Majú vaše deti veľa úloh?
ukoluju aj vase deti privela? musite sa s nimi denno denne vela ucit? zda sa vam mnostvo domacich uloh pre deti ok?preco je toho tolko a preco si domace ulohy neurobia s pani ucitelkou v druzine? co si o tom myslite?
@stanulienkat nemaju robit projekty u icitelia ale ziaci,ucitelia ale su ti,co ich naucia ako na to,nie rodicia!
@elmivelmi ved ucitelia im vysvetlia, ako ma projekt vyzerat a co obsahovat. Co viac potrebuju? Len trochu logickeho myslenia.
@anika prečo nechceš dorabat úlohy, keď bolo dieťa choré?Je to normal či nie?
@neznamaznama to je choré robiť tak dlho úlohy.Ale ešte viac choré je, keď malé deti v 1,2,3 r vstávajú 6:30 po družine krúžky a večer 17:30-18 si robia úlohy a rodičia chcú, aby sa sústredili a išlo im to do hlavy
@elmivelmi naša učiteľka vždy povedala ako dlhý projekt, ako si majú nájsť informacie nakresliť obrázok či väčšie deti už vkladali z webu obrazky tie projekty aj, keď deti a rodičia neznášajú, ale majú veľký význam nech vedia selektovať čo su dôležite informácie ako robiť s myšou okrem hrania hier🙂
Autorka čím suplujes učiteľov?veď dieťa si ma robiť ulohy samé ty max dozrieť, alebo vysvetliť zadanie čo od neho chcu, podľa mňa je normálne, keď mám dieťa v škole, že mám záujem vedieť čo preberajú ako mu to ide..
Decká si musia preopakovať učivo a vedie ich to k nejakej pravidelnosti, zodpovednosti u nás bolo v družine zakázané si robiť ulohy a každý to zobral ako fakt.
@stanulienkat tak asi malo,ked to robia rodicia.Mozno nsozaj staci jedna hodina nech si to ziaci vyskusaju par x na hodine a potom by uz to vedeli ,a nie ze im to vysvetlia hala-nala a potom su deti ako vyorane mysi a projekty robia rodicia.
@kikulienkadd môjmu neuznala už aj na diktáte písmená, keď nebolo absolútne čitateľné. A ja to rešpektujem a uznávam. Presne, len vďaka tomu sa naučí, že aspoň na tých písomkach musí písať čitateľne a pochopiteľne.
@luccija veď práve, keď mi kamoška povedala, že so synom druhakom sa hodinu učili angličtinu a ešte sa musia učiť prirodovedu, čo bude ďalšia pol hodina plus úlohy, a že teda von pôjdu len na chvíľočku, tak som nechápala. Prípadne švagor sa so synom druhakom denne učia minimálne tie dve hodiny, často sú to aj tri...... Je mi ľúto toho chalana.
Majú tak primerane, doma sa moc neučí a robia veľa projektov niekedy každý sám. Inokedy dvaja inokedy skupinka. Ešte som nerobila žiaden projekt za ňu. Učiteľ vysvetlil ona spravila, ak bolo treba učiteľ poradil, nasmeroval. Doma nesuplujem učiteľa. Ak niečo v škole nepochopila vysvetlim aj keď postup je niekedy iný ako sa učia oni. Dôležitý je výsledok a ze vie ako k tomu výsledku prišla. Učiteľ naletrva na jeho postupe ak rodičom vysvetleny postup dovedie žiaka k správnemu výsledku
@neznamaznama to je choré nech si zistia koľko detí vedia udržať pozornosť a pod ..potom, že si deti kusu nechty a sú psychicky labilne, keď majú doma teror a tlak, v škole tlak...do hodiny by malo byť všetko hotové aj menej.Ked počúva v škole a nemá nejakú dys tak je kontraproduktívne tak dlho sa učiť a drilovat.
So starsou dcerou som sa ucila cely prvy stupen na ZS, trvalo to vzdy dlho, nesla jej hlavne matika a take tie predmety, kde sa musela ucit text, museli sme vela precvicovat, aj na druhom stupni som ju casto skusala a pomahala jej, vysvetlovala...teraz je uz na strednej a o ucenie sa nestaram, len sledujem cez edu ake pisomky budu mat a opytam sa ci je naucena...mladsia je siestacka, uci sa sama, max. ak nieco nerozumie vysvetlim a pred pisomkami jej dam nejake pracovne listy na precvicenie alebo vyskusam ak chce. Uloh maju tak akurat, pisomne tak 1-2 cvicenia matika, slovencina, anglina, malokedy maju ze celu stranu vypracovat...vela toho ma iba ak zanedba nejake ucenie na dejepis ci geografiu tak potom pred pisomkou musi zamakat...ale stiha popritom aj 4x do tyzdna tanecne a gymnasticke treningy.
@neznamaznama ale tiež treba brať do úvahy ako ide deťom učenie...niektoré potrebuje na pochopenie učiva oveľa viac času ako iné dieťa..nečudo, že potom robenie domácich úloh trvá dlhšie...
@arasidka123 samozrejme, ale ak dieťa na 1. stupni robí úlohy denne dve hodiny a viac, tak je niekde chyba. Buď v učiteľovi (ale to by mali problém skoro všetky deti v triede), buď v rodičovi (chce to príliš dokonalo a perfektne), alebo v dieťati (tam treba hľadať dôvod, prečo to tak je, či nie sú nejaké dys., nejaké poruchy pozornosti a pod.). Na druhom stupni, kde už je podstatne viac učiva.je samozrejmé, že sa dieťa musí viac učiť. Ale tiež záleží na rodičovi, či chce, aby jeho dieťa bolo jednotkár alebo mu postači priemer. Lebo úprimne, na známkach väčšinou záleží rodičom. A samozrejme učiteľom. Ale deťom sú často ukradnuté. Hlavne, že to nie je za 5. 🤣
@luccija je to pochopitelne, chore dieta nema co pisat a dobiehat cele strany pracakov, skolskych uloh, du,
Projekty su ulohy pre rodicov kym ich to naucis, co a ako, potom aj same, len po skusenosti pri mojich troch detoch, aj ako " ucitelske decko" viem posudit, ako hodnotia projekty, eti, ktorymrobili projekty rodicia boli oznamkovane 1 a deti, ktore si robili same znamkou horsou, niekde je chyba
Dufam, ze aj skolstvo co najskor zohladni, ze sucasne deti a doba potrebuju iny pristup
Ja by som prijala presadenie alternativneho pisma comenia script na skoly, pre mnohe deti je pisanie klasickym pisanym vyzva a aj tak uz ako piataci pre rychlost vyucby prechadzaju na nejake tlacenopisane;)
dcera druhacka si robi ulohy v druzine. Aj cas v druzine maju rozdeleny - po obede idu tusim von ked je pekne, alebo nieco tvoria, vyrabaju, hraju sa a cca od 15-tej si robia ulohy. Samozrejme kto chce. Ak nie je v druzine, robi si potom ulohy doma. Aj to necham na nej a len ked nechape zadanie alebo na skontrolovanie ma zavola. Ked mali napisat citatelsky dennik z precitanej knizky, chcela nech pomozem a poviem, co ma pisat. No nie, dala som jej cvicnu pisanku, kde vlastnymi slovami napisala dej pribehu. Ja som jej potom len opravila i/y a pekne prepisala na papier, ako mala zadanie 🙂 Na ucenie je skola, ak jej nieco nejde, ma sa spytat pani ucitelky. Jasne, ak treba pomozeme jej aj my ako rodicia, netvrdim ze nie. Ale na ucenie je prioritne skola, doma nech ma aj oddych, zabavu.
Máme síce len prváčku, ale doma vačšinou iba číta. Ak má aj iné úlohy, tak je to preto, že v škole niečo nestihla… Ale nemajú to tak všetky deti z triedy. Niektoré majú po každej hodine úlohu napr. aj z matematiky. Pretože nestihli počas hodiny.
Rodičia suplujú učiteľov🤦🏻♀️Tak ja: utieram v robote, sople, riešim “nehody” na WC, robím ps. poradkyňu, upratovačku, teamleaderku, coachku, mentalistu, mentoristu, stylistu, kamošku, sudcu, poradcu, rozhodcu, animátoku, asistentku, influencerku, trendsetterku:=učku jazykov, výtvarky, dejáku aj techniky…vymýšľam eventy, 44 rokov sa vzdelávam… .Som 24/7 na telefóne/ webe školy😇pre 200 detí ich rodičov aj kolegyne…Akože vy ste si dorobili pg vzdelanie kvôli vl. dieťaťu (chválim, mnohé pochopíte z inej perspektívy: učebné štýly, metodiku, diagnostiku a mnohé iné…) alebo sa venujete individuálne dieťaťu ako vlastný rodič (rovnako chválim: je to len a len vašom záujme). Škola informuje, rodič formuje. Učiteľ v žiadnom prípade nemôže za 45 minút suplovať rodiča.
Podľa mna je toho na deti veľa... Mam 3tiaka a teda niekedy mi príde že majú toho fakt veľa, urobiť si urobí sám, učím ho nech je samostatný, ale stále napr SJL píše kým som v práci do cvičného zošita, prídem skontrolujem a až potom píše do normálneho. Keby si ich robil úplne sam, tak by ten zošit vyzeral hrozne, bez úpravy, milion opravených chýb a na to si zas potrpím ja, aby to aspoň ako tak vyzeralo...
Čo sa mi nepáči ze majú vela úloh z cudzieho jazyka, myslím ze 3tiak sa má učiť cudzí jazdy prioritne v škole, nikto sa ma nepýtal na aky jazyk by chcel chodiť a deti sú malé (my sme sa v 4tom ročníku rozhodovali na aky cudzí jazyk pôjdeme a až tam sme začínali so základmi...) , ja ovládam napr nemecký, v škole automaticky majú anglický. Zaklady okey veď niečo viem, ale učiť sa s ním angličtinu, vysvetľovať gramatiku ked náhodou nechápe, mať na DÚ celú stranu z pracovného zošita či čítať nie zrovna malý text 5x (nerobí to, stačí mu raz lebo našťastie mu to ide) je fakt prehnané....Ale to už je asi skor o učiteľke budúci rok pri tomto tempe už budem musieť platiť doučovatelku..
Štvrtak si robí ulohy sám,iba kontrolujem alebo keď som pri ňom tak jedným okom kontrolujem keď majú niečo nové. Nezdá sa mi ze by mali toho veľa,nevadí mi venovať sa mu .Samozrejme keď bol menší som pri ňom sedela a urobil si úlohy pri mne .
Syn stvrtak,doma si robí úlohy výnimočné. Učila som sa s ním len prvý ročník,inak si úlohy robí v druzine a učiť sa skoro nemusí,stačí mu počuť v skole
Napíšem svoj názor. Ano, aj my sme dostávali úlohy, no ja som vyslovene proti tomu! Dieťa sedí toľko hodín v škole a ešte po škole sa má doma učiť, rodič má toho tiež dosť (hovorím ako slobodná mamička). Som rada, že stíham po práci urobiť čo musím. Dieťa sa má potom uvoľniť a robiť čo ho baví, plus samozrejme nejaké domáce práce, teda povinnosti, nech sa učí zodpovednosti. S deťmi by si mal rodič precvičovať to, čo im nejde (diktáty, násobilka a pod.). Nie robiť si denne úlohy. Milujem, keď im dajú ešte aj na víkendy a prázdniny 🤦♀️
Majú toho dosť! Každý deň písomka aj 2 ....podľa mňa zbytočne veľa ,no ale čo uz
Ucime sa iba pred pisomkou, čo je 2x za polrok z 3 predmetov. Trva nám to asi 30 minut. Sem tam nadiktujem malej Diktat, ale nie casto. Teraz majú prečítať knihu a urobiť "prednasku". To bude robiť sama, len jej to skontrolujem a vyskúšam, ci ti správne pochopila. Je druhacka.
Nás druhak má úlohu každý deň, bolo nám povedané,že v druhom ročníku už si robia úlohy v družine,že je to v osnovach...ale vždy skontrolujeme. Ak má v škole krúžok, úlohy musí urobiť až doma. Každý týžden musia napísať 20 príkladov a 3 diktáty. Každý mesiac idú zo školy do knižnice a požičanú knizku majú za úlohu prečítať a napísať obsah a k tomu ilustrácia. Projektov čo sa týka, vždy mi povie čo urobí, keď tak ho nasmerujem, aké robí si sám.
Syn druhak, nemava vela uloh, ale kazdy den kontrolujem, lebo je strasny lajdak, inak ucenie bez problemov, on si vsetko zapamata na hodine, proste mu to pali..dcera piatacka, enormne vela uloh, den bez pisomky je skor vynimocny..vsetko vsak zvlada sama, mozno raz za mesiac potrebuje s niecim poradit..
Co je vela uloh? Ako pre koho..zavisi od dietata..rodinneho prostredia, mnozstva zaujmov..podla mna je primerane max. Polhodinu doma robit ulohy.. viac nie..deti potrebuju aj zaijmy mat aj oddych od vsetkeho..ako kazdy..ucit sa maju predovsetkym v skole..ale..ak dieta nezvlada naucit sa ucivo v skole..potom doucuje rodic doma..to uz nie je chyba ucitelky..rodic si sam musi povedat, kolko energie do toho chce dat..ak nebude doucovat a precvicovat, musi pocitat s horsimi znamkami..ale za mna je aj tento model ok..mat jednotky, dvojky za cenu neumernej driny doma je podla mna cele zle..radsej nech je dobre v tom, co mu ide, nemusi to byt skola..sikovne dieta=malo ucenia doma, menej sikovne = vela ucenia doma...celkovo by sa mal zmenit system a aj tlak rodicov na dobre znamky..deti sa maju ucit pre zivot a nie pre znamky a neporovnavat sa navzajom

@neznamaznama áno, presne,prvé ročníky uhladne písmo... no chlapci proste sú takí. Hlavne,že to vie prečítať učiteľka. Aj keď niekedy mu už neuznala napr.matiku,lebo výpočet mal tu i tam,výsledok je jedna vec,ale postup sa vyžaduje tiež. Myslím,že sa postupne naučí, že písomka by mala byť čitateľná.