Je v poriadku, keď učiteľka urobí na telesnej prekážku z dieťaťa?
Dobry den. Je bežne ked v 2.triede spravi ucitelka na telesnej z dieťaťa prekážku cez ktorú ostatne deti skáču do kotúla? Naša dcéra ma nadváhu a kotul dlho nerobila, ked sa to teraz učili a ona sa bála (predpokladám, lebo aj doma sa bála ho urobiť na posteli) tak ju dala uc.ako prekazku pre chlapcov. Pre dievčatá robil prekazku iny chlapec. Čo si o tom myslite?
@linduska86 ja nevravím o využití kotulu, ale o ohybnosti deticiek a ich zdraví a sebavedomi 😉
@guineverebeck ale pani píše že má dieťa nadváhu!!!!! Nauč sa čítať a neotravujte ma tu, šak som sa vyjadrovala skôr k váhe nie k tomu že sú ľudia ktorí to nevedia.
@mooonika1975 Ale veď tá bedňa sa dala rozkladať, mala také vrstvy. Tak asi použili tú najvrchnejšiu.
@miskacool
Tu z teba kazdy hned urobi precitlivelu matku, ktora nedba na dcerinu stravu a pohyb 😀 Ako mala som mala tiez miernu nadvahu, hoci som mala pohybu dost a varilo sa u nas zdravo... Aktivity na telesnej som neznasala, hoci som nebola drevo a dnes aktivne sportujem. A vobec na tie casy nespominam ako na super casy 😀
Mne sa to zda od veci - ved ju mohli pri preskakovani napr nechtiac kopnut. Som zvedava, ako by reagovali vsetky zeny, co tu z teba robia citlivku, keby sa (im) to stalo.
Okrem toho, preco robi dievca prekazku chlapcom a chlapec dievcatam...? Neviem, ake su to stare deti, ale ano, zda sa mi to v dnešnej dobe, ktora je na taketo veci citlivejsia, zvláštna volba.
@h2 Nedavno bol v denniku N rozhvor s dievcatom, ktore studuje niekde vonku a ako vysvedcenie dostala niekolko stran slovnych hodnoteni. Od kazdeho ucitela a kedze ziju v campuse tak aj od veduceho domceka, kde byva, od kamaratov, z kruzkov. Sucastou hodnotenia je aj sebahodnotenie. Nie typu som dobra, zla, nejde mi to, ale o tom, ze tomu a tomu som sa v tomto polroku venovala menej, chcela by som sa zlepsit, mozem skust toto a toto - mala sama navrhnut postup ako sa zlepsi. Cize to zahrna hlboke sebapoznavanie, zamyslenie sa nad sebou, hladanie cesticiek - aktivny pristup.
Znamkovanie je ako sutaz, na konci ktorej je medaila. Nic nehovori o motivacii ucit sa. Skola by mala deti motivovat k uceniu, k radosti z ucenia a poznavania, to znamkovanie neoobsahuje. Mnohokrat sa deti ucia iba pre znamky alebo preto, co im rodicia za dobre znamky slubia. U nas v triede kludne za jednotky su eura davane a za horsiu znamku brane. Kde je tam tuzba po vedomostiach?
Maloktore dieta ma dnes radostny pocit zo skoly, napriek svojim dobrym znamkam.
@h2 Toto je ten clanok, asi nie je cely odomknuty, ale stoji za to: https://dennikn.sk/2697737/stredoskolacka-dosta...
@jumama Nuž, ako matka 10 ročného chlapca Ti poviem, že ak by namiesto vysvedčenia dostal niekoľkostranový traktát, tak by to ani len nečítal. Ja si fakt nemyslím, že ak sa niekto učí rád a niečo ho zaujíma, tak sa o to prestane zaujímať, keď z toho dostane známku. To, že sa možno niekto učí kvôli známkam, ešte neznamená, že to platí opačne: ak sú známky, KAŽDÝ sa učí kvôli nim a NIKTO zo záujmu. Môj syn sa učí dobre. Vlastne, výborne. Za známky po pochválim, ale žiadnu odmenu nedostáva. Ani za zlé známky by nedostal trest.
@akvi máš v triede 30.deti a každého sa budeš pýtať, či sa cíti dobre pri každej činnosti? Snáď nie...
@salonka22 druhá triwda7, 8 ročne deti, to je fakt des, že v tomto veku chlapec robil prekážku dievčatám a naopak.... Des, treba podat nejakú sťažnosť. Inak ja odporúčam deťom sa spolu nehrat vôbec, taka naháňačka, ved to je smrteľne nebezpečné, či keď v zápale hry, decko strhne decko a hojdačka???? Kokos a taky futbal. No nič, treba decká izolovať. Bezpečnosť nadovšetko
@maciatkolulu
a čo potom taká vybíjaná??? loptou dostane do hlavy a čo potom?? kto bude zodpovedný?? tak toto by som ako matka nepredýchala. Keby môj jediný, milovaný syn dostal loptou do chrbta😱Na TV treba minimalizovať pohyb detí okolo seba.
( 😉)
@zuzanockamt za našich čias bezneeee....aj "palicami" pri prekazkovom behu sme boli.
@maciatkolulu 🤣👍
@mondolina 🤣👍
@linduska86 cele to prekrucas. Deti sa pri prekážkach striedaju. Ona evidentne nechcela kotul robiť, tak ju ucitelka aspon nejako sa zapojila. Je to kooperacia. Nie je to nic ponizujuce. Skor rodic by si mal sypat popol na hlavu preco ma dieta nadvahu ak nema nejaku hormonalnu nerovnovahu al. zdrav.problemy. Tiez poznam jednu taku precitlivelu matku jedináčika. Stale sa bála, ze spadne, nedovolila jej vonku ani pobehnút, doslova zákaz behať. v piatich nemohla ist sama po schodoch, bicykel nehrozí, dieta nemotorné, s nadvahou, nezdravou stravou. Ale my budeme na ucitela nadávať, gratulujem. moze byt rada, ze ma telesnú. Koniec koncov, kotul neribia cely rok. Akoze neskutočne títo helikopterovi rodičia
Moj syn chodí na karate a cez rozcvicku sa tiež preskakuju apod úplne v pohode. Dnes sa robí zo všetkého veda mne ako rodicovi by to nevadilo pokiaľ to dieťa berie v pohode
@shee11 nehnevaj sa na mňa, ale nie nieje to normálne ponizovat dieťa iba preto yze ma nadváhu. Možno ma zdravotné problémy alebo co ja viem a keby aj nemala.... Tak jej dám zabehnúť 10 koleciek okolo telocvične a nie kotul, ktorý nevie. V živote nikde nevyužije
@shee11 a nie neprekrucam to, hovorím to co vidím ako rodič nie ako dieťa 🙂 to ze s niečím nesúhlasím ešte neznamená, že niečo prekrucam.treba si uvedomiť, že deti sedeli 3 roky na zadkoch doma kvôli korone. Tak učiteľ telocviku by mal robiť všetko preto, aby dieťa motivoval a nie demotivoval
@mondolina 🤣🤣🤣🤣👍
@maciatkolulu Ukludni sa a citaj s porozumenim. Kde hovorím o podani staznosti, izolacii atd. Absolútne to nevyplyva z toho, co som napisala. Chápem, ze ucitelka ju chcela zapojit, nic nepisem proti jej snahe, len som sa pozastavila nad formou, akou to zrealizovala. Naco to tahas do extremu.
Ja ako mama by som sa v prvom rade snažila o to,aby mojej dcére takéto veci nevadili, resp bola nad vecou. Nevidím v tom žiadnu šikana,žiadne zosmiesnovanie, žiaden trest, preto by som bola fakt nerada, aby sa kvôli takej blbosti trápila. Reagujem však len na opis situácie v takej miere ako ho tu uviedla autorka.
@diamond007 a ja som ti napisala ze nadvaha nie je pricina toho ze decko nevie kotul. Poznam xy plnych zien ktore cvicia napr jogu alebo pilates a su ohybnejsie a pruznejsie ako 50 kilova kocka. Proste to nevie a vediet to nebude. Ja som telesnu nenavidela napriek tomu ze som bola velmi chude dieta. A aha, teraz v dospelosti beham a cvicim. Dokonca som bezala maraton. Na skole keby mi niekto povedal ze pobezim maraton tak ho vysmejem.
@maciatkolulu opýtať sa detí " Kto chce robiť prekážku?" To je naozaj veľmi namáhavé 🤔 Nemusím sa predsa pýtať zakaždým každého. Keď si poznám deti, tak vidím, vnímam, co sa deje. A otázku, resp. pozornosť smerujem tam, kde vidím, že je niečo, čo si tú pozornosť vyžaduje. Nehľadám cesty, ako sa to nedá, ale ako sa to dá.
Nerobte z tych deti cukrove babiky preboha sak cez nu skakali len spoluziaci keby aj niektore spadlo vsak ju nezabije su to vahovo rovnake deti,nespadne na 50kg osmak zeby jej ublizil. Mne sa zdaju v dnesnej dobe rodicia mimo ,nas tak chranili chodili sa pytat co som robila na telesnej? Potom ani necudo ze kazde druhe dieta obezne a s cukrovkou. Pohyb aktivita ziadna to je dobre? Ja byt ucitelkou ta behaju okolo skoly kazdy den.Robim v skole😉 Snad ze bola prekazkou na hodine zije,je cela a funguje. Rodicia preberte sa a nedrzte deti vo vaticke,inak budu mat tazky zivot.
Autorka sa stále nevyjadruje, takže nevieme, či jej dcére vadilo, alebo nevadilo, že robila tú prekážku. Ja si stále myslím, že ak dostala na výber, či chce robiť ten kotúľ, alebo prekážku, tak ju ešte aj robila rada. Lebo veď nejaký kompromis musí byť. Nemôže nerobiť nič. Ako by k tomu prišli ostatní?
@linduska86 nevies kotul, tak zabehni 10 koliecok okolo telocvicne? tak to uz vobec nie je ponizujuce. Robi sa kotul, tak sa robí kotul. Ta prekazka tam nie je len tak, ale kvôli spravnej technike. A ano, ludska prekazka je najlepšia. Okrem toho deti ani omylom nesedeli tri roky na zadku kvôli korone. To je vyhovorka. Ale ak je telocvik jej jediny pohyb, tak je nieco zle. Takto sa aspon nejako zapojila. Ale nepoznam podrobnosti. Ved v zivote sa tiez s nou babrat nikto nebude. Nevies vykonať zadanú prácu? To nevadi, sadni si a počkaj do fajrontu, vyplata pride aj tak.
@diamond007 ja neurobim kotul doteraz :D a co...
@linduska86 Kde zijes, ze ti dieta sedelo koli koronę 3 (slovom TRI) roky na zadku? Po prve, prvky lockdown bol selosvetovo (dmyslime si teraz Cinu) od marca 2020. Terazmame februar 2022. Cize necele dva roky. medzitym boli uvolnenia. Po druhe, preco dieta sedelo na riti? Aj pocas lockdown sa dalo ist von, moje deti behali stale. Lesy zavrete neboli, ani luky, zahrada to tiez dala. Vzdy ked trochu uvolnili mali deti normalne dalej treningy. Kotul a pod. sa vie naucit kazdy. Len treba skusat. Casom sa pondrai. POcas prveho lockdownu si moja vtedy 4rocna dcera zmyslela, ze sa musis naucit stojku. Tak pred domom na trave skusala. Padala alo hruska, obila si hlavu neskutocne vela krat, ked som obcas videla jej karkołomne padanie, myslela som, ze no teraz je uz dolamana. Nie nie je dolama. A tu stojku sa naucila. Sama. bez pomoci. 1.2.3 krat sme ukazali, podgrzała a potom skusala sam. Teraz mak 6 rokov a wobec z nej neubudlo. Len vela deti sa dnes hýbat nechcu. Celkovo ludstvo zlenivělo.
Aj my sme robili kotule letmo cez Švédsku debnu, ale aj cez seba navzájom.... No áno, občas niekto "prekážke" rypol kolenom do boku, občas skončili na kope prekážka aj letiaci... Nejako sme sa nad tým nepozastavovali.... Tiež na karate sme ležali na chrbtoch vedľa seba a vždy niekto iný nám bežal po bruchach, aby sme sa naučili pri udere vydýchnuť a napnut svaly brucha.... A tak. Fakt sme sa nad tým nepozastavili. Autorka, veď skús mladú naučiť kotul trebárs v snehu...mierne dolu kopcom... Sene... Abo hocičom mäkkom... Potom na tvrdsom povrchu....... Trebárs...

@maris5 švedsku bedňu na kotúľ?? si asi moc nechodila na telesnú ? veď by si väzy zlomilo decko