icon

Môže žiačka odísť zo školy z 8.ročníka v prípade ak ho opakuje?

filomenahh
3. sep 2019

Ahojte baby mam kamarátku a jej decera prepadla v 8 ročníku takze opakuje zase 8 ročník mala byt už 9čka ....kamoska bola u mna na káve a hovorila mi že decera chce odísť z 8 ročníka len že podľa mna sa to nedá ...v januári bude mát 16 rokov a že dá sa to spraviť tak že pôjde len na 2 ročne štúdium prosím vás dá sa to či nie lebo podľa mna to je blbosť aby preskočila 9 ročník aj keď prepadla ...chcem jej to vyhovoriť

belasy_motylik
3. sep 2019

@filomenahh ale áno 😂

limetka69
3. sep 2019

@namornicka http://www.slspo.sk/ ale bolo to 15 rokov do zadu 🙂 bol to moj rovesnik , niecoo sa mohlo zmeniť

renab
3. sep 2019

@nika3136 ja ta chapem a som rada, ze nemusim riesit podobne veci. Ale ako rodic by si so zbalenymi kuframi neuspela. Maximalne mozes dat dieta do napravno-vychovneho zariadenia, ale vyhodit z domu ho nemozes.

filomenahh
autor
3. sep 2019

@belasy_motylik hádam ona tak nerozmýšľa je slušná všetko len ta skola jej moc nejde no daný predmet a preto by chcela odísť z 8 cky

nika3136
3. sep 2019

@renab
Ako píšem, zákon nedefinuje, kedy ho môžeš a kedy ho nemôžeš vyhodiť z domu.
Ak je schopné sa o seba postarať, tak ti povinnosť zaniká.
Ak si dieťa myslí, že schopné nie je, môže sa obrátiť na súd. Určite by som mnou necvičila ako s opičkou :D hodinu by stála s kufrom pod dverami a potom by sa spamätala.

nika3136
3. sep 2019

@filomenahh
Nech neblázni!
Neexistuje predmet, ktorý nedáš na 4! (A ešte k tomu na základnej pani moji). Ak sa jej nepáči, nech ide na inú školu, decká prestupujú bežne. Možno natrafí na lepšieho pedagóga a bude ešte aj excelovať. Ak nie, tak bude sedieť za knihami a učiť sa od písmena po písmeno, ale zvládne to.
Dôležité je aj nastavenie matky, ak nie je ochotná či schopná venovať čas dieťaťu a naozaj sa učiť ten ťažko zvládateľný predmet, potom je malá šanca na motiváciu dievčiny....

renab
3. sep 2019

@nika3136 ak je 10 rocna povinna dochadzka a doeta ju este neukoncilo, predpoklada sa, ze sa nemoze o seba starat. Takze do 16 rokov je poviny starat sa rodic. Ci?

ibrunova
3. sep 2019

Takto, okrem bilingválneho musia chodiť 9 rokov na základku, ale nemusia deviatku ukončiť, môže skončiť aj v sedmičke, ak chodil do školy 9 rokov.

renab
3. sep 2019

@filomenahh nech sa rodicia informuju v skole, ci sa da odist z 8. rocnika na strednu skolu a ake ma moznosti.

namornicka
3. sep 2019

@limetka69 🔑😀 je to možné. Ale teraz vážne, googlila som, lebo už som sa s tým stretla len som si nebola istá, existujú aj učilištia pre žiakov s ľahkým mentálnym postihnutím a na integráciu rómskych žiakov a sú to odbory ako pomocný kuchár, záhradník, knihár, obuvník a podobne. Čiže asi pre decká čo nie sú schopné dokončiť základku a nechcú ich tam ďalej trápiť. Čo je zas podľa mňa dobré, lebo títo ľudia (aspoň niektorí z nich) budú ekonomicky aktívni a nebudú na krku systému.

limetka69
3. sep 2019

@namornicka súhlasím, a aj v tom linku na školu je, že ich berú do jedného odboru od 7.triedy, takže za tie roky dvihli laťku o jeden ročník :D

kacena4
3. sep 2019

ahojko ine je povinna skolska dochadzka a ine je skolsky rocnik ktory dieta navstevuje!! niektore dieta moze prapadnut alebo chodit aj do pripravneho ci nulteho rocnika ktory sa uz pocita za povinnu skolsku dochadzku a tym padom (aj na vysvedceni) maju deti napisane napr. v 1r. 2r. skolskej pochadzky ale 1rocnik (ak chodili do pripravky , alebo v 5r. ak prepadli tak maju napisale 6 rok povinnej skolskej dochadzky a 5rocnik... takze ak chce ist na skolu kde od nej vyzaduju ukoncenu 9r zakladnu skolu tak ju musi mat ukoncenu 3r. 4r. odbory, su vynimky - skoly, tie 2r. odbory, kde beru aj deti bez ukonceneho 9r. ZS...

renab
3. sep 2019

@namornicka len ci si doevca uvedomuje, o ake ucilistia sa jedna...😕

nika3136
3. sep 2019

@renab
Ono vieš, niektorí jedinci neukončia ani povinnú školskú dochadzku a ty ako rodič môžeš dostať pokutu ale čo spravíš? Jedine žeby si si sadla do lavice k dieťaťu a videla, že tam aspoň chodí.
Nemyslím si, že toto bude ten prípad ale aj keby, niekoľko hodín by si na tom kufri odsedela, kým by jej netrtklo, že sa treba učiť.
A ak by som sa naďalej robila blbečkom a tvárila sa, že sa o ňu naozaj nepostarám (alebo by som to dokonca myslela vážne), tak ti to nariadi až súd, čo samozrejme trvá.
Jasné, že by som ju takú "malú" nenechala ako bezdomovca, ale v tej osobitnej by skončila na 100pro.

yukki
3. sep 2019

Môže ísť na dvojročný učebný odbor bez vyucneho listu... Opatrovateľ, Praktická žena a podobne..... A väčšina týchto škôl umožňuje si ukončiť zakladoskolske vzdelanie. A áno, ak dosiahne v tomto školskom roku 16 rok veku, môže odísť aj z ôsmeho ročníka, deviatu by potom mohla absolvovať na žiadosť rodičov.

kacena4
3. sep 2019

@namornicka to je ine tieto deti sa vzdelavaju podla ineho vzdelavacieho systemu ISCED xy ci ako sa to vola....

yukki
3. sep 2019

Môže ísť na dvojročný učebný odbor bez vyucneho listu... Opatrovateľ, Praktická žena a podobne..... A väčšina týchto škôl umožňuje si ukončiť zakladoskolske vzdelanie. A áno, ak dosiahne v tomto školskom roku 16 rok veku, môže odísť aj z ôsmeho ročníka, deviatu by potom mohla absolvovať na žiadosť rodičov.

nika3136
3. sep 2019

@yukki
Praktická žena? 😄😄😄 To ma fakt pobavilo. Čo sa tam vyučuje?

liv1
3. sep 2019

@renab nie dovtedy, ale do dospelosti sa rodicia musia starat...

yukki
3. sep 2019

@nika3136 všetko. Zo všetkého kus, varenia, šitia, pečenia, starostlivosť o dieťa a rodinu, záhradu, lesnú škôlku atď

renab
3. sep 2019

@yukki len ak sa jedna o dieta s IQ vramci priemeru a je len jeden predmet, ktory ju nebavi, ako pise zakladatelka temy, tak ju na takom ucilisti bude skoda. To je lepsie ist do 9. rocnika a odtial potom na strednu skolu.

stela01
3. sep 2019

@nika3136 tj žena v domácnosti

yukki
3. sep 2019

@renab veď píšem, že môže do deviatky, ale v 16 rokoch veku už treba potom napísať žiadosť... Iste, bolo by lepšie to dokončiť

namornicka
3. sep 2019

@renab veď to je práve tá druhá rovina problému. Len ťažko sa vžiť do situácie matky, či je tá dcéra naozaj hlúpa alebo iba lenivá. Ak by bolo moje dieťa menej inteligentné a hrozila by iba učňovka tak by som sa snažila na nejakú s perspektívou a teda šikovný pracovitý vyučený odborník sa môže mať naozaj dobre. Ale tieto o ktorých sa bavíme, no neviem, navyše ťa formuje v citlivom veku aj to prostredie tam a teda čo ja viem.

renab
3. sep 2019

@namornicka ja by som bola tiez za ucnovku, ale z ukonceneho 9. rocnika. Aby sme mali na vyber. Som tiez toho nazoru, ze remeslo ma zlate dno.

zuzubb007
3. sep 2019

Nechápem ako moze rodič dopustiť aby dieťa prepadlo, tak by som ho preplesla že hneď by sa učila, nech mi nik nehovorí všetko je prístup rodicov

namornicka
3. sep 2019

@nika3136 osobitná škola čo existovala kedysi už nie je, dnes sa to volá špeciálna škola a je to pre deti čo sa nedajú vzdelávať v normálnej základnej škole, treba na to papier od lekára s diagnózou. Väčšinou tam chodia decká už od prvej triedy. Nemyslím si, že by tam zobrali len tak ôsmačku. Potom máš nápravno-východné zariadenia, tam sú deti s poruchami správania s ktorými si nevedia dospeláci poradiť, ale tu u zakladateľky sa nespomenulo že by mala dcéra problémy s disciplínou, skôr iba že je "v pohode", ale prepadla z jedného predmetu. Myslím však, že si to hovorila iba obrazne že by si ju dala do osobitnej. Ináč s tebou súhlasím, rodič to musí s takýmto dieťaťom vydrieť a venovať sa, prípadne zabezpečiť doučovanie. Nastaviť disciplínu a neustúpiť.

mtsl
3. sep 2019

takže stačí si prečítať školský zákon 245/2008 a budete mať jasno a nie tu písať vaše dohady. Google vám ho pomôže vyhľadať.
§ 22

Skončenie plnenia povinnej školskej dochádzky
(1) Žiak skončil plnenie povinnej školskej dochádzky, ak od začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky absolvoval desať rokov vzdelávania v školách podľa tohto zákona alebo dňom 31. augusta príslušného školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16. rok veku.

(2) Žiakovi ôsmeho ročníka vzdelávacieho programu základnej školy, ktorý dovŕšil 16 rokov veku, riaditeľ školy umožní ukončiť deviaty ročník a získať nižšie stredné vzdelanie, ak je predpoklad úspešného ukončenia najneskôr do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 17. rok jeho veku.

mtsl
3. sep 2019

§ 42

Stredná odborná škola
(4) Pre fyzické osoby, ktoré nezískali nižšie stredné vzdelanie podľa § 16 ods. 3 písm. b), môže stredná odborná škola organizovať vzdelávanie na získanie tohto stupňa vzdelania, ktoré sa končí komisionálnou skúškou zo všetkých vyučovacích predmetov okrem vyučovacích predmetov s výchovným zameraním. Po úspešnom vykonaní komisionálnej skúšky vydá stredná odborná škola fyzickej osobe vysvedčenie s doložkou, na ktorej sa uvedie získaný stupeň vzdelania.

mtsl
3. sep 2019

Takže veľmi zjednodušená odpoveď:
ak veľmi chce, môže ísť z 8 ročníka na strednú odbornú školu, ktorá jej umožní vykonať komisionálne skúšky "akoby z 9. ročníka"