Nechávate deti niekedy doma zo školy pre dôvodu?
Ahojte, zaujimaju ma Vase nazory. Nechavate deti doma zo skoly bezdovodne? Aby si napr oddychli od skoly, hluku, povinnosti?
Hlavne, ak je to jednotkarka, ktora vobec nebyva chora..
Uplne bez dovodu nie. Ale napr. minuly tyzden som ho jeden den ospravedlnila, lebo sme sli do mesta kvoli nejakym vybavovackam a vzali sme ho so sebou, aby si uzil s nami den. V podstate nemal jarne prazdniny, lebo bol vtedy akurat chory, tak sme mu aspon ten jeden den vynahradili. Vybavili sme, co bolo treba, potom sme sli do nakupneho centra, do hrackarstva, do restauracie, prejst sa po namesti a tak.
Pocas roka ho este parkrat ospravedlnujem z rodinnych dovodov, lebo chodievame za starymi rodicmi na Slovensko. Nam to vzdy tak vyjde, ze takmer kazde volno pocas roka byva syn chory, takze to riesime tak, ze ho obcas ospravedlnime. Vzdy ale ucivo preberame spolu doma, takze v podstate nevymeska nic. A keby som videla, ze to nedava, tak ho neospravedlnim a ide do skoly.
Urcite by som ho nenechavala doma len tak lezat, lebo sa mu nechce do skoly.
@michaelam2 esteze vsetci ti co chodili do skoly aj vedia tu gramatiku😀😀😀
Boze tu robite z toho akoby dieta nemalo ist pol roka do skoly😀
Ak sa bavíme o tom, že ostatnú doma pred telkou, tak nie. (Kvôli lekárovi, či nejakému výletu alebo ak sa po zdravotnej stránke necítia ok, tak áno a zatiaľ neklamali a nemali dôvod nám klamať, aby sme ich nechali doma). Ja zastávam názor, že aj takto ich učím zodpovednosti. Škola je povinná, nie, aby rodičia museli chodiť do práce, ale aby sa deti niečo naučili. Ak by moje ostali doma, tak sa preflákajú a nič sa nenaučia. A potom, v škole majú aj kamarátky, s ktorými sa chcú stretávať.
Ak by potrebovali oddychovať, tak oddych riešim v čase, kedy školu nemajú, teda prvé by som škrtla mimoškolské aktivity, krúžky.
Nie nenechala, voľna s prázdnin na oddych maju až až ....
@hederamonstera skor ju bude vediet dieta co do skoly chodi ako to co nechodi lebo si chce oddychnut 😀 ale hlavne ze ma za tyzden 5 kruzkov ze ...este, ze na tych nie je unavene
😃😃😃😃😃 nie
V skolke pred dovolenkou ked som nechcela aby ochorel tak som nechala ale teraz ? Chudacik maly aby si od skoly oddychol... nikdy 😀😀
@michaelam2 ja nemozem zato ze deti maju 5 kruzkov ;) niekto tu nepochopil co som tym myslela, nevadi
Ja mám síce ešte len škôlkara a chcela som pôvodne napísať ,že ho nebudem nechávať doma len tak bezdôvodne. Ale ako čítam komentáre ,je pravda ,že dnes je iná doba ,deti sú často pod tlakom,psychicky vyťažené. My matky si najlepšie poznáme deti. Ak by sme videli,že už je to na nich naozaj veľa ,tak prečo by sme ich nemohli nechať jeden deň doma ,alebo teda na predĺžený víkend ? 🤷🏻♀️
Ale súhlasím ,že majú dosť oddychu cez prázdniny a sviatky ,ak ich samozrejme nezavalia kopou domácich úloch.
Praca nie je povinna
Skola povinna je, deti su ako vazni, nemozu si rozhodovat o svojom zivote a case
(Ojoj, som vysplechla nazor, beriem popcorn)
jasne necham od strednej som vzdy od skoly alebo neskor od zamestnavatela dostavala sickdaye.... takze aj dcera ma presne 3 za rok odo mna a je na nej kedy si ich vyberie...
Iba ak sa dieťa vypýta a povie dôvod. Napr. aj vtedy keď dobrý žiak povie, že už to nedáva, nevie ako to všetko stihnúť. Ale doma sa pripravuje.
@hederamonstera napisala si, ze v dnesnej dobe ked maju deti aj 5 kruzkov je dolezite aby vedeli, ze mozu oddychovat, Tak ja si myslim, ze ked je dieta unavene, tak treba ubrat z kruzkov a nie zo skoly, skola je povinna.
V podstate take ospravedlnene blitzovanie.
To bude super, ked bude vacsi a sam sa rozhodne, ze miesto skoly zajde za roh. Lebo bed nie je pisomka a ulohy mi poslu
U nas taka situacia nenastala. Ale v triede mojho dietata ano.
Jedna spoluziacka prisla do skoly vyrevana a uplne mimo, lebo jej rodicia sa prehadali celu noc. Prerevala cele dopoludnie v skole. Vsetky deti jej museli "pomahat" a boli do toho zainvolvovane. Cely den po vyucovacej stranke nefunkcny. Naco posielat dieta v takomto stave do skoly?
Druha spoluziacka dostala prvy krat "svoje dni" nechcela do skoly a aj tak musela, tak zase - prerevala cele dopoludnie, cely kolektiv ovplyvneny. Chalani nechapali, totalna drama.
Niekedy je lepsie nechat dieta doma a v ramci domova skludnit. Podla mna je to normalne a dospeli by to mali ukontrolovat kedy a za akych okolnosti.
Nie a nie je to pre dieťa podľa mna dobrý návyk, malo by sa naucit, že do skoly (neskôr prace) treba chodit. Podľa mna majú prazdnin až az
Zalezi od dietata. Dcera mozog nikdy "neodklada", ide jej na 170%, neustale, v spanku ma desy, ked je toho na nu vela.. Cize ked pojde do skoly, raz za cas jeden den zostanem s nou doma, bude skladat puzzle, lego, tvorit, alebo pojdeme do lesa, do ticha.. Reset. Lebo je velmi citliva na hluk, na pretazenie. Dokonca deti napriklad s Aspergerom maju narok na taketo volno, vola sa socialne volno. Cize ked vnimas, ze to potrebuje, treba sa zastavit. Ja planujem tak raz do mesiaca, nie viac, tiez nepotrebujem, aby si zvykla a vyzadovala, ked sa jej nebude chciet. Musi to byt odovodnene.
A zeny, ktore ti odporucaju, ze ma na odpocinok vikend.. Neviem, my vikendy sme konecne cela rodina, vacsinou nie sme v praci, ideme ku starym mamam, oni ku nam, alebo sa stretame s kamaratmi, alebo ideme niekam za zazitkami, a vylet. To mentalny oddych pre deti ktore su citlive na hluk, stimuly.. Veru ze nie je. Pre ne je odpocinok vikend, kedy su doma, bez navstevy, v tichu, klude, bez novych zazitkov.
@michaelam2 vsak jasne, ale to bolo myslene tak, ze rodicia vobec nepocuvaju pocity svojich deti, nutia ich byt co najaktivnejsimi,…
Len otázka sa asi nepochopila správne, lebo bola položená takto: nechávate deti doma bezdôvodne? Čiže "len tak"? Nechce sa mi, nejdem? Extrémna vyťaženosť a vyčerpanosť, úzkosti, iné povinnosti, začínajúca choroba asi bezdôvodne nie sú. Aj v práci si zoberiem voľno, keď cítim, že potrebujem oddych, lebo hrozí, že narobím viac škody ako úžitku, ak mám na to priestor samozrejme.. to je pochopiteľné, dopriala by som aj dieťaťu. Na druhej strane, ja nemám prázdniny. Neviem posúdiť dnešných školákov, ako sú vyťažení, môj je ešte malý, ale vnímam aj v rodine, že máme staršie deti, ktoré sú viac mimo školy ako v škole (lyžovačky, predĺžené víkendy opakovane do roka, last minute dovolenky, všetko mimo prázdnin), a nie sú ojedinelé v tej škole. Nemám na mysli výhodnejšiu dovolenku počas roka, lebo rodič nedostal voľno cez leto, ale vyslovene cestovacky hore dole viackrát do roka. K tomu samozrejme aj také jednodňové vybočenia. Toto bolo nemysliteľné za našich čias (a nie som stará korytnačka).
Moja byva chora tak max 2x do roka. Pokiaľ neideme niekam preč cez týždeň (1-2dni) tak ide do školy. Keby sme mali s muzom naraz volno cez víkend co nemame tak by sme nemuseli cez týždeň chodiť a tým pádom by nechýbala zbytocne.
@softiesofie Toto je úplne prirodzené, tu nejde o bezdôvodne ponechanie si dieťaťa doma.
@softiesofie toto čo popisujes ale dôvod má, nie je to bezdôvodne. Napr keby mi dieťa celú noc nespí lebo sa niečo stalo ,tak ju do školy nedám nech sa ukľudní. Ale nie štýlom ,mám same jednotky tak si chcem odfychnut
Bezdôvodne nie. Ja dôvod vždy mám. 🙂 Hoci mnohým tu by sa nezdal dostatočný ani náhodou..
A som vďačná, že naša škola je v tomto ústretová a príležitostne ospravedlnenie rodiča "z rodinných dôvodov" nerieši.
Čo je pre mňa jediné neprijateľné, je sa cielene vykaslat na prípravu na písomku a potom ostať doma.
@oblecenie99 myslím, že to bolo za našich čias nemysliteľné najmä preto, že rodič nemal žiadnu možnosť dieťa ospravedlniť.
Buď bol papier od lekára, alebo prúser.
Určite nie, prečo by mali oddychovať? Véd sa učia pol dna. Poobede majú oddych, aj víkendy. Netreba ich prihlásiť na 5 krúžkov keď to nezvládajú.
@oblecenie99 Pre rodicov to ale asi bezdovodne mohlo byt. Ved s dietatom sa nikto nehadal. Bolo hore v izbe a poculo. A ja ako rodic musim tiez po hadke s partnerom ist do prace.
A to, ze dcera dostala menstruaciu tiez nemusi byt dovod pre kazdeho, ved nech sa dievca uci, ja ako matka tiez menstuujem a idem do prace.
Takze ono dovod je stale diskutabilny.
Je ked to dieta bude potrebovat, umoznim mu zostat doma. Aj ked tam pre niekoho nemusi byt dovod.
Ja som zatial ani pri jednom dietati nemala pocit, ze je unavene...zatial mi to ani nenapadlo. A moje druhe dieta miluje rutinu, to by sa ma este aj on pytal, ze preco :D
@evka52 dakujem.presne toto je u nas.psychicke vycerpanie.. preto zvazujem..
@beronsche to urcite nie.pisomkam sa nevyhyba.

Nemyslim si ze prave tymto sposobom sa dieta nauci nejakej zodpovednosti. ved ked raz zacne chodit do prace tak tiez si nezoberie dovolenku len preto ze si potrebuje oddychnut. Tiez mam na to poobedie vikendy sviatky.