“Povinnost” kupovat v škole časopis
Ahoj, rada by som sa spytala na zaklade coho nuti skola rodicov, aby kupovali pre deti konkretny casopis. Minuly rok sme tiez jeden povinne vsetci museli odoberat a bola v tom kopa hluposti, detom sme doma potom vysvetlovali, ze je to kopa nezmyslov. Preco musime kupovat nieco take, sme uz vysvetlit nedokazali. Deti maju samozrejme nakupene vsetky skolske potreby, knihy, pracovne zosity a ine veci, ale nechceme viac podporovat tieto casopisy. Na zaklade coho teda skola urcuje, ci vobec maju rodicia kupovat nejaky casopis a na zaklade akeho predpisu si to chcu vymoct a prezentuju to ako povinnost?
nečítala som všetky komentáre, nemám na to silu. Autorka asi vieš, prečo si pridala príspevok anonymne, áno, aj ja by som sa neskonale hanbila za takéto správanie. Za prvé, tie "hlúposti" v časopise, ako si ich ty nazvala, sú tam zjavne aj pre ponaučenie. Na tvojom mieste by som sa pozastavila skôr nad tým, ako sa ťa môže dieťa spýtať takú hlúposť, či to je alebo nie je bezpečné, nechať pustený plyn. A prečo to dávajú do časopisu? Aby sa z toho deti naučili, že to bezpečné nie je. Tvoje deti čítajú zjavne len o zakvitnutých lúkach a jednorožcoch..... Veď aj to, že deťom nekúpiš tuš a pierko, lebo nechceš, aby sa zašpinili? Tak ich nepúšťaj ani von, aby sa nezaprášili, alebo aby na ne nezapršalo. A vyrastú z nich ďalší neschopní, pretože nebudú vedieť s ničím narábať, čo bude potencionálne "nebezpečné". Píšeš, že 4 dievčatá sa zašpinili. Ale zvyšok triedy asi nie. A tie 4 si to zapamätajú, že s tušom sa pracuje opatrne. Ako inak by sa to naučili? A že ich rodičia kričali na učiteľku? Tiež to svedčí o ich inteligencii, ja byť učiteľka, ženiem ich svinským krokom, môžu sa hanbiť. Kričať na učiteľku za to, že sa mi zašpinilo decko, by ma v živote nenapadlo. To vážne toto niekto urobí? Je mi zle.
To bolo k tušu na výtvarnej😉
K časopisu. Ak nie som spokojná s výberom učiteľky, ponúknem alternatívu. Ja ako sčítaný rodič a moje sčítané dieťa predsa nejakú predstavu o kvalitnom detskom časopise mám.
Nechám si vysvetliť na čo konkrétne ho budú potrebovať a podľa toho sa rozhodnem.
Tu by som sa deti spýtala či chcú alebo nechcú ten časopis. Vo ak sa im páči alebo nechcú byť jedine v triede čo nemajú. A ak na to máte tak nevidím problém.
A k tomu čo sa ti nepáčilo v časopise s tým plynom, podľa mňa pekná lekcia aké sú deti vsimave a ako to potom dali vedieť aj spolužiakom. Myslím že pekná lekcia . Učí ich to kritický rozmýšľať
@zuzana76 no a to je presne ten problem, ze skoly nemaju peniaze, ale to nie je problem rodicov, ale statu. Rodicia odvadzaju nemale dane, aby skoly mohli existovat. To, ako sa v nich zle hospodari, to je na roman.. Mozem uviest jeden priklad z nasho mesta - skolska budova pre 1000 ziakov, v tomto momente sa ich tam uci necelych 300. ale budova sa vykuruje cela, akoby tam bolo tych 1000 deti. Jasne, ze peniaze chybaju. Mesto miesto toho, aby zlucilo skoly, kde je malo deti, tak zivi tento kolos z nasich dani.. Ked sme si v budove chceli prenajat 9 miestnosti - v osobitnom pavilone, s osobitnym vstupom - proste idealne rozlozenie na prenajom, tak nam riaditelka dala taku sumu za m2, ako maju obchodne prevadzky na namesti! Pritom sme tam chceli tiez skolu, ziadnu firmu, prevadzku a pod.. Sli sme "vyssie" a tam miesto toho, aby usmernili riaditelku, ze preboha, ved bud rada, ze prenajmes ten kolos a zapaltia ti energie aj nieco naviac, tak nas vypoklonkovali so slovami, ze je to v kompetencii riaditelky, tak ze oni nic, oni su muzikanti..ZA nase DANE!!! A toto je len jeden priklad z mnohych.. Toto malokto tusi, ze ako sa naklada s nasimi danami, pritom riesnia existuju. Ale kym ludia budu drzat huby, poslusne platit vsetko, co im kto povie, nebudu sa zaujimat, tak to takto aj ostane a bude horsie.. Cize nie, nejde o blby casopis, ide o princip..
A k tusu, nechápem s čím si mala problém. Však im daj staré veci na výtvarnú alebo plášť. Učiteľka sa snaží vymýšľať zaujímavé veci aby tie deti tvorili aj inak a rodičia si z toho iba nasrati a hádajú sa s učiteľkou kvôli apinavemu oblečeniu, pritom stačí urobiť opatrenia a nie útočiť n učiteľku . Bola by si rada keby a nimi nič poriadne nerobila iba im dala pastelky a nech si kreslia čo chcú a ona si robila svoje ?
@indiankaindi a to u nás sme mali aj také odvážne čo kreslili s deťmi kriedami na chodník, či hrabali sa v zemi pri vysádzaní kvietkov, a robili s pílkou na technických prácach, vyšívali. A v živote by ma nenapadlo, hádzať prípadnú nehodu za vinu vyúčujúcemu. Dieťa má byť na takéto aktivity primerane oblečené, mať zásterku, alebo dávať pozor. A takéto aktivity boli vždy vopred ohlásené.
A za našich čias aj krúžok varenia, kde sme normálne varili. No poteš Pan Boh mať s takými rodičmi do činenia.
Jediný argument nezaplatil dieťaťu časopis, by pre mňa bol, že s ním nepracujú na hodinách. To zas tiež mám doma dieťa čo načíta haldy kníh a v takom prípade by mi to prišlo zbytočné.
@akvi vieš ty máš svoj pohľad. Predpokladám, že išlo o školu súkromnú. V tom prípade, je úplne jedno či ste škola, cirkev, papiernictvo. Riaditeľka musí ponúknuť trhovú cenu prenájmu. Iné by bolo ak by ste pracovali napr.s mentálne či telesne postihnutými, tam by ste sa mohli odvolať u zriaďovateľa na účel hodný osobitného zreteľa (tak sa to tuším volá) a schvaľujú to miestny poslanci ak by išlo o mestskú či obecnú školu na zastupiteľstve.
Lebo niekto iný by tam možno chcel výtvarný ateliér tiež za zvýhodnenú cenu. Iný človek si zas môže povedať, prečo z jeho daní by sa mala podporovať súkromná škola, keď štátnych je dosť? (Nehovorím o deťoch ako autisti a pod, ktorí vyžadujú osobitný prístup a skutočne štát im na vzdelávanie podmienky nevytvára)
@akvi a tiež, mala si overené, že sa vykuruje celá škola? Lebo u nás, čo malo MC prenajatú nevyužívajú časť školy, napr. tá ich časť bola citeľne chladnejšia. Plus veľmi častý problém dnešných dní, predtým roky miest v škôlkach veľa a tak ich porušili, odpredaji, prenajali a keď už miest bolo kriticky málo bolo zle. Tí čo boli v podnajmoch zistili, že nemajú kam sa odsťahovať, rodicia bežných deti naštvaná, že deti sa nedostanú do škôlky, školy v mieste bydliska. Rodicia deti fungujúcich v onej inakej škôlke škole naštvaní tiež lebo kam oni teraz maju ísť, keď nie je kam. Boli tam čo ja viem 5 rokov a zrazu konči nájomná zmluva a nechcú im predĺžiť. Ja som toto zažila pri jednej zo škôlok kam chodili deti.
A predpokladám to isté bude o chvíľu pri stredných školách. To čo teraz zažívajú v MŠ, že nie je miesto ani pre 3 ročné a niekde 4 ročné deti. ZŠ praskajú v niektorých oblastiach vo švíkoch. A stredné sa zlučujú a rušia. Potom budeme stavať a prenajímať od súkromných firiem.
Takže prenajať áno, za čo najvyššiu možnú cenu ale dočasne s tým, že podnájomník, tie priestory v prípade potreby okamžite uvoľní, či robiť vždy nájomnú zmluvu len na jeden školský rok. A holt takto to už samozrejme nikto nechce.
@maialeo vyuctvanie sa predkladá a zverejňuje povinné každý boží rok, a minimálne na plenárnom rodičovskom. Presne tak ako na triednom rodicku sa predkladá nakladanie s triednym fondom.
A kupujú sa napr. na našej škole ceny do súťaží školských pre deti, investovalo sa do zariadenia školy, jej zveľadenie a pod.
Spýtala si sa ty aspoň raz, že chceš vidieť kam a ako vyzbierané peniaze šli na škole? Na rodičku, vedenia mailom, cez edupage? Možností milión.
@janage my sme vedeli, aka je trhova cena, ta je dana, je zaujimave, ze v inej mestskej skole bola vôla sa dohodnut, presne "tu" trhovu cenu, len nam ich priestor nestacil, potrebovali sme viac. A to iste potom v skolach s VUC-karskym zriadovatelom. A malo miest a bla bla, mozes sa snazit ich konanie obhajit, neobhajis.. Zmluvy nase mesto dava zasadne na rok a kludne by sme ju akceptovali aj na ten rok, ale nebola vobec vola.. A toto je len jeden priklad za vsetky. Vidim, ze tvoje myslenie je presne take, ako aj nasho vedenia mesta, sukromna skola = najvacsie zlo. Takze tazko diskutovat.. Vsetky deti maju pravo na vzdelanie a ak mne statna skola neposkytne to, co suznie s tym, ako to mam nastavene ja, tak preco by som mala platit z mojich dani statne skolstvo? Vacsina deti, ktorych rodicia nesuhlasia so statnym skolstvom, su na domacom, nedostanu ani halier, ale liat prachy do statneho skolstva musia. To je ok podla teba? Lebo to je presne paralela s koncesiami, paralela so ZRPS, a v konecnom dosledku aj s tym casopisom, o ktorom tu bola rec..
Udivuje ma, že si to zlizla učiteľka. Nikto nevie aká bola situácia v triede. Určite im uč. vysvetlila ako sa s tusom pracuje a ktovie co baby robili keď to tak skončilo. My ako deti sme s tusom nepracovali, nečítali sme povinné časopisy?
Džízs, ja že tu ide o Zem a vek a to ide o nevinný Fifík... 🤦
Fifik je riadne priblbly s prepacenim 😄 a ano, povinnost odoberat nie je. Ale potom je ziak za chudaka, lebo si musi od suseda v lavici poziciavat, lebo ucitelka to zaraduje do vyucovania... to sa musi ozvat viac rodicov, alebo musi byt rodic (a prostrednictvom neho jeho dieta) byt v skole za rebela. Predplatne Fifika je podla internetu 15 eur na rok. O peniaze az tak nejde, ale o princip, ze sa vyhadzuje na slaboduche casopisy. My sme na kurze rustiny pre pokrocilych na ŠJŠ Palisady citali hlupe "lajfstajlove" clanky prefotene z ruskych zenskych casopisov. Hodinu co hodinu. Kvalitnu ucebnicu Raduga 3, ktoru sme mali kupenu, sme ani nevytiahli, jak bol polrok dlhy. Odisla som z toho kurzu a ucitelke som povedala, ze tam nenapredujem. Jej to bolo jedno.
@akvi veľmi sa mýliš. Moje deti do súkromných škôlok chodili obe, každá do inej. Mam plno známych, na oboch brehoch školstva, dokonca aj takých co tam učia. Nie každá súkromné škola je dobrá, tak ako nie každá štátna zlá. Preto, že mi v tom období nevyhovoval štátny systém som si platila vzdelávanie v súkromnom. Teraz deti chodia do štátnych škôl a tiež sme spokojní. Všade sa niečo nájde.
A práve my sme riešili napr. ze druhé dieťa muselo do inej skolj6, lebo tej našej vypršala zmluva a vyhovujúce priestory boli úplne na inom konci mesta a už sme to časovo nedávali.
Plus tu bolo niekoľko káuz kde riaditelia zvolili systém výhodného prenájmu a po kontrolách amen tma zneužitie postavenia, plytvanie verejnými zdrojmi...
Takisto sa u nas riesila kauza, ked zdruzenie pracujuce so znevyhodnenymi dostalo vypoved z priestorov skoly, na ktorú zas tlačili rodicia, kvôli navýšenie počtu tried. A združenie zrazu sa vyrasilo s tým, že koľko oni investovali do priestorov a nemajú kam inam ísť.
A fakt neverím, že by čo len 10 rodičov, dalo svoje dieťa do šky, ktorá by im oznámila, že budovu a priestory majú zabezpečené len na jeden jediný školský rok a potom sa vlastne nevie. Keby sme my toto vedeli napr, hľadám inde hneď. Často práve tieto školy veria, že tá zmluva sa predĺži aj o rok.
Opakujem poznám to z oboch strán. Alternatívne školstvo, tak ako nazvem to čisto komerčné až po štátne.
Žijem v meste, kde už teraz sú veľké problémy umiestniť dieťa do MŠ ak nemá presne 3 a viac rokov v septembri. Neskor v roku je to uz bez sance nastúpiť. Chápala som tých rodičov, že chcú "svoju" časť škôlky späť.
Naša súkromná bola úžasná a strašne ma mrzelo, že tá komunikácia bola nejednoznačná, že uvažuje sa o zmene, ale nie je to isté, uvidíme...
Druhá škôlka sa presťahovala do svojich vlastných priestorov a to bolo za mňa najlepšie riešenie. Kúpiť svoje a nebyť odkázaný na nájom.
@janage nemyslím, že sa mýlim, mám svoj pohľad, názor, skúsenosti, presne tak, ako aj ty. A so zmluvami na rok, v našom meste realita. Boli sme v mestskych priestoroch asi 10 rokov, vzdy zmluva na rok a presne sa stalo aj to, čo opisujes, zo dna na den doslova na ulici. A ku kvalite škôl som sa nikde nevyjadrovala, píšem, že mi nevyhovuje štátny systém a nechcem do neho liať peniaze. To vôbec nie je o jednotlivých školách, ani učiteľoch. To je o inom hodnotovom nastavení.
ty musis byt 'sen kazdeho ucitela' 🙈 povedat ucke ze tus kupis iba ked ti preplati pripadne spinave oblecenie..pane boze, s tusom sme robili aj my ked sme boli mali a veru mali sme cierne prsty a nikomu nenapadlo toto riesit
To s tým preplatením špinavého oblečenia vôbec nie je taká rarita, aby ste si nemysleli, už je veľa takých rodičov, čo toto rieši, dokonca aj u deti na druhom stupni, ktoré by už mali byt ako tak samostatne a vedieť si dať pozor
@janage Presne tak. Aj my sme mali to šialene nebezpečné varenie a keď som sa zaprasila, mamina ma vyhrešila, ale nikdy ju nenapadlo ísť za učiteľkou. Ale hold, dnešné školy sú zjavne semeniskom nebezpečných aktivít pre deti. Moje deti mávajú dokonca telesnú vonku..... mladšia občas príde so zelenými teplákmi z telesnej. Už viem, že nemám hulákať na ňu, aby si dala pozor, ale na učiteľku, že ich berie na tak nebezpečné aktivity, ako je hra na tráve.
@indiankaindi ja som vyšší level. Nehľadám na nikoho, deti nosili na takéto aktivity veci kúpené "z druhej ruky" alebo keď chodili nejaký čas s flakom (to má vyskočila kamoška, čo kupovala veci značkové veru) lebo dieťa si tak uvedomí systém príčina- dôsledok. Zašpiním si nové drahé tričko lebo som si nedal pozor, zásteru, nevzal na to iné vhodné a nejde to vyprať? Tak holt budem chodiť vo fľakatom. Lebo nik mi na počkanie nekúpi iné. A to teda nie že by si nemohli dovoliť.
A inak veľa škvŕn sa dá vyprať ak sa pred tým na pol hoďku namočiť do mlieka.

Moje deti od malička skúšali so mnou alebo na krúžku rôzne techniky. Je to zábavné a obohacujúce. Aj teraz keď ja či oni idú na keramiku, obliekame si veci, kde nie je koniec sveta, keď sa ušpinia.
Mimochodom ani také akvarelky sa nedajú vyprať. To potom dieťa nech nestrihá (lebo čo keď zastrihne do trička) nelepí, nepíše s atramentovym perom (lebo machuľa sa pritrafí aj inde ako v zošite), nebehá po tráve, neje čučoriedky...
To jak tie maminy čo nastajlujú detičky aj do pieskoviska a potom kričia nechoď, nerob, nebehaj.
A deti miesto vyskúšania si niečoho (od maľovania až po pokusy v prirode) si o tom prečítajú, pozrú náučné video a pod.
Uz čakám, kedy tak začnú fungovať na telesnej.🤔