icon

Majú vaše deti veľa úloh?

28. mar 2023

ukoluju aj vase deti privela? musite sa s nimi denno denne vela ucit? zda sa vam mnostvo domacich uloh pre deti ok?preco je toho tolko a preco si domace ulohy neurobia s pani ucitelkou v druzine? co si o tom myslite?

blackcat8885
29. mar 2023

Môj je 4tak robí úlohy sám aj sa učí sam občas mu treba poradiť s matematikou alebo vysvetliť zadanie inak ja len vyskúšam sem tam ale nie vždy. Občas mu dám diktát alebo niečo prepísať lebo píše škaredo a veľmi pomaly aj v škole aj doma. Na to, že je integrovaný sa učí dobre na 1,2 chodí aj na vedomostné sútaže
Nezdá sa mi, že ma veľa úloh niekedy napr ma iba z matiky alebo iba zo slovenského jazyka a anglický málokedy ma zo všetkých naraz

veronicka1901
29. mar 2023

Nič nemohlo byť horšie ako kovid a domáce vzdelávanie a to mám fakt šikovné dcéry. Ale pracovať, aj sa učiť, bolo fakt hrozné. Takže robiť "len" domáce úlohy mi príde ok. Staršia dcéra takmer nikdy na prvom stupni nemala úlohy, len projekty a čitateľský denník, čo mala rada. Druhá dcéra druháčka má úlohy skoro každý deň, ale ide jej to rýchlo. Takže je to ok a nemám pocit, že by som suplovala učiteľov, myslím, že robia, čo môžu. Ale sú aj pomalšie deti, tak jednoducho všetko učivo v škole nestihnú.

lulu1812
29. mar 2023

Moja mava tiez vela uloh...je v stvrtej triede od 2triedy dennodenne ulohy slovencina, matika, anglictina plus na striedacku prirodoveda vlastiveda...do minuleho roka diktaty kazdy den 5viet...tento rok jeden tyzdenne 10viet... plus slovicka z wocabee. A to som neriesila ucenie na vlastivedu a prirodovedu...ale vacsinu uloh si robi sama...je samostatna v tomto

zuzana76
29. mar 2023

@autor nesupluju učiteľov, každé dieta si potrebuje doma osviežiť, čo sa učí v škole

zuzana76
29. mar 2023

@stanulienkat presne tak, pamätám sa, že som sa ucila aj 3 hodiny denne na prvom stupni, diktát, niekedy aj dva denne, čítanie, vlastiveda, pridorodoveda, matematika, mama pracujúca a nefrflala, že robí prácu učiteľa, som v prvom rade jej dieta a jej ma zalezat najviac na mojom vzdelani, načo si dnešní rodičia urobia deti, keď nemajú čas sa im venovat?

mamusa123456789
29. mar 2023

Dôležitá je kvalita a nie kvantita... Ja mam doma prvacku a úlohy ma spravené tak za 10-15 min a robí si ich sama a tak 3-4 krát do týždňa večer mi prečíta par strán z knižky... Uz číta štvrtú knižku Vianoc a už jej dochádzajú jeziskovske zásoby a budeme mesiet dokúpiť

groana
29. mar 2023

Ja neviem podľa mňa je to cele zle v školstve. Deti sa majú učiť v škole a nie doma. Doma si môžu zopakovať, prípadne sa doucit čo nestihli pochopiť. Ale nie tráviť denne hodiny učením sa doma. Rodičia bývajú v práci do večera, musia zabezpečiť domácnosť a nie vysedávať s deťmi nad knihami sú oveľa lepšie spôsoby ako s deťmi tráviť čas. Nie je to ale nič nové ako som ja zažila počas základnej školy. V škole som sa nenaučila nič. Jediné čo sme robili, tak sme písali ako žandári čo nám učiteľ nadiktoval. A písala som to čo učiteľ diktoval celú základnú, strednú aj vysokú školu. Celých 8 hodín denne 19 rokov života som len písala čo učiteľ diktoval. To si z nás učitelia robia prdel 😂 nič ma z nich nikto nenaučil, všetko som sa musela naučiť sama doma. Namiesto toho písania sme sa to rovno mohli naučiť a voľný čas využiť inak. A čo sa týka aktuálnej situácie. V rodine mám neter ktorá je veľmi nadaná, ospevovaná učiteľmi aká je múdra davaju jej špeciálne úlohy aby sa nenudila a rovnako trávi neskutočne hodiny denne učením sa doma. Čiže to nie je ani o Tom, že dieťa je slabšie.

hubka51
29. mar 2023

V čom prosím ťa rodičia suplujú učiteľov?Za domácu úlohu učiteľka určite nedáva novú látku bez vysvetlenia.Domáce úlohy sú utvrdenie a precvičenie učiva ktoré preberali v škole.Tu nesupluješ učiteľa .

hubka51
29. mar 2023

@elmivelmi je smutné ak za deti robia projekty rodičia 😉 Dcéra je štvrtáčka a ani raz som za ňu projekt nerobila.Ak nevedela pomohla som jej spolu sme pozreli knihy,ale 90% si urobila a robí všetko sama.

groana
29. mar 2023

@hubka51 a prečo ten projekt nerobia v škole ako spoločnú prácu s ostatnými deťmi? Môžu sa tam naučiť spolupráci ako každý jeden môže prispieť iným spôsobom, podľa svojich schopností. Jeden môže byť dobrý v kresbe, druhý vo vyhľadávaní informácií, ďalší v koordinácii.... Namiesto toho to robia samé doma. V horšom prípade im rodičia počas víkendu zháňajú materiál.

betulinka1
29. mar 2023

Ja sa tesim, ze nerobia ulohy v druzine ale su vonku a behaju. Ulohy si spravime doma. Ja uz nestiham s detmi chodit von a v zime je uz aj pomaly tma, ked sa dotrepeme domov.

hubka51
29. mar 2023

@groana takto úprimne ak sa robí nejaký spoločný projekt nikdy sa nezapoja všetci ale odmakajú si to pát jedincov.Ja len viem podla mojej dcery ze robili aj spoločné projekty ako napr.na separovanie odpadu,jednine čo potrebovala nejaký materiál doniesť.Ale mali aj take projekty kde si pomáhala knihami v ktorych si sama vyhľadala informácie,nakreslila obrázky.Nič náročne nikdy to nemali na viac ako max.A3 ale väčšina je to A4.Ak úlohu ofrflú rodičia pred dieťaťom jasné,že sa tomu dieťaťu do toho nechce a robí to s nechuťou.Na prvom stupni tie projekty niesu vôbec náročné deti sa hrajú,učia sa získavať informácie.Veľa krát tie informácie majú v učebniciach.Aj keď učiteľka povie že môžu využívať internet sama trvám na tom aby si informácie overila aj v knihách.Ani do jedného projektu som ju nemusela núniť,jedine pripomenúť by si ho urobila 😁, ale nieje to pre ňu vôbec niečo za trest.

elmivelmi
30. mar 2023

@hubka51 ja tiez nerobim ,lebo este nemam prvacku.Ale kamaratky napriklad pomahaju,robia s nimi a tak.

pragmaticka
30. mar 2023

Dcéra je tretiacka, ma úlohy tak na hodinu každý deň. Keď ma družinu, robí si všetko tam, až na čítanie. To je zvykom robiť doma s rodičmi. To čítanie by už mohli úplne zrušiť, príde mi to zbytočné hlavne koli tomu, ze dcéra vkuse číta knihy, také už 250 stránové. Takže sa tam zapodievat nejakými 2 A4 ju dosť nebaví. Ale prečíta. Projekty zatiaľ nemajú, angličtinu ako cudzí jazyk zatiaľ len dobrovoľnú 2x do týždňa, poväčšine bez úloh a pisomiek. Zatial mi to nevadí keďže aj bez tej angličtiny je trojjazycna. S úlohami jej občas pomôžem, väčšinou treba však len dovysvetliť zadanie. Potom už pracuje sama. Neopravujem-to robí učiteľka v škole. Tak nám to bolo povedané, aby aj učiteľky videli na akej úrovni sú deti. Žijeme v Rakúsku.

jarhal
30. mar 2023

Naša nemá veľa úloh.Je štvrtačka.Boh žehnaj triednu učiteľku. Našťastie je to aj vyštudovaný psychológ...🙏💪.Veľa kníh a zošitov si nechávajú v škole. V druzine ak úlohu má tak urobí..Takú angličtinu nerobia.Zvažujem aj ze ju dám od 5r na súkromnú Veselú školu.Tam je iný spôsob učenia. Naše školstvo kým prijme a nastoli reformu ,ona už bude ...mimo povinny systém vzdelávania

adrianap83
30. mar 2023

@elmivelmi neverím, ze ucitel zadá tému projektu a nevysvetlí ako to ma dieťa urobiť. Zvlášť na ZS, to si nedovolia, presne pre pindajucich rodičov.

ajush5
30. mar 2023

Mám prváka, takže úlohy v družine nehrozia. Chcem mať maximálnu kontrolu nad tým, akým spôsobom úlohy robí. Myslím, že tak malé deti by nemali robiť úlohy samé, lebo to, že je napr. Výsledok správny neznamená, že sa k nemu aj správne dieťa prepracovalo. Teraz je dôležité aby sa naučili výborne čítať a písať a bez tréningu (bohužiaľ aj doma) sa to nezaobíde. Keď bude starší, som pripravená úlohy ospravedlňovať. Pokiaľ nemá s učivom problém, nevidím dôvod na nútené opakovanie tohto učiva. Mám pocit, že už aj bez tých úloh má počas dňa málo priestoru na sebarozvoj.

adrianap83
30. mar 2023

@groana oni to možno aj robia v aj v škole, ale to je taka známka vieš, nakreslil , alé vlastne ani nevie čo. Keď si to urobi sám doma, aj keď to bude dlhšie trvať, musí komplexné rozmýšľať nad úlohou. Nájsť informácie, súvislosti, poprepajať si ich v hlavinke, nejakým spôsobom znazorniť (kreslenie, lepením kto ako vie) a tým sa to naučí.

monikamarmon
30. mar 2023

Ulohy maju, nie zas vela, ale robi si sama, v druzine si nerobia ulohy, mozno 5x za cely skolsky rok.. Doma si robi ulohy sama, obcas jej precitam a pomozem, ale uz si vie sama precitat.. Maju pisat doma aj diktaty s rodicmi. Ani raz som to s nou nepisala a ani nebudem. Na zaciatku som jej par krat ja doma vysvetlila zlu strategiu a postup a bola zmagorena.. Podla mna skola parti do skoly, ziadne domace ulohy, maximalne nak si doma dieta cita.. V inych krajinach domace ulohy nepoznaju, len u nas zas funguje pravidlo, zatazme co najviac dieta.. Potom to tak vyzera preco maju deti taky vztah ku skole aky maju. Skola nak ostane v skole.... 🤔 A ked uz, snazim sa aby si vsetko robila sama, od zaciatku, co vie tak vie, co nevie poradim, ale snazim sa aby rozmyslala sama.

lenrol001
30. mar 2023

Ty nepoznáš to príslovie ..Opakovanie matka múdrosti? Veď dieťa si musí učivo zopakovať ! Vraj supluje prácu učiteľov? Tebe na vzdelaní nezáleží??? 🤦🤦

monikamarmon
30. mar 2023

@zuzana76 no a presne preto si pamatam skolu tak ako si pamatam... A presne preto mame skolstvo na jednej z najhorsej urovni v celej europe.. 😭

ajush5
30. mar 2023

@lenrol001 že by jej nezáležalo na vzdelaní jej dieťaťa sa mi zdá byt extrémne pritiahnite za vlasy. Myslím, že sme už dosť veľké na to, aby sme chápali, že vzdelanie a intelekt nie je ani zďaleka o opakovaní pytagorovej vety. Naše školstvo je na tom z roka na rok horšie a horšie. Výsledky deciek v pretestovaniach sa stále zhoršujú. To je myslím dostatočná vizitka našich učiteľov a nefunkčného systému

ajush5
30. mar 2023

@lenrol001 a ďalšia vec, poznám množstvo úspešných podnikateľov ktorí boli v škole priemerní. Za to nepoznám jediného bifloša, ktorý by vybudoval vlastný podnik.

elenka.k
30. mar 2023

ja si pamätám, moji mali strašne veľa úloh / do aleluja a ešte ďalej /, bolo to dosť o nervy, katovanie, lebo mojich som musela dotláčať sa učiť - možno aj preto sa mi zdalo, že tie úlohy majú až priveľa. Ale čo som porovnávala s ostatnými školami, tak naši mali toho v skutočnosti dosť veľa oproti iným.
A tiež som neznášala deťom vysvetľovať učivo, ktoré v škole nepochopili / išli rýchlosťou galaxie, tak to potom aj vyzeralo/ pretože som sa hnevala na učiteľov, že čo vôbec robili na hodine / jasnačka - skúšali 30 min. a takto vyzeralo prebratie nového učiva /
Dopredu sa ospravedlňujem!! Česť výnimiek - pani učiteľkám, učiteľom.

Vtedy som chcela, aby vedeli, mali všetko typ top, teraz keď sú deti staršie, už ma to tak nerámcuje... 😎

lacibo
30. mar 2023

@ajush5 zhorsenie schopnosti a vedomosti deti vseobecne nie je vizitka ucitelov..chce to komplexnejsi pohlad..intelekt dietata sa rozvija od narodenia..a tam ucitelia este nemaju ziadny podiel

alami
30. mar 2023

Prepáč, ale ako môžeš tvrdiť, že keď robíš úlohy s vlastným dieťaťom, tak suplujes učiteľov? Však učiteľ si odvedie svoju prácu v škole. Doma si ma dieťa toto učivo precvičiť, skúsiť, či to dokáže samo.
To akoby si tvrdila, ze suplujes kuchárky, keď mu doma varis večeru. Suplujes lekárku, keď mu v chorobe podávas lieky. Však je to tvoje dieťa. Okrem práce ma každá matka v priebehu dna aj starostlivosť o dieťa. Od prania, varenia, cez učenie, po jeho voľný čas.

luccija
30. mar 2023

@ajush5 u nás sa zakázalo asi po pol roku robenie úloh v družine jeden napísal zle výsledok ostatní odpísali, vychovavatelka to neskontrolovala a riaditeľka zakázala úlohy v družine.Boli vonku, tvorili hrali hry..

ajush5
30. mar 2023

@lacibo krajiny s najvyššou úrovňou vzdelania netušia, čo sú to domáce úlohy. Máme prestarnuté učiteľky so zastaranými metódami. Učivo sa často rýchlo preletí, pretože sú osnovy prepchaté a nemajú šancu stíhať učivo prechádzať tak, aby ho zvládali aj slabší žiaci. Na čo to následne decká dobiehajú doma, často s rodičmi ktorým taktiež chýbajú základne znalosti. V školách sa často učia nepodstatné veci, čo na druhej strane kvitujem, všeobecný rozhľad je extrémne dôležitý, no bazírovať, aby sa nimi dieťa zaoberalo aj mimo vyučovacích hodín ho oberá o čas, kedy by mohlo dieťa zdokonaľovať to, na čo ma predpoklady. Napríklad môj, musí stranu v čítanke prečítať 10x. Aký to ma zmysel, keď po 5 raze to nečíta, ale recituje. (A to jeho učiteľku považujem za perfektnú vyučujúcu, no toto mi hlava neberie). Radšej mu to nechám prečítať 2x a potom nech si prečíta to, čo ho baví a aj mu to niečo dá.

luccija
30. mar 2023

@lacibo ale veď to často čítaš to ho neuc naučí sa v škôlke, obuť sa nemusí vedieť obuje ho učiteľka a potom sa čudujeme, že deti nemajú vlastný úsudok sú len ako cvičené opice od rána do večera im niekto prikazuje čo majú robiť a potom same nevedia vyvinúť aktivitu ešte im aj mamy hovoria ako sa majú hrať, naučia sa poučky a nerozumejú o čom hovoria.Kazdeho zaujímajú len známky učiteľov, rodičov...po škole krúžky a pod...a o 18 popri varení večere sa dieťa začína učiť, lebo konečne od rána prišlo domov.Videla som to v škôlke o 16:20 prišla mama a surila dieťa nech sa rýchlo prezlečie, lebo 16:30 začína krúžok dieťa unavené, ale musíme ísť..4 r deti, ktoré boli v škôlke od 7, takže vstávali omnoho skôr.Niekedy by sa mali rodičia zamyslieť, že sú tie deti v jednom kole a niekedy je menej viac.

beronsche
30. mar 2023

@ajush5 uplne suhlasim..
Dokonca mame podobnu ucitelku - clanky mame citat 10x.. uplny nonsens, tiez dam precitat tak 2-3 max.
Ono aj ked je dieta slabsie v citani, takymto kontraproduktivnym pristupom sa dosiahne len jedno - uplne znechutenie a minimalne zlepsenie..