icon

Obávate sa straty sociálnych zručností deti?

najlepsiucitel
5. dec 2021

Opakujuce sa lockdowny, distacne vzdelanie, zatvorene kruzky, neistota, vecne sedenie pri pocitaci.... Obavate sa, ci to bude mat dlhodoby vplyv sa nase deti a ich socialne schopnosti. Ako to riesite?

Strana
z2
tanyan
5. dec 2021

Krúžky má na šťastie online (angličtina aj tanečná). Myslím, že pomáha aktívne tráviť čas s dieťaťom, prispôsobiť svoj voľný čas jeho potrebám - viac sa s ním hrať a tvoriť a prehlbovať kamarátsky vzťah - partnerské rodičovstvo. Síce je to trochu absurdné, ale v dnešnej dobe je spoločenskou aktivitou pre dieťa aj návšteva obchodu, kde stretáva známych aj cudzích a udržiava istým spôsobom aj spoločenské kontakty.
Žiaľ, nie všetci majú túto možnosť (či už je to v dôsledku pracovného vyťaženia, mentálnej kapacity alebo obyčajnej lenivosti).
Okrem toho, aj na dospelých je medzičasom možné v niektorých prípadoch pozorovať pokles sociálnych zručností, pretože ich ovláda strach, hnev, bezmocnosť a depresia. Aktuálna polarizácia spoločnosti neprináša pozitíva ani jedincom ani spoločnosti.

loginexistuje
5. dec 2021

ano samozrjeme to ma vplyv najma na psychicke zdravie deti exponenciaone stupaju pokusy o samovrazdy sebaposkodzovanie problemove spravanie zavislosti na nete a pod je to proste hanba ze trestame deti za chyby dospelych a dochodcov

luxus10
5. dec 2021

ziadna strata nicoho....kto uboho zije, unho to moze byt ubohejsie....vidim skor problem v tom, ze rodiny na seba nie su zvyknute, a tazko sa zzivaju , prakticky sa zoznamovali, pocas vln lockdownov....

luxus10
5. dec 2021

a detom sa treba venovat, komunikovat s nimi....

mamina0078
5. dec 2021

Nie neobávam. Dištančne sú spolu cez videohovor nie len na vyučovaní ale aj po si spolu volajú, majú online krúžky, komunikujeme s nimi ako rodičia, hráme sa spoločenské hry, varíme spolu, máme filmové večery, chodíme do prírody...

loginexistuje
5. dec 2021

@luxus10 a uz si pocula take ze rodicia aj musia pracovat ? a ze
deti a mladi potrebuju kontakt s rovesnikmi a nielen s rodicmi prd o tom vies a vyjadrijes sa najprv nastuduj a potom sa vyjadrij o ubohom zivote

https://www.ta3.com/clanok/220218/na-linky-pomo...

luxus10
5. dec 2021

@loginexistuje kazdy nech sa pozrie do svojej rodiny, a popravde povie, ako to je....ak su deti navyknute len na animacie dospelych, problem....niekedy sa treba medzi deti pozriet ako spolu komunikuju...jedno sa vytahuje pred druhym, navzajom sa ponizuju, nadavaju si, darmo idu v skupinke a posobia, ze sa potrebuju....z nudze cnost...

ziadny clanok problemy nevyriesi....to si musi kazdy sam....

stanulienkat
5. dec 2021

Nie, neobavam sa. Na to vsetko su rodicia, rodina. Nevalajte vsetko na koronu. Chodime na prechadzky, sportujeme, komunikujeme, hrame sa, chodime do prace, do obchodu...Zijeme skoro normalne. Kto chce, vyhovorku si vzdy najde. Hlavne, ze tu vsetky chcu stale trajdat po obchodoch, pk Pepcu a neviemkde...a detom sa nema kto venovat. Vacsie deti sa socializuju cez siete. A vela deti sedela na riti doma aj ked korona nebola. Sedeli za Pc a cumeli do telky...A teraz ti zrazu vadi.

luxus10
5. dec 2021

@stanulienkat pekne napisane...

leona45
5. dec 2021
annm81
5. dec 2021

@luxus10 Nesúhlasím s tebou. A to som rodič, ktorý má možnosť flexibilného pracovného času a veľa sa deťom venuje. Ale deti potrebujú aj širšiu komunitu, kde sú iné vzťahy a iná hierarchia ako v rodine. Tiež si v rodine nenacvičí, ako sa zoznámiť s novým človekom, alebo ako osloviť neznámeho na ulici.

stanulienkat
5. dec 2021

@annm81 nehovor mi, ze mate ludoprazdne ulice bez deti. Alebo, ze bezne oslovujete na ulici cudzich ludi a zoznamujete sa. To vsetko sa da aj teraz. Su ludia na uluci, na ihrisku, v obchodoch, v mhd...vsade

nikpa
5. dec 2021

@najlepsiucitel moje dieťa sa napr ani nestihlo poriadne začleniť do kolektívu detí, keď začala korona mal 2 roky, práve sme začínali chodit na krúžky a po pár týždňoch to všetko stopli. Teraz bude mať 4 roky, krúžky sme dokončili horko ťažko, bola karantena inštruktoriek, potom my sme boli dvakrát v karantene, no chodil tam biedne. Keď konečne nastúpil do škôlky, je viac doma ako tam lebo je stále chorý a tiež mali už raz karantenu a boli zatvorení. Doma sa mu venujeme a máme aj úzky kontakt rodiny kde sú tiež malé deti a ešte na ihrisku sa ako tak dajú rozvíjat sociálne kontakty. Ale aj tak si myslím, že tieto deti sú ochudobnené o veľa, vďaka korone a lockdownom. Napr. už len to že ísť na obyčajnú lyžovačku, sánkovačku nie je možné, nemôžeš ísť z okresu, nemáš sa poriadne kde ubytovať, vleky nefungujú. Môj syn nikdy nevidel naživo Mikuláša a čerta, to je teraz také aktuálne 😄 A kopec iných vecí, ktoré by za normálnych okolností zažil a videl. Mne je z toho smutno a darmo sa tu osočujete, pretože už to naozaj nie je ako predtým. Nám sa veľakrát stalo aj na ihrisku vonku, že pošahane matky nechali lietať deti s ruškom na ustach a pri každom bližšom kontakte deti napominali. Alebo stačí keď volaktore dieťa na ihrisku zakašle, čo je myslím v tomto období úplne bežné aj mimo korony a sú rodičia čo hneď skočia a odťahuju deti preč 🙄

heleninamama
5. dec 2021

Ja tak závidím niektorým matkám tie ideálne deti, ktoré vydržia celé hodiny tráviť čas s rodičmi pri rozhovoroch a spoločenských hrách alebo prechádzkami po prírode. A ešte sú aj spokojné. 😂
Priznám sa, že u nás doma sa aj porozprávame, ale potom deti zalezú do izieb a vyberú si mobily. Chápem ich, pre mňa je to prirodzenejšie, než tie násilné rodinné aktivity. Tiktokujú, počúvajú hudbu, pozerajú hlúpostí, telefonujú so spolužiakmi..
Kým mali krúžky, nemali na to čas. Ale online náhrady nestoja za nič... Tak si vypĺňajú čas takto.
A za druhé chodím aj do práce, nemôžem a ani nechcem prispôsobovať celý svoj život deťom a ich potrebám. Babka je síce k dispozícii nonstop, ale dlho s ňou tiež nevydržia. Takže, určite im ten kontakt s rovesníkmi chyba... A normálne pohybové krúžky, jazyková škola, návštevy, kino...

annm81
5. dec 2021

@stanulienkat Nie som si úplne istá ale neplatilo aj na Slovensku v istom čase , že v rámci proticovidových opatrení je zakázané stretávať sa s osobami mimo svoju domácnosť? Tiež je obmedzená školská dochádzka aj krúžky. To všetko znamená, že deti nie sú nútené zaradiť sa do hierarchie odlišnej od rodiny. Lebo tam riešia nielen ako sa samé zaradiť, ale aj ako prijímať do skupiny nových členov, ako sa správať, keď sú v menšine a ako keď sú vo väčšine. Ustálená skupina v škole so všetkými pravidlami a režimom je niečo úplne ine, ako náhodná skupinka deti na ihrisku.

stanulienkat
5. dec 2021

@annm81 no moje dieta chodi do skoly, aj na ihrisko so spoluziakmi. Ja pravidla dodrziavam, sice chodim mhd aj do obchodu...Inak okolo seba vidim, ako vsetci dodrziavaju pravidla. Vid vcera v TV, kde slovaci veselo trajdaju v Polsku a Madarsku po Vianocnych trhoch.

katulienkax
5. dec 2021

@loginexistuje veď práve toto väčšina rodičov doma pracuje a nemá čas na deti takze sa. Netvarme že sa utužujú vzťahy.

mamina0078
5. dec 2021

@annm81 tak neviem v akom storočí žiješ ale veľa krúžkov je online kde sa pripájajú aj nové deti takže tak sa vedia zaradiť do kolektívu a nikto deťom nezakazuje komunikovať, volať si, písať medzi sebou. Ako samozrejme niečo iné je osobne ale moje si niekedy so spolužiakmi aj 2 hodiny volajú cez videochet a ukazujú hračky medzi sebou aké majú a kecajú o všetkom možnom. Minule dokonca hrali virtuálne obesenca alebo raz nejaký tanček si nacvičovali, takže zabaviť sa vedia ak im to umožnia rodičia. 🤣 Horšie by to bolo ešte pred pár rokmi ale IT ide neskutočne dopredu.

kingstonka
5. dec 2021

Na deti vo veku 10 -18 rokov dištančné vzdelávanie bude mať najhorší vplyv. Malé deti (0-5 rokov) si vystačia s rodičmi....

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
annm81
5. dec 2021

@stanulienkat Ako sa na Slovensku "dodržiavajú" pravidlá veľmi dobre viem. Nič to ale nemá spoločne s tým, že sociálne zručnosti získavajú deti za týchto okolností omnoho ťažšie, pretože každodenný prístup k väčšej ustálenej skupine iných detí je obmedzený. Môžem doma dieťaťu teoreticky vysvetliť, že ak príde do nového krúžku, má sa predstaviť, byt milé, ale samo sebou, predstaviť mu rôzne stratégie, ale teória na reálne získanie skúsenosti nestačí.
@mamina0078 Online je to úplne o niečom inom. Koľko aj dospelých nemá problémy vystupovať vo virtuálnom svete hoc aj pod vlastným menom s vlastnou fotkou, ale v osobnom styku sú úplne iní? Psychologicky tá vzdialenosť, to že sa ľudia stretávajú vo virtuálnom priestore spraví veľmi veľký rozdiel.

mamina0078
5. dec 2021

@annm81 ale aj písanie pod fotkou menom je niečo iné ako vystupovať pred kamerou a slovne komunikovať. Samozrejme nie je to osobný kontakt ale predsa aspoň niečo ako žiaden kontakt najmä keď MŠ a ZŠ 1.stupeň nezatvárali celoplošne od 2.vlny len na 10 dní ak sa vyskytol prípad v triede takže tie deti neboli dlhodobo bez sociálneho kontaku a od 5 ročníka vyššie už je to tiež iné, vedia sa lepšie orientovať v kolektíve a už majú aj svoje skupinky s ktorými sú v kontakte. Skôr tu vidím problém, že veľa rodičov zakazuje deťom sociálne siete a kvôli tomu nemôžu byť v kontakte. Ja tiež 6ročnému za normálnych okolností by som nedovolila byť 2-3hod. Na PC ale keď vidím, že si volá prostredíctvom videochetu s rovesníkmi lebo sú v karanténe tak mu to povolím to isté aj čo sa týka krúžkov. Nezakážem mu ich len preto lebo sa osobne nedá tak radšej žiaden kontakt. Takto má lego krúžok, nemčinu a maľovanie takže je v niekoľkých sociálnych skupinách aj a rovensíkmi aj mladšími aj staršími.

mamina0078
5. dec 2021

Tak isto neter je už na SŠ chodí na krasokorčuľovanie a celý čas okrem vyučovania mali online tréningy a komunikovali, synovec chodí na hokej 2.stupeň ZŠ a to isté mali online tréningy a nemám pocit, žeby ich to nejako obmedzilo. A poznačilo v kolektíve.
@annm81

kingstonka
5. dec 2021

Lockdown v podstate nie je žiadny Slovensku, väčšina dospelých chodí normálne do prace, stretávajú sa s ľuďmi, nič sa nezmenilo. Veľa detí ostalo doma zatvorených, krúžky online 😒. Moja 13 ročná bola minulý rok od októbra do konca mája na distancnom vzdelávaní, online krúžky... v septembri úplne ožila. Teraz je opäť zatvorená. Môže si odtancovat online hodinu tanecej. Ale nestretne sa naživo s kamarátkami, nepotrebuje si naplánovať, kedy ma vyraziť, lebo cesta trvá nejaký čas, kedy ma co spraviť pred hodinou alebo po, jednoducho vstane, odsunie nábytok a "hurá tanecna" 😪. Áno ma online hodinu nástroja, aj jazykovku, zapne PC, hodina prebehne, vypne PC. Nestretne na chodbe pri čakaní na hodinu žiadnu kamošku, nepokecaju... Toto nie je život aký majú mať deti, bolo to potrebné na začiatku, ale trvá to už neskutočne dlho. Je rozdiel keď dospelý človek má na začiatku pandémie 40 a na konci 45, je to stále ten dospelý, so skončením vzdelaním, vo svojej práci. Ale ak ma dieťa na začiatku 10 r. A na konci 15, je to veľký úsek v živote, čas kedy sa má formovať, skúšať, čo ho baví, vyberať si školu. Robíme z deti robotov (a hlavne pri opatreniach aké máme a ako sa dodržiavajú, izolované deti nepomôže k znižovaniu počtu chorych)

annm81
5. dec 2021

@mamina0078 Áno, možnosti sú dnes lepšie než by boli pred 10 rokmi. Ale stále je to len náhradné riešenie, nie dokonalá alternatíva. Tiež platí, že nie na každého to bude mať rovnaký vplyv. Sú deti extrovertné za každých okolností, ktoré to ovplyvní najmenej. Sú deti, ktoré sú kamarátke a potrebujú spoločnosť, ale trvá im nejaký čas, kým sa zaradia, lebo najprv skupinu musia nejaký čas pozorovať, tie to budú mať najviac sťažené. A sú deti šikanované, ktorým obmedzenie kontaktov krátkodobo pomôže. Ale v dlhodobom horizonte im len presunie problém na neskorší vek.

dadis
5. dec 2021

Ano, asi tieto 2 tyzdne preziju, ale byt zavreti doma 1/2 rok ako minulu zimu nimi poriadne zamaval. Moja dcera mala minuly skolsky rok problem s uzkostami po navrate do skoly (12r). A to sme cez LD sa aj hrali, cvicili, kazdy den sme noli vonku, s 2 kamaratkami sa mohla stretavat. Teenageri by sa mali prirodzene v tomto veku rozvijat medzi vrstovnikmi, rodicia by mali ustupovat do uzadia.

juliasb
5. dec 2021

No môže byt. Ale čo s tým spravíš? Život neni dokonalý. Keď bola moja babka ako decko počas vojny ukrytá v pivnici strašne dlho, tiež sa mohli báť, že stratí sociálne kontakty. Prežili, prežijeme aj my

yukki
5. dec 2021

Áno, obávam a už to aj žijem... To, ako lockdown poškodil psychike teenagerov. A kydy o "ubohom živote" sú úbohé...

basska_b
5. dec 2021

Podľa toho, ako staré deti. Kolektív v zmysle že PARTIU potrebujú deti od 12 rokov, aj keď sa tu hneď niekto do mňa pustí, že niee, že už od 3 rokov, ale nie je to tak... deťom stačí mikrokomunita, kamarát do hry, súrodenec... to je moj názor. Akože ja som aj rada, že je to teraz aké je, lebo si aspoň uvedomujeme, čo je naozaj dôležité.

luxus10
5. dec 2021

@juliasb a to prezili bombardovania....

Strana
z2