Jesenné prázdniny sú stresom pre rodičov. O čom to je?
Pani učiteľky majú voľno, ale čo s deťmi. Desím sa už prázdnin, vždy len plátame čo s deťmi. Dovolenky je málo, šetríme ju na leto, prípadne na choroby detí. A najhoršie je, že aj škôlky sú posledné roky otvorené podľa prázdnin školákov. Prázdniny máme, ale pani učiteľka dala prváčikom toľko úlohy, aby rodičia s deťmi trénovali...Tak o čom to je? Aké sú vaše skúsenosti. Ja som iba vytočená a nahnevaná. V poslednej dobe všetko, všetko presúvajú na rodičov. Ďakujem za vaše názory.
Je to smutné dnešný rodič sa svojmu dieťatu venuje len minimálne, ale najhoršia je pani učiteľka.......... ktorá sa deťom venuje, veď aj ona sa musí trochu zregenerovať.
precitala som zaciatok a staci.... pre info... o tom ci budu/nebudu prazdniny rozhoduje ministerstvo skolstva, nie ucitelia....
mimochodom skolske prazdniny materske skoly nemusia kopirovat... nasa skolka, ked ucim a kde chodi aj moj syn je v prevadzke....mame prerusenu prevadzku iba v lete na 4 tyzdne, podla legislativy.....
a neviem kedy si ucitelia maju cerpat dovolenky, ked nie v case prazdnin a vtedy ked je menej deti napr. z dovodu chorobnosti, preto sa napr. zistuje kto pride do MS alebo nie... aby sme vedeli zariadit prevadzku podla poctu deti... a pre zaujimavost, mam nastupit po MD a RD mam 77,5 dna dovolenky, ktorú som si nemala kedy pred MD vycerpat... nastupim do prace a od januara mi znova nabehne 6 tyzdnov... zamestnavatel/ zriadovatel nam ale dovolenku nepreplati z dovodu nedostatku financii, takze kedy ju naozaj cerpat...
chapem rodicov, ale mohli by sa aj oni obcas inými ocami na problemy ucitelov...
podla mna otazka nie je namierena proti ucitelkam. uplne chapem maminu, proste ma problem, kam dat deti cez prazdniny. tiez pracujem v sukromnej firme, detom sa venujem, po veceroch sa ucime, hrame. niekedy je to namahave. to nie je o tom, ze sme si spravili deti a nevenujeme sa im. ja ako mamina si rada s detmi spravim pekny den, snazim sa, aby mali co najlepsie vysledky v skole. ale niekedy som taka unavena z prace, ze ucit sa este doma je zaberak. velakrat vymysli pani ucitelka nieco, co treba zo dna na den a to ma vie vytocit. ano, s detmi sa treba ucit, no napriklad my sme si ako deti robili ulohy v druzine. o pol tretej vsetci stichli a ucili sme sa. teraz nie. preco by si aj prvaci nemohli cvicit par riadkov do cvicneho zosita, alebo priklady z matematiky. u nas sa to neda. podla mna je to o uciteloch. na zaciatku roka sme davali detom prispevok zvlast na vytvarku, na kreativne prace, na material do druzky...a pani ucitelka nam napise zo dna na den, aby sme spravili detom masku, upiekli kolacik, lebo deti budu mat halloween. nepaci sa mi taky pristup. ano, tesime sa, ze deti sa zabavia, ale ja ako rodic nie som na spagatiku, nie vzdy mam cas a chut. je to vsetko len o pristupe. vdaka dobrym ucitelkam, vazim si ich. poznam vela uciteliek zo svojho okolia a su zanietene, detom sa venuju a obdivujem ich aj za to ako zvladaju dnesne deti. vsetko je o pristupe ludi. aj ta nasa mohla s detmi vyrobit jednoduche masky vramci druziny, nakupit nejake obcerstvenie (ved peniaze sme jej dali) a nie zatazovat nas. a to iste plati aj o ulohach. ano s detmi sa treba ucit, zvlast s prvakmi, druhakmi. ale primerane. lebo aj to dieta, aj mama (rodicia) su uz vecer unaveni. a to nehovorim, ak dieta chodi este na nejake kruzky. a cez prazdniny by mali mat deti volno, uciva minimalne. mnozstvo prazdnin je chyba systemu, cela rodinna politika je zla. preco by sa pracujuci rodicia nemohli postazovat, ze nemaju kam dat dieta. ved pracuju a odvadzaju statu nemale dane. preco by si potom nemali narokovat, aby fungovali skoly a skolky. samozrejme ucitelky maju pravo na oddych, dovolenku, ale je chyba v zriadovateloch, ze setria na vsetkom a zatvaraju skolky vzdy, ked su prazdniny. mali by to zariadit tak, aby fungovala napr. jedna trieda v obmedzenom rezime, alebo na 1.stupni skolsky klub, kde by mali deti dozor a nejake aktivity. preco nie? pamätam si, ze my sme mavali aj cez velke prazdniny v skole kluby, kazdy tyzden tam bola ina ucitelka a hravali sme sa pod dozorom. nesuhlasim, ze mamy odkladaju deti do skôl. ved je normalne, ze ak pracuju, tak chcu mat o dieta postarane cely den. a na to ta skolka, dopoludnia skola a popoludni skolsky klub sluzi. ved dokonca prispievame zriadovatelom na energie a ine rezijne naklady. a tej dovolenky nie je tolko, kolko je dni prazdnin. niektori rodicia maju problem pokryt take mnozstvo volnych dni. preco by si mali rodicia cerpat ocr? platime si poistne a ocr je uplne smiesne platena. a v sukromnej firme, verim, ze nie vzdy sa da volno aj zobrat. tam su rozne terminy, casy reportovania. je to tazke v dnesnej dobe. vsetkym ucitelkam zelam vsetko dobre, ale skuste sa vzit aj do ulohy pracujucej maminy.
Ucitelia si prazdniny nevymysleli...o tych rozhoduje ministerstvo...
Cerpaju dovolenku/45dni/ alebo nahradne volno/ak niekoho zastupovali,robili dozor na vyletoch ,lyziarskych a pod.-ale za 24hod im je uznanych 8hod nah.volna,8 hod praca a8hod zadarmo...zodpovednost ale 24h/a ak nemaju nahradne tak neplatene volno....
Skoly maju malo penazi,rodicia sa buria pri plateni a prispievani do zrps..tych t tu bolo viac nez dost...ale vykuzlit nieco za malo penazi ma ucitel,aj naliat mudrost...domace ulohy maju dieta naucit samostatnosti..cez prazdniny je to aj o tom aby nezabudlo co uz vedelo....
Prazdniny nech su, ale je to pre deti dovolenka, takze je chore ak ucitelka deckam navala kopu uloh na prazdniny, ci na vikned. Ved sa ma oddychovat.
Obnovím túto tému a skúsim diskutujúcich uviesť do problematiky. Za školský rok 2020/2021 som napočítala 58 dní školských prázdnin (započítané sú IBA pracovné dni, nie sviatky, ani víkendy). Ja ako pracujúca matka mám 28 dní dovolenky. Ak by aj môj manžel mal 28 dní dovolenky a naozaj by sme sa striedali (to znamená, že ako rodina by sme nestrávili ani jeden deň voľna spoločne, mimo víkendov), stále by nám ostali 2 dni, ktoré ako rodičia, nemáme ako vykryť. Už iba z tohto jednoduchého náčrtu musí byť diskutujúcim jasné, že tak ako je to teraz a roky rokúce nastavené, je to číry nezmysel. Naporosto ma udivuje, že my,rodičia, ktorí sme nielen rodičmi, ale máme aj svoje povolanie (niekto zamestnanie), nevytvárame tlak na zmenu. Takto sa iba zbytočne frustrujeme a vykrývame to všemožnými spôsobmi, "odkladáme" svoje deti niekam, len aby niekde boli, máme mizerne málo času na trávenie kvalitného času s nimi a my sme ticho. Jednoznačne by sa mali výrazne redukovať prázdniny alebo výrazne navýšiť počet dní dovolenky pracujúcim rodičom. Ale to by sme najprv nesmeli byť ticho. Aj toto môže byť jedným z bodov aktuálnej reformy školstva.
@katkas1 nie som si ista, ze virs ako to funguje. Ucitel ma 45 dni dovolenky v roku. Firmy bezne ako benefit ponukaju 3o ci 35dni do roka. A mozete si ich vybrat kedy chcete. To, co ucitelovi chyba nadraba suplovanim alebo prekryva paragrafmi. V opacnom pripade cerpa neplatene volno. Ucel prazdnin je, aby si deti oddychli. Rovnako ako dospeli ked cerpa dovolenku. Deti casto stravia v skole viac ako 8 hodin, kedze vy mate 8 hodinovu prac. Dobu. A este ich caka casto ucenie doma. Takze tak ako vam dobre padne predlzeny vikend, deti to maju rovnako. Rozumiem, ze je pre vas tazke hladat moznosti ako deti zabavit, ale su vase. Mimochodom cez prazdniny casto funguju aj v lete skolske kluby. Ak aj nie vo vasej skole, tak funguje nejaky zberny pre viac skol
@stanislavao mám 40+ a neviem o tom, že by boli jesenné a ani polročné prázdniny. Ale nič to nemení na tom, že tak ako platali voľno naši rodičia, tak aj my a bude to tak vždy. Len naši mali výhodu, že nás mohli dať k babke jednej či druhej. A vždy nás tam bol kopec bratrancov, sesternic. Neboli sme rozmaznaní dobou, na gauči sme spali aj 5ti, na malej posteli minimálne 2ja. Zjedli sme čo babka navarila, kto frflal dostal chlieb s masťou a cibuľou a rozmyslel si či bude strečkovat. Ale všetko je daň za dobu. Keď išla moja babka do dôchodku mala 55, moja mama v 65. A to je tých 10 rokov kedy mohla pelhat vnúčence, ale robila. Teraz má cez 70 a už je to pre ňu aj pre otca záťaž keď majú byť so sestrinmi deťmi, pretože to už je iný level ktorý dosť nechápu. Hlavne ten mobil v ruke miesto knihy (čo je otcova srdcovka) ako aj režim naruby.
@tom_i ja som tiez 40+ a mali sme tiez tolkoto prazdnin. Takze bud si zabudla, alebo neviem. Vzdy sa museli rodicia zariadit. Ani vtedy to nemali jednoduche, len vtedy nemohli otvorit usta a museli drzat hubu a krok. Teraz ma kazdy len prava a povinnosti nikde. Vsetko ma za rodicov riesit vlada. Rodicia su moc rozmaznani. Dieta ma 2 rodicov. Okrem ineho sme mavali este uholne prazdniny....Okrem toho je tato tema staraaaaa. A ze su deti rozmaznane? Nuz koho su to deti a koho je to chyba?
@tom_i prosim ta, ty nestras odbormi. Zrusit tych darmozracov. Dovolenku nebude nikto sekat, co robis zbytocnu paniku?
Ucitelia sice maju 45 dni dovolenky, ALE! Musia si ju cerpat cez povinne jesenne, zimne, jarne, velkonocne, letne prazdniny. To nehrozi ze chcem predlzeny vikend s rodinou a zoberiem si dovolenku. Ved len na letne prazdniny je treba cca 35 dni dovolenky, ktoru si musime cerpat. Ked nie je dovolenka, vsetkp sa musi nadrabat aby bolo nahradne volno.
Ano ja chapem, ze sa vsetkym zda super, kolko maju ucitelia dovolenky, ale ked mas v oktobri 3 dni dovenky a uz len na vianoce potrebujes 8, si v predeli.
Jedi a vyhoda u nas teda je, ze nemusime riesit, kam s detmi.
@stanulienkat ja som v odboroch neni, pre mňa bola posledná kvapka keď u nás dali ako bonus nejaké masáže s 30% zľavou u nejakej sukromnicky a napríklad kolekcie na Vianoce len tým čo majú deti. Nešlo mi o ten paškvil ale o princíp. Keď ich o pomoc požiadala pani s malými deťmi, ktorá sa rozviedla lebo jej muž robil zo života peklo, nepomohli a ani sa jej nezastali pri prepúšťaní. Proste hajzli.
@helixa neviem, na Slovensku. A v mojom okoli maju takmer vsetci 30 dni dovolenky. Maju to ako benefit od zamestnavatela. A musim povedat, ze byvame daleko od Bratislavy, ak by ste mali pocit, ze je to len tam. Sama som v praci, kde by som sla pod 30 dni dovolenky nikdy nepracovala.

Veľmi dobre poznám rolu uštvanej matky, ktorá chodí do prâce,doma 2.smena, šéf prevracajûci očami nad každou OČR a prázdninami. Nemala som nikoho,kto by pomohol a bolo to ťažké. Ale nikdy ma nenapadlo prenášať zodpovednosť na učiteľov,alebo iným spôsobom sa na nich vršiť. Ja som.ešte ,,stará škola,, a keď bolo treba učiteľ aj poza uši dal. A doma sme sa ani nepriznali, lebo by bola dupľa. Dnes dieťa kľudne pošle učiteľa do p... ani sa nezatrasie a škaredé slová používajú ako spojky. A nie raz nabehne do školy rozčúlený rodič s úmyslom dobre zatočiť s učiteľom. Pritom učiteľ rodinu nenahradí. Tam si treba nájsť na deti čas a tam ich treba aj vychovávať (možno aj tieto prázdniny vám na to vytvoria priestor), možno bude menej šikany,agresivity a viac úcty a slušnosti.