Má učiteľ pomáhať žiakom s účasťou na Hviezdoslavovom Kubíne?
Zdravím.
Rád by som poznal názor učiteľov na 1.stupni ZŠ.
Po triednom kole vybrala triedna učiteľka 3 žiakov na školske kolo.To znamená, že 1x si ich vypočula a ďalej žiadny záujem. A povedala že o 3 týždne je súťaž.Vôbec neporadila, neusmernila ako by to bolo možno lepšie odprezentované.Jednoducho povedané, vybrala žiakov a tým je jej povinnosť splnená. A ja sa pýtam, je takýto postup bežný alebo je to nezáujem učiteľa o svojich žiakov?
Ďakujem
Žiaľ, bežná prax..
Za mna normálne...u nas tiež vybrala, aj môjho syna, ale ona na hodinách nema čas dieta pripravovať...ked mali triedne kolo, tak mu len povedala abg hovoril pomalšie...prípravu si trénuje doma..
Učiteľka predsa tie deti pozná. Tam nejde len o odrapotanie básne ale aj o celkovú prezentáciu, výslovnosť a farbu hlasu. A na prípravu básne a na triedne kolo - mal sa zapojiť rodič, pomôcť s prednesom atď. Veď triedne kolo je už forma súťaže. To akoby porota po súťaži riešila, že kto kde urobil chybu, opravila a dala ďalšie kolo...
@ngl
@suzy2508 moju dcéru práveže vybrala tiež.Ale ani jednému z nich k tomu nič iné nepovedala.A to má zaráža, porovnávam to totiž s učiteľom syna.Tam bol úplne iný prístup.Presne každému povedal k veci, takto áno, takto-nie, tu ubrať a tak.Samozrejme ako rodičia radíme ako najlepšie vieme, ale predsa učiteĺ má skúsenosti, viac do toho vidí a rozumie sa určite lepšie ako rodič.
Dnes už bežná prax. Takto to funguje aj na vedomostných olympiádach, syna sme na vyššie kolá pripravovali my. Pre pani učiteľku bola už iba smotana😁
@hipuska veď práve, že tam sa hodnotí všetko a vôbec sa k tomu nijako nevyjadrila.
Bola som niekolkokrat. A iba raz sa mi ucitelka venovala viac. Ale zas-su to roky.... 😂🙈
@ngl mne to príde tak, že urobí len čo má v osnovách presne dané a tým to hasne.Nezáujem o žiaka.To je doba toto, za naších čias nás na súťaže pripravovali, veď to bola ich vizitka, keď vyhral ich žiak. Akosi tomu nerozumiem.
zalezi od ucitelky, ja som mala par rokov taku ucitelku ktora sa mi venovala a pilovali sme to, a potom prisla druha a ta ani tuk
To je smutné, že sa mu nevenuje, lebo aj v metodickom postupe na HK je potrebné uviesť, ktorá učiteľka dieťa pripravovala, ešte je tam aj doplnené, nie triedna učiteľka alebo učiteľka sjl, ale konkrétna pripravujúca učiteľka. Ako je mi z toho celého smutno, veď to dieťa reprezentuje samotnú učiteľku a školu. Keď som ja bola ziacka, mne sa triedna venovala s pripravou
No takto vám poviem. Učila som v ms aj ZŠ. V ms keď išli deti na spev či prednes tak sme sa im venovali vždy keď sa dalo... mnohokrát rodičia ani nevedeli čo recituju. Smutné ,ale je to tak. V ZŠ som sa tiež až ma zaskočilo,že kolegyne nie. Takže žiaľ, je to bežná prax. Pre mňa je to povinnosť učiteľa keďže on vie ako má prednes vyzerať 🤷 ale žiaľ, je pravda ,že na to často nie je väčšinou naozaj žiadny priestor.
Ja som bola takto pred veľa veľa rokmi. Učiteľka ma vybrala na školské kolo. Tiež učiteľka nič, pripravovala ma moja mama. Vyhrala som a postúpila na okresné kolo. To si ma už zobrala do zborovne iná slovenčinárka a tá ma intenzívne pripravovala. Aj na krajské. 🙂
Moja dcera kazdorocne prezentuje skolu na kubine a tento rok to bola fantazia...v pondelok jej ucitelka dala prozu na dve A4 so slovami prepac ze tak neskoro, vo stvrtok je skolske kolo, vela stastia...
Žiaľ, často nemáme kedy stíhať ani to čo je v osnovách a letíme ,aby sa stihlo. Mnoho udalosti ,divadiel a neviem čo. Vždy sa niečo rieši a učiva je veľa. A veľa je aj rôznych deti,ktorým treba kadejaké inak vysvetľovať učivo. Metódy ,ktoré sa dnes používajú si odnášajú ako dan veľakrát aj časovú náročnosť. Dakedy sa nadiktovalo - vieš ?nevieš? Tvoj problém. Všetko je to dvojsečne. A určite bolo viac učiteľov,menej detí v triedach s kadejakými problémami a proste... Kadečo je stále. Taká je realita.
@barbie2023 samozrejme tomu rozumiem, že času na zvyš niet, že osnovy nepustia.Ale stačilo by možno na 1 hodine výtvarnej výchovy každého usmerniť avy pidal čo najlepší výkon. Neviem, už sa vytráca z ľudí empatia, čo vyrastie z tých detí, keď majú takéto príklady..každý hľadí len na seba a nepizrie doprava doľava.Smutné.
Ťažko povedať ako to je v danej škole zariadené 🤷 možno ich na tej výtvarnej učí niekto iný. Okrem toho ,keby ti prišla kontrola tak to ťažko vykecas lebo výtvarná je tiež predmet nemôžeš si na nej robiť čo chces.
@tarra6 manželka to s dcérou trénuje, radí ako najlepšie vie.Dcére to ide myslím super, ale to vyjadrenie učiteľa by pomohlo, dcéra tretiačka vidím, že je z toho sklamaná, že učiteľka sa im nevenuje ani za mak navyše čo sa súťaže týka.
Mojej dcére dali otrasný prednes ,nevhodný jej veku podľa mňa a keďže tam boli nie len archaizmy a slová,ktoré sa ťažko vyslovujú,ale ani tomu textu nerozumela. Mala na to týždeň a nepovedali nam ani len kedy sa prednáša ,nieto ,že sa to má naučit 🤷 ja som to nechala tak tým pádom. Nebudem suplovať niekoho prácu. Keby nám dali vhodný text a aspoň povedali termín do kedy,tak sa zariadim a naučím ju to. Ale toto bol extrém aj na mňa 🤷
@barbie2023 uči ich všetko okrem ANJ.Telesnú, hudobnú, výtvarnǰ, dokonca majú spolu krúžok...
U nás na základnej sme mali veľmi dobrú učiteľku, ona nám pomáhala. Alebo no, pomáhala, skôr nás skúšala, hovorila co zlepšiť atď.. Zaujímala sa. Ale ona bola fskt veľmi dobrá žena.
Teraz bol synovec vybratý a tiež žiaden záujem
My sme chodil na sutaze tiež, nikdy nás učitelia nepripravovali. Chodili sme so sestrou do detskej rozhlasovej dramatickej družiny, natáčali rozhlasové hry (ja od 8 rokov) nejako sme sa zvladli pripravit sami, niečo pomohli rodičia. Pamatam si, že sestra bola obzvlášť dobrá, vyhrala aj celoslovenské kolo
Tak ja som do školy chodila už riadne dávno,ale tak to bolo aj u nás. Triedne kolo bolo " hlavný výber",tam sa vyhodnotili žiaci,a tí čo sme postúpili,išli sme ďalej s tou istou poéziou alebo prozou,nemali sme nijakú extra prípravu.
Tak to je este dobre, ze im to povedali - ja si pamatam, ze mna raz ucka vybrala n puskinov pamatnik a zabudla mi to nejak odkomunikovat a po skolskom kole ma zdzubala, ze preco som neprisla 😂😂😂😂😂😂😂😂
Poznám učiteľov, ktorí svoju prácu berú vážne a aj takéto sútaže, ako prednes, olympiády, ako prezentáciu svojej práce so žiakmi. Tie si dieťa vezmú po vyučovaní, alebo cez svoju voľnú hodinu, a poradia, na smerujú ho, precvičia spolu. A potom sú takí, ktorí po náhodnom víťazstve vystavia diplom, pochválila sa v hodnotení u vedenia a hotovo. Bohužiaľ
@autorka dcéra chodí na Hviezdoslavov a u nás si to triedna vždy s tými čo idú na súťaž ešte párkrát prejde. zvykla ich aj vedúca dramatického krúžku zobrať k sebe pred súťažou aspoň 2-3 krát, prejde si s nimi ich prednes, vysvetlí im ako kde majú intonovať, meniť hlasy a podobne 🙂
Chápem ale že to nie je ich povinnosťou, trénujeme to aj tak aj my s ňou doma.
Záleží na učiteľovi. Niekomu je to priorita, tak tomu venuje (nad)čas, iný si to iba odfajkne ako splnenú úlohu. To vidieť aj z vašich príspevkov, že máte rôzne skúsenosti. Niekto tu písal, že ma pomôcť nacvičiť to rodič doma, čo je síce pekná predstava, ale nie každý rodič je toho schopný, sú aj veľmi jednoduchí ľudia, ktorí na toto nemajú kapacitu a tým vyšachujeme takéto deti na okraj. Tú podporu by mala škola poskytnúť.
Je to praca navyse. Nie kazdy sa hrnie do prace navyse. Ty by si sa hrnula?
V dobrom ti radím...neprezivaj to tak veľmi.

Veď mali triedne kolo. Všetkých vypočula, vybrala až troch z triedy, ktorí boli najlepší. Čo sa ti nezdá? To je štandardný postup. Po recitácii každého obyčajne ešte okomentuje čo bolo dobre / zle, kde sa dá zlepšiť.