Ahojte, dobry den maminky, pani ucitelky. Chcem sa spytat, mam dceru v 2.rocniku. Zacali sa ucit rozdelenie spoluhlasok, tvrde, makke, obojake. Kde sa pri akych pise ake i, y. Toto rozdelenie sa zvladla naucit bez problemov. No nasledne dostala papier A4, kde na oboch stranach ma rozdelene tvrde spoluhlasky a slova pod nimi s tvrdym y a vynimky s makkym i. No a to sa ma ucit naspamat. Mam o nieco starsie prve dieta, ktore sa toto nikdy neucilo, resp. o dost neskor. Dcera je jednotkarka, je to sikovne dieta, ale toto ona nedava. Vcera dostala 5tku, mali doplnovat do slov s D makke a tvrde y. Z 20tich slov mala asi 6 zle, co beriem ako fajn, lebo Vam poviem pravdu, ze pri niektorych slovach som tapala uz aj ja
) Chcem sa porozprávať s pani ucitelkou, len predtym potrebujem vediet, ako je to inde. Mozem aj odfotit, len teraz sa mi neda. Ďakujem za odpovede
@senta_sofia miesas vybrane slova so slovami kde po tvrdej spoluhlaske sa pise mäkke i. ♀️ D,T,N,L,H,Ch,K,G
ako vysvetlis dietatu ze v slove gitara sa pise mäkke i?
@emka530 noooo nebola by som si taka ista. p. ucitelka mi ukazala ucebnicu slovenske jazyka pre 2. rocnik z ktorej som sa ja ucila tj. 30rokov dozadu a koooopec uciva sa vypustilo a poposuvalo. a ano dnesne deti sa ucia ine slova lebo sa aj pouzivaju. deti v druhom sa ucili vynimky po tvrdej spoluhlaske mäkke i. plus museli vediet vyznam tych slov
@belllinka musi sa vyjadrit autorka, ja reagujem na jej slova, z ktorych vyplyva, ze ucitelka chce od deti, aby sa vsetky slova naucili naspamat.
Nemyslim si, ze deti hlupnu a podobne dristy. Len sa proste meni doba a aj nase ocakavania. Faktom je, ze v skole sa deti ucia plno zbytocnosti bez zmyslu. A faktom je aj to, ze dnesni ucitelia nie su nauceni ucit. Na VS sice dostanu kompletne informacie, ale opat, tak, ako aj na ZS, bez suvislosti, bez pouzitia do praxe. Darmo sa ucitelia na psychologii ucia o tom, ako sa vyvija detsky mozog a ako sa vyvija logika a pod., ked to nedokazu nasledne spojit s tym, aky postup maju zvolit pri uceni. To ich totiz nik nenauci, to bud pridu na to praxou, alebo aj nepridu. A potom sa stane, ze ucitel preskakuje alebo nevenuje dostatocnu pozornot postupnym krokom, ktore vedu k nauceniu. To je ako ked by som dala do ruky niekomu husle, zahrala mu skladbu a nechala, nech sa trapi. Ta metodika nie je predsa vymyslena len tak zo srandy, neda sa vynechat krok, resp. da, ale potom nech sa nedivime, ze to trva dlho, kym sa niekto nieco nauci. Nie kazdy je genius, ktory na to pride sam.. A obzvlast pri malych detoch, ak teda ocakavame v nejakom case splnenie nejakej kompetencie, ucitel je tam preto, aby to dietatu ulahcil, nie aby to na neho hodil a nechal ho trapit sa. Takeho ucitela nik nepotrebuje. A ak pri uceni tvrdych spoluhlasok dieta nie je schopne doplnit i/y, tak nemozem ocakavat, ze v diktate napise tie slova dobre. Normalny ucitel toto chape a to je prave ten individualny pristup, ktory by ml uplatnit. Ak Anicka uz doplnuje bez chyby, moze prejst k diktatu. Zuzka to doplna na 60% spravne, tak naco ju mam trapit diktatom? Je uplne jasne, ze to este nema naucene, ze je tam niekde problem a ja potrebujem zistit, ze kde. A nie svacnut jej diktat, ktory bude mat zarucene na 5-ku..
@katika85 princip je ten isty, pretoze aj po obojakych mas x slov, kde moze byt aj makke aj tvrde a to mu vysvetlis ako? A hlavne ked sa to ucia casto v paroch ako bydlo/bidlo, dobit/dobyt, pisk/pysk, kde uz ide o vyznam?
@senta_sofia nie je to uplne tak. Pretoze vybrane slova nemaju v podstate ziadnu logiku na rozdiel od pisania i/y po tvrdych a makkych spoluhlaskach. Tam to je jasne pravilo. To, ze v dnesnej dobe mame napriklad problem rozlisit L a Ľ, to uz je ina vec. Hlavne teda na zapadnom Slovensku.
@belllinka môj je druhak a zatiaľ ani ja nemám pocit, že je naňho kladení veľký nárok ale veľa záleží aj od učiteľa. Môj má skvelú pani učiteľku (ďakujem za ňu ) záťažuje ich minimálne nechce od nich žiadne naspamäť ona proste vie ako ich to naučiť aby si to zapamätali prirodzene cvičeniami.
@anjelicek26 to kde v DE sa uci este velka nasobilka? To ste asi zo vsetkych 16 republik velka vynimka alebo si top vymyslela skola sama. Velka nasobilka sa v DE uz roky neuci. Mala do nemoty, to je jasne a ostatok (nasobenie a delenie velkych cisiel, halbschriftlich a schriftlich) je prakticky len pouzitim malej nasobilky. Cize je dolezite, v druhej triede sa riadne nadrilovat malu nasobilku. A tym to konci. Viac nepotrebuje.
@senta_sofia treba vela cistat. A hlavne s porozumenim. Len citat, ze cita, cloveku nic neda. Ked pozna pravidla plus pochopi vyznam, plus opakovanie, samotne pisanie, tak bude automaticky vediet, kedy napise bit a kedy byt (sorry nemam tu mäkcene).
@qwert87 ahoj, mam druháka,, mohla by som poprosiť link na cvičenia online ? Ďakujem krásne
@flavia1 aj my to preberáme je to dosť náročné niektoré slová ani ja nedávam ale keďže moja dcéra má Adhd poruchu pozornosti a ďalšie problémy učí. Ju hravou formou a funguje to .My sa učíme cez kartičky všetky predmety som našla na nete napriek problémom má samé 1.My používame terčíky na ktorých je i,í,ý,ý keď jej dám slovo ona mi ukáže terčík,potom mám karticky na štipčeky,kartičky zo slovami ale aj tabuľky kde je to pekne vysvetlené pexeso a naučila sa to rýchlo
Vybrané slová a výnimky sa vždy učili v 2.ročníku ZŠ. Aj my sme sa ich učili naspamäť v 90.rokoch a neubudlo z nás Veď ich nie je veľa. Ale keď otvorím MK a vidím gramatiku niektorých prispievateliek, dosť pochybujem, že to brali všetci
@jasminkaj brať brali ale veď vidíš aj podľa komentárov, že gramatika nie je podstatná, podľa mnohých
Ďakujem za všetky odpovede, obzvlášť zdewma, to je super. Chápem Vaše rozhorčenie, avšak ste si ho vytvorili samé svojimi domnienkami o mne a o mojom vnímaní učiva. Nikde som sa nezmienila, že na deti sú kladené vysoké nároky, resp. zatiaľ s oboma deťmi zvládame bez problémov. No, pri prvej dcére sa toto v druhom ročníku nedialo, takže som potrebovala vedieť, či to tak teraz je aj inde. Nie som ani typ matky, ktorá sa s dieťaťom neučí a nechce sa nám učiť, práve naopak učíme sa, píšeme diktáty, precvičujeme matiku a iné. Nemáme lenivú domácnosť a nevnímam moje deti ako z cukru, ako ste mnohé posúdili z ničoho. No, jednoducho sa mi zdá, že tých slov je veľa a veľmi sa jej miešajú, čiže v cvičeniach a diktátoch sa jej miešajú tie íčka. Vybrané slová sa učila moja staršia dcéra vo 4.ročníku, takže nie v 2. ako to tu bolo písané. Ešte raz ďakujem za odpovede.
@belllinka mňa témy ako je toho v škole veľa nezaujímajú a ani to takto nevnímam a ani som to nenapísala. Chcela som vedieť, ako je to inde s týmto konkrétnym učivom. S mojou dcérou sedím, učím sa s ňou, píšeme diktáty a venujem sa jej tak ako mám. Takže ďakujem Ti za radu, budeš asi veľmi múdry človek, hlavne asi jasnovidka
@senta_sofia ucila sa to pri vybranych slovach (tj 3. roc.) v druhom roc. to bola abcesena rozdelenia hlasok plus vynimcky po tvrdych spoluhlaskaxh mäkke i a vynimky po L tvrde y z toho bolo niekolko znamok tie slova sa teraz v tretom roc beru tak ze to vedia. plus samozrejme ma vediet vyznam tych slov architekt dikobraz lyko lysy Himalaje… teraz v tretom roc su to vybrane sloba plus po obojach kedy sa pisu mäkke i a tak isto vyznam tych slov. napr co je literatura co je vyhňa .. atd. kazde slovo ktore sa ucia a je v ucebnici by mali poznat vyznam slov
@flavia1 moj sa ich v druhom mal naucit naraz. Ale ona ich nikdy neskusala ani toto ani vybrane slovA nemuseli vediet odrapotat. Len pouzivat. Aj si pri tom poplakal ale naucil sa. Su vselijake knihy pre druhakov s cviceniami. Kazdy den doplnAl a zafixovalo sa mu to. Diktaty ma bez chyby
Je 4tak
@jasminkaj a ja v 80. rokoch. Ja sa priznam, mnie uz obcas nieco "ujde". Ale zijem uz 25 rokov v zahranici a komunikujem v dvoch cudzich jazykoch (sukromne aj pracovne). Slovencina ja u mna skor ustnou formou a to tiez len s detmi a obcas s rodicmi na skype. Ale ked tu vidim, co matky obcas riesia, ako sa tu pise, to aj oci kole. Ale halvne, ze pocitovo na Slovensku maju takmer vsetky deti celu ZS same jednotky.
@ibatanecnica tu nikto nepovedal že gramatika nie je dôležitá ale sú ľudia ktorý nech robia čo robia proste tu gramatiku nevedia myslím tie y/i alebo mi chcete povedať že ani raz sa Vám nestalo že ste napríklad nevedeli aké i/y ide do daného slová?
@mili2016 pre mna je slovencina konicek. Takze skor nie. Su urcite zakonitosti pravidla a kto cita nema s beznymi slovami problem. Ale dat v mnoznom cisle tvrde y - ktory tak to.je zaklad podla mna. Jasne stane sa ked sa clovek ponahla ale bezne tu vidim take chyby - zakladne.
My sme dostali takýto zoznam, kde sa píše y/ý po tvrdých spoluhláskach ( nielen pravopisný jav, ale aj gramatické vyvodenie pravopisu - vzor, co sa teda učia až 5 .ročníku,viď.slovo orechy/dubyatď. ) a výnimky, kde sa píše i/í. Tiež sa mi to zdá zbytočne chaotické a mätúce, začínajú sa učiť nejaké pravidlo a hneď paralelne k tomu výnimky.
@lady8458 nemám slov.. obzvlášť na úplne nezmyselné zahrnutie slov, kde sa y píše na základe pravidla o skloňovaní. Veď toto fak prestáva dávať zmysel, ja sa už vôbec nečudujem, že ľudia neovládajú pravopis. A toto chcieť naspamäť od druhákov.. choré. Ešte tie výnimky sa naučiť, ok. Ale slová, kde su pravidlá jasne dané..
@flavia1 ja myslím že osnovy sú na celom SK rovnaké, všade by sa malo učiť to isté...na čo však chcem poukázať je to, ako ide doba do hlupa a do sprosta... Na deti je vyvíjaný neskutočný nátlak, sú deti šikovné a sú pomalšie a tie pomalšie už sú brané ako iné, už majú nálepku poruchy atd .. len ziram ako a čo sa učia deti už v prvých ročníkoch...zbytočne je obviňovať učiteľky keď to ide z iných smerov, niekto od stola si vymyslí zmeny , novelizácie atď ale čo to robí v praxi...akurát sú plné čakárne u detských psychológov...
Pre porovnanie, moja 20 ročná dcéra ako prváčik sa učila abecedu celý prvý ročník, pekne postupne, mali na to celý rok...a môj terajší 6-rocny synček sa za pol roka musí naučiť celú abecedu, každý druhý- treti deň nové písmeno, a keď je chorý -smola, učí sa s ním rodič, ale ten predsa len vysvetľuje inak ako učiteľ ..
Ťažko je ale plávať proti prúdu, nám iné neostava len pevné nervy