sa obávať o ich sociálnu integráciu. Majú kopu Hobbys a aj kopu kamošov.
@hu.hu bavíme sa o tom, že to dieta údajne nemá k dispozícii žiadne zariadenie. Teda,že nemá prístup k internetu ani ono ani rodič. Keďže tu píšeš,prístup máš aspon ty alo mama a vieš im to pozrieť,ze? Ja neviem moji od piatej triedy robia projekty a prezentacie Word Excel powerpoint.. vasi také nerobia nič? Všetky informacie maju čisto s kniziek z kniznice? Žiaden aspoň youtube cez telku, nic??

"kde je presne napísané, koľko učiva ke v tom ktorom type pis.previerky?"
@letfenixa
Pokial viem, pani ucitelky zvyknu povedat: napiseme si vo stvrtok pisomku / patminutovku / test. Bude to zo strany 30-50 / od prvohor po tretohory / na sinus, cosinus, atd
Takze z toho sa da vyvodit informacia kolko uciva bude zahrnute a aj v akom type pis.previerky.