Pomoc pri výchove 9 ročného chlapca
Baby, som uz zufala z mojho 9. dietata. Opisem vam co ma trapi a velmi rada si vypocujem vase rady k vychove. Syn ma 9 rokov, ma dvojrocneho surodenca. Je vynikajuci ziak, chodi na rozne skolske olympiady a pod. avsak velmi mi vadi jeho povaha. Je mamonar. Proste ak dostane nejaky darcek, vzdy nezabudne poznamenat ci uz nam alebo starym rodicom kolko to stalo, rovnako sa takto chvali aj pred spoluziakmi. Nie sme na tom financne najhorsie ale urcite nerozhadzujeme peniaze na hluposti. Na vianoce vela nedostali. dostal jedno velke lego a par ks oblecenia. Samozrejme bol z toho sklamany a jasne nam to daval najavo ze cakal viac. Tie jeho reci ma vytacaju. Proste rozprava ze v spoluziaci si napr vysibali na velku noc 150 e a on len 40, ze preco len tolko. Snazim sa mu stale vysvetlovat ze zdravie je najdolezitejsie, ze stari rodicia nemaju vela penazi, ze chceme ist na dovolenku lenze on sa akurat tak ofuci a s dupotom odide do izby. Vela krat som predychavala aby som mu ejdnu v tu chvilu nestrelila. Ja som bola vychovavana velmi skromne. sladkost sme mali raz do tyzdna aj to som sa s nou delila so sestrou. a toto vstepujem aj svojim detom ale u starsieho sa to akosi mina ucinkom. Kedze bol prve vnuca do tych 5 rokov dostaval ozaj vela darov hraciek a pod. lenze potom prisla kriza aj financna u nasich starych rodicov a darcekov ubudalo na minimum. Taktiez som smutna z toho ze sam od seba sa nepodeli. ano su chvile ked mi len tak kupi nieco sladke a bratovi tiez /ked bol na vylete nezabudol na nas) ale akonahle nieco je, napr chrumky, snazi sa brat do ruk co najviac aby bratovi ostalo co najmenej. Dnes ma opat vytocilo to ze som potrebovala pozicat peniaze lebo mi prisla postarka, a kedze som nemala hotovost a on mal nieco nasetrene, pekne som sa ho spytala ze ci mi nepozicia ze mu na konci mesiaca vratim. Jeho odpoved bola uplne ze znechutene Noooooo dooooobre. je mi do placu zeny..ja uz neviem co s nim mam robit. Staram sa o neho ako viem, obijmam ho kazdy den aj ked to okomentuje ale chapem to lebo uz ma svoj vek ked sa to asi chlapcom moc nepaci, pocuvam ho co mi rozprava ako bolo v skole, co kto povedal, vyviedol...snazim sa mu vysvetlovat ak pozerame spravy , ze pozri sa aki su tito chudobni, ze deticky nemaju ani na chlebik...ako nam je dobre ze mame co jest...ale vsetko sa mina ucinku...ja uz neviem ako dalej. rad sportuje, ma kamaratov, rozumeju si, navstevuju sa....a vidim ako sa tie deti spravaju, ako si vazia mamku. U mojho mam pocit ze so mnou jedna ako s kamaratkou. ...urazi sa , odpapuluje /vtedy trestam bud ze ide klacat alebo zakazem chodenie vonku/ , kamosky mi vravia ze aka som prisna ..../neustupim od trestu, ak chce sladkost stojim si za svojim NIE ak este napr neobedoval a pod...tak ja uz neviem kde robim chybu ☹
to je ťažko ak je to v povahe ☹ asi neurobíš nič...Ja mám takého bratranca čo od malička toto vystrájal a ľutujem jeho ženu ☹ ale možno vyrastie s toho
ja ti neviem, ja som do skoncenia zakladnej skoly napr. vreckove nedostavala ziadne. rodicia mi vsetko kupili. ani halier na lizatko som nemala, max. ked som sla s kamoskami na zmrzlinu, tak mi dali presne na tu zmrzlinu. na strednej som uz nejake tei prasule dostavala a mama si vzdy odo mna poziciavala a raz mi vravi - musis mi pozicat, nemam. to musis ma vtedy riadne dopalilo, ze vsak nemusim... no haaaadka ako hrom. ofucane sme boli obe... 😅
a tie peniaze, ze on si vysibal menej... asi mu to v skole davaju pocitit, niekto sa pochvali, ze tolko som dostal a ty len tolko. mozno je mu to luto, mozno si len neuvedomuje hodnotu penazi...
a vianocne darceky - moji rodica deckam kupuju vsetko co vidia, hlavne moj otec je taky. vianoce = tony darcekov. u svokrovcov dostanu tiez dost, ale menej a dcera mi minule vianoce hovori a mami, preco u babky a deda som dostala iba tak malo?? snazim sa rodicom vysvetlit, ze je to chore takto minat. nepoviem, nejaku drobnost, ale nie vsetko co vidia. mala si veci nevazi potom.
@laicka ahoj ja mam tri deti dvaja su uz dospely 21 a 18 rokov a 6,5 mesacnu , vzdy som sa snazila tych dvoch vychovavat formou kamaratstva mam snimi velmi dobry vztah nikdy som ich nebila nedostali ani po zadku a ver mi ze mladsi ma extra tazku povahu casto krat som rozmyslala ze kde som spravila chybu no on je prosto taky je to uzasny mlady muz a berieme ho tak,skus aj ty pochopit svojho syna kazdy sa narodi nejaky tvoj syn mozno tazsie prejavuje city netrestaj ho takym ponizujucim sposobom ver mi ze to k nicomu nevedie len na jeho dusicke ostane ten pocit PS: skus sa vzit do jeho pocitu ze bol dlho jedinacik a dostaval vsetko mozno aj tam je problem mozno nie je nauceny sa delit
@stefka33
mne sa to fakt paci, len u nas budem asi ja ta prisna🙂 a manzel bude musiet byt ticho, lebo moj manzel je tiez tak trochu mamonar, ide ma rozhodit ked sa bavime so znamymi a on nieco zadre ohladne penazi alebo sa velmi rad chvali nejakou vecou co kupi do auta alebo tak a mna ide rozdrapit, lebo aj ja mam rada pekne a kvalitne veci, ale nechvalim sa tym a ked mozem, pomozem niekomu co potrebuje pomoc a je mi blizky, moj muz napr. nechape preco nosim veci na charitu a podobne...., ale to vsetko preto, lebo bol tak hlupo vychovany a ja nechcem mat take dieta ako je on....
@stefka33 mam pocit, ze na tvojho syna plati stare dobre "kto sa stazuje na vela prace, treba mu pridat, a kto na nedostatok penazi, treba mu ubrat" 😅 . zjavne na tom nieco bude. moje deti su este male, ale tiez to casom budem musiet riesit, lebo uz teraz maju poziadavky typu "A ked pojdeme k moru?" asi je dobre naucit ich, ze ak si nevazi, co maju, mozu mat aj menej..
Ja síce takýto problém nemám, ale nikdy sme neprikladali veciam mamonu nejaký extra význam neprikladali, ani komentovaním, že my máme a niekto nemá, kupujem deťom všetko čo treba, ale zas odmalička sa snažím učiť ich vážiť a neničiť si veci, oblečenie, teda nie zámerne, a napr. ked dieťa híka nad autom super, tak okomentujem, že my máme také aké sme vybrali a teraz je pre nás super, a ty ked´vyrastieš tak sa možno dopracuješ ešte k lepšiemu . Ja neviem mne sa zdá, že vychovávaš super, možno sa to časom podda. možno si to uvedomí raz.
A ešte ma len napadlo, či tak niekde v podvedomí tak trochu nešporíš prehnane a dieťa to cíti, že možno ste mali viac a teraz menej.
@laicka tvoj syn mi trochu pripomína môjho syna. Aj ten môj mal tendenciu poukazovať na druhých, čo majú oni a čo nemá on. Najprv som vysvetľovala ako ty, ale potom som tie reči prestala brať vážne. Len som mu povedala, že keď bude dospelý, môže si so svojimi peniazmi robiť čo chce, ale teraz má to, na čo momentálne máme. Tiež má tendenciu byť lakomý, ale ja som drzá ako on a keď niečo dostane (sladkosť), drzo si vypýtam 😀 a poviem: patrilo by sa ponúknuť. Tak ponúkne, až taký lakomec nie je že by neponúkol, ale samé od seba ho to nenapadne. Uvidíš, časom sa lepšie zorientuje, začnú sa mu rysovať životné, morálne hodnoty a sám zistí, čo je v živote dôležité. Môj syn má teraz 12,5 roka a vidím na ňom, že sa jeho ľudské vlastnosti zlepšujú a začína vnímať svet a život v širších súvislostiach nielen sústredene na seba ako to bolo predtým keď mal vek tvojho syna.
@laicka mame rovnako stareho syna. podobne povahy, len nas neni na peniaze, ako vas, ale na vlastnenie veci. chce mat a mat a vlastnit vsetky hracky sveta. presne, ako vas, aj nas bol 5 rokov sam u jednej babky a aj u druhej babky. jediny vnuk. cize vsetko sa tocilo len okolo neho a priznavam, kupilo sa mu vsetko, co chcel. ale situacia sa zmenila, stavali sme, narodil sa druhy syn, su dalsi 2 bratranci a nejako sa nevie vyrovnat s tym, ze nema vsetko, co si zmysli. myslim si, ze nic nepomoze, len vsetko zatrhnut a casom si na to zvykne. uz nedostava hracky a lego ako si zela. cize moja rada aj pre vas je zatetrhnut vsetko. peniaze, co ma, dat na ucet v banke. a ked ma sviatok, kupit mozno lacnejsiu hracku. ja synovi vzdy hovorim o cenach a premienam to na potraviny. napr. nekupis si loptu za 8e, lebo to mame nakup potravin na cely den. a pod. chce to len cas a vysvetlovanie. a ked chce peniaz,e nech si zarobi. ked umyjes a odlozis riady, alebo ked pokosis, dostanes 0,50 centov. a bude si vazit viac peniaze. vela stastia. a trest nikomu este neublizil. ani klacanie v kute na chvilu. ze je to ponizujuce? ved nech sa hambi za to, co spravil zle a nech to viac nerobi, aby viac nemusel klacat.
@monciky Asi je čiastočné vysvetlenie "na svete" - má to v génoch po mm. Ale určite sa to dá eliminovať - mám tiež 9 ročného syna, ale toho peniaze netrápia. Keď dostane, odkladá si ich. Keď mu poviem, že si z nich doplní kredit na cestovnej karte, zaplatí výlet alebo stravné, nemá s tým najmenší problém. Keby som chcela požičať, dal by mi všetky a keď mu dá mm 1-2 €, aby si ich vhodil do pokladničky, povie "daj ich tam ty, mne by smrdeli ruky" 🙂. Hoci je jedináčik, v žiadnom prípade nemá čo si zaumieni.
Keby som mala podobný problém ako Ty, snažila by som sa, aby "malý" nemal vôbec peniaze u seba. A tie, ktoré dostane, by odovzdal alebo by si z nich zaplatil, či kúpil to, čo potrebuje - nie chce. Myslím, že deti v tomto veku ešte nemôžu chápať hodnotu peňazí. Keby sa to nezlepšovalo, konzultovala by som to s odborníkom. Naozaj by som mala obavy, aby z neho nevyrástol egoistický mamonár.
@stefka33 ufff, na mna trosku tvrde, ale ma to nieco do seba. chvalabohu moje deti chapu a nikdy som taketo podobne nezazila. ale ze pozdravujem tvojho manzela 😀 myslim, ze sa to da aplikovat vseobecne na hocico, nielen na peniaze u deti alebo pri potrebe vsetko mat.
moje deti odmalicka vediem k narabaniu s peniazmi, maly mi stale poziciava a ja mu vratim. pripadne mi pomasiruje nohy, zarobi si, pomoze, nieco mu dam. nastastie nepotrebuje mat vsetko a hned. a ked aj nieco chce, vysvetlim, pochopi a zivot ide dalej. normalne sa coraz viac utvrdzujem v tom ake mam skvele deti. mozno mi nevyslo v zivote ine, ale decka sa mi vydarili. ziadne hadzanie sa o zem, ziadne vychovne problemy (zatial), nic. a malemu davam vreckove velmi sporadicky. malokedy. ved vsetko ma a nic nepyta. ja som ta, co sa ho pyta, ci nieco nepotrebuje. minule potreboval zosit, ani ma neinformoval, zobral si zo svojich a siel si kupit sam. co sa tyka potravin, tak presne vie, co ma kupit a vzdy mi prinesie listok a peniaze naspat a za to mu par centov hnedych necham. na narodky dostavaju jeden dva darceky, ale poriadne, hodnotnejsie, nez 10 malych blbosti. na vianoce to neprehaname tiez. na meniny dostane 5 euro. on si to odklada, vobec nebezi s tym hned umlatit to. ale zase ked potrebujem, da. este mi povie, ze sak mamina zober si, vies, kde su 😀 jaj zlaticka moje.
@laicka "Dnes ma opat vytocilo to ze som potrebovala pozicat peniaze lebo mi prisla postarka, a kedze som nemala hotovost a on mal nieco nasetrene, pekne som sa ho spytala ze ci mi nepozicia ze mu na konci mesiaca vratim." táto pasáž je pre mňa najsmutnejšia a najnepochopiteľnejšia. Prečo si požičiavaš od svojho malého /lebo 9-ročný človek je ešte skutočne malý/ dieťaťa??? To nie je správna finančná výchova. Ste rodina a rodina má financie spoločné. To platí tobôž u dieťaťa. Ty si nemáš od svojho dieťaťa peniaze požičiavať, ty si ich máš v prípade potreby vypýtať! Ty si jeho rodič, zabezpečuješ mu všetky materiálne potreby, si autorita a niekto koho má dieťa bezvýhradne milovať a ctiť. Tam začni. Lebo zo skúseností presne viem, čo z takýchto detí o pár rokov vyrastie a čas vám beží ☹
Povahu dieťaťa neprerobíš, ale nie sme zvieratá aby sme sa riadili len svojou povahou. Ja by som v prvom rade, ako už píšem, popracovala na vašom vzájomnom vzťahu, na budovaní nenásilnej ale jasnej autority a rešpektu, ďalej by som radikálne zmenila prístup v spojitosti so sebectvom /lebo to čo opisuješ sebectvo je/. Podľa toho čo píšeš, je síce tvoj syn len 9-ročný, ale pravdepodobne dosť intelektovo vyzretý, takže žiadne ako píšeš, že aha tam detičky nemajú na chlebík a pod., to platí tak na 3, 4 ročné dieťa. Snaží sa súrodencovi uchmatnúť väčšiu porciu chrumiek? Upozorním ho, že je to nepekné a sebecké, pokiaľ pokračuje, súrodencovi pridelím celé balenie, príp. ich s ním zjem ja. Vyjadrí jasné znechutenie nad počtom či cene darčekov? Upozorním ho, že je to veľmi nevhodné a hlúpe, lebo ich dostal z lásky a že by si ich mal vážiť, ak na to "kašle" darčeky mu vezmem /dám súrodencovi, susedovi, predám, na dlhšiu dobu skryjem/. Ste na výlete kupuješ mladšiemu lacnú sladkosť, starší chce drahšiu? Buď tú istú alebo nič. Je sklamaný z toho, že vyšibal "iba" 40e? Poviem mu, že mi to vôbec neprekáža, že je veľmi šikovný, že vyšibal aj toľko a že nám to v rodinnom rozpočte aj tak pomôže a zoberiem ho na nákup potravín, kde vyšibané peniaze minieme. Buď hlavne dôkladná, systematická, láskavá ale pevná, snaž sa ho viesť aj k duchovným veciam, pokiaľ má hračky s ktorými sa napr. nehrá tak ich spoločne doneste do krízového centra, keď niekde vidíte žobrajúceho bezdomovca pošli ho s nejakými pár centami nech mu to donesie a pod. Toto je investícia do svojho dieťaťa, ktorá sa ti celoživotne vráti 😉 Držím palce.
@laicka Odpoveď na túto otázku a ako riešiť aj iné nájdeš v knihe, ktorú treba čítať s otvorenou mysľou a srdcom:
http://www.literama.sk/sk/knihy/224480/vychovav...
Ja osobne som ňou nadšená, škoda, že sa mi dostala do rúk až teraz. Ale ako sa hovorí, nikdy nie je neskoro. Vrelo odporúčam. Inak mám 4 synov 😅
Držím palce.
@laicka Moj bude mat za chvilku 8 a v niektorych momentoch mi toho tvojho nenormalne pripomina 🙂 A ked sa k nemu pridaju jeho mladsi surodenci a zacnu "nakupovat"- samozrejme len fantaziruju, co im mam vsetko kupit, tak ma ide porazit a proste dokolecka vysvetlujem ako papagaj. A este si na nich zvyknem zgustnut, ked nieco znicia, tak im pripomeniem, ako si nevazia veci, ale furt by chceli nejake nove hracky a podobne. Starsi mal jednu obrovsku motivaciu. Chcel tablet. Tak som mu povedala, ze nemusi s kazdou 5eurovkou bezat do dracika, ale nech si odklada a urcite si nan nasetri. A podarilo sa. Len tablet uz ma a zatial ziadnu taku silnu motivaciu, tak ho zase nasetrene peniaze palia v rucicke. U nas tiez dokonale funguje navysovanie. Nechce sa ti pisat diktat? Dobre, tak pridame. A ked budu chyby, tak budes pisat, kym to nebude bez chyby. Nechce sa ti upratovat? Fajn, tak pridam este jednu miestnost a ked sa nepaci, tak aj vysavanie. atd. Zlomil si si slnecne okuliare? Dobre, stali 30 eur, tak ti ich odratam z tvojich penazi...
@laicka osobne si myslim, ze kazde dieta je v urcitom veku "mamonar". Moja bude mat 5 rokov a uz teraz je lakoma.. Velakrat jej ustupuje ta starsia, ale on z toho vyrastie.. Dôležité je vychovavat ho v tom, co su skutocne hodnoty.. Mozno ziarli, mozno ma kamaratov, ktorí sa chvália a aj on chce mať ten pocit, ze ma a ma vela... A klacat by som ho rozhodne nedavala.. Je to ponizujuce - podobne ako facka na tvar.
dakujem za reakcie, trosku to este upresnim. Vreckove nedostava, ak nieco chcel /lizatko/ po uvazeni /ci jedol obed, ovocie atd/ som mu ho bud kupila alebo nie. co sa telesnych trestov tyka /klacanie/ klacal asi 5 x za zivot 10 minut takze nerobte niektore zo mna nejaku tyranku deti...vacsinou je pre neho trest pisanie diktatu alebo pisanie napr 50 x Budem sa chovat slusne...alebo mu zakaztem tv alebo chodenie von. Moj syn je v skole ozaj sikovny ale niekedy mam pocit ze sa sprava horsie ako jeho mladsi surodenec. Uvediem priklad. Chce si ist kupit take karticky sportovcov co predavaju v stanku, dam mu na ne z jeho penazi, kupi si a na dalsi den mi hovori ze chce ist opat kupit /cena 2 e) Poviem nie a on sa rozplace...je to taky plac...ako ho nazvat...premazleny, az smiesny...neplace ked si roztrieskla koleno tak ze sa mu vali krv ale rozplace sa pre uplne hluposti...nedovolim, zakazem, najprv dupoce...ked mu k tomu dam nejaky trest navyse rozfnuka sa....
Co sa cien tyka, on je milovnikom letakov hrackarstiev, pozna ceny vsetkeho co sa mu paci, preto ak dostane nieco po com dlho tuzil, dobre vie co to stalo. inak sa s nim o takychto veciach nebavime...napr naposledy sme spolu boli kupovat topanky a on bol v soku z cien obuvy...v duchu som sa potesila ze konecne si uvedomil ze veci nepadaju z neba, ale samozrejme pacili sa mu tie najdrahsie, tak hovorim bohuzial na take nemam a hotovo. zas nasledovalo to znechutene DOOOOOOOOBRE...ked poviem ze mu kupim take ake chce ak si ich doplati zo svojich nasporenych penazi tak radsej bude chodit bosy. Nastiastie na veciach co sa tyka oblecenia mu nezalezi nejak velmi, vacsinou nakupujem bez neho ...ale hracky...mam pocit ze ma stale pat sest rokov.. Este do minuleho roku to bolo tak ze hned ako dostal peniaze potreboval silou mocou minut...ak som mu zakazala tak zas nasledovalo dupotanie a cely den bol ku mne protivny....
dnes opat, prisiel zo skoly, zakazala som mu ist kupit si karty...tri hodiny nerobil nic ine len sa valal po zemi, vzdychal, ochkal a achkal .. maly sa k nemu naklonil ze ho potuli tak on hned bol protivny a zacal nan kricat nechaj ma a pod...maly tomu nerozumie proste ze starsi takto trucuje ...potom samozrejme zacal jacat maly lebo starsi je na neho zly...a toto mam kazdy den...ked sa mu nieco nepaci alebo nie je po jeho voli tak nasleduje dupot, odpovedanie na moje otazky slovami ano a nie...a to ho drzi aj dva dni...na maleho je potom protivny tiez, nechce sa s nim hrat a maly nechape co sa deje a je z toho smutny
@stefka33 úžasný prístup, 100% súhlas s tvojím manželom, ono to chce len držať sa vlastných pravidiel a neustúpiť na "ubolený" pohľad, či "nafučaný" výzor. 🙂
Osobne si myslím, že ak sa dá viac práce na začiatku výchovy /t.j. už od malička do cca 6 rokov/ tak potom už dáke základy dieťa má /len v puberte treba dávať pozor na zídenie z cesty - dakedy človek ani nevie ako rýchlo dokážu deti zmeniť "zlí kamaráti"/. To že im nekupime resp. nevyhovieme vo všetkom, nie je znak nelásky, ale naopak. Robíme to z lásky, lebo chceme, aby z nich vyrástli čestní, láskaví a múdri ľudia. 🙂
a @laicka je vidieť, že si dobrá maminka a že ti na tvojich deťoch záleží, pokračuj v tom čo si začala, neboj sa, ono sa ti to určite v dobrom vráti. Teraz to majú deti ťažké, lebo veľa rovesníkov rodičia vedú k povýšenosti, nadradenosti nad ostatnými z dôvodov nám všetkým známych. S tým nič nespravíme, aj ja sa s tým pasujem, no raz mi niekto povedal, nech nie som smutná ak sa mi dačo u dieťaťa nepodarí napraviť na prvý krát - veď výchova detí nie je jednorázová záležitosť, to je poslanie na celý život 🙂.
@stefka33 ako prepac... ale ten tvoj navod na vychovu, co zacal praktizovat tvoj muz, som si musela cely prekopirovat a odlozit do poznamok pre buducnost.... super!!!!!!!!!
@stefka33 citam to tu postupne a teraz som sa dostala k autoritativnym prvkom... to mi pripomenulo jeden status, co som tu mala asi rok dozadu:
U nás doma máme demokraciu - moje deti majú plné právo na svoj vlastný názor a ja to aj plne rešpektujem. Ale urobiť musia to, čo chcem ja.
stefka33 toto velmi neodporučam ja som to praktizovala pri starších detoch teraz 22a21 a bolo to hrozné zvykli si na dlhé tresty a mali ma na haku.teraz s tým najm.10 ročným sa snažím dohodnut a ma ADHD s hyperaktivitou tak si viete predstavit aké sme sním mali problémy od mala.

Kľačať? Dosť ponižujúci trest pre 9-ročného chlapca. 😒