icon

Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

jumama
9. sep 2023

Autorka, schvalne som si precitala len tvoje prispevky. Mna zaujalo, ze aj vidis, kde je problem, ale nechavas to tak. Treba povedat uctielom, aby dceru tolko nechvalili, lebo potom ju spoluziaci neberu medzi seba.

Pecitaj si niekde nieco o vnutornej a vonkajsej motivacii - pochvala je ta vonkajsia a funguje len dovtedy kym chvalis, nici vnutornu motivaciu. Nase skolstvo je cele vadne. Ocenovat by sa mala snaha, nielen dobre znamky. Aby nezahynula v tych slabsich ale ani silnejsich motivacia. Dokonca je to tak ze ak prilis dobreho a mudreho cloveka neustale chvalia, on potom moze mat strach pustit sa do zlozitejsich veci, pretoze sa bude bat zlyhania. Bude mat strach nevitazit, nebude pripraveny na prehru.

Chvala, vitaztvo, vykon - hura do korporatu. Snaha, motivacia, tvorivost - hura byt sloodnym clovekom a vybrat si pracu, ktora ma naplna. Toto je asi ten najzasadnejsi rozdiel. Ked dcere budu skolu vyberat rodicia - to je jedno, ci gymko, ci strednu, ci vysoku - tak sa z nej stane poslusny tazky kon. Ked ju do spoluvyberu zahrniete a budete ho akceptovat, hoci bue nesuhlasny s vasim s nom - potom sa z nej stane slobodny clovek. A silny, nebude o sebe pochybovat, pretoze bude akceptovana - vami rodicmi - taka aka je. nebudete si nou kompenzovat - ani v obleceni, ani nicom inom - svoje nesplnene sny.

Dokonca aj stvrtacka uz by sa mohla zucastnovat vyberu veci, nie ze jej maina kupi, co sa jej paci a robi si z nej babiku. Mozno by ti povedala, ze chce obycajne tricko, ako kamosky, aby medzi ne zapadla. To tvoje pekne tricko si da k babke alebo na kruzok, na slavnostnejsiu prilezitost, kde to nikomu nevadi...

majka1921
9. sep 2023

Ja mam take zmiesane pocity z tohto prispevku aj diskusie. Co sa tyka oblecenia - mne nepride spravne to chvalenie veci ucitelkami. Resp.netusim co si pod tym predstavit, to akoze pred celou triedou povedia ze "och XXX aku mas dnes krasnu mikinu", alebo ako? Mne to pride divne naozaj. Inak, vybera si dcera oblecenie aj sama? Alebo ju stajlujes sama podla svojho vkusu. Aj tie kostymy - kto ich vymysli/kupi/vyrobi??
Na jednej strane je super ked je taka vsestranne sikovna a dari sa jej, ale zaroven ta jej neistota a to ze si neveri jej celu snahu znacne podkopava. Moze sa v nej uz zakorenit strach ze co ak nevyhra, co ak nebude najlepsia, najmudrejsia, najkrajsia,... Na tom sebavedomi treba zapracovat hlavne. Lebo ju potom neskor "prevalcuju" aj menej nadane deti, ale s vacsou davkou sebadovery. Drzim dcerke palce hlavne, nech sa jej dari

iwesska
9. sep 2023

Co je nadpriemerne oblecenie a nadpriemerna maska? 🤔 Podla mna,tvoja dcera nema kamaratky, lebo taka dokonala,aku by si si ty k nej predstavovala sa este nenarodila.

simca06022011
9. sep 2023

Jasne... závidia:D

betulinka1
9. sep 2023

Nemusi byt priemer ale hlavne sa tam sikovne deti ťahajú.

majka1921
9. sep 2023

A dalsia pre mna zvlastna vec, to ocenenie na skole ze najlepsi ziak 1.stupna. V ramci triedy/rocnika pochopim, ale akymi kriteriami porovnaju prvaka a stvrtaka a urcia kto je najlepsi?

ali12377
9. sep 2023

preco ju potom tak NADPRIEMERNE obliekas, ked jej to v skole robi len problemy? ona by si neobliekla take veci radsej ako vacsina? ucitelia ju prehnane chvalia? a to ty skadial vies? a ked to je aj tak, preco sa s ucitelmi neporozpravas, ze to robi problem...

lucka_ke
9. sep 2023

@majka1921 súhlasím a keď prídu ťažšie veci (technické predmety) a nebude to zvládať (lebo každý s nás má niečo, čo mu ide ťažšie a niečo čo mu ide samé od seba) tak sa dieťa zosype... nikto nie je 100percentý a vynikajúci vo všetkom a deti to treba učiť od malička, ideál je zistiť na čo má nadanie, čo jej ide samé a to podporovať

alickapusinka
9. sep 2023

Uff niečo tu smrdí asi samochvála. Preboha nenamýšľaj si hlúposti. Vo všetkom je super, skvela, v čom TY ju chceš takú mať tak preto sa chová. Deti väčšinou robia to čo chcú rodičia a potom napíšeš toto že ju spolužiaci nemajú radi. No tak nemajú ked je povýšenecká. Nemajú v škole súťaž o to kto v...e najväčší h...o určite by bola prvá nikto by ju nepredbehol. Dobre to je všetko vychválila si ju skôr jej to úbližilo ako pomohlo.

aurora33
9. sep 2023

Mne ešte nejde do hlavy jedna vec: na jednej strane píšeš, aká je nadaná, ako ju chvália na každej hodine. A posledný príspevok je o tom, ako sa musí učiť a že známky nemá zadarmo a vlastne sa bojíš, či zvládne gympel. Toto si podla mňa veľmi odporuje.
Plus tie tvoja snahy aby všetko vyhrala ( maskarny, helloween) a o nadpriemernom odvlečenie nehovoriac. Nekompenzujes si náhodou ty prostredníctvom svojej dcéry nejaké svoje traumy z detstva?
Ak sama píšeš ze dcéra nie je nejako nadpriemerne inteligentná, nebolo by jej lepšie v úplne obyčajnom oblečení, bez bifľovania aj s pár dvojkami, ale hlavne s kamoškami? Netlačis ju ty do niečoho na čo ona nemá?

podmostom
9. sep 2023

A má dcérka kamošky? Hrávajú sa spolu doma, vonku? Ono aj čas na budovanie vzťahov treba mať, niekedy keď má dieťa plný diár,môže mu to unikať. Ohľadom toho obliekania, ten tón mi príde trochu posmešny, že vidíš ako obliekajú iné mamy.. To kde chodí do školy? u nás 80%klasika Zara, tesco, Hm.. čo si predstaviť pod nadpriemernym oblečením? A že to vôbec tak malé deti rozoznaju.. Ohľadom šikany. Ak máš pocit, že už je to moc, porozprávaj sa s triednou, vychovavatelkou, školskou psychologickou. Oni tie deti vidia, vnímajú inak, poznajú dynamiku triedy, poprípade aj vedia ktoré deti sú problematické. My sme mali na ZŠ dievča od ktorej sme bocili. Týral ju náš triedny, zhadzoval ju, bil. Mala krátke vlasy, okuliare, zlé známky a bola zakriknuta kvôli tomu učiteľovi. Prišla nová triedna. Porozprávala sa s ňou, jej rodičmi, inými rodičmi a nami niekoľkými spoluziackami. Vysvetlila nám, že ju trápime, vyčistila nám žalúdok a my sme to ako malé tretiacky pochopili a začali robiť čo nám poradila. Začali sme jej pomáhať, veľmi si zlepšila známky, začali sme ju volať sa s nami hrať.. No zmena to bola u nej riadna. To som tým chcela povedať, že niekedy je dobre, že to riešia pedagógovia, psychológovia, že to vidia viac z nadhľadu a do riešenia problému vedia zapojiť všetkých zainteresovaných.

nevenka
9. sep 2023

Tak no, ku mne prisla 1 pani ucitelka na zastavke autobusu, stala som tam s dcerou, isli sme k lekarovi a ona ze musi mi to povedat, ze si nemoze pomoct, ale nasa dcera je najlepsi papajko z celej skoly, ze vzdy pekne vsetko spapa, ze ma z nej velku radost 😅🤣. Tak aj takto mozu chvalit 7-8-9 rocne dievcata.bolo to mile. Na odlahcenie.

anickaaa6aaa
9. sep 2023

@trgypadl áno pohrdavo.

anickaaa6aaa
9. sep 2023

@natalienka12 🤣 no vieš čo... nie... stačila mi povinná školská dochádzka...🤔

ivana11155
9. sep 2023

Autorka, príliš žiješ úspechmi dcéry, jej úspechmi vlastne rástlo doteraz aj tvoje ego. Len akosi si zabudla, že nič netrvá večne - ako sa hovorí. Co poradiť? Skús vyselektovat čo môže spolužiačky najviac dráždiť. Ja osobne by som ozelela najlepši halloweensky kostým a oblečenie nad rámec. Dcérka nemusí byť stále schválená, ona si na to zvykla a vôbec sa jej netrenuje psychika, že musí aj bojovať s prekážkami. Teraz prvýkrát neuspech a už máte problém aj ona a aj ty.

eliska13
9. sep 2023

Nerobí to kvôli vám, aby ste boli spokojní?Také premotivovane dieťa premotivovanych rodičov.
Moja sestra taká bola potom sa zrútila pri prvom malom neúspechu, lebo bola zvyknutá byť dokonalá.Dnes je neuroticka

zuzina1988
9. sep 2023

Rada by som sa podelila o moju skusenost. osobnu. tiez som patrila k takym detom, ze vyborne znamky, sutaze, olympiady, kostol, klavir, hudba…ale nebola som velmi pekna, a zakladala som si svoju hodnotu na tom, ze ked nie som pekna, budem sa snazit byt aspon najlepsia vo vela oblastiach ( ale toto je uz iny pribeh, ze znamky nerobia cloveka 🙂.
ano, naslo sa par spoluziakov, ktorym som bola trapna. napriek tomu som mala svoje kamaratky , aj dobrych spoluziakov, a mozem povedat, ze i ked som si par x poplakala po krutych slovach deti, nakoniec ma to naucilo sa obrnit a ist dalej.

mozno je dievca z tohto pribehu naozaj vynimocna, ak je “diamant” tak casom preziari vsetko a bude jej jedno taketo nejake poznamky…

ale poviem aj druhu stranku veci, mala som spoluziacku, mala som ju rada aj ked to s nou bolo tazke. kazdu chvilu si jej rodicia predvolali rodicov inych deti ( aj mojich) ze preco jej ublizili, ze jej niekto nieco povedal, urazil a pod.
a ze ona je ved uzasna, co si to kto dovoluje. tato spoluziacka mi po 20 rokoch volala, a medzi recou spomenula, ze si nevie najst miesto v pracovnom kolektive a kazdy jej len ublizuje. mne z toho vychadza, ze vdaka ochrane rodicov sa nenaucila postavit za seba, byt na seba hrda, zdravo sebavedoma, a proste vychadzat s ludmi.

janulik2008
9. sep 2023

Čo znamená obliekať nadpriemerne? 😁 malej v prvý školský deň povedala pani učiteľka že vyzerá ako víla a deti jej obchytkávali vlasy keďže mala vlnky 😁ale aby ju vychvaľovala že aká je super atď to nie

Inak neter má v triede spolužiačku ktorú mama tiež neskutočne chváli ako sa ona doma učí a ako aj súrodencov učí atď 😁

annm81
9. sep 2023

@vladi4444 Máš úplnú pravdu v tom, že deti (a dospelí), čo dostali do vienka veľmi vysoko nadpriemerný intelekt, majú ubrané inde - sú často totálne drevá či už ide o šport, alebo o zatĺkanie klinca a najmä omnoho častejšie zaostávajú v sociálnych kompetenciách - majú problém vychádzať s ostatnými, alebo naopak sa na človeka prehnane upnú a prejavujú mu vtieravú náklonnosť, alebo majú divný zmysel pre humor, alebo sa proste v spoločnosti správajú trápne. Dá sa pochopiť, že hrdý rodič svoje dieťa povzbudzuje k lepším výkonom v tom, čo dieťaťu ide, ale omnoho prospešnejšie pre dieťa by bolo, aby mu poskytoval možnosti rozvoja aj v tom, v čom je dieťa slabé. Lebo sa ľahko stane, že z jednotkárky sa za pár rokov stane priemer (známky na základke málokedy verne odrážajú intelekt dieťaťa) a dieťa nezvyknuté na neúspech a jeho prekonávanie to dovedie až k depresii. Alebo dieťa, ktoré má intelekt v pásme geniality, sa dostane do života a nedokáže sa uchytiť, lebo sa nenaučilo vychádzať a ľuďmi - dnes totiž aj práca vo vysoko odborných profesiách zahŕňa spoluprácu s inými a žiadny manager sa netrhá po tom mať v tíme podivína.

iwesska
9. sep 2023

Ty si sa rozhodla,ze pojde na gympel? Aha a VS mas uz pre nu tiez vybratu? Predstav si,ze mam syna s vyssim intelektom (potvrdene psychologom). Uci sa tak 5 min.na predmet,lebo ma foto pamat,cize gympel by zvladol v pohode. Aj povedal,ze vyskusa a pojde na prijimacky. A vies co? Ked sa podavali prihlasky,tak povedal,ze nikam nejde. Ze ma skolu pod nosom a prec chodit nechce,ze tu ma kamosov a chce byt s nimi. Respektovali sme to. Je to jeho volba. V zivote by som netlacila dieta do toho,na co vidim,ze nema,lebo JA to tak chcem. Z tvojich prispevkov je evidentne,ze si cez nu riesis svoje komplexy. Myslis si,ze ked bude v kazdom smere naj bude oblubena a stastna a vidis, nestaci to. Trosku sa preber do reality a nemaj nos v oblakoch, lebo tym prilisnym vychvalovanim jej len skodis.

tiezjedna
9. sep 2023

@iwesska a tvojho syna tiež niekto v škole osočoval za to, že je šikovnejší a napred?

iwesska
9. sep 2023

@majka1921 Take ocenenie ako najlepsi ziak 1.stupna ani neexistuje. To si mamicka len mysli😁. Bezne sa koncom roka gratuluje v rozhlase detom z roznych rocnikov,ktore boli uspesne,povyhravali olympiady. Ale presne preto,co si spomenula nie je mozne porovnavat rozne rocniky 1.stupna. Vsak vidis ako si protireci. "Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku.." A dalej pise,ze az taka mudra nie je,vsetky znamky ma vydrete...Takto rozhodne "najsikovnejsi ziak 1.stupna" nevyzera. Ani takyto ziak nevyhrava olympiady,kedze ledva zvlada povinne ucivo.

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2023

@annm81 v tomto pripade zrejme ani nejde o mimoriadny intelekt, keby to tak bolo, tak by nemala vydrete znamky na prvom stupni😉

lienka.7
9. sep 2023

@autorka na tvoj príspevok len toľko.... zloz si prosím tie ružové okuliare uz. tvoja dcéra nie je jediný "genius" na tejto planéte.
Btw, brala by som všetko, ze je naj v učení, športe, ale ze je naj aj v obliekaní? 😮 uplne nekriticky pohľad na nu mas. Zbyrocne chvalenkarstvo, tak sa nečuduj, ze sa s nou nikto nebaví a ani nebude. Pripomína mi to tie americké seriály kde nejaká kola si myslí, že je najlepšia, najkrajšia a 4 okolo nej jej to musia stále zdôrazňovať, pritom za chrbtom ju neznášajú a ohovaraju.

dkethe
9. sep 2023

@trgypadl suhlasim, a presne takato diskusia uz tu raz bola. "Dcera je uzasna a mudra a mila a pekne oblecena lebo sme bohatsia a vzdelana rodina, a nikto ju v triede nema rad..."
To vzdy zavana nulovou sebareflexiou a chce nechce nadradenostou. Povysenecky clovek nikdy o sebe nevie, ze je povysenecky.
Takze tu niekde by som hladala problem, autorka...

iwesska
9. sep 2023

@tiezjedna Moj syn si presiel sikanou od ucitelky. Myslim si,ze nic horsie neexistuje,ako ked ti ublizuje dospely clovek pred celym kolektivom a ty dostanes nalepku . Ano,chvalia ho ucitelia na roznych predmetoch. A ano,lezi v zaludku mnohym "slabsim" v uceni. Ale som mu vysvetlila,ze to v zivote tak chodi,ze ludia si aj zavidia, ale nemoze si taketo veci brat k srdcu. Ja som si ako dieta nachadzala na lavici zosity vo vnutri cele popisane slovom "šprt". Takze tiez som si zazila. Vzdy to bolo a bude v kolektivoch.

janage
9. sep 2023

@majka1921 a tak zas u nás každoročne mesto oceňuje najlepšieho žiaka/žiačku z jednotlivych škôl.
Obyčajne sú to žiaci 2 st., ktorí danú školu úspešne reprezentovali na regionálnej, štátnej či medzinárodnej úrovni, venujú sa dobrovolnictvu, maju vynikajuce studijne vysledky.. Vyberajú ich školy samé.
Za úspechy v sutaziach dostáva škola napr.body v hodnotení INEKO.
Za tie isté sútaže na 2.st. sa potom dostávajú body aj na prijimackach napr.

iwesska
9. sep 2023

@dkethe Uz tu bola aj diskusia na temu "Ucitelka dala dcere 2, zajtra idem za nou,ci si to moze opravit" 🤦‍♀️ Dieta chuda psychicky zdeptane matkou,ze 2 je zla znamka a ju to nastvalo. Tie "vydrete znamky" v tomto prispevku mi to velmi pripominaju.

iwesska
9. sep 2023

@janage Ano,ale ziaci su odmenovani za to,ze robia nieco nad ramec ich povinnosti. Je to motivacne pre inych ziakov 2.stupna - bavime sa o teenageroch. Ale v com je lepsi jeden prvak od druheho? Ze nevysiel perom za ciaru? Alebo je lepsi druhak od prvaka,lebo uz lepsie cita? Ved to nedava logiku.

micicka
9. sep 2023

Ja by som sa skor chcela opytat, to sa v dnesnom svete chvalia len najlepsie deti? Preco nikto nepochvali aj tie deti, co dostavaju 2 a 3. Ved aj medzi nimi su deti, co sa snazia, ale ked nemaju 1, to uz si potom nezasluzia pochvalu? Presne na toto mam nervy ja. V triede sa chvali stale tych par deti co maju 1, stale tie iste deti sa beru na prezentovanie skoly, stale tie iste deti sa vyberaju v triede ako "pomocnici", atd. Povedz v skole ucitelom, nech ju chvalia rovnako ako ostatnych. A ty sa tiez prestan snazit, aby bola najlepsia, najkrajsia. Mozno tiez chce zit iny zivot. Mozno by chcela sem tam dostat 2, ale boji sa, co by bolo doma. Ale toto rodicia nechcu vidiet, pretoze na dieta prenasaju svoje sny.