Nevhodné poznámky od triednej na syna
Dobrý deň,
prosím o radu, ako postupovať v prípade zahanbujúcich poznámok na dieťa zo strany učiteľa. Pre vysvetlenie uvediem konkrétny príklad. Syn je v 4.ročníku, patrí k deťom/ľuďom, ktorí pri pohybe/cvičení na tvári viac sčervenajú a nevie to ovplyvniť. Ide o poznámky jeho triednej pani učiteľky, ktorá mu po hodine telesnej výchovy na ďalšej hodine opakovane adresuje prívlastok "si červený ako paprika". Samozrejme synovi to vadí, cíti sa zahanbený, nie je rád stredobodom pozornosti a už vôbec nie, keď je to akurát v tom negatívnom zmysle. Po tejto poznámke triednej ho rovnakým prívlastkom oslovujú aj spolužiaci.
Neviem, ako to s triednou učiteľkou riešiť. Žiaľ nemáme s riešením vecí ohľadom syna dobrú skúsenosť, akékoľvek "pripomienky" berie osobne, uráža sa, alebo opakovane aj po dohodnutí, že určitú vec bude riešiť so synom medzi štyrmi očami, dopadne to tak, že ho postaví pred tabuľu a rieši to pred celou triedou, aj keď sa jedná len o neho. A práve preto váham ako na to triednu upozorniť, aby sa to neobrátilo ešte viac proti synovi.
Nechcem syna prehnane chrániť pred bežnými životnými situáciami, ktoré by ho mohli posilniť a mal by sa s nimi vysporiadať sám, ale toto mi príde práve ako tá vec, ktorá jeho sebavedomie znižuje a vzhľadom na autoritu nemá možnosť brániť sa.
Pri rozhovore som synovi povedala, nech pani triednej odpovie, že "on za to nemôže", na čo sa ma opýtal, či to nebude drzé. Neodváži sa oponovať, aby sa tá nepríjemná situácia ešte viac nepreťahovala, no cíti sa zahanbený.
Ďakujem za akúkoľvek radu, či pripomienky.
@elizabet173 no mozem ta potesit, moja 18 rocna najstarsia dcera, vynikajuca studentka, sikovna, empaticka, ludska osoba, vie to s dospelymi aj detmi ma zaujem o pedagogiku a psychologiu, prave teraz je na minierazme na ped. fakulte. 🙂 Len k tej poznamke, ze sikovni sa tam nehrnu.
@elizabet173 ja chapem, ze nie vsetko je o veku, ale bohuzial dana ucitelka asi ustrnula na niektorych prekonanych prejavoch v skolstve. toto posmievanie urcite nestudovali.
napr. aj ja mam tetu ucitelku na prvom stupni , uz by mala byt tento rok v dochodku, a je to super zena ucitelka, bola dobra ako mlada aj ako starsia ucitelka, ona mala vzdy az privela deti v tirede, kym vo vedlajsej bolo deti malo, lebo rodicia uprosovali riaditelku o preklad ich deti do jej triedy. Ona ked rozprava o detoch ako ich ma rada, pise detom na konci sk. roka osobne listy... atd. Proste su aj take ucitelky a potom vselijake "nány" co by mali robit asi s papiermi ci strojmi, nez s ludmi.
@matkahelka to s diagnozou bol priklad. tym som chcela povedat, ze je uplna blbost spajat si cervenanie sa po fyzickej aktivite s nadvahou.
mne to nepríde nič hrozné... si červený ako paprika... úplne v pohode.
poznám omnoho omnoho horšie sprosté reči pedagogov...
@h2 ja predsa nepisem, ze je to v poriadku. pisem, ze na 1stupni mala dcera takeho spoluziaka, triedny bol telocvikar, sportovec telom a dusou, chlapec bol gulka a spotil sa uz len pri pomysleni na sport a triedny ho vlastne takto akoby motivoval. on mu chcel dobre, len tiez to tym prirovnanim k paprike neodhadol. u chlapca vsak boli vyslovene zle stravovacie navyky z rodiny, nezaujem matky.
@jana_eyre_2 Mám presne takýto názor, šikana sa na školách deje lebo je podnecovana a prehliadania učiteľmi.
To čo robí triedna autorkinho syna je v podstate bosing keď osoba vo vyššom postavení z pozície autority zosmiesnuje 'podriadeného' a ostatní jej príklad nasledujú.
To by bolo rozruchu keby sa dieťa postavilo samé za seba a pri ďalšej akože vtipnej poznámke o paprike odpovedalo "čo ťa do toho ty stará raspla"
@katka700 rozruch by bol aj keby dieťa slušne a asertivne odpovedalo, že mu je to nepríjemne a nemusela by ho komentovať.. už by bol v jej očiach drzý, čo nemá uctu.. ale všímam si cim ďalej tým viac že k detom si ľudia dovoľujú to, čo by si nikdy nedovolili k dospelému..
Taj ja neviem ja by som bola osobne veľmi nepríjemná na učiteľku a ak by ho postavila pred triedu a tam to s nim riešila, tak by som za ňou prišla znovu a bola by som znovu nepríjemná. Za mňa osobne to nie je milé ani nevine. Podla mňa je to šikana, ja som si tiež zažila šikanu zo strany učiteľky, "nevinne" poznámky pravidelne na hodine k mojej osobe. Vzdy som sa bala kazdej jednej hodiny, nenavidela som tu ucitelku. Vtedy sa to moc neriesilo, ale keby mi s tým príde domov dieta, tak to riešim a teda bola by som fakt nepríjemná. Keby nepomohlo riešenie s učiteľkou išla by som za riaditeľom.
Ano takto zacina šikana. Ucitelka pred vsetkymi dieta zosmiesnuje a ukazuje ostatnym vzor ze toto je ok chovanie a tu mate ventil tento jedinec je zranitelny Ved to vsetci vidia ze mu to nie je prijemne a ze sa nebrani. Mne robila toto triedna od 2r zs. Vysmievala sa mi ze som “ moc “ chuda a ze malo jem. Ked videla v kosi Niekto zahodil nedojedeny chleba tak vzdy obvinila mna a kazala spoluziakovy aby mi prehladal tasku. A ked tam nasiel desiatu nezje Demi Tak som musela stat v predu a pred vsetkymi nasilu jest . Mala vselijake poznamky aka som nemozna nesikovna chuda .. a vyslovene si vyzadovala nech sa tomu ostatni smeju. Urobila zo mna najvacsiu chuderu v triede a terc pre vsetkych bully. A tahalo sa to celu zsku. Vysmech ze mam okuliare 4oci vysmech ake mam zuby ze som zralok. Vysmech a zhadzovanie kazdy den. A vychovana som bola v krestanskej tradicii “ nastav druhe lice.” Nech ta mozu vyplieskat zo vsetkych stran. V duchu som vedela perfektne assertive odpichy no nikdy som ich nepouzila aby som nezranila ich city.. Nie ucitelka nema co komentovat viditelny fakt s ktorym on nic nevie urobit. Mala som takeho suseda co vyzeral ako prefackany po telocviku alebo ked sa hanbil . No nikto si to nedovolil povedat Lebo bol zurivec a vedel byt agresivny. A bolo Jasne aj malym detom ked ocervenel ze si to uvedomoval a ze mu to Nebolo prijemne. Nebol tucny ani nemal diagnozu. Proste aj taki ludia. Ja by som to riesila tvarou v tvar s ucitelkou ked to nepomoze tak by som sla za riaditelom. Nechapem tuto dobu ked ludia chcu vsetko riesit listockom sms emailom . Toto treba riesit osobne.
@lujziana44 @jjanulienka takze ked ja niekde zhodnotim v spolocnosti, ze mas par kilo naviac a poviem pred vsetkymi, ze si tucna ako snehuliak, a vsetci ti potom budu hovorit, ze si tucna ako snehuliak, tak je to v poriadku? Ste sa uplne zosaleli uz?
Nečítala som komenty.... No ja by som to riešila s riaditeľkou, takú 🐮 učiteľku by som teda nechcela.
Ja by som si vypočula aj druhú stranu, lebo šikana, bossing, to sú silné vyjadrenia a z jednostranného podania.
@matkahelka ako dieta som mala take male podkozne cievky na tvari a stacilo trochu viac pohybu a prekrvenia a uz som bola cela cervena a to som nebola absolutne tucna, skor hovorili o mne, ze som chuda...cize cervena tvar nemusi byt len nadvahou.
ja na tom nevidim ziadne zahanbujuce poznamky, ked clovek skonstatuje ze je cerveny ako paprika. je to len konstatovanie. a syna treba naucit prijat seba sameho takeho aky je. bude sa mu to evidenten stavat cely zivot ze ocervenie, ale to neznamena, ze to musi brat ako urazku. musi sa naucit prijat to tak ako sa to povie a neriesit, popr. sa naucit rovnako odpovedat, obratit to na srandu. v zivote ho stretnu horsie veci ako hole konstatovanie jeho vzhladu. ked sa zamiluje a budu sa mu "posmievat" ze je zamilovany nebudes to riesit, tak by som s ucitelkou ani toto neriesila, nech si to bud vyriesi sam vhodnou reakciou na poznamku, ale naucila syna prijat sa
@matkahelka to je blbost, aj ja po cviceni cela zcervenam a nejsu tlusta, mam to uz od detstvi
@kacena4 ked ti poviem ze mas na fotke dvojitu bradu budes to brat ako v pohode fakt na ktorom sa treba zasmiat? Alebo ti to pride ako odveci poukazovanie na nieco s cim mas byt v pohode Lebo tak to je a je to sucast teba ? ( Asi si Inak by si si taku foto sem nedala) lenze ty si dospela nie dieta vo vyvine. Ja verim ze tento koment ti nebude prijemny a Mne teda nerobi dobre len ti chcem dat ukazku tvojej vlastnej logiky. Ze to vobec nie je potrebne ani pekne tu teraz pisat o tvojom podbradku . Este by som mala povedat ze je velky ako baklazan haha kopec srandy ze ?
@deti95060810 cize, ak by tebe sef na zaciatku kazdej jednej porady povedal pred vsetkymi, ze si cervena Ako paprika, brala by si to uplne v pohode a vobec by ti to Ani Po x krat nevadilo. Tak?
A ak, su aj horsie reci , tak zahanbujuce, ale "menej hrozne" su podla teba ok?
@kacena4 na co je akoze taketo konstatovanie Dobre? Co si z toho dieta, alebo jeho spoluziaci zoberu? Kedy by to uz nebolo ok?
Ty by si sa necitila neprijemne, keby ta niekto negativne hodnoti zakazdym, ked ta stretne?
Podla psychologov deti velmi citlivo reaguju na taketo zbytocne a subjektivne hodnotenia ich osoby. U citlivych povah to moze spustit lavinu problemov, napr. nedostatok sebavedomia a pod. Nehovoriac a sikane, kt. moze nasledovat zo strany spoluziakov..
Ano, viem, taka, mozno pre dospeleho az blbost .. ale dieta NIE je maly dospely..
Asi uz chapem, preco tak rozkvita sikana a bosing.. ked aj dospeli maju takyto nazor, tak sa niet comu cudovat..
Určite by som volala učiteľke že si to nezelam ani dieťa a že sa cíti nepríjemné to dieta
Inak, pre všetky tie, ktoré radia "určite by som volala učiteľke/riaditeľke a rázne jej vysvetlila..."
Skúste to radšej slušne - normálne, bez výčitiek požiadať o to, aby takto s deťmi nekomunikovala
@nyusika autorka písal, že jej to už vraveli, lenže ona vždy vytiahne ich syna pred triedu a rieši to potom s nim pred celou triedou. Podľa mňa je to riadna krava a je to z jej strany šikana.
@777januska777 presne keby sa to stalo raz ok .. Mozno mala kramy kazdy moze mat blby den a byt trochu blb.. ale opakovane ???
Ja mám rovnaký problém ako syn a keď som bola dieťa mi takéto poznámky uberali na sebavedomí.
Chalani si neskôr robili zo mňa srandu a vraveli mi že ma milujú aby som bola červená
Ak mu to vadí tak to rieš
@lujziana44 nie,takto sa so žiakom jedna učiteľka rozprávať nemá,ani takto riešiť situáciu.
Nekomentujem výzor žiakomv, nič, oblečenie, účesy, farby, nič. Jedine, na čo ich upozornim, keď vidím, že majú malé prezuvky, keďže ich domov nenosia, tak ich mamy nevedia, že už potrebujú väčšie. Riešila by som to s triednou, a ak to nepomôže, so zastupkynou a riaditeľkou. Vo všetkej slušnosti.
POdľa mna nie je uplne v poriadku, keď učitelka komentuje vyzor malého žiaka. Možno sa to nezdá až také hrozné, ale ja uplne rozumiem ako sa tvoj syn cíti. Ide o to, že ked to učitelka povie, tak všetky oči v triede sa zamerajú na tu jeho červeň v tvári a jemu je to nepríjemné, nakoľko je stredobodom pozornosti, lebo keby to nepovedala, tak by tomu žiaci nevenovali pozornosť, lenže takto tú pozornosť dostane, aj keď ju nechce.
Ja mám tiež červenú tvár pri športovej aktivite, a to mám 55 kg a nemam nadvahu, a tiež mi to ako malej velmi vadilo, keď to niekto okomentoval, teraz už nad tým samozrejme kývnem rukou, ale ako malej mi to veľmi vadilo. A to mi nikdy nepovedala učitelka, ale iba spolužiaci, a aj tak mi to nerobilo dobre, lebo som vedela, že som "iná" ako moji spolužiaci.
Ahoj . Máme niečo podobné v synovej triede, 1.stupeň ZŠ. Riešila som aj s riaditeľkou aj s učiteľkou, aby sa zdržiavala takýchto urážok na adresu detí a môjho syna. Výsledok? Pokračuje to naďalej a môjho syna učiteľka uráža naďalej - včera mu povedala : Ty protiva protivná ! Syna som pochválila , že to zvláda výborne , že si jej poznámky neberie k srdcu a že v živote takých ľudí bude stretávať ..
@jjanulienka aky ma dovod ucitelka riesit farbu jeho tvare? Totalne nemiestne od nej. Taktnost tejto zene nebola nadelena.
Ja by som všetkých rodičov postupne nechala každého po jednom týždni učiť. Aby to mali zaujímavejšie, každú hodinu v inej triede. Potom by bola poznámka učiteľky na smiech všetkým “píp” rodičom, ktorí si myslia, že ich deti sú kvety v porceláne. Prajem im jedno, nech sa k ich deťom všetci ľudia v budúcnosti správajú tak, ako učitelia. Hlavne, keď tu už oni, ich rodičia, nebudú.