icon

Prváčik -september 2011. Na čo sa pripraviť?

j.a.j.a.j.a
26. dec 2010

Sup sem vsetko co treba vediet

miia
1. sep 2011

Ahojte,aj moja Mirka ide v pondelok prvy krat do skoly,myslim ze mam vacsi strach ako ona(Mirka sa boji zlych znamok)ja mam zas strach ako tam obsedi a ci sa vobec bude moct na nieco sustredit,lebo je veeelmi ziva.vsetko zo zoznamu sme nakupili este pred prazdninami tak to chodi kazdy den kontrolovat do skrine,a o tom ze sa hrame cele prazdniny len na skolu ani nehovorim.V triede ich bude asi len sedem,dost malo...

danielik79
4. sep 2011

ahojte maminky čo berete svojim ratolestiam na prvý deň v škole...samozrejme tašku ,prezuvky,veci na telesnú a výtvarnú a hygienické vrecúško

nikonka
4. sep 2011

@danielik79 myslis druhy den? bo zajtra bereme len kvetinku 🙂 ale co mame doniest na utorok je vypisane u nas na skole a iste nam to zajtra aj povedia este...
inak, moj maly si uplne vsetko co sme nakupili naladoval do tasky (aj nahradne zosity, pera, proste vsetko) a je odhodlany odniest si to v utorok vsetko do skoly 😀

hajanka
4. sep 2011

Zeny, mamicky, coho sa vlastne pri nastupe prvacikov do skoly bojite (tie ktore sa bojite)? Netreba sa bat, ale tesit a podporovat, decka vas strach vycitia a budu sa ku skole staviat rovnako, nemat ju radi, bat sa jej...... tento pristup k skole to je choroba nasho naroda 😀
zazila som tento rozdiel na vlastnej kozi, ked drobec presiel zo zahranicnej skoly na slovensku, vsade sa deti do skoly tesia, u nas ju povazuju za "nocnu moru", vo velkej miere aj vdaka rodicom a ich pristupu k tomu.
Zbytocne stresujete seba aj svoje deti a to skola este ani nezacala 😨

Ako sa moze dieta, ktore este neokusilo skolu bat znamok????????? nepochopitelne! 😕 @miia

Takze. Vypnite hrud a ako hrde mamicky s usmervom na tvari a pocitom stastia vykrocte so svojimi velkymi prvakmi na dlhu a zaujimavu cestu vzdelavania sa 🙂

danielik79
4. sep 2011

@nikonka to všetko berem prvý deň ako mi bolo povedané akurát rozmýšlam že veci na telesnú mu dám až v utorok

nikonka
4. sep 2011

@hajanka no, ja som nenadobudla pocit, ze by sa niekto toho obaval... jedina miia nieco take naznacila, ale inak tu povacsinou asi prezivame radost nasich deti, ktore sa podla mna do skoly tesia... aspon u nas to tak je, nikdy som nemala obavy ci strach z toho, ze dieta ide do skolky ci skoly....

skeblicka77
4. sep 2011

@danielik79 no my berieme, len tasku a kvetinu, nic ine, prezuvat sa aj tak urcite nebudu a veci na telesnu, vytvarnu a hygienicke vrecko odnesieme v utorok alaebo podla toho, co nam zajtra povedia, ze potrebujeme...ale inak sa moc tesim nato, maly si vyberal pre ucitelku aj kvetinu sam a samozrejme mi stihol este oznamit aj to, ze aby som si nemyslela, ze tam bude chodit kazdy den... 😎 😎

syslica
4. sep 2011

@hajanka Tvoj príspevok sa mi páči a súhlasím s ním 😉 ... akurát si nemyslím, že sa tu všetky mamy húfne bojíme a prenášame svoje negatívne emócie na deti. Moji obaja sa neskutočne tešia, starší prvýkrát do školy a mladší prvýkrát do škôlky... a my sa tešíme s nimi, doslova celý klan aj s babkami a dedkami. Myslím si že to bude perfektné a dúfam, že obom to nadšenie dlho vydrží 😀

nikonka
4. sep 2011

@hajanka precitala som si ten svoj prispevok a vyznelo mi to, akoby som na teba utocila.. to vobec nie, uplne sa s tym stotoznujem co si napisala a nechapem mamicky, co tieto veci uplne a velmi uzkostlivo prezivaju... napisala si to spravne, len proste tu to nastastie nie je take kriticke 😉

hajanka
4. sep 2011

@nikonka @syslica v pohode, dakujem vam ze ste napisali 🙂 super ze sa do skoly tesite, to je spravny pristup, ja, aj ked budem mat zajtra druhacika (ktory bude navstevovat skolu teraz uz stvrty rok), som sem napisala len preto, lebo dnes sa tu objavilo vo fotoblogoch dost statusov tykajucich sa skoly a hlavne prvacikov, v ktorych rodicia vyjadrovali svoju nervozitu, strach, bud strach z ucenia, alebo strach ako to zvladnu, alebo strach neviem este aky... bol strach rodicov, ktory sa automaticky prenasa na dieta a potom odzrkadluje na pristupe detom k skole. Niektorym som napisala a tak som sa nad tym trochu pozastavila 🙂 a nasla tuto temicku, tento moj komentar vyssie nebol urceny okrem miia nikomu konkretnemu 🙂 nehnevajte sa, pisala som to v dobrom a tak vseobecne, mozno sa nad nim este niekto tiez pozastavi.
Na zaver, prajem vasim prvacikom vela uspechov v prvej triede, vela novych kamaratov, mile pani ucitelky a radost z ucenia 🙂

miia
4. sep 2011

@hajanka tak ja som sa nad tym trochu pozastavila lebo ja som napisala ze sa bojim ci v skole obsedi a vobec nepatrim medzi tie co nieco prehnane prezivaju,poznam si svoje dieta neobsedi tak ten stach je hadam opodstatneny...

miia
4. sep 2011

ale v pohode nechcem utocit,pozastavit som sa musela lebo asi nebolo dobre pochopene co som napisala,,ta posledna veta s tou vypnutou hrudou sa mi pacila rano si na nu dufam spomeniem

hajanka
4. sep 2011

@miia pisala si ze mas strach z toho ci obsedi, nemusis, v skole to je uplne ine... doma neobsedi lebo je doma, v skolke mozno neobsedela lebo tam sa hrali a hrali, obcas museli aj poslusne sediet, napr. pocas ranajok, ci obedu, alebo ked mali nejaku temu na vyklad... ale v skole nebudu hracky ktore ju budu lakat, ked si sadne za svoju lavicu a zasadnu aj ostatni ziaci a pani ucitelka im zacne nieco zaujimave rozpravat, tak verim tomu ze obsedi 🙂 neobsedi jedine v tom pripade ze by sa veeeelmi nudila a tomuto verim, lebo to poznam 🙂 a potrebovala by hlavne pochopenie od pani ucitelky a mozno aj nejaky individualnejsi pristup, co si mysim, ze by slo ked ich bude v triede len 7.
Viac ma prekvapilo, ako a preco sa moze bat znamok, ked este nechodi do skoly. Napada ma, ze o tom musela s niekym hovorit, mozno ju niekto "strasil" alebo upozornoval na to, ze "musi" mat same dobre znamky, ze sa "musi" dobre ucit, ak sa bude dobre ucit, bude mat dobre znamky, inak bude mat zle znamky a to nie je dobre. Len uvazujem... nepoznam skutocny dovod ani podrobnosti. Len ma to ozaj prekvapilo.
A na tu hrud nezabudni 🙂

syslica
4. sep 2011

Miia to má super, že majú v triede len sedem detí... u nás v I.A je 21 žiakov, z toho jeden so špeciálnymi výchovnými potrebami, integrovaný MIN ... a keďže práve toho až pridobre poznám, dopredu ľutujem pani učiteľku. 😀 chúďa, bude to mať ťažké, ale hoci je mladá, skúsenosti už má a počula som na ňu samé chvály, od rodičov aj od detí. Preto verím, že nielen štart do školského života bude super, ale celý jeho priebeh... nech máme zajtra krásny VEĽKÝ DEŇ - prváčence, aj ich rodičia a príbuzní !

capy
4. sep 2011

ahojte vsetci. aj my sa na zajtra tesime. tasku si uz nachystal a dokonca aj veci na oblecenie 🙂 budeme 1.B. a v triede je nas sedemnast
prajeme vam vsetkym krasny prvy den v skole. 🙂 🙂 🙂

simonova815
4. sep 2011

Aj moja mala sa dodnes tešila, že ide do školy. Dnes plač a v očiach strach:( Som z toho mimo, neviem čo sa jej stalo, rozumne argumenty nezaberali. Obávam sa, že pre nás bude zajtrajšok ťažký:(

nikonka
4. sep 2011

@simonova815 jeeej, kukam, ze si zo senca 🙂 na ktoru skolu sa chystate?

capy
4. sep 2011

@simonova815 snad ju to dorana prejde

senoble
5. sep 2011

Ahojte ako ste zvladli prví den,u nas ako kazdy prví den zle,brusko vystrasene okale a vracanie a po tejto rutine ako keby tu skolu poznala a bola tak ,,ako doma,,🙂🙂🙂

hajanka
5. sep 2011

@syslica ten integrovany to je tvoj? 🙂

nikonka
5. sep 2011

Matko mal total rozziarene ocka, tesil sa a ked sme odchadzali domov, hovori ucitelke "uz sa nemozem dockat zajtrajska!" no zlatusik 🙂)

skeblicka77
5. sep 2011

ahojte, aj samkovi sa velmi pacilo vsetko........uz sa tesi na zajtra...je 1.B, ich trieda sa vola usilovne vcelicky...

miia
5. sep 2011

Ahojte,Mirka bola skolou nadsena,nevie sa dockat zajtrajska,len na zaciatku sa mali prvaci po jednom postavit na schody a nahlas sa predstavit celej skole,Mirka isla ako prva a chuda vystrasena mala som pocit ze sa rozbehne za mnou ale zvladla to nakoniec,taka som bola na nu hrda 🙂

nikonka
5. sep 2011

@miia jeeej, vy ste dostali uz aj ucebnice? my este nie...

miia
5. sep 2011

hej,vsetko sme dostali ,vlastne este zosity nam maju dat,objednavali sme este pri zapise dve sady

simonova815
5. sep 2011

tak sme to nakoniec zvladli, mala sice trochu plakala, ale ucitelka ju vzala za ruku ked isli do triedy, tak sa ukludnila a uz sa do skoly tesi.... a aj mama si poplakala, z dojatia 😉

nikonka
5. sep 2011

@simonova815 uz som sa aj vcera pytala, asi si si nevsimla.. ste priamo zo senca? tam isla mala aj do skoly? do ktorej? my sme na tajovskeho

danielik79
5. sep 2011

ahojte tak mi tiež máme svoj prvý dníček už za sebou a je to super malý bol priam nadšený .

capy
5. sep 2011

u nas uplne super a vidim ze aj u vas. tak sa tesim 🙂

syslica
5. sep 2011

@hajanka Hej, môj 🙂 , ale ako som sa dnes dozvedela bude ich mať na starosti až 22, z toho zopár z opačnej strany spektra ako je syslík a navyše bojazlivé dievčatko, ktoré sa mamy nepustilo ani na krok. Takže to bude mať pani učiteľka veľmi náročné... nuž syslík aj celý klan zvládol svoj premiérový deň v pohode, uvidíme ako bude pokračovať 😉 .