Povinne v škole film o fašizme
Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...
@abbey1 ako pisem je to v prvom rade o rodine a o rodicoch 🙂 co dovoli dietatu v akom veku ;)
bavíme sa tu o pracovnom tábore , o Osviencime - ako toto mozes preboha porovnavat s debilnym filmom? - Osviencim bola skutocnost -Harry Potter fikcia ci?
akoze fakt nechapem Ta ako mozes porovnavat hrusky s jablkami :-O
@linduska86 Aha, teraz už ťa vôbec nechápem. Čiže fikcia je pre deti Ok, ale pravdu, keď je hrozná, tak tú radšej deťom neukazujme. super argument. Ja som však položila i otázku, čo ak práve deti majú rodičov, ktorí ich podporujú v nacizme, popieraní minulosti? Tie nemajú právo sa dozvedieť pravdu? Koľko ľudí doma s deťmi o tejto problematike reálne hovorí?
Rodičia naozaj nedôverujú pedagógom,ktorým zveria svoje deti? Ja našťastie väčšinou ano a dôverujem i svojmu dieťaťu, že má vlastný rozum a z reality sa už stretlo s rôznymi hrôzami, ktoré sme museli prekonať. Nemôže žiť v ružovom obláčiku. Musí vedieť, že i také veci sa dejú a my sme tu,a by sme mu ich pomohli zvládať a pripravili ho na ne. Zatvárať oči pred minulosťou je veľká chyba, ktorá sa nám začína vypomstovať.
@linduska86 a s tebou tiez uz cas stracat nebudem. lebo ty si ako mlyncek. a podla tvojho posledného prispevku a kvytovania kolegyni som si nazor o tebe uz urobila. maj sa.
len jedna vec. ja mam k pedagógom uctu a respekt.
@jajaoli Vždy? I za dieťa, z ktorého rodičia vychovávajú podporovateľa nenávisti voči inej rase, náboženstvu? Nechápem. Ani rodič nemá vždy patent na rozum a neponesie následky zlého správania svojho dieťaťa. potom však je už neskoro plakať.
Je troch detinské obávať sa filmu a reality z našej minulosti. Ale ťažko pochopím.
@abbey1 ano, tazko asi pochopis, hoci vies citat a pisat, ze nechceme davat desatrocne deti pozerat vojnove filmy, vsak :D
@baryana nikoho sm neurazila, ale asi som ti slapla rovno na otlak, vsak?
no melte si co chcete, nastastie o detoch rozhoduje rodic, ktory je za ne aj zodpovedny, nie vy, ani politici
@abbey1 nedoverujem nikomu asi tolko k pedagogoom - po istych veciach co sa deje medzi pedagogmi a im verit ani neda na 100% -
a druha vec je , ze detom treba davat informacie velmi citlivo a s mierou im vlastnou - aby to vedeli vstrebat a pochopi a aby z toho nemali traumu do konca zivota _🙂
@abbey1 pozri ja viem ze ti ide o dobro ja tiez nevychovavam deti na ruzovom oblaciku, informacie dostanu podla veku, ked chcem malinke dieta ochranit pred zlymi ludmi tak mu vysvetlim napr.aby si nebralo cukrik od cudzieho a nemusim mu rovno ukazat zavrazdene dieta. O nacizme sa deti predsa dozvedia v skole neviem kde vidis problem ze sa deti nedozvedia o minulisti. Moje detj nepozerali ziadne nasilnicke rozpravky k tym mam tiez svoj nazor ale jednoducho ich detom nepustim. Pochop ze ide o to ze nikto nemoze vnucovat sposob vychovy..
@abbey1 ak si taky pedagog - chapavy o akom to tu hovoris - tak preco neberies nazor aj nas - druhej strany hm? ale len ten svoj vlastny? nemal by byt prave pedagog - resp. ucitel prikladom? vzorom? nemali by sme mat voci vam respekt? nemali by ste pozerat na 2 strany mince ?
Ano mali 🙂
@baryana spamätaj sa ty tu ides vypravat o fanatizme ty si sama sfanatizovana - sorry, nechcem ta urazit ale si Rómka?
@linduska86 ved ty moje prispevky nevies ani precitat,nieto este porozumiet im. O 13.41 si krasne zaperlila.
@baryana ty perlis od kedy si tu zacala diskutovat ;)
@baryana vies co radsej ostanem blbá , ale ani im rozumiet nechcem !!!
@celasapremenim tak si svoj prispevok znova precitaj.co ty o mne vies? Ako vies co ja mam doma?co si si pod tym "otlakom" vydedukovala? A tiez by si si v slovniku mala vyhladat,co znamena slovo "uchylna".
@baryana kto navrhuje, aby deti pozerali na vojnove filmy, asi ho to nejakym sposobom, ktovie akym, uspokojuje, ked im chce robit psychicky zle, mozno sa chces na to pozerat, ako bude trieda deti pozerat film a polovica z nich ronit slzy a doma sa budu budit zo sna ..lebo ako rozumne vysvetlit, ze potrebujes presvedcit matky, aby tymto sposobom svoje deti oboznamovali s realitou vojny v skorom veku, ked sa to da aj setrnejsim sposobom pre ich psychiku a najma adresne vzhladom na vek a povahu dietata
toto su veci, co nie je nikomu prinosne robit obligatorne a plosne
takze bud si uchylna, vytreta, alebo mas problem so skinheadmi
@celasapremenim 😀 😀 😀 😀
Nema zmysel sa hadat jednoznacne ani skola ani stat nemoze vnucovat rodicom nejaky sposob vychovy. Ak chce pedagog zachranit dieta ktore je vychovavane zle je to chvalyhodne a nech sa mu venuje individualne nie ze koli zopar "zle"
Koli zopar zle vychovanym dodzube psychiku dalsim slusne vychovanym detom
@jajaoli toto je nevyhoda virtualneho sveta.ze clovek si casto zle vysvetli,alebo utvori zaver len podla jedneho,dvoch prispevkov.ja mam dve dospele dcery,na ktore som pysna.su inteligentne,vedia,co je respek,ucta,empatia.som pre ne maminka,aj kamaratka.takze pisat mi,ako mam vychovat svoje deti...trochu som sa pousmiala.a naznak,ze vychovavam strachom?to si usudila z mojho prispevku?preco????mimochodom,moje dcery v koncentraku boli dobrovolne.ja som tam este nebola.to,ze nemam namietky,keby to bolo povinne,je len vysledok toho,co sa v poslednej dobe deje.ako mladikov na ulici pocuvam,ze spochybnuju holokaust.ked som za to,aby skor nez dospeju,videli tu hrozu,to nazyvas vychova strachom?jednu navstevu koncentraku? oni sa v koncentraku nemaju coho bat.
@baryana 🙂 nemozeme miestat hrusky s jablckami 🙂 mas dospele dcery ja mam 4 rocne dieta 🙂 pozeram sa nato proste inak ;)
ja by som tam sla mozno len z historickeho pohladu - ako pedagog - ako odbornik - ale neviem ci by som dokazala vstupit aj dnu - pre mna je to miesto plne hrozy - a to mam viac rokov ako ktorekolvek dieta ;)
nikto nemoze nikoho nutit do niecoho co sam nechce - hovori o tom aj dohovor o pravach dietata 🙂 a ine dokumenty
@baryana Nikto nespochybnuje, ze je potrebne o holokuaste vediet. Myslim, ze tu ide o to, ze nie kazde dieta to vie rovnako zvladnut - navsteva koncentraku, pozeranie filmov o holokuaste. Mozno tvoje dcery tento problem nemali, to neznamena, ze ho nemaju ine deti, ktore su velmi citlive
To, co je pre jedno dieta zvladnutelne v 10-tich rokoch, nemusi byt pre ine. Ja si zivo, pamatam, ako velmi zle som znasala tieto veci, ozaj som mala z toho nocne mory a uzkost. Pritom som (aspon dufam) psychicky zdrava osoba. Jednoducho to nie je pre kazdeho, takisto to nezvlada rovnako ani dospely.
Zda sa mi nefer vytvarat detom tieto uzkosti a velmi neprijemne pocity. Niekto tu pisal, ze je deti 9 a 7 rocne sa zivo zaujimaju o tuto cast historie. Mne to pride dost zvlastne u tak malych deti, ale dobre...To, ze niekto nechce sledovat taketo filmy ci navstivit koncentrak este neznamena, ze nie je schopny pochopit tuto problematiku - ale v neskorsom veku a asi inou formu - ustny vyklad si myslim postaci.
@linduska86 ake hrusky s jablkami zase???ked sa chces zapajat,musis aj citat pozorne a rozumiet tomu,co pisem.ja mam aj 3 a 4 rocnych chlapcov. A som objektivna.dokazem pochopit,ze niekto dnu nedokaze vojst.ak ty nedovolis tvojmu dietatu tam ist,ze snad tvoje dieta bude mat v den vyletu anginu,ok.takych bude zrejme viac.ale aj tak to bude male percento.stale som za to,aby drvivs väcsina videla tu hrozu,ktoru chcu znova ozivit holohlavci.mam k nim odpor! A to nie som romka,ako si mýne domyslas.moja najlepsia vlastnost,ktoru mam je empatia.pre mna nie su ludia bieli a cierni.ale dobri a zli.akurat neonacisti su vsetci uboziaci.do jedneho.
@celasapremenim pozri si, kto su skinheads https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Skinhead skor si mohla pouzit neonacista, to len pre presnost,, nie pre urazku
@matax nemam zaujem, ved si si to vysvetlila koho myslim, tak v pohode, tito ludia su ovce, organizovane su im vymyvane mozgy na zjazdoch, napr. v topolcanoch a ani by ste neuverili, hoci niektori z nich maju maturitne vzdelanie, ako velmi maju skreslenu historiu a minulost
nie su ochotni si precitat nic o tom, co je zdokladovane a to su dospeli ludia
tak ja nie som ochotna ich rozoznavat
K tým koncetrakom, tie majú byť povinné, pre stredoškolákov, poznam x ľudí, ktorí tam boli so záverom je to memento doby, ale ak, tam majú mladí chodiť potom aj o tom hovoriť a nie príkazovat, ale diskutovať, a tým že deti pojdu pozrieť koncentraky extremizmus nezastavia pretože ten nie je o rase, ale chudobe a pokiaľ tie deti budú vidieť ako rodicov zdieraju v práci za minimalnu mzdu, pokiaľ si nebudú môcť za plat dovoliť dôstojný zivot extremizmus tu bude, len sa im hodí ukázať na kotlebu, že on je zlo a pritom si budú robiť z ľuďmi čo chcú ono si treba aj trocha otvoriť oči ... ved hnutie skinheads nebolo o nackoch, ale o deťoch chudobných robotnikov ktorých vyhadzovali z prace, neplatili im .... a zneuzite na rasizmus bolo až neskôr tak ako všetko lebo to niekomu vyhovuje
@baryana si protirecis - Jeden mudry muz povedal, ze vsetkych aj tych zlych, co su na nespravnej ceste - treba nasmerovat na cestu dobra - plati to aj pre neonacistov - citam pozorne tvoje prispevky a nic ine mi z toho nevyplyva len hroza a strach
@adula12 preto, lebo to hra, nikdy sa napr. na temu holokaustu nevyjadril...snp povazuje za smutnu udalost..tisu za hrdinu... .stranu zalozil po tom, ako stat rozpustil-zakazal sl.pospolitist, teraz hra v ramci pravidiel, lebo sa chcel dostat ku korytu..a teda, dobre, zvolili ho aj sympatizanti nacizmu, fasizmu..ale predovsetkym rasisti a aj frustrovani ludia, ktori sa o jeho osobu a okolie nezaujimali, uverili mu..cas ukaze, co dokaze a ci nedopomohol otvorit dvere aj vacsim extremistom, ktori ho, mimichodom, povazuju za zradcu.
Ale toto je tema o inom..o piatakoch, ktorym pustili v skole jeden nevhodny film a jeden vhodny o Haninom kufriku...
A o udajnom vyjadreni , ze to robia preto, ze mladi volili kotlebu..co je blbost-podla mna.. Robia to preto, ze u mladych je narast sympatii s hitlerom a casto sa smeju z holokaustu a dokonca chcu, aby sa zopakoval..teraz som citala vyjadrenie, ze chorych treba stopnut v plodeni..uz sa to posuva od romov, ktorych treba vyslat do indie, ci splynovat..uz im vadia aj chori a pisu to verejne

@baryana citit pach a stavat ploty ci co to tam bolo - je teda ti poviem debata na "VELMI" vysokej urovni