icon

Prváčik -september 2011. Na čo sa pripraviť?

j.a.j.a.j.a
26. dec 2010

Sup sem vsetko co treba vediet

nikonka
13. okt 2011

@anicka26 aj my placeme... on sa chudak aj snazi, ale nejde mu to tak ako by chcel.... ruka neposlucha, spajanie slabik tiez nejde, no trapime sa....

sympa1
13. okt 2011

@anicka26 fiiiha..to chodite do nejakej nadanej školy ci co??? my sme v slabikary asi na 35 strane...a vobec nevyzaduje ucitelka citat, len hladaju pismeno A A v menach v slovach a uz zacali aj pisat velke pisane A a buduci tyzden idu na M pisane tak uz hadama budu aj spajat slabiky...a ukohu mame tak jednu z nejakeho predmetu alebo ziadnu...som prekvapena teda ze uz citate

nikonka
13. okt 2011

@sympa1 aj u nas je to tak ako u vas... len s tym, ze uz sme vcera presli na M.. ale tiez ma len vyhladavat pismenko v slove a teraz zacali spajat M a A

anicka26
13. okt 2011

@sympa1 no nechodíme na žiadnu školu pre nadané deti...Náš syn nevedel čítať ani písať nič,iba sa podpísať tlačeným.Teraz majú vedieť všetky písmená,spájať do slabík,tvoriť jednoduché slová.Ja to tiež nechápem A aký máte šlabikár? Tiež s tými nápovednými obrázkami po bokoch?Našťastie písanie ideme pomalšie,píšeme len písané A a písané M

sympa1
13. okt 2011

@anicka26 mne dcerka tiez nevedela citat pisat ked sla do skoly teraz, a tiez sa vedela podpisat tlacenym velkym plus poznala pismenka lebo ako predskolaci sa ich pomalicky trosku ucili aj podla basniciek na dane pisamenka. mame slabikar LIPKA sa vola ,taky pracovny zošit to je .

rohacka
13. okt 2011

@anicka26 ahoj, nemate nahodou Slabikar Stefekovu? Dorotka uz tiez citaju Mama ma Emu a tak, proste cele vety, niektore vety su urobene ako malovane citanie - nieco je napisane, co predpokladaju, ze vedia deti uz precitat a niekde je obrazok. Tiez nevedela citat pred skolou a teraz su par tyzdnov v skole, a uz maju citat cele vety, dlhe slova, ze rukavica, salama a tak. Nenormalne tempo, aj co sa tyka pisania, uloh, jejda, obcas fakt piseme domace ulohy aj 1.5 hodiny, medzitym mi Dorotka tri krat place ☹(((, ze uz nevladze. No a co mam robit, ved nemoze ist do skoly bez uloh?!? Tiez pisu pisane a a pisane m. Uz sme mali raz na domacu ulohu 10 riadkov tych vsetkych moznych haciek kvaciek (bol vtedy den volna, ale aj tak). Cakala som, ze prva trieda bude narocna, ale az taketo nieco som veru necakala. Dnes mali priniest na Prirodopis nejake cvicne hodiny, zjavne sa idu ucit poznavat cas na rucickovych hodinach.

nikonka
13. okt 2011

@rohacka fuuuuha, tak to by moj krpec nezvladol citat take dlhe slova... my mame tiez Lipku a citatme maximalne dve slabiky dokopy.... hodiny mali na prirodovede minuly tyzden...

digysa
13. okt 2011

DIEVCATA- poradte mi, ci sa na internete nedaju stiahnut nejake kratucke slovenske knizky, alebo pomocky na citanie.
Nechce sa mi to vyrabat samej. My zatial problemy nemame, sice moj syn do skoly nechodi, ale kedze mu zle roky vychadzaju, tak ja ho uz povazujem za prvaka.
Pisanie, matematika a citanie nam zatial nerobi problem. V nasej skolke sa uz tiez citaju knizky. Kazda ma asi 16 stran a kazda strana obsahuje asi 2 vety.
Ja vsak potrebujem trenovat so synom slovencinu. Ak by ste niekto vedeli o nejake naucnej stranke na internete tak ju sem hodte....alebo do IP. Budem velmi vdacna.... chcem mat z deti SLOVAKOV 😉

anicka26
13. okt 2011

@rohacka Presne od stefekovej...Ja som toto tiež nečakala,že to bude také náročné,je to hrôza,ved my sme celé vety čítali až možno od pol roka čo si pamätám a nie po mesiaci naučiť sa písmená,spájať do slabík,slov ☹ Neviem kto toto vymyslel!!!

syslica
13. okt 2011

@digysa Ahoj, skús svoju situáciu opísať pani Sepešiovej z portálu Komensky.sk - sepesiova@komensky.sk - a možno sa dopracuješ k prístupovým dátam, riešili sme to s Danielik o pár stránok hore. Veľa zdaru pri učení!

digysa
13. okt 2011

@syslica Dakujem. Idem na to...

danielik79
13. okt 2011

@digysa ahoj ja by som skôr zašla na nejakú základnú školu ktorú máte na blízku a opýtala sa či nemajú náhodou volnú obálku s pin kodom ku portalu www.komensky.sk

digysa
13. okt 2011

@danielik79 Ja nezijem na Slovensku. Moze to aj moja mama vybavit?

danielik79
14. okt 2011

@digysa určite môže nám to rozdala učitelka na rodičku

syslica
14. okt 2011

@digysa Ja viem, že žiješ v USA, preto som ti radila napísať priamo p. Sepešiovej, keď jej opíšeš situáciu, určite ti poradí, možno poskytne aj PIN hneď - a keď nie, tak sa dohodnite, že to vybaví tvoja mama 😉 . Myslím si, že by ti mali vyjsť v ústrety - je predsa chvályhodné, že chceš mať z detí Slovákov 🙂 .

mtsl
17. okt 2011

@rohacka @anicka26 k tomu čítaniu celých dlhých viet - v podstate sa má dieťa momentálne naučiť čítať len M a A a E a to ostatné by malo byť skôr ako hra, prípadne za pomoci rodiča (učiteľa) vedieť čo je v texte. také nezáväzné
poznávanie veľkých tlačených písmen a sluchové spájanie 2 hlások do slabiky - cieľom nie je teraz čítať plynule to množstvo písmen (tak ako si rodičia myslia) je to len príprava na čítanie. vôbec by som sa tým nestresovala a brala to len ako hru. dôležité je ako bude čítať MAMA, MAME, EMA MÁ MAMU a nie slová ako saláma, rukavica 🙂
ak máte záujem pozrite si pekne spravený plán SJL pre prvý ročník podľa štefekovej
www.zuzkaslep.unas.cz/slovensky_jazyk/tvvp-SJL-...

nikonka
17. okt 2011

@mtsl inak, ja som spokojna s tym, co preberaju prvaci - ja som mama, dcera je Ema, takze krpec vie pekne napisat to co treba 😀 takze vsetko podstatne sa uz naucil 😀

mtsl
17. okt 2011

@nikonka tak v pohode školu môže zabaliť 😀

anicka26
18. okt 2011

@mtsl V šlabikári je to tak síce napísané,ale akonáhle nevedel prečítať nejaké slovo,už to mal červeným zakrúžkované a prípadne,že si to má docvičiť.A nezabudne mi tam dopísať 5 výkričníkov 😠 Tak to sa mi nezdá až tak nezáväzné...

mtsl
18. okt 2011

@anicka26 na to sa nedá odpovedať 😖
každý sme nejaký (aj učitelia)

anielikadarom
19. okt 2011

Zdravím,ja tiež surfujem a hladám čo by asi v tomto období mal prváčik vedieť ale zatiaľ nič konkrétne som sa nedozvedela.Dúfam že aspoň tu sa niečo dozviem. chcela by som sa opýtať či je normálne aby v októbry písali stále iba lastovičky keď na iných školách už píšu E,M,A a už aj spájajú do slabík.Z čítanky pekne postupujú a j z matematiky,len to písanie.Chcem byť trpezlivá mama ale mám pocit že syna to trošku začína nudiť a tak sa pýtam či sa mám zamýšlať nad neakým iným riešením a akým.za odpovede vopred ďakujem

kubankakubanka
19. okt 2011

Ahoj nejde mi ,nepridať sa do debaty máme prváčku ,tiež teraz preberajú písmenko A,,,,v tlačenej forme a písanej,,predtým preberali A,M,E,U,V,L,E,S,O,ale len velké a tlačené..,Zuajímalo by ma ako to ide vaším drobcom,a váš nazor na šlabikár LIPKA?
písanie ,nám ide veru všelijako,,ale to moc neriešim nakoľko ,veľa dospelích aj ja neviem niekedy po sebe prečíta,,,,preto sa snažím nevzrušovať,ked to malej nejde a aj ju ukludniť aby to moc neprežívala

anielikadarom
19. okt 2011

mi nemáme šlabikár Lipka ale od neakej pani Štefekovej a ten sa mi celkom páči,ale máme doma aj LIPKU po neteri,no mne sa viac páči od tejto pani Štefekovej.Môjmu synovi to šlo veľmi dobre ,teda ja som bola spokojná ale teraz neako stoja na tých lastovičkách čo sa týka písania a to vidím že ho to už nebaví takže teraz čakám na rodičko ,čo nám povie pani učiteľka,ako to bude pokračovať a aké má postupy,možno to ma upokojí a presvedčí o tom že som sa predsa len v tejto škole ktorú navštevujeme nemýlila.písanie ani ja nepokladám za niečo v čom by mali vynikať,skôr si potrpím na čítanie a neskôr gramatika je podstatnejšia ako krásne písmenká.

anielikadarom
19. okt 2011

@kubankakubanka a chcem sa opýtať v písanke nepíšete žiadne písmenká?a čo píšete práve teraz ak nie písmenká.Katarína

mtsl
19. okt 2011

takže prvých 4-6 týždňov je prípravné obdobie - také oboznamovanie sa s písmenkami v čítanke a vtedy sa píšu kvapky, vlnky a lastovičky (časti písmen) to nie je ozajstné čítanie. potom nasleduje šlabikárové obdobie, keď sa učia písať a čítať písmena. cca to vychádza 1 týždeň 1 písmenko samozrejme naraz - mali by čítať aj písať to isté písmenko, neskôr aj dve za týždeň. nakoniec nejaké 2 mesiace (máj jún) je čítankové obdobie, keď vedia všetko čítať aj písať.
na celoročný plán od Šefekovej som dala link vyššie
šlabikár od Virgovičovej má takýto plán (klik na SJL 1.roč.):
http://www.bukovcana.sk/mz/mz_1112/tvvp_1112.html

kubankakubanka
19. okt 2011

pred dvoma dňami začali brať písmenko A tak to teraz trénujeme,,,

anielikadarom
19. okt 2011

Ďakujem za upokojenie a hlavne za ten celoročný plán,podľa ktorého sme po zadu,ale keďže naša pani učiteľka má viac ako polovicu problematických detí ,tak chápem že to nemá ľahké aby všetky deti neako zjednotila možno to je dôvod omeškania len mi teraz ostáva veriť jej,a byť trpezlivá.Takže hádam v dnešnej dobe nebudú analfabeti a neako to do nich dostane aj keď iným tempom.a že to nebude mať dopad na tie šikovnejšie deti.Veľmi si vážim prácu učiteľov a viem že v dnešnej dobe to nemajú ľahké ,teda tí čo sú usilovný a taká vyzerá aj naša pani učiteľka len mi ten červík pochybností vŕta hlavou:čo ak to nedopadne dobre ,čo potom ?!kde sa sťažovať a hlavne čo robiť?pretože si myslím že prvá trieda je dôležitá ,je to vlastne štart ,a veľmi na tom záleží ako to pojme žiačik a ako si celkovo urobí vzťah ku škole.Tak nám držte palce a ešte raz ďakujem.všetkým prajem všetko dobré a deťom odhodlanie a chuť učiť sa.

anicka26
20. okt 2011

@anielikadarom zaujímavé,,,my sme prešli v písaní už písmenko A,M,E teraz ide tuším L...Píšu už skoro ceké vety ako mama má a ku tomu nakreslia obrázok.A píšu už detičky perom,lebo mi áno,len neviem či to nieje priskoro,lebo môj syn stále tlačí na to pero,všetko sa otláča na dalšiu stranu a je to také traslavé...Teda ceruzkou to bolo lepšie.Ale čo sa týka čítania,,,mal zase výkričník,že cvičiť,čítať rýchlejšie!!!No už nemám čo dodať k našej učitelke,ide mi na nervy.A to,že má polovicu triedy nultakov s minuleho roka ktorých vychvaluje do nebies aký sú už oni šikovný,jasné,že oproti nim sú detičky rovno so škôlky znevýhodnené

sympa1
20. okt 2011

no teda...ako citam..vsade inaksie..ale kazda ucitelka si asi prisposobuje podla deti co a ako rychlo to prbere-..my mame Lipku..tiez sme na pisanom A M E a ciatme dokopy vety s tymito pismenkamy plus dokreslene nieco co este nevedia precitat...mama ma a nakreslene ovocie ..moje prve ciary mame vypisane cele aj pisanku 1 a mame uz 2-ku...
@anicka26 ako moze pisat ucitelka prvacikovy ktory je 2 mesiace nece v skole ze citat rychlejsie!!!! 😠 jezisi...som sa pohorsila teraz...co ma citat rychlejsie? tie 2-3 vety ktore potom uz hovori naspamat? 🙄

mtsl
20. okt 2011

@anielikadarom na začiatku ide čítanie triede niekedy pomenej a preto sa môže dĺžka prípravného a šlabikárového obdobia meniť. veď majú kopu času do konca školského roku sa naučiť všetky písmenká a nikde nie je dané že musia prečítať všetky články z čítanky v máji a júni. tam je 8 týždňov všetko na uvážení učiteľky, takže ak sa teraz neponáhľa tak je to v poriadku veď základ je najdôležitejší 🙂
PS - tie plány sú orientačné - každý učiteľ si ich prispôsobí podľa tempa triedy.