icon

Prváčik -september 2011. Na čo sa pripraviť?

j.a.j.a.j.a
26. dec 2010

Sup sem vsetko co treba vediet

katecameron
6. sep 2011

aj u nnas je 21 tziakov z toho 15 chalanov no to bude za triedu

nikonka
6. sep 2011

maly dnes rano stal o siedmej pri dverach a hnal ma z domu, aby neprisiel neskoro do skoly 😀 inokedy som ho o siedmej nevedela dostat z postele 😀 hadam mu to odhodlanie vydrzi dlho 😀 rano sme riesili velky problem, lebo sme nevedeli spravne nastavit tasku, on je taky krpec, chuducky, malicky a tak mu tie siroke popruhy padali z pliec, tlacilo ho to, taska mu buchala do zadku... nijak som tie popruhy nevedela nastavit... tak som zvedava, ci po vyucku nebude z tej tasky vynervovany...

bets
6. sep 2011

moje deti sa velmi tesili. starsi nechcel ist domov, lebo dostali v druzine vychovavatela a je z toho nadseny. takze sme sa s mojou prvackou pre neho museli vratit. a ona bola sklamana, ze preco nejde znova v ten isty den do skoly. aky rozdiel medzi chlapcom a dievcatom, kym pri synovi som netusila skoro cely rok, co vlastne v skole robia, dcera mi dokonca vysvetlovala pravidla hier, ktore s ucitelkou hrali.

simonova815
6. sep 2011

@nikonka aj my sme na tajovskeho 1.C 🙂

simonova815
6. sep 2011

u nas dnes hekticke rano, roky som nemusela nikomu chystat desiatu :D, verim, ze to bude kazdym dnom lepsie. moja mala bola prekvapena z vahy tasky! a to som jej tam dala iba peracnik, desiatu a pitie 🙂

nikonka
6. sep 2011

@simonova815 tak to sme "susedia" my sme 1.D 🙂

simonova815
6. sep 2011

@nikonka tak to sme ozaj susedia 🙂 nasa susedka Matka je s vami v triede. 🙂 takze dnes sa mozno stretneme, caka nas rodicko 🙂))

nikonka
6. sep 2011

@simonova815 veru, ideme sa rodickovat 🙂 inak, dnes som videla kracat do skoly jedno dievcatko s menovkou Alexandra, tak mozno ste to aj vy boli 🙂

simonova815
6. sep 2011

@nikonka mozno hej 🙂 ma rysave vlasy, podla toho ju spoznas urcite 🙂)) a ked sa trochu osmely urcite jej bude vsade :D

nikonka
6. sep 2011

@simonova815 tak to moze byt partacka s mojim Matom, toho je tiez vsade vela a hlasno 😀

danielik79
9. sep 2011

ahojte maminy aké majú vaše deti šlabikáre .Náš Maťko má taký s mimozemšťanom kukom a má viac častí a môj synovec má zas taký z velkými tlačenými písmenkami a učia sa už písať písmená.A pochválim sa nadšenie zo školy u nášho Maťka chvala bohu nepopustilo a za tento týždeň už má 5slniečok z domácich úloh 😵 ....a uvidíme ako bude daléj 😀

capy
9. sep 2011

ahojte
@danielik79 my mame slabikar a je na nom saso ktory je dolu hlavou 😉
u nas nadsenie zo skoly tiez neupadlo a mame uz jednotku a niekolko vceliciek 🙂

skeblicka77
9. sep 2011

@danielik79 caute, no my mame na nom napisane ze lipka a je na nom cervene auto a pismenka...nasi zacnu pisat pismenka az od pondelka, pretoze sa ucili tento tyzden len po 3 hodiny, este stale im prerabaju skolu... a Samkovi tiez nadsenie neodpadlo...dufam, ze mu to vydrzi velmi dlho...inak mali anlinu a z toho bol maximalne nadseny.. 😎 😎

maricenka1
9. sep 2011

Ahojte pripajam sa k debate.Vobec nechapen naco je tolko druhov slabikarov. Moj syn je 3 a ten mal liku s ktorou som bola spokojna a teraz dcera ma uplne iny taky cudny. To sa aj ja znova vlastne musim ucit od znova.Podla coho to zadeluju ked skola je rovnaka? Podla ucitelky?

danielik79
9. sep 2011

@capy taký ako opisuješ má aj môj synovec .Nedostali k nemu aj knižku.Synovec čo má učitelku majú že vraj v pláne naučiť sa velké písmenká do konca tohto roka.Podla mňa dosť rýchle.
@skeblicka77 ako som písala naši majú mimozemšťana kuka v šlabikári majú vela obrázkou, pexesá ,skladačky ....majú to ponaté takou hravou formou a strašne vela píšu čiarky,kružky ,vlnovky panákov.Myslím že je to ovela lepšie ako ísť hned na písmenká.Naši budú sa učiť písmenká až od oktobra ,hlavne aby si nacvičili zručnosť a správne držanie pera a potom majú 6 pracovných zošitou na nácvik písmeniek.
@maricenka1 to nechápem tiež ani ja preto som sa pýtala za našich čias sme to mali rovnaké knižky všade fakt bolo to lepšie lebo keby ideš niekde čo ja viem s dieťaťom napr na liečenie a každý ma iný tak si nemáš kde ani za ten čas požičať .Kto sa má v tom vyznať, 😠

nikonka
9. sep 2011

aj my mame Lipku... a az dnes som zohnala k tomu cvicne zosity... akoze to je divne, ze slabikar je zadarmo, ale zosity k nemu musime kupovat....

danielik79
9. sep 2011

@mtsl chcem sa len spýtať podla čoho sa vyberajú šlabikáre pre detičky alebo to zadeluje ministerstvo.Je ich dosť druhou a každý je inak zameraný

nikonka
9. sep 2011

podla mna to je na vybere skoly... lebo aj niekde znamkuju a niekde ustne hodnotia.... u nas su len peciatky, bez znamok...

danielik79
9. sep 2011

@nikonka aj ja si tak myslím....naši tiež majú len pečiatky ako slniečko a prasiatko známkovať by mali až v druhom polroku.

skeblicka77
10. sep 2011

@nikonka vy ste zosity kupovali sami? nam to vsetko zabezpecila skola, nieco sme si zaplatili a nieco preplatili oni, vlastne ja som nekupovala ziadne zosity..

78janka
10. sep 2011

@danielik79 aj mi máme z mimozemšťanom, dcéra mala lipku .uvidíme s ktorého sa bude lepšie učiť.
@maricenka1u nás si šlabikáre vyberajú učiteľky,takže v každej triede je iný.
@nikonka nám na rodičovskom učiteľka povedala, že podľa nového zákona musia známkovať,všetky predmety.

nikonka
10. sep 2011

@78janka no, nam na u povedali, ze znamkovane budu len slovencina, matematika a prirodoveda, ostatne len "absolvoval/a"... ale ze zo zaciatku bude len peciatkami hodnotit

@skeblicka77 ano, ja som to kupovala sama, lebo po skusenostiach s prvorodenou, ked nakupili v prvom rocniku tolko zositov a takych zositov, ze sme ich minuli asi az v tretom rocniku, som si povedala, ze druhemu nakupim zosity sama a take co ozaj potrebujem.... len ma zarazilo, ze slabikar je zadara ale tie zosity si treba platit...

skeblicka77
10. sep 2011

@nikonka neviem ako u vas, ale tu sa na niektorych skolach plati prizapise 17 eur,moj chodi na cirkevnu a tu sa to neplatilo, tu sme platili teraz 7.70 za vsetky tie zosity a dostali este kopec inych pomocok, co som ja kupovat nemusela, boli tam vykresy, farebne papiere, stetce, farby vodove,takze co som zaplatila tych 7.7 mi absolutne nevadilo, pretoze oni dostali pomocky v ovela vyssej hodnote a ja vlastne cely prvy polrok a myslim, ze zosity a pracovne zosity maju zaplatene na cely rok,ani ine pomocky na vytvarnu kupovat nemusim...oni dostali este take kaarticky s cislami a peniazmi...

mtsl
10. sep 2011

@danielik79
sú 3 Šlabikáre Lipka od Nemčíkovej, Šlabikár od Virgovičovej, a Šlabikár od Štefekovej.
z akého sa bude učiť by si mala vyberať prvácka učiteteka 🙂 teda škola. Myslím si, že Virgovičová sa najviac podobá tomu z čoho sme sa učili my a, ale vyslovene len podľa môjho názoru, je Štefeková pre šikovnejšie deti a mne sa veľmi páči celá jej koncepcia čítania - písania. Mne osobne sa na Nemčíkovej nepáčia pri písaní pomocné linky v zošitoch, dieťa síce píše v prvom roč. úhľadne ale úplne to potláča jeho individuálny rukopis. dieťa sa aj tak samo naučí písať a rozdeľovať si riadok na tretiny 🙂 ani to nemusí mať predkreslené. Inak je úplne fuk z čoho sa naučí čítať 🙂 robotu s čítaním bude mať rodič s dieťaťom stejnú - 3x prečítať stranu doma a napísať na DÚ 4 riadky 🙂

mtsl
10. sep 2011

ešte orientačné ceny šlabikárov - takže vy to namal byť až taký problém pre školy ani rodičov, keďže rodičia kupujú pre deti zošity
http://www.martinus.sk/?uItem=40057
http://www.orbispictus.sk/new/cennik.php?id=0&s...
http://www.elegenda.sk/knihy/skola-a-vzdelavani...

danielik79
10. sep 2011

@mtsl môj malý má ten od Virgovičovej je celkom dobre poňatí a môjho krpčeka to strašne baví .Tento týždeň sa pani učitelka hlavne zamerala im na správne držanie píšu teraz hlavne vela s ceruzkou a kreslia velmi často používajú pracovný zošit Moje čiary ale aj tak prečo vlastne neni jeden šlabikár

mtsl
10. sep 2011

@danielik79 každý je zameraný na inú metódu učenia sa čítať: analityckú, syntetyckú, analytycko-syntetyckú a globálnu. ak si dobre pamätám 🙂

mtsl
10. sep 2011

ešte som našla časť článku v ktorom sa píše aké je pre dieťa zložité napísať diktované slovo, čo všetko pri tomto pre nás jednoduchom a zautomatizovanom úkone musíme vykonať. takže majte so svojimi detičkami veľa trpezlivosti milé mamičky 🙂
Ako sa jednotlivé čiastkové funkcie konkrétne podieľajú na procese učenia, ukazuje názorne Sindelarová (1994, s.15): „Juraj chodí do 2. triedy ZŠ a má písať diktát. Čo všetko musí jeho detský mozog zvládnuť? Aby nadiktované slová boli správne napísané, musí Jurajovi v hlave prebehnúť mnoho rôznych čiastkových myšlienkových procesov. Musí počúvať svoju učiteľku a nesmie sa nechať rozptýliť inými zvukmi, ktoré doliehajú k jeho uchu. Musí zo všetkých zvukov, ktoré na neho doliehajú, vydeliť hlas učiteľky a na ten sa sústrediť. Táto čiastková funkcia, pomocou ktorej môže vykonať tento úkon, je sluchová pozornosť. Potom musí vetu, ktorú učiteľka vyslovila, krátko podržať vo svojej pamäti. Na to používa čiastkovú funkciu – sluchovú pamäť. Nato musí slovo rozdeliť na jednotlivé hlásky, to znamená, že musí sluchom rozlíšiť, z ktorých hlások sa slovo skladá. To vyžaduje čiastkovú funkciu sluchového rozkladania, analýzy. Ďalej musí tieto hlásky, ktoré zo slova izoloval, odlíšiť od hlások, ktoré znejú podobne, Nesmie teda zamieňať o a u, b a p, d a t, g a k, i a e, au a ou, m a n, dlhé a krátke samohlásky atd. Na to potrebuje čiastkovú funkciu sluchového rozlišovania, diferenciácie. Prichádza ďalšia fáza: musí vyhľadať správne tvary písmen k príslušným hláskam. To znamená, že musí vyhľadať vo svojej pamäti, ako tieto počuté hlásky vyzerajú, keď sú napísané. To vyžaduje čiastkovú funkciu zrakovej pamäti. Pri vyhľadávaní správnych tvarov písmen vo svojej pamäti musí dať pozor, aby nezamenil medzi sebou tvary písmen, ktoré vyzerajú podobne, ako napr. d a b, n a m, u a n, o a a, a a e atd. Toto rozlíšenie zvládne pomocou čiastkovej funkcie – zrakového rozlišovania, diferenciácie. Potom musí počuté hlásky spojiť s videnými písmenami, t.j., že musí vzájomne spojiť informácie medzi zmyslovými oblasťami. Na to potrebuje čiastkovú schopnosť intermodality. Pokiaľ sa mu i toto podarí, musí ovládať svoju ruku a svoje prsty, aby vykonali pohyby pri písaní, musí potom i spojiť obraz písmen a svoje pohyby pri písaní. Tým robí čiastkový výkon vizuomotorickej koordinácie. Okrem toho musí dať pozor na to, aby umiestnil písmená na papieri na správne miesto a v správnej polohe. To vyžaduje čiastkovú funkciu priestorovej orientácie. Zatiaľ čo všetky jednotlivé funkcie prebiehajú, nesmie Juraj poprehadzovať rad, postupnosť hlások a potom i písmen a nesmie zabudnúť žiadnu jednotlivosť z radu činností. Musí teda využiť čiastkovú funkciu seriality. A až vtedy, keď sa mu podarí vykonať všetky tieto jednotlivé výkony alebo čiastkové funkcie, bude to, čo je diktované, zachytené správne na papieri“. Možno ešte podotknúť, že popri tomto musí myslieť aj na gramatické pravidlá pravopisu.

danielik79
20. sep 2011

ahojte maminy prváčikov ako sa vašim detičkám darí v škole a ako zvládate s nimi domáce úlohy.Môjho škola strašne baví a to už má aj prvú 1v šlabikáry akurát že ho strašne nebaví robiť tie domáce ulohy.Priznám sa niekedy fakt na nervy

skeblicka77
21. sep 2011

@danielik79 ahojjky, aj mojho skola strasne bavia domace ulohy si robia v skole s pani ucitelkou od 13.30-14.30, doma robia len to co nestihnu..nas samko si ale doma precvicuje aj tak a jeho to dost bavi, teda zatial...len ked sa ho pytam, ze a co ste sa naucili nove a ona nato, ze uz som zabudol... 😵 😵