Kde sa sťažovať na triednu učiteľku okrem riaditeľa?
Baby učiteľky alebo maminy čo s tým mate skúsenosť, kde sa da stazovat na triednu ucitelku (riaditel je neschopny). Zvazujem sice dcerin prestup na inu skolu, ale nechcem, aby dotycna ucitelka robila nadalej to co robi. Ide o to, ze som si sla vydiskutovat dcerin problem (neslo o znamky a skola ma nan mala pisomne upozornit, no nespravila tak), bola som dohodnuta s triednou, ze pridem medzi druhou a tretou hodinou (iny kontakt na nu nie je mozny odmietla dat na seba t.c., e-mail cokolvek) a kedze mam male babo nedokazala som odhadnut presny cas, tak som navrhla ze po jednej z tychto hodin sa u nej zastavim. Ked som prisla po tretej hodine 15 minut ma vratnica nechcela pustit dnu ani zavola ucitelku, lebo vraj ona nevie kde je a nikto jej neoznamil, ze pridem. Nakoniec ma pustila s tym, ze nech si ju niekde na skole najdem. Samozrejme po tejto mojej detektivnej praci sa prestavka chylila ku koncu. Ucitelku som nasla, ale odmietla sa so mnou bavit s tym, ze ma cakala po druhej hodine (ja som sa s nou tak nedohodla) a drzo mi zabuchla dvere kabinetu pred nosom. Potom ich otvorila, ja som na nu uzasnuto pozerala, ze co spravila a ona, ze aha vy ste este tu a zavrela dvere znovu 😝 Som sa citila ako idiot. Na skolu a konkretnu p. ucitelku mam viacero staznosti, no riaditel to ignoruje. Co s tym? Ci jedina moznost zobrat dieta odtial prec.....
@matkamirko ano, ja viem, ze som reagovala, lebo nemam problem s diskusiou.....kludne mozes na mna reagovat...mne to nevadi...t y nechces, aby ludia adresovali prispevky tebe (hmm...ktovie preco?)....ja reagujem hlavne na prispevok, nie na osobu;)
@sorciera24 - no hadam sa dozvie, ale ja osobne sa prvy bod - pytam dcery - co spravila, ked mi povie, ze bude mat dvojku zo spravania, nie tri dni pred koncom skoly mi zapali varovna kontrolka a snazim sa to odvratit, ci? Ja mam pocit, ze toho maju ucitelia hooodne plne zuby tej hordy rodicov, co si zrazu spomenu, ze maju deti a ze chcu dobre znamky... Ved ked je to teda pubertiacka a nie 4-5 rocne dieta, s ktoreho to budem po kuskoch tahat ako s chlpatej deky, tak sa da rozumne porozpravat.
@anjelicek26 s pubertiakom sa velmi tažko rozumne rozpráva, to mi ver 😀.
A čo sa týka pokarhania tak mne to bolo oznámené a aj dôvod , mal to v žiackej a aj na paieriku som mala upozornenie.
@anjelicek26 to ano.....len tu ide o 2ku zo spravania.....ved uvidime....dufam, ze nam
@cecil36 pride povedat vysledok, z ako to bolo 🙂 (sama som zvedava ako sa to vyriesi....) 🙂
@anjelicek26 ale ja som sa hned ako som sa to dozvedela dcery pytala. Ked som o tom nevedela, pytat som sa nemohla 😉 A dcera povedala, ze za poznamky.... A okamzite som volala do skoly. Ja som sa to dozvedela zo ziackej knizky v den klasifikacnej porady a kedze ziacku kontrolujem denne, nic mi nemohlo uniknut 😉 A budes prekvapena, ale s pubertiakom sa niekedy komunikuje tazsie ako s nemluvnatom 😀 Ale to uvidis az ti do toho veku dorastu aj tvoje deti. A neboj, nespomenula som si na dieta tri dni pred koncom sk. roka, zaujimam sa o dceru cely rok.
@sorciera24 urcite dam vediet vysledok, zajtra ideme do skoly za riaditelom, tak sama som zvedava.....
@cecil36 - no uvidime, ked ten moj stupel tvrdohlavy bude v puberte to je asi fakt 😅 Skus este raz pritlacit na dceru, nech ti povie o com to bolo... mozno ti ucitelka prave kvoli dovodu tej dvojky zo spravania tie dvere zabuchla v style, o tom ani nebudeme diskutovat... staci take fajcenie na skolskych zachodoch, co zvladne aj jednotkar reprezentujuci skolu ;)
@matkamirko ale ved ty si napisala od veci prispevok (nie k problemu...!...preto si to vyziadalo reakciu zo strany inych...ja beriem nazory inych.....ale nie z pohladu, ze si ho utvorim z toho, ze jedna pani povedala....ak si toto povolanie vyskusas, potom by si asi ten nazor zmenila.....vlastna skusenost je vlastna skusenost.....a tu ja uprednostnujem..... 😉
@cecil36 ahoj. tak prečítala som si tu toho dosť, aj som sa pobavila, aj naštvala... ale k veci: ja som učiteľka v ŠZŠ, práca je naozaj náročná, nech si myslí kto chce, čo chce, ale niekedy normálne padám na hubu 😝
Zo začiatku som všetkým rodičom dala tel. číslo, no musím priznať, že som to u niektorých obanovala. Teraz ho dávam len na vyžiadanie a slušne vysvetlím, že mi majú volať len pri dôležitých veciach. Napr. oznámiť, že dieťa je choré, alebo pod. V žiadnom prípade nie som povinná dávať niekomu svoje tel. číslo!! Je to len a len na mojej dobrej vôli.
No a čo sa týka toho, že ti ,,zabudli poslať oznámenie o pokarhaní, tak to teda urobili riadnu chybu. Nechápem, ako sa to mohlo stať, u nás informujeme rodičov totálne o všetkom, často aj o tom, čo sa nám zdá nepodstatné, no proste je to povinnosť, tak to spravíme.. inak ja by som z tej školy neodišla, pokiaľ by som nevedela, o čo ide.. a tvoja dcéra ti aj vysvetlila, o čo ide??
a ešte mi nedá nenapísať príspevok aj pre tých, čo sa im naša práca zdá taká trápne jednoduchá: Nech sa páči, môžete vyskúšať 😀 Vidíte len to, že sme v práci len doobeda a že máme prázdniny.. To, že pracujeme aj doma, cez prázdniny nám nakydajú kopec roboty, plánov, vyrábame si pomôcky, učebnice, musíme sa nezmyseľne vzdelávať a čo je najhoršie, rodičia učia svoje deti, že učitelia sú vlastne NIČ
😠 A to všetko za tých pár šupov :P
Skusam citat celu diskusiu a wow kam sa to vyhrotilo, skor mam pocit ze sa tu riesia spory vyjadrovania 😝 Ale nazad k teme: @cecil36 neviem nakolko sa nieco stihne kedze skolsky rok konci o par dni, ale napadlo ti na adresu skoly na meno dotycnej ucitelky poslat normalne postou s dorucenkou ziadost o termin konzultacie s navrhom terminu vzhladom na to, ze mas male dieta atd..? Nechala by som si doma kopiu listu co jej poslem a ked nebude reagovat, popripade bude reagovat obdobnym sposobom mas minimalne v ruke nieco s cim sa mozes obratit vyssie jednak so staznostou na jej nejednanie a druhak dozadovat sa vysvetlenia tej dvojky.
Nemam dieta v skole, nie som ucitelka, pracujem v zdravotnictve, ale na viacerych miestach som sa uz presvedcila o tom, ze co sa neriesi pisomne sa neriesi vobec.
Vela stastia a daj vediet ako vsetko dopadlo 😉
@cecil36 ak sa smiem opýtať mala tvoja dcéra tento rok už pokarhanie tr.uč.?alebo pokarhanie riaditeľa školy? / Zák.škola posiela na štvrťroku, polroku, 3/4 roku oznámenia - ktoré rodičia podpisujú a posielajú obratom späť do ZŠ po žiakovi/, pýtam sa preto, ak nemala pokarhania Tu a Rš tak nemajú právo jej udeliť Dvojku zo správania .
@cecil36 tak toto už je iné, keď si takto rozpísala, čo sa stalo a čo je vo veci. Škola jednoznačne chybu urobila a v tomto prípade by som hľadala pomoc zrejme u orgánu, ktorý má školu na starosti, najskôr asi samosprávu... Druhá vec je tá, že čo s tým vlastne urobia, či sa to bude riešiť len ústnym dohovorom , možno maximálne disciplinárnym zápisom triednej učiteľke... ťažko povedať... Nakoniec všetko zvalia na nejakú chuderu sekretárku, ktorá má na starosti odosielanie pošty a "zabudla" poslať písomné upovedomenie rodičom 😖 😖 😖 A čo sa týka komunikácie s učiteľmi, na stránke školy vytvoria učiteľom schránky, aby sa nepovedalo, avšak keď niekomu napíšeš, aj tak sa odpovede nedočkáš...
Je mi síce proti srsti niečo takéto napísať, lebo sama som učiteľka, avšak z vlastných skúseností mám úplne iné poznatky o komunikácii s rodičmi detí. Bohužiaľ, ale aj takéto niečo sa deje...
Čo sa týka pani učiteľky triednej - nie je pravda, že si ju pohadzujú ako horúci zemiak len preto, že ju nik nechce vyhodiť. Pokiaľ by bola naozaj taká problémová, už dávno by mala výpoveď pre porušovanie pracovnej disciplíny, pretože toto je v školách dosť prísne brané a robia sa o tom zápisy. Ide však o to, že "zlý učiteľ" často býva aj ten, ktorý je prísny, vyžaduje disciplínu a hlavne, je náročný na deti. A to sa dnes, samozrejme, už veľmi nenosí... Práve naopak - dnes sa očakáva, že učiteľ, ako najspodnejšia spodina bude do bodky spĺňať náročné a moderné požiadavky rodičov svojich žiakov - určite sa rozumieme 😀 😀 😀
@raza cicuška aj mne toto vŕta hlavou, ja som tiež učiteľka....u nás sa to buď posiela poštou alebo po žiakoch, s tým , že obratom podpísané to musia priniesť naspäť / my to kontrolujeme a zakladáme/....jedine, že by si to ona sama podpísala a potom by rodičia o tom nevedeli - a následne na to znovu porušila škol.poriadok a udelili jej zníženú známku zo správania / ale pred tým by musela už mať aj pokarhanie TU, a Rš/
len tak som tu nakukla, lebo ma tato tema zaujima a vidim, ze sa to tu zvrhlo na boj uciteliek a rodičov.
Akosi ste vsetci pozabudli na to dieta....najdi take riešenie, aby si bola správnym príkladom pre dceru, pretoze iste z nej chces mat cestneho človeka, ktory sa nebude bat uplatnit v živote ale so spravnou davkou ľudskosti. Riešila by som oddelene pričinu dvojky zo správania (dcera+ ucitelka+ rodicia) a nesplnenie povinnosti zo strany skoly (rodičia + vedenie skoly-oficialna pisomna stažnost)...a nepodliehaj emociam, tato cesta nikam nevedie. Ak učitelka pochybila, bud ty tou, ktora jej ukaze ako sa maju ludia k sebe chovat. Dcera to vidi a vnima.
Tolko moj postrech...
a este odkaz pre ostatné vo vojnovom stave: tak ako ucitelka nepochopi ako je to pracovat do dvanastej v stedry den, tak rodic nepochopi s akou aroganciou sa ucitelia denne stretavaju.....
@drabantovazuzana tak este viac klobuk dolu, no, zas, downici su velmi zlaty a vdacni 🙂 A myslim aj rodicia ak maju taketo dieta...mozno su trosku iní 🙂 Ale ak si zvladla toto a romov, tak potom urcite to zvladnes aj teraz od začiatku" ...drzim palce 😉
@matkamirko mozno, ze keby si bola ucitelka, videla by si, ako to v skutocnosti v niektorych pripadoch je, ze niektori rodicia uprednostnuju robotu pred rodinou, radsej sedia v praci, len aby zarobili a nepovazuju za dolezite travit co najviac casu so svojimi detmi
@raza aj moj mm ma vystudovanu pedagogicku fakultu, ale nastastie nikdy neucil, lebo by sme zomreli od hladu 😀 Mam kamosky ucitelky, jedna z nich dokonca uci AJ na SOU (chlapcenskom) doslova nervy v kybli 😝 Takze ja si vazim pracu ucitela, ale zas musim priznat, ze nie je ucitel ako ucitel. Jeden je dobry ´, iny priemerny, treti vynikajuci, stvrty arogantny... atd, proste ako vsade 🙂
@domin85 mna ani nenapadlo to riesit pisomne ja som sa to vo stvrtok dozvedela a hned zacala riesit.Ale mas prvadu, co nie je pisomne- neexistuje 😒
@janka273 vraj jej podla triednej ucitelky udelili riaditelske pokarhanie, predpokladam, ze mu muselo predchadzat aj pokarhanie tr. ucitelom. Ale bohuzial, mne nikto nic neoznamil, ani jeden jediny raz. Preto som ostala v soku 😖
@cecil36 neda mi nereagovat na tvoju situaciu, som ucitelka a tiez som sa stretavala s mnozstvom rodicov, ktori sa zobudili par dni pred vysveckom a ver mi, ze som im povedala co si o tom myslim...po druhe, ucitel nie je povinny nikomu davat svoj sukromny mobil (nie je to jesitnost, kedysi som davala..mlada hlupa, uz nedavam a viem preco)to ze nepouziva skolsky mail, chyba, to musis riesit a riaditelom..a este neverim ze skola neposlala oznamenie, posiela sa vzdy doporucene a eviduje sa, neviem ci ma skola zvyk posielat ho po ziakoch, ak ano, dcera sa mozno nepriznala n(my uz deckam nedavame do ruk nic dolezite)
dalsie prekvapko :rodicka neboli? to je povinnost skoly, takisto sa eviduje, takze zasa neverim...alebo iba dcera neoznamila? a este poznamka jedno dieta moze v pohode dostat pochvalu za reprezentaciu aj pokarhanie, to sa nevylucuje, ide o dve odlisne veci
@cecil36 áno pokarhaniu Rš predchádza pokarhanie Tu / škola musí rodičovi poslať oznámenie - buď po žiakovi alebo poštou, rodič podpíše a odovzdá sa to späť škole - TU/a potom môže byť udelená znížená známka....ešte sa opýtaj muža- či to oznámenie náhodou nepodpisoval / ale to by si o tom vedela/, a napadlo ma- ale to je len domienka, či si to dcéra nemohla podpísať sama....lebo inak urobila chybu ZŠ - tr,uč.
@cecil36 ja som nikde netvrdila že tvoja dcera je problemová,ak si to tak pochopila tak prepáč. no neskor si sama potvrdila že je v puberte a je s nou ťažka komunikácia. (možno zatajovala rodičovske,alebo si podpisovala poznámky...neviem,videla som už kadečo,aj ked na reprezentanta školy sa mi to moc nehodí...)Takže jednoznačne by som tento problem riešila najma s dcerou, a na základe toho co spravila ( aj ked nikto nevie čo 😕 ), myslim ,že v danom veku mladý človek sa dá nahovoriť na kadečo, ale zas je celkom uvedomelý rozmýšlať nad následkami svojho konania. Vedenie školy pochybilo v tom že ak sa stalo niečo vážnejšie malo sa na to upozorniť skorej a kontaktovat rodiča telefonicky,ak je to niečo dlhodobejšie na čo bola tvoja dcera upozorňovaná že ak sa to bude opakovat hrozi jej dvojka zo spravania,to už je jej chyba že sa nepoučila došlo to až tak daleko,mohlo sa tomu možno predísť 😉 . Ale písomna informácia zo strany školy tam mala byt na 100%, stým stebou suhlasim
@janka273 presne aj mne toto vrtalo v hlave ci nebodaj si nepodpisala sama, nikdy to nespravila, ale decko v puberte moze byt nevyspytatelne 😀 . Obaja s muzom vsak mame dost nenapodobitelne podpisy (aj sami sa obcas nevieme podpisat uplne rovnako npr v banke 😝 😀 ), tak som to celkom zavrhla. Navyse, muselo by jej to prejst tri krat co je dost nepravdepodobne...Inak dcera chodila 1-4 v PK a to bola uplna paradna skola, pristup, ucitelia.... snad syn bude chodite tiez do PK 😅
Len tak spekulujem, a ked to oznamenie poslali a ona ho v poste odchytila, sama podpisala... dopln vhodne? Nebola by ani prva ani posledna.Mne sa to fakt nezda, ved keby to bolo nepodpisane, skola by to prave urgovala, kde to trci. Fakt som zvedava, co vybavite.
@matkamirko myslim, ze ty sa nemas co smiat pink_lady, ma pravdu a ty pokial do tychto veci nevidis, tak radsej nic nepis, lebo sa strapnujes
@cecil36 Ahoj. Tiež učím a možem ti skúsiť poradiť, aj keď neviem, či to pomože, lebo podľa toho, čo píšeš, majú na škole, kam chodí tvoja dcéra poriadny bordel. Tak najskor konanie učiteľky. Na konci restávky by som už nerozoberala problém s rodičom ani ja, ale dá sa slušne vysvetliť prečo. Príklad , čo sa naozaj stal. Kolegyňa riešila s rodičom jedného jej žiaka, meškala na hodinu cca 10 min. Jeden chlapec podtrhol spolužiačke medzitým stoličku, ona spadla a udrela si hlavu tak nešťastne, že skončila v nemocnici. Výsledok: Zodpovedná učiteľka. Dostala kárne opatrenie, vyhadzov nie len vďaka ústretovosti riaditeľa a prihovoreniu sa zo strany rodičov. Dokonca aj toho dievčaťa. Čo sa týka situácie u vás na škole. Zo zákona rodičovské MUSIA byť minimálne 4. Priestupok, ktorého sa dopustila tvoja dcéra podľa poznámok mi nepríde na dvojku zo správania. Teda ak to, že pila na hodine, nemyslíš, že pila alkohol. Lebo to by bolo. Ale aj v takom prípade však platia isté pravidlá. Pri takomto priestupku musí byť rodič písomne predvolaný do školy, kde sa s ním spíše protokol, ktorý musí podpísať triedna učiteľka, riaditeľ a zákonný zástupca dieťaťa. Písomné predvolanie nie je oznam v žiackej knižke. Na základe záznamu spísaného s rodičom, pedagogická rada na koncoročnej klasifikačnej porade odsúhlasuje zníženú známku zo správania. Ale to už rodič musí byť informovaný, že takýto návrh tam bude prejednávaný. Tento záznam musí byť zapísaný v zápisnici z klasifikačnej porady. A ešte jedna vec, pokarhanie riaditeľa na trištvrte roka musí byť tiež doručené rodičovi písomne, sú to také tlačivá a rodič to musí podpísať a vrátiť späť do školy. Toto všetko sa zakladá. To, za čo dostala pokarhanie, nemože už byť dovodom na zníženú známku zo správania. Na tú sú treba nové priestupky. Dvakrát za to isté dieťa trestané byť nemože. Čo ti teda odporúčam. Napíš list, sťažnosť, nie učiteľke ale priamo na riaditeľstvo. Že nevieš, prečo má mať tvoja dcéra zníženú známku zo správania, že si nebola doteraz písomne s ničím oboznámená a že ak sú presvedčení, že ano, tak si prosíš k nahliadnutiu dokumenty, v kotrých ti to bolo oznámené a si ich podpísala. Je jedna možnosť, zažila som už aj taký prípad, že si to decká popodpisovali samy, rodič sa na písomné predvolanie nedostavil, lebo o ňom ani tým pádom nevedel. Škola to podpísané mala, tak boli krytí. Preto si sadni s dcérou a porozprávajte sa, povedz jej, aké kroky chceš podniknúť a myslím si, že ak by dačo také urobila, vtedy víde s pravdou von. Tú sťažnosť, čo pošleš, pošli mailom na školský mail, ale zanes aj vytlačenú osobne. Poštou to už nestíhaš do vyvedčenia. Riaditeľa informuj, že si to zaslala aj na mail a žiadaj o urgentné riešenie. Ak budú trvať na dvojke aj bez tých papierov, čo som ti vravela, že musia byť, povedz, že dávaš okamžitý podnet na prešetrenie školskou inšpekciou. Ak na to nebude reagovať nijako, tak to naozaj rieš tam. Určite uspeješ. Držím palce. 🙂
@tortelinka tak po prve ja netvrdim, ze mi musi dat sukromny mobil, ale nech sa nauci pouzivat aspon skolsky mail, lebo ked bola dcera so zapalom pluc v nemocke, musela som telefonovat s riaditelom, aby to on oznamil tr. ucitelke. po druhe, keby oznamenie poslala, mali by doklad, keby ho dali dcere mali by ho spätne vrateny a podpisany-nemaju. Sama ucitelka mi v telefone povedala, ze asi sa na to zabudlo. Rodicka boli v celej skole, len nie v nasej triede, mam v ziackej knizke xy oznameni o tom, ze sa na skole kona rodicko s vynimkou nasej triedy lebo pani ucitelka, je PN, ma problem s chrbticou, nahle ochorela, ma rodinne problemy a podobne a vraj bude termin oznameny dodatocne. Nebol. Takze asi nie vsade je to take idealne ako vo vasej skole.

@anjelicek26 no asi sa bala.... ja neviem. Ja som mala super rodicov a tiez som sa bala s horsou znamkou prist domov. Ked som sa jej pytala povedala mi, ze vraj za poznamky. No ak za tie tri, co ma v ziackej tak nechapem. Apropo, ja netvrdim, ze moje dieta je uzasne alebo nekonfliktne, ja tvrdim, ze doteraz s nou neboli ziadne problemy, ani v redchadzajucich rokoch za ery starej triednej ucitelky. V tejto vete pisem, ze aj moje decko mohlo nieco spravit: ak si pozorne citala "Netvrdim, ze moje dieta nemohlo nieco spravit (aj ked neviem co), viem, ze niekedy je mudra ako radio (ale zas, ktory pubertiak nie je), ale rada by som vedela za co ta 2-ka a preco som o tom nedostala oznam na tristvrte roka, ze sa nieco udialo." Kazdopadne, skola to mala oznamit.