icon

Obedy v škole od septembra 2021

22. jún 2021

Ahojte ako to bude od septembra s obedom pre deti je pravdou že si rodič bude môcť vybrať buď zvýšený daňový bonus ale obed zadarmo?

ludka707
2. aug 2021

@slavkadi ale je tam ina sadzba. Poslala som vam obrazok vyssie. 39e bez obedov zadarmo, 23e + dotacia na obedy

lenkakravcova
2. aug 2021

OTÁZKA:
Ako je to u živnostníkov?
Manžel si za minuly rok daňový bonus na dieťa neuplatnoval lebo mu to nevyšlo. Tohto roku si bude uplatňovať.
Co teraz s tými obedmi?

alenah31
2. aug 2021

@ludka707 bude v tom chaos. Ja som kvôli tomu písala na MPSVaR, oni zrejme aj očakávajú zmätky nakoľko mimo iné odpísali, že však preplatky resp. zrážky budú riešiť zamestnávatelia prostredníctvom RZD alebo ostatní cez DP 2021. Ostatne - prvý krát to pôjde vo výplate za august - uvidíme kto mi čo prinesie. Ak nebudem mať od ľudí písomné info, že žiadali o dotáciu na obed automaticky zvyšujeme aj s kolegynkou DB na tých 39€.

ludka707
2. aug 2021

@alenah31 ano tak to vychadza a tak by to malo byt. Ja zajtra skocim za veducou jedalne aj s vypisanym potvrdenim, ze mam zaujem o dotaciu na obedy s tym, ze si neuplatnime nasledne zvyseny, ale iba zakladny DB na dieta. Porozpravam sa s nou, nech mi to vysvetli a ak to bude tak, ako som to pochopila, tak rozhodne si vyberiem dotovane obedy na ukor zvyseneho bonusu a ostane len zakladny. Vychadza mi to financne lepsie

majusqa77
2. aug 2021

@ludka707 ano, ale.. ..tretia vlna, bum skoly zavrete, obedy nebudu.. ..alebo dieta 2 tyzdne chore a uz sa oplati viac DB.. ..to som ja pisala...

alenah31
2. aug 2021

@majusqa77 tak potom za mesiace kedy mi nebude poskytnutá dotácia na obed si môžem v RZD uplatniť daňové zvýhodnenie - ak mi to teda príjem potrebný pre nárok na DB dovolí.

janickacrazy
2. aug 2021

@ludka707 no ja ti poviem ako sme to mali my, pred obedmi zadarmo som platila 30 Eur mesačne na 1 dieťa, po obedoch zadarmo som platila 30 eur na 1 dieťa, čiže také obedy ZADARMO ja môžem okašľať. Čiže vítam zvýšený daňový bonus, i ked teda mohli dať aspoň tých 25 eur, nielen 16, ale tak čo by som chcela, no.

majusqa77
2. aug 2021

@alenah31 sak v tom budem mat hokej ja sama, nie este mzdarka, co robi stovky vyplat :D

slavkadi
2. aug 2021

@ludka707 podľa Mihala myslíte? To je jeho výklad zákona. Skôr by som sa držala danovych metodikov. On tvrdí, že ak sa rozhodnem pre obedy zadarmo a nebudem mať ten zvýšený DB podľa písma.c) môžem poberať ďalej DB podľa písma.a). To by znamenalo, že na školopovinné dieťa môžem poberať DB aj podľa a) aj c) . Tak ja teda nechcem obedy zadarmo, ale chcem DB podľa oboch a) 23€ aj c)39€ 😁 Nie som odborník na zákon o dani z príjmov, ale platiť môže len jedno. A v ďalšom paragrafe bolo, že úľavy sa uplatňujú do doby, kedy sa na ne úľavy vzťahujú. Čiže základný DB platil na tieto deti do konca júna, od júla už platí podľa c) Dala som dopyt na FS, tak vám to sem potom dám od kompetentných, ak to zas nebude len citácia zákona a lepšie to vysvetlia 😉

ludka707
2. aug 2021

@janickacrazy 😂 a to kde bola ta dotacia na obedy potom, ked sa vam suma nezmenila. My sme platili rocne 25€, ked boli teraz dotovane obedy

ludka707
2. aug 2021

@slavkadi
@alenah31
No tak ja som teda teraz volala do nasej skolskej jedalne, ci mi k tomu nieco vedia povedat. Je v tom teda hokej a zjavne este 100% nie je nic jasne. Musime pockat na presny vyklad zakona, ALE ALE ALE, asi to bude teda ozaj tak, ze bud DB alebo dotacie. Ze sa nebude rozlisovat priplatok k bonusu. Bude to zjavne nakoniec ozaj tak, ze bud si vyberiete DB 39e, alebo dotacie na obedy ale ziaden DB. Len potom nerozumiem, pre koho je urceny ten DB 23e, ak si dotaciu neuplatnuje. No nic, nema cenu asi spekulovat, viac sa zamotame😁 treba pockat na podrobne vysvetlenie zakona

janickacrazy
2. aug 2021

@ludka707 no mne to také smiešne nepríde, kde bola? zvýšili cenu obedov tak, aby všetky prachy ostali im v kešeni, šikovní, čo?

majusqa77
2. aug 2021

@slavkadi inak mne sa uz stalo, ze som si dala dotaz na FS a vyklad som potom posielala na du, aby podla toho postupovali 🙂

ludka707
2. aug 2021

@janickacrazy tak to teda ano. Sila fakt

ivana11155
2. aug 2021

@ludka707 cez prázdniny ked ti dieťa nepôjde dva mesiace na obedy prídeš o 2x25eur ale daň.bonus by si dostala aj tak. Podľa mňa aj toto treba zvážiť pri výpočte.

alenah31
2. aug 2021

@ivana11155 za mesiace kedy si neuplatní dotáciu na obedy si uplatní DB.

stefan12
2. aug 2021

Čiže pracujúci budú mať daňový bonus a zároveň prispievať na obedy zadarmo. Zase to vymysleli výborne

ivana11155
2. aug 2021

@alenah31 áno? a ktorá mzdarka to bude stále nahadzovať? Nechce sa mi veriť že bude takáto možnosť.

alenah31
2. aug 2021

@ivana11155 kazda jedna ak to bude treba. Zatial sa nikde nepise, ze to mozne nebude. Aj teraz je mozne poberat DB striedavo po mesiaci u manzelov ak by chceli. Ja mam striedacku po pol roku - ale keby sa rozhodli striedat to po mesiaci - aj od toho som platena!

krajinka
2. aug 2021

Robím na základnej škole a podľa pokynov z úradu práce majú nárok na dotáciu deti ktorých rodičia nepoberaju daňový bonus

slavkadi
3. aug 2021

@majusqa77 odpoveď z FS:
uvedená problematika je riešená odborným útvarom v spolupráci s Ministerstvom financií SR a Ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny SAR. Po vyriešení bude vydaná Informácia k novele zákona o dani z príjmov v tejto oblasti a súčasne Vás budeme obratom informovať. (Zákon o dani z príjmov ustanovuje daňový bonus podľa veku dieťaťa, nie "základný" a zvýšený).
Všeobecne:
o sumu zvýšeného daňového bonusu zamestnanec nežiada, patrí mu zo zákona automaticky (ak má daňový bonus doteraz uplatňovaný).
Informácia o zmene výšky daňového bonusu je zverejnená na: https://www.financnasprava.sk//_img/pfsedit/Dok...

Ak v priebehu zdaňovacieho obdobia dôjde k nejakej zmene podmienok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane či daňového bonusu, zamestnanec je povinný túto zmenu nahlásiť napr. zapísaním do Vyhlásenia (2. strana hore - Zmeny) - § 36 ods.7 zákona o dani z príjmov. T.j., ak by zamestnanec poberal dotáciu na stravu, nahlásil by zmenu vo Vyhlásení na 2. strane hore - zmena - poberanie dotácie od .... a na základe tohto oznámenia zamestnávateľ prestane daňový bonus vyplácať. (Novela zákona o dani z príjmov v nadväznosti na dotácie na stravu je v čl. II. zákona č.257/2021 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce......).

alenah31
3. aug 2021

@slavkadi tak fajn - čiže buď DB alebo dotácia na obed. Tak ale potom platí, že ak si v niektorý mesiac neuplatnia obedovú dotáciu - oznámia a podpíšu mi to vo vyhlásení a v tom mesiaci môže žiadať DB resp. si za tie mesiace uplatní DB v RZD. Toto som potrebovala vedieť, dík🙂

accountant25
Odpoveď bola odstránená
slavkadi
3. aug 2021

@alenah31 no tak nejako, už len počkať na ofic.info k novele zákona o dani z príjmov. 😉

slavkadi
5. aug 2021

informácia k problematike daňového bonusu a dotácie na obedy je už zverejnená na: https://www.financnasprava.sk//_img/pfsedit/Dok...

noemikatka
2. sep 2021

@ludka707 ahoj nevieš kde mám riešiť to že chcem tie obedy zadarmo a už hneď od septembra?

krajinka
2. sep 2021

@noemikatka u nás v meste je hraničný termín 6.9. kedy ešte môžem dohlasit deti od septembra... zistíš na vašej škole

noemikatka
2. sep 2021

@krajinka takže to mám riešiť z učiteľkou či v jedálni?

ludka707
2. sep 2021

@noemikatka my sme si ich nedavali ale my sme mali termin, dokedy sa to musi nahlasit skolskej jedalni. Treba zistit v skole, ako si to ktora zorganizovala, ale najskor asi v jedalni

noemikatka
2. sep 2021

@ludka707 ďakujem