icon

Prváčik -september 2011. Na čo sa pripraviť?

j.a.j.a.j.a
26. dec 2010

Sup sem vsetko co treba vediet

danielik79
21. sep 2011

@skeblicka77 tak to poznáme minule sa pýtam :ako bolo v škole a on dobre a čo máš nové nič.A prídem s ním do obchodu a stretli sme známu a on že viete čo mám nové dnes mám 1 .....tak mne že nič 😀 😠

syslica
26. sep 2011

@danielik79 Sysľovi sa tiež v škole páči, jeho najlepší výrok je: školský klub je super, ale vyučovanie je lepšie 😉 . Známky ešte nedostávajú, len pečiatky, tak sa ho tato každý deň pýta - no čo, akú háveď si zas priniesol ? Poreferovať vie celkom pekne, ale musí chcieť sám - keď sa rozhovorí, už ho nezastavím. A úlohy si zvykol naškriabať v školskom klube, čo som ale zatrhla, tak ich poctivo píše doma a keďže zatiaľ majú len prípravu na písanie (Moje prvé čiary), veľmi sa mu to nepáči... grafomotorika to je kameň úrazu.
A prihlásil sa na hudobnú, prírodovedecký krúžok a ruský jazyk 😕 . Som mu povedala, že akonáhle bude potom jojkať, že je unavený, keď bude mať robiť úlohy, krúžky zrušíme...

danielik79
26. sep 2011

@syslica no to písanie je aj pre môjho kameň urazu( tiež má moje prvé čiary)Ja som mu tiež zatrhla domace ulohy robiť v škole lebo to písanie vyzeralo strašne ale inak matematika a počty sú pre neho super vec a čítanie je ako povedal najlepšie 🙂 Zajtrá máme rodičko tak uvidím

leka323
26. sep 2011

Tak môjmu prváčikovi som tiež zatrhla robenie úloh v školskom klube, lebo dnes písali malé "a" a on si z toho malého "a" urobil krásne slzičky, tak sa mu to páčilo.... 🙂 🙂 🙂

danielik79
26. sep 2011

@leka323 ahoj náš ešte len precvičuje lastovičky a slzyčky ale ked si spravil domácu v škole tak som fakt v duchu zaplakala a čo mohla to vygumovala a dala písať nanovo kedže ešte zatial našťastie píšu ceruzkou horšie to bude ked začne s perom

nikonka
26. sep 2011

nasi v druzine len nacvicuju co maju na ulohu a "naostro" ju pisu az doma s rodicmi... to je super, lebo uz aspon viem, ako to pisal v druzine, doma potom dodrikujeme a piseme do zosita,,, teraz robi tiez lastovicky a tie nam teda nejdu... to zas bude placu a kriku....

@syslica no, tvoj maly je super, ze si toho tolko povyberal! to ten moj krpec nic, len na loptove hry, aby sa tam stretaval s kamaratom...

syslica
27. sep 2011

@danielik79 No grafomotoriku má syslík príšernú, to nám povedala psychologička už na testoch v júni. Tak som založila tu na koníku vlastnú tému: https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/ako-rozvijat-grafomotoriku-a-nacvik-spravneho-uchopu-pisadla/ nakúpila a naštudovala som literatúru a teraz už od prázdnin viac-menej pracujeme aj v tomto smere - no nedá sa povedať, že s veľmi veľkým úspechom. Najhoršie na tom je, že Jergušík a jeho otec držia písadlo presne rovnako - a obidvaja tvrdia, že je to v pohode 😅 (takže vlastne nemám čo riešiť 😕 )

@nikonka Z toho si nič nerob, prváci by sa aj tak nemali príliš preťažovať. Všetky krúžky sú v rámci školy po vyučovaní, dobré je, že ho nemusím nikam voziť a má všetko v jednom areáli. Krúžok ruského jazyka bol pôvodne koncipovaný pre starších, ale p. uč. povedala, že ak sa nájde viac takých malých "exotov", bude sa im venovať... Kvôli rehabilitácii má ešte plávanie v nedeľu a silno uvažujem o všeobecnej atletickej príprave, keby také bolo v ponuke, pretože potrebujem, aby sa hýbal. Intelektuál je dosť, ale čo z toho keď krivý s plochými nohami? A z rehabilitácie ho vyradili, lebo sa musia prednostne venovať bábätkám. Tak by som to rada aspoň takto kompenzovala....

danielik79
27. sep 2011

@syslica no hlavne že im ide učivo ved ani dr nepíšu krajšie a niekedy až nečitatelne a ktovie možno ked vyrastú z nich tý dr budú 😉 .Nám na grafomotoriku psychologička odporučila rôzne doplnovačky a vymalovávanky čo bolo pre neho aj zábava a hra aj teraz som pozerala je teraz dobrá kniha vo vydavatelstve Fragment skús si nagoogliť možno poznáš zo školy čo chodia tie katalogy.

danielik79
27. sep 2011

@nikonka hlavne ho do toho moc nenúť aj ja som zo začiatku na neho tlačila a precvičoval na papier a to už bol z toho precvičovania fakt unavený a umnčaný až až tak sme začali písať naostro a je to už lepšie aj ked na papier si tých pár lastovičiek on sám precvičil.

syslica
27. sep 2011

@danielik79 Pravda, môj dr. píše tak nečitateľne, že musel začať používať PC, lebo to v lekárni po ňom nevedeli prečítať 😝 a mne psychologička dokonca povedala, že MIN deti môžu požiadať o výnimku a písať neustále tlačeným (na čo sa však nechystám). V každom prípade ma varovala, že nech robím čokoľvek, zošity na výstavke mať nebude. To mi teda vôbec nevadí, on sa občas stresuje dosť aj sám, keď vidí, že jeho výtvory majú ďaleko do predlohy... a tú knižku si pozriem, dík za tip!.

nikonka
27. sep 2011

@danielik79 jasne ze ho nenutim... ja som toto nechala uplne na nom, ibaze to by si on nic nevybral 😀 na tie loptove hry ho "nahovorila" jeho vychovavatelka, lebo ona ten kruzok vedie... a teraz este zvazuje vytvarnu v ZUSke kam chodi starsia... tak uvidime....

@syslica my tiez mame kruzky v ramci druziny, teda vychovatelky si ich pozbieraju a aj odovzdaju.... jedine ZUSka je mimo, ale to by chodil so sestrou, takze mne robota odpada.... som povedala, ze ked niekde chcu chodit, musia si to zariadit sami, nie je v mojich silach a moznostiach rozvazat ich... nastastie starsia je stvrtacka, tak sa postara...

@danielik79 toho mojho Barana ja do nicoho nedonutim... ale tak sme sa dohodli, ze vzdy precvici tri riadky do cvicneho zosita a potom "na cisto"... a zatial to funguje a neprostestuje

co sa tyka pisma... ja pisem strasne skaredo, exo pise strasne skaredo, tak nemozem ocakavat krasopis od mojich deti... a popravde ani na tom nebazirujem.. to som sa vzdy vadila s ucitelkou prvorodenej, ked sa mi stazovala, ze mala skaredo pise a ze nech viac na tom bazirujem... tak som jej povedala, ze to nech odo mna necaka, ze ju nebudem stresovat takymito vecami, radsej nech vie poriadne matematiku a gramatiku ako krasopis... ved napriklad kolko ja za den pisem perom... maximalne poznamky pre seba a podpisy... tak chudera ucitelka pochopila, ze ja jej v tomto nepomozem... dcera ma iste problemy a ja ju iste nechcem zatazovat precvicovanim krasopisu....

danielik79
27. sep 2011

@syslica teraz som pozerala vola sa to Malý školáčik a potom sú tam Hravé úlohy pre bystré deti

syslica
27. sep 2011

@danielik79 Úlohy pre bystré deti som našla, školáčika nie... ale pozriem. Ďakujem!

danielik79
27. sep 2011

Ahojte dostali ste informacie o portaly www.komensky.sk ako sa s ním pacuje pozeral to niekto z vás čiže dostali ste obalku s číslom a pinom

syslica
29. sep 2011

@danielik79 Nedostali, ale skúsim sa poinformovať na škole, to by sysle brali, keby sa mohli učiť pri počítači !

danielik79
29. sep 2011

@syslica sú tam pracovne ulohy pre žiakov pozerala som to aj s učitelkou ale sama učitelka povedala že to neni ešte v takom štádiu že by to mohli dávať aj deťom čiže by si nenosili ulohy v taške ale spravili by si ich cez počítač

syslica
29. sep 2011

@danielik79 Dík za info, ale rada by som sa na to pozrela... tak skúsim vyzistiť, kde sa dá dostať k obálke s pinom.

danielik79
29. sep 2011

@syslica nám to dávali na rodičovskom to prišlo priamo do školy

mtsl
3. okt 2011

@syslica škola musí byť zaregistrovaná na portály a požiadať o pin pre konkrétneho rodiča. u nás sme zaregistrovaní zopár rokov a myslím že len minulý týždeň sa žiadalo o pin pre rodičov aspoň som také niečo začula. na porade som nedávala pozor 😀 zistím ako to je a dám vedieť presnejšie

syslica
4. okt 2011

@mtsl Aj naši sú už zaregistrovaní, dnes som dostala obálku s pinom (keďže som taký aktívny rodič, ostatní dostanú až na najbližšom rodičovskom 😉 ) a večer sa na to mrkneme. Syslík sa poteší, informatika ho baví, úlohy pri PC nie sú úlohy a keby sa to aj pri tom počítači nedalo, ako píše danielik, vôbec nevadí aj tak to bude super. On je syseľ dosť náročný na informácie, potrebovala by som také pripojenie k netu ako kyborg, aby som zvládla uspokojivo informovať... takže vďaka za portál Komensky. 😉

vladka84
5. okt 2011

baby, mam na vas otazku - doma mame prvacku, sikovnu a snazivu... robili sme ciarky, vlnovky, lastovicky a dnes sme prisli na tvar ako ma "a" len bez tej koncovej ciarky, takze take akoby slzicky.... a ona sa normalne zatala, ze to nevie a nebude to pisat a bol u nas plac a krik a koniec sveta, nepomohlo ani dohovaranie, ani oddych, ani nic, normalne to domietla napisat 😕 ja neviem co s tym 😔 mate radu? 😒

syslica
7. okt 2011

@vladka84 A čo za tých pár dní, žiadna zmena? alebo vzala slzičky na milosť? Rozhodne dcérku nenúť, môžte sa zahrať na prikresľovanie tváričiek a pod... síce neviem, čo jej je na tom tvare nesympatické, ale hádam ju to časom prejde. Syslík píše "a" veľmi rád, pretože sa zdá, že po viac ako 3 mesiacoch tvrdej grafomotorickej "driny" mu ruka už trochu zohybnela, takže písmo fakt začína vyzerať ako písmo, z čoho sa všetci strašne tešíme 😉 .

capy
7. okt 2011

ahojte tak u nas pisanie ako tak a matematika uplne super. momentalne sme chory tak trenujeme doma. nasi este nedostali info o portali tak uvidime.
@vladka84 urcite ju nenut, ona do toho pride
zelame pekny zvysok uprsaneho pocasia ☹

nikonka
7. okt 2011

@capy hmmm, s tym ne/nutenim je to tazke... my doma tiez bojujeme, ale musim ho aj nutit, lebo nemoze sa stat, ze si ulohu nespravi.. aj tak nosi poznamky skoro kazdy den zo skoly, za uplne blbosti.... zatial to neriesim, ale ked to bude pokracovat, asi hodim rec s ucitelkou....
krpcovi pisanie moc nejde, sa strasne trapime... ked cvicili lastovicky - katastrofa, cvicili slzicky - katastrofa... vcera zacali pisat "a" a to mu na pocudovanie celkom islo, takze trening bol hadam na nieco dobry.... uff, ale som si normalne odvykla od ucenia sa s dietatom, so starsou som sa ani tolko nenatrapila jak s tymto malym....

skeblicka77
7. okt 2011

no baby, u nas tiez uplna katastrofa, 😕 😕 😕 hlavne s tym pisanim, este aby mi nebolo luto, on je lavak a ja pravacka a citanie slabik, bneviem, ze ci som ja tak blba a nedokazem mu to vysvetlit alebo, povie pekne ze M A precita sa 😒 😒 ...matematika nam ide uplne perfektne, aj z angliny si celkom dobre pamata slova 🙂 🙂 ...

mtsl
7. okt 2011

@skeblicka77
môžeš byť len rada že je ľavák, tým sa v pravorukej spoločnosti rozvíjajú rovnomernejšie obe hmisféry mozgu a mali by byť šikovnejší - laicky povedané 🙂
keď mu budeš ukazovať ako sa píše sadni si oproti neho a normálne píš pravou rukou - bude to mať ako zrkadlo. ak budeš ako bonus ešte písať aj prevrátené písmenká sprava doľava tak nieje čo riešiť 😀
a z čítaním je to bežné - slabšie rozvinutá sluchová analýza. skúste si spolu všimnúť ako je pusinka pri výslovnosti "M" a pri "S" alebo inom písmenku a viac krát si povedať M-A, M-A, M-A aby cítil že pri M sú peri spolu.
teraz by sa mali užiť vyhláskovať slovo -to je dobré aj pri čítaní a hlavne neskôr pri písaní aby si uvedomil že v slove idú písmenká v nejakom poradí a potom sa povedia spolu.

damiana
8. okt 2011

Ahojte aj ja sa pridavam do klubu čo maju doma prváčika. My písanie zvladame tiež z odretými ušami. Maly je lavak, oto je to este horšie pre mna. Pokial pisali ceste len čiarky, a obluciky a lastovicky, tak to bolo Ok, ale teraz uz pišu velke pisane A a velké písané M a to je katastrofa 😢 ... Maly ich píše hrozne "tučné" tie písmená, a roztrasené, každy kopček pri m je iny... no zbohom zdravy rozum... 😅

anicka26
13. okt 2011

Ahojte mamičky prváčikov.Tiež mám doma jedného.Chcem sa Vás spýtať,akým tempom idete? Náš synček nevedel čítať pred nástupom do školy,prvé dni sa učili písmenká pomocou nápovedných obrázkov a teraz už majú čítať celé vety.Zdá sa mi to priskoro,ved mi keď sme boli prváci sme vedeli čítať na konci prvej triedy.Zdá sa mi to všetko narýchlo,úlohy robíme doma aj 3 hodiny.Už som s toho naozaj unavená.Učiteľka na rodičovskom tvrdila,že toľko sa doma učiť nemusia,ale vždy im dá toľko úloh,že proste to rýchlejšie ani nespravíme.Nehovoriac o tom,že sa mu mýlia niektoré písmenká,a nieto ich ešte spájať do slov,prípadne viet ☹

nikonka
13. okt 2011

@anicka26 fuuuuha! vy uz citate cele vety? moj krpec nevie precitat este ani slovo... aj jemu sa to myli, samostatne pismenko precita, ale ked uz ma dve spojit, tak mu to robi problem... u nas je celkovo problem so vsetkym, je uplne iny ako jeho starsia sestra, s nim sa ovela viac natrapim a aj tak to neprinasa ovocie ako by sme obaja chceli... ale stale dufam, ze sa to casom napravi...

anicka26
13. okt 2011

@nikonka No včera sme čítali celé vety.Síce také jednoduché.Tiež mu to nejde,prečíta ešte ako tak slabiku ale dve,tri slabiky spojiť do slova,to je katastrofa.Ach jaaj.Myslím,že chlapci to v tomto majú ťažšie,dievčatá sú predsa iné.Ten náš sa nedokáže sústrediť na nič.Ale Je mi ho ľúto keď vidím,koľko toho má,každý deň si pri úlohách poplačeme..