icon

Nechávate deti niekedy doma zo školy pre dôvodu?

13. mar 2025

Ahojte, zaujimaju ma Vase nazory. Nechavate deti doma zo skoly bezdovodne? Aby si napr oddychli od skoly, hluku, povinnosti?
Hlavne, ak je to jednotkarka, ktora vobec nebyva chora..

aurora33
13. mar 2025

Akoze tie čo nenechajú deti doma sú neempaticke?

mariska1989
13. mar 2025

@maxik24 netvrdím že nie sú take deti . Rodič musi poznať svoje dieťa či mu hluk prekáža alebo nie . Môže sa stať že to hluk nebude a bude to niečo úplne iné ja by som najskor zistila ako čo a potom nechala ale urobila by som kompromis pôjdeš na 2/3 hodiny potom ťa zoberiem domov . Ale to je o rodičovi každý sme iný každý sa k povinnostiam staviame ináč. Mne keď dieťa ide po 2 hodine k zubárovi tak na poslednú hodinu ide nazad do školy . Samozrejme riešili sme aj uradne povinnosti aj s jednou cerou aj s druhou a ešte by stíhali školu ale nedávala som ich tam ale chodili sme po obchodoch .

barka1
13. mar 2025

Nenechávam. Na to je zákon. Toto sa nazýva "skryté zaskolactvo".
Ani z práce predsa človek nedostane len tak doma, aby si oddychol. Vstepujes detom zle návyky. Ale to je ta dnesna generacia - nic nevydrží pretoze je stále ofukovana.
Dobré časy vychovávaju slabých ludi. Zle časy vychovávaju silných ludi.

katarinaba
13. mar 2025

Ja som szco, ja nieco ako LV a DOV nepoznam. Na druhu stranu, ked oni maju prazdniny, ja robim. V podstate mam "dovolenku" len ked oni maju prazdniny a potom si ja vsetko musim dorobit. Cize ja ked mam volno v praci, tak si ma vsetka robota pocka, za mna ju nikto neurobi. A neohovorim o tom, ze aj ked ja mam to volno a oni naozaj nic nerobia, tak ja stale mam svoje povinnosti - domacnost, varenie, soferovanie. Maju na oddych az moc casu.
Ucim svoje deti zodpovednosti. Chodia aj na sport a velmi dobre vedia, ze uspechy nie su len tak zadarmo, za lenosenie. Ze ak nieco chcem, treba pre to aj nieco obetovat. A vsetko - ucenie, trenovanie a tak isto aj odpocinok maju svoj cas a svoje pravidla.
Mna deti nemusia klamat, a ani to nerobia - ked im nie je zdravotne dobre, ostanu doma. Nemacaju teplomer v caji - lebo to ani debila by tymto neoklamali - ako tu bolo spomenute. Ked sa synovi stalo, ze sa naozaj nevedel naucit na pisomku, po dohode ostal doma, ale ako som pisala - pockalo si ho to a musel to dorobit, co je tiez zataz navyse. Vzdy musi byt dovod, aby do tej skoly nesiel. Len tak bez dovodu, tak to nie. Som velmi empaticka matka, ale s kusom zodpovednosti aj voci detom. Nepraktizujem opiciu lasku.

lienka.7
13. mar 2025

@autorka nedáva hluk v triede ci ako? Nechápem teraz... a to nie je o empatii ale o rozhovore prečo. Namiesto jednoduchého nechať doma "si oddychnut" by som patrala po dôvode. Písomka alebo nebodaj nejaká šikana? Oddychovať môže po príchode zo školy alebo cez víkend.

hederamonstera
13. mar 2025

@barka1 co je slabost a co sila? Myslis tie silne generacie nasich rodicov, co stastie hlada v pohariku? Alebo silni chlapi, ktori nemozu dat najavo svoje pocity a z toho svoju frustraciu vybijaju na svojej rodine ci znamych? Co ja ti viem, co je lepsie….
Nebude v zivote lepsie dieta, ktore sa pocuva a zaujima sa o jeho zaluby a pocity, ze sa nemusi bat zverit rodicovi, ze pocuj mami, dnes to fakt nedavam, mozem ostat doma?
Zaskolactvo existovalo vzdy

katulienkat
13. mar 2025

Ano ja nechavam,ale iba ak idu niekde do školy v prirode..nas syn ma dietni rezim a poslat ho na tyzden niekam nie je realne...po dohode s triednou ostava doma a potom u babky...ale podmienkou je ze ma ucivo dobrate....je jednotkar,cize neni s tym problem

beronsche
13. mar 2025

Ak dieťa cíti nepohodu, je nezmysel jeho pocity bagatelizovať. To môže viesť ku katastrofe.
Že niekto nepovažuje hluk za dostatocny dôvod.na vyčerpanie je síce ok, ale nedá sa to celoplošne aplikovať...
To sú také nezmysly, že blicovat s požehnaním rodiča a pod.

Ak je medzi dieťaťom a rodičom dôvera, dá sa aj takéto "blicovanie" udržať v rozumných hraniciach.

simoli
13. mar 2025

ešte dodám, že to väčšinou (možno vždy) bolo na môj popud...ale to každá matka vycíti, kedy je už príliš a potrebuje viac ako víkend...a tiež nebolo nič výnimočné, že som to povedala aj triednej a ona, keďže tiež vedela aký je, a ako musí tvrdo pracovať, nemala absolútne problém to akceptovať...

beronsche
13. mar 2025

@hederamonstera áno, presne ako pises.. máme celé generácie "dobre" vychovaných ľudí.. výsledok studeného odchovu a direktivnej výchovy.
Neschopnost zvládnuť vlastné emócie, presadiť sa, či dokonca povedať svoj názor, na druhej strane iní bezohľadne mysliaci len na seba. Ľudia s mizernymi vzťahmi v rodine, trápiaci sacely život s detskými traumami....
Neviem, či je toto výhra...
Mnoho rodičov ešte stále uprednostňuje poslušnosť pred výchovou k zodpovednosti... A tí sa zvycajne najviac boja iného prístupu...

fairyy
13. mar 2025

@barka1 aj na nasej strednej potom vytvarali zle navyky...sme mali 5 dni ziaci ! ktore sme.mohli vyuzit za rok jedine pravidlo nesmeli ist po sebe... v kazdej praci kde som pracovala za poslednych 15 rokov som.mala od 3-5 dni na rok, ktore som mohla takto vyuzit... 🤷 tak teraz neviem...

simoli
13. mar 2025

@barka1 myslím, že záškoláctvo je, keď dieťa nejde do školy ale rodičia si myslia, že je v škole...možno to nie je tak definované v zákone, nemám potrebu to hľadať ale preboha, ženy, fakt ?? veď ja s ním nejdem na dovolenku na týždeň, vidím, že to dieťa potrebuje, v škole nie sú písomky, na čo sa tu budeme hrať ? na komunizmus a príživníctvo ? Myslím, že každá z nás dokonale pozná svoje dieťa a vie či to potrebuje alebo nie....

rachel36a
13. mar 2025

Ľudia toho zneužívajú, ja by som to zrušila uplne aby rodič ospravedlňoval dieta len preto ze sa im nechce

biba_18
13. mar 2025

@hianicka13 neviem ako ty, ale ja si beriem dovolenku práve preto že si potrebujem oddýchnuť ...

biba_18
13. mar 2025

@barka1 netuším kde sa to u vás berie dievčatá - vy keď máte dovolenku tak ju máte prečo? nie kvôli tomu aby ste si oddýchli??

michaelam2
13. mar 2025

@biba_18 deti zas maju na oddych prazdniny a vikendy

patka06
13. mar 2025

Nikdy som nenechala zo škôlky ani zo školy a to už je na strednej .... oddýchne si poobede, cez víkend a prázdniny
Aj na dovolenku, sme chodili vždy cez prázdniny

biba_18
13. mar 2025

@beronsche presne tak. mám syna s add - matky ktoré toto nemajú doma ani len netušia, že tie deti stojí dvojnásobne viac energie bežné fungovanie v škole ako ostatné deti ... aj doma mu to trvalo oveľa dlhšie sa pripravovať ... nehovoriac že mal viac povinností aj po škole kvôli tomu - pretože aj špeciálna pedagogika si žiadala učenie sa doma ... neblicoval, ani to nebolo často. ale bolo na ňom vidno kedy je už na krajíčku ... dala som ťažké prachy na terapie na podporu sústredenia, a oddych od každodenného stresu raz za čas mu stav zlepšoval. nechať ho v škole bez ohľadu na jeho stav - to by som sa nedoplatila na terapiách...

biba_18
13. mar 2025

@michaelam2 už sa budem opakovať - ja mávam voľné dni aj počas roka, nie iba v lete lebo prázdniny 😉

simoli
13. mar 2025

@biba_18 detto aj u nás, ADD a dys...kto nemá také dieťa, vôbec netuší aké hodiny po škole musia doma ešte pracovať...

barka1
13. mar 2025

@biba_18 som učitelka, takže dovolenku mám ked mozem, nie kedy chcem. A je jej dost, rovnako ako prázdnin.

michaelam2
13. mar 2025

@biba_18 ja len ze vikendy su kazdy tyzden a aj tych prazdnin je dost…do toho obcas riaditelske volno, chripkove prazdniny …a inak je vela povolani kde nemas moznost vziat si dovolenku kedy chces

barka1
13. mar 2025

@fairyy ano, mali ste pravidlo, ktoré ste mali dodržat = vytvaranie dobrého navyku

fairyy
13. mar 2025

@barka1 tak potom co je zle na tom ked vytvorim pravidlo dcere, ze ma 3 dni v roku kedy nemusi ist a je na nej kedy...

shee11
13. mar 2025

@barka1 @natalka13 áno necháva ma zamestnávateľ oddýchnuť raz za mesiac mám v práci platené voľno a je to super.. Niektoré deti sú vysokocitlivé a oveľa rýchlešie sa prestimulujú v hlučnom chaotickom prostredí. Neviem či ste niekedy videli taký meltdown preťaženého dieťaťa. A nemusí byť vôbec autista a mať to na papieri. Stačí, že je silný introvert, vysokocitlivý bez diag.

simoli
13. mar 2025

@michaelam2 možno si skús predstaviť, že také deti ako môj a @biba_18 pracujú hodiny aj cez víkend...celých 9 rokov...keď nemám preháňať 3-4 hodiny sob a tiež v nedeľu...možno ťa prekvapí, že aj všetky prázdniny aj vianoce...teraz to už vyzerá inak, nie ???

barbie2023
13. mar 2025

Nie. Školopovinné dieťa má byť v škole a je tvoja rodičovská povinnosť na to dohliadnuť. Inak je to zanedbávanie starostlivosti. Ja chápem čo chces tým konaním urobiť,že aby si dieťa oddychlo, ale na to sú víkendy, prázdniny a tiež poobede napr. radšej ospravedlním dieťa,že nema d.u. ,aby si oddýchlo akoby som dovolila ostať doma. Možno som v tomto prísna,ale v živote bude chodiť do práce a tiež nebude môcť len tak ostať doma a myslím,že dieťa bude najma v puberte takto špekulovať ešte viac.

iwesska
13. mar 2025

Aby si oddychli? A nemaju tych prazdnin dost?? Zivot sa s nimi maznat nebude,to aj v praci budu oddychovat kazdu chvilu?

lenkakamen
13. mar 2025

Nie.nas je jednotkár a najlepšie sa naučí v ZŠ jemu to úplne stačí.

simoli
13. mar 2025

@barbie2023 zanedbávanie starostlivosti ??? to fakt ?? robím na pól úväzku, aby som sa mu mohla venovať každý deň, pomáhala so školou celú ZŠ, učiteľky ma hamovali, že nemusí mať čisté jednotky, a keď ho nechám možno 3-4-5 dní doma za polrok tak ho zanedbávam ?? to vážne ? toto je nonsens 😀 tak to chúďatá deti keď sú choré tri týždne to by im už mala brať sociálka deti...že rodičia zanedbaním spôsobili že ochoreli... toto celé myslíte len zo srandy dúfam.....