Nadváha 9 ročného dieťaťa
Dobrý deň, chcela by som otvoriť túto tému a poprosiť mamičky, ktoré majú s riešením tohto problému skúsenosti.
Mám 9 ročné dieťa - dievčatko, ktoré má nadváhu.
Ako ste si s tým poradili Vy?
Ďakujem
@vulka rodicia to akceptuju,..., vynimka kedy mozu mat sladke je napr. v triede nasej dcery vtedy ked ma niekto narodeniny a ten kto ich ma nesie desiatu pre vsetkych a vtedy su dovolene muffiny, alebo nejaky kolac pripade nejaku cokoladku inak nie...a viem ze desiaty im kontroluju...ci aj tym vacsim neviem ale tym mladsim ano... pretoze desiatu jedia este v triede pred prestavkou....a cez prestavku su vonku za kazdeho pocasia , vynimka je vichrica, a jedia preto pred prestavkou, lebo ze tie mensie deti by to cez prestavku nezjedli lebo by nemali cas...
Toto je veľmi ťažká téma, zo skúsenosti viem(som vyzivova poradkyna) že trpia aj rodičia aj to dieťa. Najbolestivejšia cesta je tá najúčinnejšia aj v tomto pripade.treba si uvedomiť že to je velky problém-a treba to povedať aj dieťatu.Sama mam 8 rocnu dceru, viem ze to je tazke, no kazdym rokom sa s detmi pracuje tazsie.
Treba jej vysvetlit ze to je veru problem, ale da sa to vyriesit-no musí sa snažiť aj ona.Ak to skutočne pochopi, mate pred sebou jeden tazky mesiac, a uz to bude stale lepsie.Treba si nastaviť pravidla a nepovoliť v žiadnom pripade!!!
Pravidlá sú jednoduche:
Vynechat cukor, vynechat múku, a sladkosti uplne.Netreba ich nahradzat ničím- jednoducho treba na ne zabudnúť.
Držím palce
@vulka nikto nič nerieši.Ani nikdy sa nepreberalo na rodičovskom čo sa môže a čo nie.
@sisaka ja som písala 2 taniere polievky podľa mňa to nie je nic hrozné veď to nie je kapustová s 2 krajcami chleba, ale vývar so zeleninou na večeru.obezita?nesranduj veď Ti hovorím, že som sa pediatričky pýtala či ho mám krotiť a pousmiala sa, že o rok, dva bude hladný každú hodinu nech neje hlúposti typu sladké, slané,sirupove vody a povedala, že v najbližších 2,3 rokoch narastie cca 15-20 CM.Ako chudé dieťa, ktorému nechuti či zje ako vrabec som nemala nikdy, ale tučný nie je ináč by sama zdvihla varovný prst.
@jarus1 netvrdim, ze nevyuzivas, toze by som si nikdy nedovolila, nepoznam ta. Ale mas pravdu, ze teraz je doba, kedy ludia na seba nemaju cas, ale stale sa da ho najst. Pises, ze dieta je do 4 v skole. To ako dovtedy maju vyucovanie alebo druzina? Ak v druzine, moze si snad pisat ulohy a chystat sa na dalsi den tam. A tak ako tie dva dni nosis na plavanie, treba ostatne dni vyuzit na nejaky akcnejsi sport. Plus sa da cvicit este rano pred skolou, co navyse doda telu energiu.
@zenaajmama radis vynechať akúkoľvek múku? Ako vyzivova poradkyna? Máš kurz, alebo si lekárka? Dík
Jedna vec je strava (deti ale tazko chapu potrebu zdravej stravy), druha vec je absencia pohybu, najma u deti v meste. Ak sa boji sportovat v nejakom kolektive, ostava najprirodzenejsi sport - chodza. Polhodinku v sviznom tempe po okoli aspon kazdy druhy den, a najma cez vikendy zapojte dlhe prechadzky, vylety, tury. Vymysliet rozne trasy po okoli, k nejakym pamiatkam, atd. To sa da za kazdeho rocneho obdobia. Ale musite sa zapojit aj vy, rodicia. Pripadne vencenie psa, ak nemate vlastneho a byvate vo vacsom meste, zvyknu byt utulky, ktore poskytuju moznost zobrat vyvencit psikov na hodinu-dve.
@lindusss2016 jasné, že sa dá voziť na tréningy častejšie, to sú také výhovorky ako pri dospelakoch, že nemajú čas ísť cvičiť. Máme v tíme 27 futbalistov, niektorí rodičia fakt náročné zamestnania a obaja, ale chpdia chalani poctivo tri krát do týždňa na hodinu a pol, k tomu gymnastika... chalani sú školáci
@tilly pardon samozrejme bielu muku.Nahradiť špaldovou , celozrnnou.Nie som lekárka, ani sa nešpecializujem na deti, kedže ich potreby sú velmi špeciálne, určite by som to riešila s lekárom. Tie rady ale platia všeobecne.
@tilly presne tak. Je sice, ako sa hovori, uponahlana doba, ale aj v dnesnej dobe existuju profesionalni sportovci a, tych tiez ako deti musi niekto nosit na treningy a je to aj viac ako jeden trening denne. Kde je vola, tam je cesta.
Moja dcera ma 5,5 vzdy bola na hornej hranici vahy s ohladom na vek. Berie lieky na alergiu a tie podporuju chut do jedla. 🙈 ked je teplo bicyklujeme 10-15 km denne. Bavia ju korcule, chodime plavat. Chodi na folklorny aj tanecny kruzok. Ako jedina si na kruzky nosi ovocie namiesto sladkosti. Ak robi toto vsetko vaha stoji 👍 ale akonahle zaspim na vavrinoch ide hore 🙄
@lindusss2016 A poniektorí vrcholoví športovci ako deti nežili v meste, kde musíte deti niekam voziť, ale sami si na ten tréning zašli. Bol totiž na opačnom konci dediny 🙂
@vulka to je možné, ale ja poznám len mestské deti a deti, ktoré chodia na tréningy a do školy do mesta a bývajú v satelite, poznám aj rodinu, ktorá má celé zázemie v satelite - školu, prácu, bývanie, jeden syn futbal, ale druhého vozia do mesta 4 x do týždňa na tréningy...
Ja mám dvoch synov, každý má tréningy inde a v inom čase a fungujeme, všetko je len o organizácii a vôli, ale keď sa mi nechce ísť do posilky, tak nejdem a výhovorky si nájdem...
Okrem toho víkendy... čo robíte cez víkendy? My keď nemáme zápas, tak chodíme lyžovať, korčuľovať, plávať, bezkovat, bicyklovat, alebo aspoň na dlhú (8-10 km) prechádzku, my ideme, deti na kolobezkach sa točia okolo nás. Deti potrebujú pohyb...
@sisaka neda sa veľmi generalizovať, deti majú rôzne spaľovanie, metabolizmus a aj vydaj. Ak je dieťa športovec, zje veľa a nepriberie. Ale take, vo len na zadku sedí a jediný pohyb je hodinka plávania 2x do týždňa, take priberie aj ak neje veľa.
Syn tiež je veľa, od malinka, ale je najvyšší z triedy a keď má tie fázy, že rastie, tak je schopný zjesť aj za dvoch, pričom vždy bol postavou v pohode, rebrá netrčali, ale ani faldy nemal. Medzičasom to jedenie strážime, lebo už tak prudko nerastie a pribral od posledného leta (tiež aj vďaka vykrmovaniu u starkých, čo som už tiež minimalizovala). Má 2x do týždňa futbal, chodíme plávať, lyžovať.
@zenaajmama si lekarka alebo len poradkyna s nejakym kurzom ...
treba stravu upravit a hlavne deti by mali mat aj nejaky ten vydaj aby to bolo tip top 🙂
@sense nie som lekarka-som vyzivova poradkyna.
@zenaajmama dakujem za odpoved,... som si aj myslela inak by si muku nevylucovala... dokonca sa to neodporuca pokial nema clovek zdravotne problemy....
@sisaka 100% suhlas! Tu sa mylia dve rozne veci: zdrava strava a mnozstvo jedla. Zdrava strava ma vacsinou rovnaku kaloricku hodnutu, ak nie vyssiu. Cize zdravy muffin a normalny muffin je v podstate to iste. Navyse maju ludia tendenciu si dat toho zdraveho 2x viac, ved to je zdrave, z toho nepriberu. Napriklad taky raw kolac je kaloricka bomba. A sport je dolezity, velmi, ale tucne dieta z plavania 2x tyzdenne neschudne! Treba zmensit porcie. Na zaciatku to bude tazke, ale zaludok sa zmensi a pojde to 😉
@sense bielu muku nahradiť špaldovou, celozrnnou( nižšie som doplnila)samozrejme to je len moje odporúčanie podla mojich vedomosti a skusenosti, nič viac 🙂
@tilly si bola rychlejsia...len ma to zarazilo...ze ziadnu muku.....pritom lekari to praveze nedoporucuju uplne vylucovat pokial nemas zdrav.problem....je to novodoby trend vylucit kopec veci z kt clovek nema zdrav.problemy v domneni ze schudne hoci tym vylucenim.znizil len kaloricky prijem acca rovnica zafungovala, a potom po case ked sa vratis k povodnemu jedlu pride jojo al.zazivacie tazkosti lebo telo to nevie spracovat
Pridam moju skusenost -starsi syn ma 15 rokov, od mala bol silnejsi a prito aj sportoval a vzdy som davala velky pozoz na stravu. Za posledny rok neskutocne vyrastol do vysky a schudol, je vyslovene stihly. Mladsi syn ma 8, mam pocit, ze rastie len do sirky a pritom takisto stravu ma zdravu (ziadne sladene apoje, ziadnd vyprazane jedla, chipsy, ...). Takze z mojich skusenosti deti z toho v puberte vyrastu.
@deti95060810 no podľa mňa 50 na 150 je teda fakt veľa..ja mám takú istú výšku, a teda pri 50 kg by som sa cítila tučná, nie to ešte dieťa
Ahojte,aj mi s tym bojujeme..syn ma teraz 12 r,165 cm a 53 kg.Ma faldy na bruchu a boky a to bol do 8 rokov uplne chudy,ako palica. Tak vyrazne zacal priberat okolo 11 rokov a sm z toho nestastna.Je to sportovec, stravu strazim a aj tak ta vaha ide hore.JA len dufam, ze je to tymi hormon.zmenami a ze este vyrastie, ma byt po kom vysoky,manzel ma 187,brat tiez, pradedo mal 2 metre.Je velmi tazke prepubertkovi vkuse zakazovat nejake jedlo, som ta najhorsia matka na svete.Obzvlast, ked ten mladsi je ako palicka...
A z vlastnej skusenosti prosim pozor co hovorite hlavne pred dievcatkami.JA som ako dieta bola tucko a dospelo to nakoniec aj vdaka poznamkam okolia ku zacinajucej anorexii a dodnes mam paniku z priberania.Uzkostlivo si vahu strazim,mam 53 kg a 168 cm a s chuti sa neviem najest dodnes.Stale mam v hlave vystrazne svetlo, budes tucna..u mna prejedanie teda vobec nehrozi 🙂

@eliska13 aj ja tam zijem...