icon

Nič pod stromček pre 9-ročného za trest?

14. dec 2019

Mam problem s 9 rocnym synom. Je drzi, papuluje, odvrava, nosi zo skoly poznamky ze vyrusuje a aj znamky ma skoro same 3. Neviem ci to uz zacina puberta alebo co ale cim dalej sa to stupnuje. Skusali sme to s nim po dobrotky, aj s trestami ale vydrzi mu to mozno hodinku. Ma niekedy svetle chvilky ze sa s nim da dohodnut, ale prevazuje to zle. Veri este stale na Mikulasa aj na Jeziska, aj ked si myslim ze to uz je posledny rok. Tak sme s muzom rozmyslali ze by pod stromcek nedostal nic. Povodne sme to chceli urobit uz na Mikulasa, ale vtedy 2 dni sekal dobrotu tak sa mi ho ulutostilo a dostal plnu cizmu sladkosti, hracku aj vianocnu mikinu. A aj 2 kusky uhlia. Preto teraz rozmyslame ze by na Vianoce nedostal nic, alebo teda mozno pastelky, ci pero. Aby si uvedomil ako sa sprava. On si pisal v liste pre jeziska plejko, mame to uz kupene ale teda mozu to dostat aj jeho starsi a mladsi bratia. Alebo skusit napisat list od Jeziska aby zacal posluchat. Co by ste urobili vy? Neviem ako nanho uz....trpime tym vsetci doma

h2
14. dec 2019

Nikdy, nikdy by som dieťaťu neurobila to, že by nemal na Vianoce darčeky. Hlavne, keď tým vôbec nedocieliš to, aby sa tým nad sebou zamyslel a začal poslúchať. A nikdy by som ani dieťaťu nepovedala, že je zlé. Ono tomu totiž uverí a bude sa aj podľa toho správať (no a čo, že robím zle, veď ja som zlý, nemá zmysel správať sa dobre, lebo aj tak všetci o mne vedia, že som zlý.)
Ináč, to s tým plejkom som nepochopila. Ja mám síce len jedno dieťa, ale ak by som ich mala viac, tak takýto darček by bol určite spoločný. Alebo plánujete kúpiť každému dieťaťu jeho vlastné plejko? (A k tomu, samozrejme, aj vlastný televízor?) PS by som dala pod stromček ako spoločný darček pre všetkých.

0martina0
14. dec 2019

dva dni dobrota a taky darček na mikulaša,no asi nadaľej bude vychovavať on teba, nie ty jeho,môj nazor samozrejme

janinah
14. dec 2019

Týmto nič pod stromček veľmi zraníš jeho detskú dušičku a pokazíš Vianoce aj sebe,ž e je aký je je aj vizitka rodičov,Treba sa s ním učiť alebo ho dať na doučovanie /ak nemá bunky na učenie,tak trojky nie sú až taká katastrofa,ak rozum,pamäť má ,tak treba pridať/,treba ho dať na športový krúžok,tak si vybije energiu,treba mu robiť program cez víkendy,viac sa jemu venovať.Náš tiež nebol anjelik,ale podchytili sme to a teraz má 14. a puberta,akú by som želala všetkým rodičom-jeden empatický slušný človiečik mi tu rastie pre radosť.

mondolina
14. dec 2019

Tak toto by som decku nespravila, je to stále dieťa.
A treba vychovávať celý rok, a nie sa na Vianoce vybúriť a nedať nič.
Skôr ste mali využiť Mikuláša na chudobnejšiu nádielku.

suzitok
14. dec 2019

Najvacsia chyba bol ten Mikulas, proste je zlý, neuci sa dobre stacilo dva dni sekat dobrotu a bum, Mikulášska bohata nadielka...bude mat cele spravanie, aj známky "na haku" lebo vie, ze ajtak dostane...
Podla mna si vydobija pozornost, ma len 9rokov, ešte je cas to podchytiť a tiež tie znamky na prvom stupni su dost zle....
Na Vianoce by som dieta netrestala tymto sposobom...

zuzuliennka1
14. dec 2019

zaraza ma este celkovo tvoj pristup - na Mikulasa plna cizma, este aj mikina a este aj hracka... nejako privela, nie?
my sme so surodencami nikdy neodvravali, posluchali, sami si aj kazdu sobotu upratovali, aby sme mohli pozerat v telke rozpravku, ..a dostali sme vzdy tak normalne - ovocie, jeden mikulas coko a nejake kinderko. Ked este navyse aj pises, aky je, to mi pride bohata nadielka aj pre dieta sekajuce dobrotu, moj nazor.
Trosku by to celkovo chcelo ubrat, lebo to neutiahnete a bude to len horsie. Treba zasiahnut, kym bude neskoro, vo vsetkom. Ale zas nie z extremu do extremu.

dizajnerka
14. dec 2019

Chces sa schovat za Jeziska, lebo na neho este veri. Pritom sa moze dozvediet pravdu o mesiac na to a dojde mu to, ze to vy ste mu nic nedali. To najkrutejsie co moze rodic urobit dietatu, ze mu da na Mikulasa uhlie a varechu, pripadne na Vianoce nic. Bude to mat opacny ucinok. Povie si, som zly, ok a nebude sa to uz ani pokusat zmenit, prijme to ako fakt.

deti95060810
14. dec 2019

určite na Vianoce by dostal darček...všetky deti by mali dostať darček - či sú dobré ,alebo aj menej...
Tiež máme dcéru ktorá je troška iná, aj neposlušná aj všetko .....ale vťdy dostáva darčeky ako ostatné deti...Raduje sa...

veronikadomanova
14. dec 2019

Myslím že je to hlúposť toto urobiť,za jedno,možno sa ešte aj pred vianocami dozvie že ježiško darčeky nenosí,alebo nejaký čas po vianociach...na Mikuláša toho dostal až-až...ja som dala dcére ovocie a oriešky do balíka,toto čo dostal je podľa mňa akurát na narodeniny a nie na Mikuláša...ak dostávajú často tvoje deti veľa hračiek a iných veci tak,to rýchlo stopni lebo vekom neviem ako budeš zvyšovať latku na darčeky....playko by som mu nedávala už len z toho dôvodu že sa zhoršil v škole,keď dostane playko,čakaj že to bude ešte horšie....na Vianoce mu dačo daj ale jeziskom sa ozaj nevyhrážal lebo keď zistí že to tak nie je,celé to bude zbytočné a ešte vám už nebude veriť keďže ste mu o tom klamali....skôr by som pátrala prečo sa tak zhoršil...to že je drzý je z časti aj normálne...ale to že aj v škole je to horšie,bude mať nejakú príčinu...treba sa s ním porozprávať ale nie štýlom výsluchu prečo je zlý,prečo je drzý,prečo ma zle známky v škole a niečo mu vyčítať štýlom,my sa snažíme a ty takto...skôr sa mu začať viac venovať,ísť s ním na prechádzku,zaujímať sa čo ho baví,či ho niečo netrápi a preto sa tak chová...a robiť to často,nie že raz- dva krát s ním pôjdete a keď sa hneď nezmení tak sa na to vykašlite a zaskatulkujete ho že je zle decko...skús pozrieť nevychova.cz ,keď budeš čítať odtiaľ články bude sa ti to zdať možno ako utopia ale má to niečo do seba ;) držím palce a prajem veľa trpezlivosti 🙂

lubi40
14. dec 2019

Nie dieta, ale spravanie je zle. Deti sa stavaju tym, cim ich pomenuvame. Aj moj obcas vyskakuje, a to ma iba 5, ale vzdy mu poviem, ty si sikovny chlapec, ale tvoje spravanie sa mi nepaci. Odsudit treba spravime, nie dieta.

hettinka
14. dec 2019

Playko by som synovi nekúpila, ani keby bol dobrý ako anjel.
Rozmaznávať ho toľkými darčekmi nie je správne. 2 dni poslúcha a ty už nevieš, koľko mu nakúpiť na Mikuláša. U nás syn poslúcha, výborne sa učí, občas nejaká neplecha, ale dostal 1 čokoládu, ponožky a kinderko.
Skôr by som mu kúpila niečo na šport, aby si vybil energiu. Sle nedať mu nič, najmä ak ešte veri na Jeziska, mi pripadá veľmi kruté.

laska201
14. dec 2019

@lubi40 takto to tiez skusim veru.

janage
14. dec 2019

@dorotik tak ja si pri týchto odporúčaniach spomeniem na bývalú kolegyňu čo vychovala už deti a ona im stále hovorila, že na koho platí dobré slovo na toho používa dobré slovo, na koho zvýšený hlas na toho používa zvýšený hlas, na koho tresty, na koho jedna vzduchom chladená. Vychovala slušné pracovité šťastné deti čo už majú svoje rodiny.
Ja mám troška pocit, že deťom sa predkladajú iba ich práva, ale povinnosti už nemusia. nechávajú ich rodičia rozhodovať o takmer všetkom, ale zodpovednosť za to rozhodnutie ich niesť nenechajú. U mňa sa dieťa môže rozhodovať o tom, za čo potom dokáže niesť zodpovednosť. Či ma 2 alebo 13 rokov.

janage
14. dec 2019

@lubi40 100% súhlas.
Inak keď môj puberťáčik vykrikuje že som zlá lebo on musí vybrať umývačku a vyniesť smeti a že ho vôbec nemám rada. Tak reakcia, že mám Ťa rada veeeeľmi, ale to neznamená, že nemusíš pomáhať, práve preto, že mám rada tak musia byť pravidlá. Aj pusu dám k tomu 🙂

mpg
14. dec 2019

@janage Je to tak, že na každé dieťa treba ísť iným spôsobom, s niektorými sa dá dohodnúť, na niektoré treba tvrdšie opatrenia, ale radšej by som mu dala darček na Vianoce a toto riešila neskoršie, aj ten list, že mu Ježiško píše, aby bol lepší je celkom dobrý nápad.

katrin21
14. dec 2019

Ked je fakt zly,asi by som nedala tp ,co si zelal iba nieco mensie

matabb73
14. dec 2019

Moja 11 ročná ma riadnu pubertu a tiež býva drzá, ale toto by som nikdy neurobila. Na Vianoce sa veľmi teší. Nedostane veľa darčekov, len dva väčšie. Ja by som mu dala niečo na vybitie energie alebo stolovú hru. Počítače a podobne veci zhoršujú správanie deti. Moja, keď je drzá dostane zákazy. Napíšem to na papier, od kedy do kedy a čo ma zakázané a pripnem na chladničku. Za dobrú známky trest skrátil. Toto mi funguje najlepšie. Popri tom sa s ňou veľa rozprávam, aby si uvedomovala, čo je zle a nemá robiť.

sahier
14. dec 2019

Nedaním darčeka , vystruhate z neho ešte väčšieho aroganta, bude bojovať o pozornosť ešte viac, jednoznačne sa mu mení charakter pod vplyvom čohosi o čom neviete, asi by bolo treba sa s ním porozprávať mimo ostatných súrodencov, Ešte si je dobré pozrieť do minulosti v rodine vašich súrodencov, či súrodencov partnera , či niektorí nie je charakterovo iní ako ostatní a vymyká sa bežnému štýlu života ( teda či sa nedal v puberte a dospelosti na zlé chodníčky ) , totižto ak jedna osoba charakterovo v rodine vyčnieva , môže sa to opakovať dedične , v ďalšej generácii, alebo si mohol začať brať za vzor niekoho v triede - nemá nového kamaráta , či spolužiaka ,pod ktorého vplyvom by mohol byť? Asi by som začala tu ....ak chcete obdarovať ostatných tým čo si želali ,treba aj jeho , vyvolali by ste v ňompocit poníženia a to vyvoláva len agresiu ,hnev a neskôr aj násilie

andrejka1974
14. dec 2019

ja som to urobila synovi nedostal nic a ver mi zabralo v skole sa zlepsil a tak na konci roka dostal za pekne vysvedcenie bicykel

kristina2412
14. dec 2019

Nemyslím si že je to dobrý nápad,aby ostal bez darčekov. Predpokladám že keď dieťa spraví niečo zle,vysvetlite mu to, dostane trest. Ak mu nedáte žiadne darčeky, trestate to,čo uz bolo ( resp. malo byť)dávno potrestané. Navyše dieťa je " verejne" pred rodinou, súrodencami označené ako zle...su deti ktoré to motivuje polepsit sa, no sú deti ktoré sa s tým stotožnia. Môže to mať dopad aj na vzťahy medzi súrodencami" on je zlý,nič nedostal" ,chlapec bude súrodencom závidieť,čo vyprovokuje hádky atď..

lula313
15. dec 2019

Tiež si myslim, že je to zlý napad. Vianoce sú krasne sviatky a týmto mu ich mozes doživotne pokazit. Môže robit neplechu, lebo sa citi nemilovany, môže to byt výkrik po pozornosti a týmto počinom by si ho len utvrdila v tom, že je nechcený a nemilovany.. daj mu darčeky typu kniha, niečo kreativne(moje prvé laboratórium) pripadne niečo športové a playko odlož až za koncoročné vysvedčenie. Keď sa zle uci, je mu hlúposť dávať to teraz, aby to ešte viac odvádzalo pozornost od ucenia

jankapepe
15. dec 2019

a) príde mi neuveriteľné že 9r. dieťa pohybujúce sa v reálnom svete verí na Mikuláša a Ježiška.
Veď v tomto veku si chtiac nechtiac musí pospájať situácie pred vianocami - tv, rádio,obchody..... nehovoriac o tom ako sa deti bežne bavia o tom čo im rodičia kúpia na Vianoce a čo im dá babka dedko a donesie teta ujo......
b) dieťa sa vychováva celý rok nie len na štedrý deň.
c) tiež nechápem prehnaného Mikuláša ......bez ohľadu na to či boli deti dobré či nie...... takéto deti si nevedia postupom času nič vážiť a je potom len prirodzené že požadujú časom stále viac.
e) stíha jesť všetky sladkosti? Mikinu mal na sebe koľko krát?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
ivangeline
16. dec 2019

Tiež by som dala darčeky. Nič extra, nič veľkolepé ale bez darčekov by to asi bola trauma. Skôr ako iné ženy rádia, zistiť príčiny prečo je taký. Venovať mu viac času a určite byť prísna a nastavovať hranice. Vy ste autorita.

kofoluska
17. dec 2019

Takto Ti napisem. Nas mal v lete 6, je prvak. Dovtedy viac menej bezproblemove dieta a teraz je z neho triedny saso. Vyrusuje, odbieha, nerobi co ma, nedokoncuje ulohy na hodinach. Zacal byt aj drzy a hranice sa snazi posuvat aj doma. Toto spravanie nema z vlastnej hlavy - vidi ako sa spravaju spoluziaci (a teda krpec je slaby odvar oproti nim). Aj napriek tomu, ze je jedinacik, nie je ani rozmaznany. Vzdy sme mali jasne pravidla a jasne hranice, nedovoli si vsetko, nekupime mu co si zmysli, pozna aj odpoved "nie" atp.
Co robime? Komunikujeme s ucitelkou - z vlastnej iniciativy, necakame na poznamky ani na zle znamky. A komunikujeme s nim. Nekricime, nebijeme ho, nic podobne. Rozpravame sa. Vysvetlujeme. Niekedy si pripadam ako pokazena platna, ale vysvetlujem, vysvetlujem, vysvetlujem. Za svoje spravanie dostava tresty - zakazana telka, zakazany tablet, ziadne vreckove a podobne. Videl reklamu na Frozen 2. Chcel na to ist. Ok, nebudem len trestat. Budem aj odmenovat dobre spravanie. Ale nie ze dva dni seka dobrotu a dostane plnu cizmu, mikinu a este aj hracku. Tyzden a pol nesmel mat ziadnu "minutku" (na minutu sa dieta, ktore vyrusuje alebo vyvadza, musi postavit pred tabulu a stat tam). Minulu sobotu som s nim v tom kine bola. Jeho spravanie sa postupne zlepsuje, pretoze pochopil, ze tadialto cesta nevedie. Ze ak sa v skole bude spravat ako sa sprava, ak sa k nam bude spravat drzo, pridu nasledky. A hlavne -ze sa o jeho spravani dozvieme. Je sice este vo veku, ked sa nabonzuje aj sam, ale jasne dostal povedane, ze s jeho ucitelkou komunikujeme a ak nieco vyvedie a nepovie nam to on, povie nam to jeho ucitelka. (A aj to, ze sa to zlepsuje, mame potvrdene od nej.)
Necakam, ze moje dieta sa zacne smahom carovneho prutika spravat zase tak, ako sme boli zvyknuti, kym bol este v skolke. treba s nim pracovat, treba sa s nim rozpravat, treba vela vysvetlovat. A treba mu davat najavo svoju lasku aj vo chvilach, ked by som ho najradsej prehla cez koleno. Nikdy mu nepoviem, ze je zly. Ako tu uz bolo napisane, nakoniec tomu uveri a prestane sa snazit. Vsak naco? Je zly, tak co. Nie. Vzdy mu poviem, ze aj ked sa na neho hnevam, lubim ho. Vzdy mu vysvetlim, preco sa na neho hnevam. Atd atd.
A vianoce? V zivote by som nieco taketo dietatu nespravila. Je to krute. A okrem toho, ako tu uz niektore mamicky napisali, docielis presny opak. Bude to s nim este horsie. Skus najst ine sposoby, ako pociti dosledky svojho spravania. A hlavne v tom potom bud dosledna. Nie ze chvilu poslucha a ty to hned vezmes spat. U nas od malicka plati, ze ked sa raz nieco povie/zakaze, uz to plati. Aj keby sa maly na hlavu postavil. Naucil sa, ze za svoje spravanie (aj to negativne) musi niest zodpovednost. To tvojmu dietatu evidentne chyba.

zuzuliennka1
17. dec 2019

@kofoluska najlepsie a najvystiznejsie zhrnutie, platne pre vsetky deti (a rodicov)

tinatitti
17. dec 2019

Ja som vlani doobedu, hneď ako mala vstala dala pod stromček prekrásne zabalenú krabicu s jej menom. Celá bola nadšená. No ja jej vravím, že neviem neviem, dobrým deťom nosí Ježiško darčeky až večer, že ktovie, či to u nás nenechal čert. Bolo to plne uhlia. Sľúbila, že už bude poslúchať. Položili sme krabicu späť pod stromček, že hádam to Ježiško odnesie, keď už sľúbila, že bude dobra. Pred večerou sme šli na prechádzku a krabica zmizla. Večer doniesol Ježiško darčeky. No to jej posluchanie vydržalo tak do Silvestra (ani to nie). Ale skúsiť to môžeš, možno u vás zaberie lepšie.

kittykat22
17. dec 2019

@kofoluska to mas pravdu. Lenze zakladatelka pise mladsi alebo starsi bratia - takze ma 3,4,5 deti? To co ty pises funguje, pretoze dieta ma individualny pristup. Akonahle mas viac deti, tak to je kolotoc zakladeho uspokojovania potrieb - pranie, varenie, odprevadzanie do skoly, kontrola uloh, a matka je rada ze je rada. Podla mna u zakladatelky bude problem pocet deti - pretoze presne ako pises, tak dieta potrebuje individualny pristup, co u nich nebude mozne.

saluda
17. dec 2019

Vianoce mu nekaz. Sebe a manželovi daj pod stromček nejaké dobré čítanie o vychove, surodeneckych vzťahoch a začnite na sebe pracovať. Za jeho správaním je veľa frustrácie a pocitu nepochopenia, neprijatia. Jediný, koho môžeš zmeniť, si ty sama, budeš sa čudovať, ako sa potom chlapec pridá 🙂 . Neber to v zlom, len s tým mám tiež nejaké skúsenosti ...... 😉

kittykat22
17. dec 2019

Treba rozlisovat vycinanie dietata doma a v skole. Pretoze v skole za svoje nevhodne spravanie a lajdactvo dostava poznamky alebo znizene znamky. Ty korigujes dieta za spravanie, ktore je doma. Keby si mu nic nedala pod stromcek - tak mu tym davas najavo ze nikdy nespravil doma nic dobre, za co si to zasluzi - co asi nebude pravda. Urcite ma aj svetle momenty. A playstation je ten najlepsi darcek - pretoze na playstation sa bude hrat len ked bude posluchat 😀 a nedonesie zo skoly poznamku. Myslim, ze PS je pre chlapca lepsia motivacia ako zakaz chodit von alebo sladkosti. S dietatom sa da tak krasne manipulovat cez playko 😅