icon

Povinne v škole film o fašizme

jazminn
22. apr 2016

Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...

nyusika
22. apr 2016

@dominika6 s rokovanim parlamentu to nema urcite nic, kedze rokovanie bolo neskor, ako premietanie 🙂

iniciativa pedagoga.
a my nevieme, ako to bolo naozaj, co tomu predchadzalo a podobne.

kolegyna vravela, ze aj u nich sa taketo veci riesili, ale na dejepise a ziadne kino sa nekonbalo.
decka dokonca aj protestovali, lebo s atesili, ze sa jednu hodinu "uleju"
lenze to pustenie filmu to nepreslo rodicovskou radou.
detom boli potom premietnute veku primerane zvolene fotky z pracovnych taborov a ine vojnove obrazky.

pretoze zakryvat si oci a hrat mrtveho chrobaka tiez nie je riesenie 🙂

nyusika
22. apr 2016

@rakywanda tak radsej vylet, ako zlate sifony a splachovace 😀 😀

cerez
22. apr 2016

Tak určite by sa deti mali postupne oboznamovať, ale myslím si tiež, že by malo to mať nejakú postupnosť. Rovnako ako na hodine slovenčiny. Skôr ako začali písať diktáty, museli sa najprv naučiť abecedu a hlavne písať.
Ja ináč pridám perličku od iného konca. Ja, čo si zatiaľ tu s vami píšem, vyprala som si posteľnú bielizeň aj s televíznym ovládačom! 😀

rakywanda
22. apr 2016

hlavne, že náš hlavný vzor USA je bez viny, kde môže, tam zapára, rozpútava nepokoje, vojny
prečo upriamujú pozornosť len na 2.sv.vojnu a prečo práve teraz? špinavá politika. zasa naženú slovenské ovce tam, kam potrebujú...

nyusika
22. apr 2016

@rakywanda
nejde o vojnuvseobecne, ale to fasizmus

a neviem, preco mas pocit, ze USA je nas vzor 😀 😀

kto chcel, povchopil, o co ide, kto nechce (nevie) nepochopi nikdy

dominika6
22. apr 2016

@rakywanda
vraj ked sa našli peniaze na lyžiarske výlety nájdu sa aj na Osvienčin :-/
že nebudeme národ lyžiarov,ale národ fašistov? tak to nejak zapotili

dominika6
22. apr 2016

@nyusika
viem že to nemá s tým spoločné len píšem že včera toto riešili poslanci a chcú to zaviesť od septembra

lauricka
22. apr 2016

@jazminn co na to povedat. Volit Kotlebu je cista katastrofa. Kto tak urobil, asi stratil sudnost. Urcite je treba, aby nielen skoly, ale aj rodicia trochu venovali detom casu a vysvetlili im, o co ide a o co islo v historii. Len ci su vsetci rodicia dostatocne vzdelani na to? To uz je otazka. Co sa tyka skoly, je fajn, ze sa snazia nieco pre to urobit. Bohuzial, zvolili asi nie velmi dobru cestu vhodnu pre deti v tomto veku. Takze sa skor treba pobavit o tom, ako to teda urobit, aby to bolo pre taketo deti primerane. Padli na rodicku nejake navrhy?

rakywanda
22. apr 2016

@nyusika doteraz tu fašizmus nebol? došiel až po voľbách? zrazu robia osvetu.
ty nemáš pociť, že nám rozkazuje? že všetko americké je dobré? opičíme sa po nich...preberáme ich veci...a pod.
a pochybujem, že nejakého debila tak zásadne ovplyvní návšteva koncentračného tábora, takému ani nedôjde kde je a rozumný človek pochopí a ani chodiť tam nemusí

lauricka
22. apr 2016

@rakywanda do Osviencimu sa chodi z nasej skoly bezne, ale je to stredna skola. Tam je to, myslim si, primerane. A vzhladom na to, ze tito mladasi zacinaju byt paf z Kotlebu, tak aj ziaduce. Pri tychto malych by sa mali hladat vhodne cesty. Ale nieco robit urcite treba. Ide predsa o ich buducnost a prestava to byt sranda.

puklica13
22. apr 2016

Ak si niekto skutocne mysli ze jedna navsteva koncentraku predide volbe Kotlebu je bud hlupy alebo naivny
Kotlik sa do parlentu nedostal vdaka 200 000 fasistom ale prevazne vdaka ludom ktori su rozcarovani,zufali a bezmocni ked vidia ako tento stat rozkrada zopar oligarchov... A nic sa s tym nedeje...

jana_eyre
22. apr 2016

fiha, to bola asi velmi snaziva ucitelka.. mna to co sa tu deje s kotlebovcami a podobne velmi mrzi ale zas je troska extremne riesit krutosti dopodrobna s takymi malymi detmi - pretoze film velmi vela ukaze.. prave v tomto veku je podla mna vhodna len dejepisna teoria, kde sa nebude zbytocne lipnut na trapnych datumoch, co sa kedy stalo, ale s detmi sa treba vela rozpravat a vysvetlovat suvislosti z ich otazok..

Vylet do koncentrakov sa planuje pre stredoskolakov nie pre male deti.. pre stredoskolakov su uz aj tieto filmy vhodne.. my sme ako stredoskolaci pozerali vela filmov s podobnou tematikou, hoci teda neboli az tak v tom case spracovane ako su teraz - zvacsa to boli stare filmy.. ale dejepis a teoria v nom bola prilis obsirna, stale sa daval doraz na to, aby clovek namiesto podstaty co sa vtedy dialo vedel v akom roku vojna skoncila.. proste cely dejepis, literatura boli malo obkecane, alebo nepresne a v tom je podla mna problem..

ja ako stredoskolacka som sa druhej svetovej vojne vela venovala, bavil ma remarque a mam od neho precitane vsetky knihy.. aj vdaka tomu viem, ake bludy o tom diktovala ucitelka do zosita a co naozaj vo svojich knihach pisal..

cele osnovy by sa mali prerobit, ale dolezite je zamerat sa na starsie deti, nie na tie, ktore maju do volieb este poriadne roky pred sebou.. toto podla mna bola chyba ucitelky a pytala by som sa jej preco taketo filmy detom pusta.. predpokladam, ze ani vyrobca neuvadza taky nizky vek - to si musim pozriet niekde.. to, ze niekde hra dieta este neznamena, ze to je pre deti..

nyusika
22. apr 2016

@rakywanda nuz, asi si si nevsimla, ze AZ po tychto volbach sa nacionalisti legalne dostali do parlamentu, takze dovod na znepokojenie tu je 🙂

lauricka
22. apr 2016

@fabienamata Aj vy ste z tych naivnych, co si myslia, ze Kotleba je neskodny? Naopak, je to uz roky fanatik a ked bude moct, budete sa divit, co este povymysla. A preto sa mu dari, lebo mnohi, ako vy, si mysleli, ze ved co, to je len taky tajtrlik, neskodny. A vidite, co sa deje. Ak vam zalezi na svojich detoch, tak to zacnite brat vazne.

viera27
22. apr 2016

@rakywanda doteraz sa myslelo, ze osvetu nie je treba. ze ludia predsa nemozu byt tak blbi, aby zas a znova volili fasizmus, ked este doteraz ziju jeho pamatnici. No bol to omyl. Bohuzial....

lauricka
22. apr 2016

@rakywanda treba hladat vhodne formy. Ale ubohe by bolo nerobit nic. Nech je ludom akokolvek na prd, neopravnuje ich to stratit rozum a volit Kotlebu. Uz len preto, ze Kotleba im urcite nepomoze. Kotleba nie je a nikdy nebude riesenie. A ak mu dnesni ludia daju moc a silu, tak nase deti sa nam za to velmi nepodakuju, to mi verte.

rakywanda
22. apr 2016

@nyusika ale prečo sa tam dostal? @puklica13 to vystihla
a to treba riešiť, príčiny a nie nejakého M.K.

lauricka
22. apr 2016

@dominika6 ako som uz pisala, u nas na strednej sa take vylety robia bezne kazdy rok. mame asi rozumneho dejepisara. Pre mensie deti treba hladat vhodne formy.

ivett1
22. apr 2016

@jazminn tak, na tvojom mieste by som to určite riešila...film chlapec v pruhovanom pyžame je určený pre diváka od 12 rokov ...ale bez akýchkoľvek predchádzajúcich diskusií a vysvetlení o čom je, prečo by si ho mali deti pozrieť, by som ho určite v škole nepúšťala ... neviem, či sa dá argumentovať vekovou hranicou detí-žiakov, lebo dnešní školáci sú veľmi vyspelí - majú dosť široký a voľný prístup k informáciám a niekedy žasnem, s čím prídu naše deti (prvák a štvrtáčka na zš) domov ...
a preto by som takýto typ filmu určite chcela pozrieť so svojimi deťmi - doma, aby som im hneď mohla vysvetliť niektoré veci a aby z neho nemali nočné mory ... smrť v pc hre a v akčnom filme nie je to isté ako smrť vo filme, ktorý vyzerá ako reálny ...
PS: škola by vám vždy mala vopred oznámiť takéto "povinné" podujatia ...keď dokážu oznámiť besiedky, projekty a pod. toto by naozaj nemal byť problém...

rakywanda
22. apr 2016

@lauricka ja netvrdím, že je alebo že bude riešením, ale vytáča ma to, ako nám to všetko pchajú pod nos - len to čo im vyhovuje a pritom kopec dôležitých vecí ľuďom uniká, týmto zakrývajú podstatnejšie špinavosti, ktoré sa tu robia.
K nezíska väčšinu ani keby sa potentoval, ale už ten výkrik ľudí o niečom svedčí, nie? ale veď riešme tu povinné "výlety" do koncentrákov a ďalej tíško rozkrádajme čo sa dá.

lucinka33
22. apr 2016

väčšinou nereagujem, iba sa tíško rozčuľujem nad niektorými príspevkami, ale toto mi nedá.
Film je pre deti od 12 rokov, je spracovaný tak, aby ho deti pochopili. Niesu tam prehnané drastické scény, je tam fakt, ktorý ste jej ako matka mali dovysvetliť. Lenže dnes sa v rodinách o I a II sv. vojne nehovorí. Mala som to šťastie a ako dieťa ma do deja vojen vtiahol môj brat a otec. A som im zato vďačná, lebo nikde v škole sme to poriadne nepreberali.
Ruku na srdce, vaša dcéra nikdy nepozerala akčný film plný vrážd a roztrieľaných ľudí v zábere?
Som za povinné výlety do koncentračných táborov, možno by som začala iba u nás v Seredi menším, ale poviem vám, že moja dcéra (ôsmačka) celá trieda prosila učiteľku aby s nimi šla do poľska, že majú záujem, odpoveď - nie. Celkovo dejepis v školách je na veľmi slabej úrovni. Deti ani nevedia vymenovať slovenských prezidentov.
Ak by ste začali deťom o našich dejinách viac hovoriť, dnes by nebol Kotleba v palamente.

lauricka
22. apr 2016

@rakywanda ano, suhlasim, ze mnohi z ostatnych kradnu, klamu, podvadzaju, ale aj tak nie je Kotleba riesenim a nemal by byt pre nikoho vidinou riesenia problemu. Kotleba a jeho kumpani su problem. A preto treba urcite zvysit povedomie o problematike na skolach. Hlavne strednych a vhodnou formou, ak chcu, aj na ZS, ale musi to byt primerane. Preto o tom na skolach diskutujte. Ja zatial take velke deti nemam a ked sa nas to bude tykat, urcite ich na to budem pripravovat aj doma.

nyusika
22. apr 2016

@puklica13 nesuhlasim...Kotlebu volili v drvivej vacsine prvovolici..a aj vdaka "mobilizacii" cez socialne siete.
Kotleba nevyriesi NIC, pretoze ho, vdaka bohu, k nicomu nepustia.
Riesi len to, ze si na vyznamne posty dosadzuje svoju rodinu. Ale jeho volicom to vobec nevadi, oni vidia len to, ze spravi poriadok s romami.
Ukazte na jednu-jedinu vec, ktoru chce riesit - okrem bezpecnosti slovenskeho naroda a ochrany slusnych (rozumej bielych) slovakov pred zivlami (rozumej ciganmi)...

odsudil ten clovek niekedy taku brutalitu na futbalovych zapasoch ?? NIE, pretoze to jeho stupenci sa tam starali o poriadok, ci bohvie o co...

stanulienkat
22. apr 2016

@rakywanda Ja si myslim, ze aj debila oslovi Oswiencim. Co stale melies o USA? Co je zle na tom, ze deti pojdu POVINNE na taketo miesto? Toto nam nediktuju USA. Ked sa na skolach nutilo nabozenstvo, tiez si takto prudila?? To nam, cirkev doslova nanutila, aby nas baranov mala pod kontrolou ako posledne 2000 rokov. Urcite da navsteva Oswiencimu ovela viac ako zoberie. A ano fasizmus tu nie je az po volbach, no je nacase, ze s tym zacali nieco robit. Deti vidia v TV ovela horsie veci ako to, ze niekto takto kruto trpel.

stanulienkat
22. apr 2016

@rakywanda Preco sa tam dostal Kotleba????? No preto, ze dnesni dospeli nemali povinnu navstevu Oswiencimu!!!!!!!!!! A preco sa tam dostal Kolar????? Lebo sme je.....nuti narod.

ivett1
22. apr 2016

@lucinka33 v podstate súhlasím s tvojím názorom, akurát, že by som chcela vyzdvihnúť jeden fakt, že bez predchádzajúcej prípravy a nejakých informácií o čom film je (ktoré musia byť podané s ohľadom na vek a emocionálnu zrelosť detí) by som ten film v škole určite nepúšťala ... okrem toho, nemôžeš porovnávať akčný film s filmom, ktorý je "skutočný"...máš deti?...ak áno, tak si si určite všimla ako sa pozerajú na film, kde sú akčné scény a ako na film, ktorý spracúva pocity resp. núti k zamysleniu ... a je pri tom jedno, že je natočený citlivo, keď jeho záver je krutý a končí smrťou ... skutočnou smrťou malého chlapca ...

vierka1112
22. apr 2016

@stanulienkat Považujem za poriadnu fabuláciu keď niekto napíše, že keď nemali dospelí povinnú návštevu Osvienčimu tak preto máme v parlamente Kotlebu. Ak by tam chodili aj každý mesiac, nikoho táto návšteva nemôže presvedčiť v tom, koho má alebo koho nemá voliť.

ejka82
22. apr 2016

@stanulienkat návšteva Osvienčimu nemá nič spoločné s tým, že je Kotleba v parlamente. Jedna návšteva koncentračného tábora zmýšľanie nezmení. Chyba je v tom, že v školách sa venujú vyhladzovaniu židov, koncentračným táborom a celej extrémistickej ideológii len povrchne, na pár hodinách. Mladí ľudia nemajú aboslútne potuchy o dejinách nielen nášho štátu, ale Európy celkovo. Je to odraz tejto hlúpej, povrchnej doby, kde sa stará každý sám o seba. Kotleba si postavil kampaň predovšetkým na "upratanie" cigánov, čo je u nás veľký problém a ľudia sa na to chytili...

vierka1112
22. apr 2016

K téme, tiež som zvažovala návštevu školy, nakoľko dcéra rovnako piatačka prišla raz celá vystrašená domov, vraj na dejepise sa učili o tom, čo je holokaust, čo je genocída, ako splyňovali židov atď. Tak deň pred tým si opakujeme hieroglyfy, a papyrus a na druhý deň má dcéra vyučovanie o niečom úplne inom. Ja súhlasím, je potrebné sa venovať tejto téme,ale nie predsa takto nezmyselne. Piatak je z tohto akurát vydesený, pretože ešte nemôže chápať súvislosti. Rovnako sa pýtal dejepisár, že koho rodič volil Kotlebu a vraj nikto nezdvihol ruku, aj keď dcéra hovorila v marci o tom, že niektoré deti spomínali, že rodičia Kotlebu volili. Keď sa potom opýtala spolužiaka prečo nedznihol ruku, vraj sa bál. TO kde sme? Zase v totalite, aby sme sa báli za svoj názor, aby sme sa báli voliť niekoho kto nevyhovuje?Ja som nebola voliť nikoho, nikto ma neoslovil.Ale poznám ľudí z okolia ktorí volili Kotlebu. Nie sú to fašisti ani rasisti, skôr ľudia otrávení z tohto štátu a z tejto situácie. Keď mladé rodiny musia živoriť a rozmýšľať či si môžu dovoliť druhé dieťa, alebo jedno aby mohli vládali splácať hypo, o situácii dôchodcov radšej ani nehovorím.

jonas17
22. apr 2016

ja nepotrebujem ísť ani do Osvienčimu, mne stačilo pozrieť pochod kotlebovcov k parlamentu a nevedela som zastaviť slzy. mala som zimomriavky z ich slovnika, zlosti a vykrikovania či hadzania veci po ženách a deťoch inej pleti. môže byť kotleba fasista, hoci si myslím, že aj Mečiar s lexom a sverakom robili horsie veci ako on (ten aspoň nikoho nezabil) máme možnosť to sledovať každý piatok v telke a kotleba by nedostal toľko hlasov, ak by tento štát nebol tam kde je... a mimochodom, Mečiar mal viac hlasov a tiež sa povinne v skolach nepusta vražda remiasa.. všetko je to o vychove, čo deti vidia doma...o koncentrakoch sa doma nebavime a kotlebu aj tak nevolili