icon

Prváčik -september 2011. Na čo sa pripraviť?

j.a.j.a.j.a
26. dec 2010

Sup sem vsetko co treba vediet

renata9
28. okt 2011

Dakujem Vám všetkým za radu,s tými kartičkami to skúsim,len neviem či to moje snaženie na niečo bude,pretože ja neviem ako sa malý učí doma ked je u otca.Ked sa ho na to pýtam,tvrdí,že sa s ním učí ale ja neviem akú má metodu on.Stále sa upokojujem,že malý sa do toho dostane,pochopí to a pojde to.

hanuska09
28. okt 2011

@renata9 jaj lebo oni pisu aj citaju od zaciatku cele slova.aj ja sa musim porozpravat s ucitelkou co a ako s tym jeho ,,rychlim" tempom.snad sa do toho dostanu a pojdeto lepsie. 🙂

danielik79
28. okt 2011

@hanuska09 neviem aký máte šlabikár náš má s mimozemšťanom kukom a najprv len hovorili o obrázku potom začali doplňovať písmenká ako sa ich učili a až ked sa tento týždeň naučili M tak začali spájať .Inak to tempo si určuje každá učitelka sama podla toho ako jéj to deti chápu.

hanuska09
28. okt 2011

@danielik79 no tak to mame my iny slabikar.myslela som si,ze to maju rovnaky :D oni mali par stran,asi dve nieco nakreslene a potom mali hned A a ostatne pismena.teraz maju uz 4 pismena na citanie A,M,E,L....tak to ta nasa ucitelka im dala rychlejsie tempo ako deti stihaju lebo asi 9 deti malo 3ku s toho.

danielik79
28. okt 2011

@hanuska09 naši zatial prebrali A,E,I,O,U,M a už pri I mala s viacerími v triede problémy tak spomalila a už aj kôli tomu že má v triede postihnuté dvojičky a jednu z Malej Maňe takú čo opakuje a v triede má aj viac chlapcov tak jéj trocha neposlúchajú

hanuska09
28. okt 2011

@danielik79 tak vy idete do radu ,nasi sa ucie tie pismena s ktorych sa daju utvorit slova .aj ked je tych pismen menej.ale dokaze precitat kopu slov uz. 🙂 no aj my mame take cudne dievca jedno z malej mane v triede 😒 vy ste z michala,ako som si dobre zapamatala.

danielik79
28. okt 2011

@hanuska09 nie na Michal mi chodí do školy sme z Kmeťova .Ano idú do rada tak ako sme išli aj my kedysi a je to menéj náročné aj pre to dieťa ako sa hned učiť čítať

ivett1
31. okt 2011

ahoj, my zatiaľ nemáme doma prváčika, ale naša dcérka by mala ísť v septembri budúceho roka do školy a nechceme ju dávať veľmi ďaleko od bydliska, tak pridajú do úvahy len dve školy v blízkom okolí ZŠ Žitavská alebo ZŠ Železničná v Bratislave ....možno sa v tejto téme nájdu mamičky prváčikov, ktorí začali navštevovať tieto školy ....budem veľmi vďačná, ak sa ozvú a napíšu svoje osobné "ešte čerstvé" skúsenosti (info zo stránok škôl mám...)...

jenn
15. nov 2011

baby pomoooc po dneskajšiu som už isto šediva už ani nič nevidim ani necitim mam taky dojem rano to omrknem 😅 ... mame tiež doma prvačku...doteraz pohodička... ale ako nam pribudaju pismenka mame v tom všetkom akosi hotový guláš 😖 tiež už spajaju maju aj take jednoduche vety čitať ..a problem u nas? ked jej ukažem po jednom pismenku pekne povie čo je to zač a ako ma už slovo napríklad máme, prečita si pekne po pismenku a ked chcem od nej čo teda prečitala nech to povie spolu povie mali 😨 netuším kde to nabrala ... poviem jej ja m a m e že čo počula a zase len to svoje mali 😕 a posledne dni začala ako som už pisala samostatne pismenka prečita pekne ked ukazujem ked su v slove miesto m povie l miesto e povie o... proste som z toho už zufala neviem ako to do tej je makovičky dostat ... inak je šikovna bistra ale toto nechapem a to kde je ešte koniec abecedy ...ach jaj to už nebdue ani vediet ako sa vola 😢 .... máte niekto taky problem? .. ako to riešite? 😖

danielik79
15. nov 2011

@jenn môj tiež ked začal spájať tak tiež to bol horor ale nestrácaj nervy a skús s nou pomocou kartičiek nacvičovať ako napr napíš na kartičku ma a na druhú mi a potom nech skúsi prečítať spolu.prípadne si s nou urobiť pexeso s ma ,mi,mu,me a uvidíš po troche sa to naučí hlavne nestracať nervy v klude a skús sa porozprávať aj s učitelkou o tom ved sú to len začiatky

capy
15. nov 2011

@jenn aj my mame taky problem. tiez pismenka precita v pohode ale spojit je uz problem. tiez naviem ako nanho, chce to asi len vela trpezlivosti. drzim palce

bodka70
15. nov 2011

@jenn
@capy , nečítala som celú diskusiu, možno tu už táto rada zaznela, ale skúste "splývavé" čítanie. Slovo MAME dieťa číta tak, že číta nahlas prvé písmeno "M" a "drží" ho (hovorí nahlas) dovtedy, kým zrakom nezistí ďalšie písmeno v slove "A", pridá ho, potom ďalšie, až kým neprečíta celé slovo. Najprv skúša slabiky, potom splývavo celé slovo. takže číta slabiku MA ako mmmmm...a. Potom celé slovo mmmmaaaa...mmmm...e. Dúfam, že som to vysvetlila zrozumiteľne. 😉. Slúži to na to, aby si dieťa udržalo v krátkodobej pamäti to písmenko, ktoré už prečítalo, takže ho "hovorí" dovtedy, kým neprečíta ďalšie atď. Aby sa mu nestávalo, že prečíta písmeno, potom sa sústredí na prečítanie toho druhého a medzitým zabudne na to prvé.

capy
16. nov 2011

@bodka70 presne tak sa to snazime citat 🙂

syslica
16. nov 2011

@capy @jenn - ono "rozťahané čítanie spomínala na stránke 8 renab a tesne nad ňou je môj príspevok o vizualizácii slabík, to by mohlo trochu pomôcť deťom uvedomiť si syntézu písmenok do väčších celkov. Náš starší syslík sa naučil čítať už v predškolskom veku, takže toto zvládol bez nácviku, ale teraz, odkedy ho nútim čítať nahlas, si všímam, že rád si konce slov domýšľa, napríklad namiesto včeličky prečíta včielky... a navyše si mýli d a b ... no akoby sme toho nemali dosť, ku všetkým diagnózam bude nebodaj ešte aj dyslektik ☹ ☹ .

mtsl
19. nov 2011

@syslica pri nácviku B a D skúste použiť pomôcku babka - dedko. ľavá ruka so vztýčeným palcom je babka a pravá dedko.

syslica
19. nov 2011

@mtsl Paráda, to je skvelá pomôcka! ĎAKUJEM veľmi pekne! Manžel spomínal, že on si tiež spočiatku mýlil b a d (hoci už na začiatku prvej triedy čítal E.A.Poa 😝 ) a on sa to vraj naučil pomocou slova Marlboro 😀 😀 No, u nás nefajčíme a ani formulu nepozeráme... tá tvoja pomôcka sa mi zdá rozhodne veku primeranejšia 😉 .

syslica
19. nov 2011

Práve si bol pomôcku pozrieť aj syslík, veľmi sa mu pozdáva... 🙂 🙂 🙂 ďakujeme ešte raz! Vystriehnem si ho dnes, keď bude bračekovi čítať, či ju aj aplikuje... nemýli sa vždy, názvy dinosaurov prečíta spoľahlivo 😝 , no včera sa napríklad zasekol na "Albert Dudek."

skeblicka77
19. nov 2011

@syslica a vy uz citate B a D_ my sme este len na U_...

lenka3007
19. nov 2011

Baby prosim vas, mam taku otazku, co z matematiky sa uz ucia vasi prvacikovia? uz aj pocitat? lebo mam pocit, ze tu su v tomto strasne pozadu...dakujem za odpoved 😉

sarkulka
19. nov 2011

@lenka3007 Ahoj, naši sa učia teraz písať číslo 7 😉 a samozrejme sčítavať a odčítavať do sedem 😉

lenka3007
19. nov 2011

@sarkulka no super, nas sa uci len cislo, ale nie scitanie a odcitanie... len kolko je zabiek napr. a zakruzkuj kde je ich viac a napis kolko ich je... Zo slovenska som dostala len slabikar, budem musiet zavolat, nech mi poslu aj matematiku, a ucit sa s nim doma podla toho. skusala som bez knihy, ale to ani nahodou, ja si uz zo skoly nepamatam, ako sme sa mi ucili...

sarkulka
19. nov 2011

@lenka3007 Ahááá, u nás už fičia aj 5-minútovky tak s 8-10 príkladmi 🙂

monickapd
19. nov 2011

ahoj..mozno budem trosku mimo temy, ale neda mi to..... no ja sa musím "pochváliť" mojím synom..je druhák, ale dala by som ho kludne do 4.triedy, nech sa má čo učit.. 🙂) podla mojho skromneho nazoru, velice lahunke ucivo..1.aj 2.rocnik.. Moj syn uz od troch rokov scita a odcita do 10 a v predskole uz cital a pisal v pohodke.....
Cize podla mna, lahunke...niekedy az prilis.. Ved ani ulohy poriadne nemaju..))) sa mi stazuje moj Kubko..)))

syslica
19. nov 2011

@skeblicka77 Nestresuj sa... naši idú tak isto... akurát syslík číta už asi od 3.5 - 4.5 roka (neviem to presne, lebo som to dlho netušila, len tak ma šokoval zrazu 😝 ) a @mtsl pravidlo už zdarne aplikuje... je to fakt super, dnes čítal Ondríkovi obrázkovú knižku, ktorá mala dokopy 17 riadkov písaného textu (sám to spočítal 😀 ) a išlo mu to fajn... až natoľko fajn, že ešte o 20.30 oba sysle na vlastnú žiadosť "pracovali"... nestačím sa diviť... chválim ho odušu a priam vidím, ako tou chválou rastie... len nech mu to dlho vydrží.
No a teraz padám, manžel už dočítal, som na rade ... sysle sú ešte niesmierne čulé 😅 .

lenka3007
19. nov 2011

@sarkulka coze? fuuha, nas mava diktat, ale len pismenka im samostatne diktuje ucitelka, cele slova este neskladali, a teraz posledne dva tyzdne si len opakuju... ja som mu doma vysvetlovala to tapkanie, hlaskovanie, lebo ked som mu dala aby precital MAMA tak on precital pismenka zvlast a ked som povedala a teraz to cele precitaj cela, tak zas M-A-M-A..

skeblicka77
19. nov 2011

@lenka3007 nasi sa ucia teraz 0 a dosli na cislo 6 a aj sa ucia +- do 6...
@syslica nestresujem, len sa mi to zdalo divne, ze uz su tak daleko, lebo napr, on je 1.b a 1.a sa uci uz O, tak preto...vsak ucitelky vedia ako maju nasledovat...

lenka3007
19. nov 2011

@skeblicka77 no ja mam dost, nakoniec bude moje dieta zaostale... ☹

skeblicka77
19. nov 2011

@lenka3007 urcite nebude, asi tam maju iny system 🙂

sarkulka
19. nov 2011

@lenka3007 Jasné, že nebude,učiteľky vedia aké tempo im vyhovuje a majú aj nejaké osnovy, nič neboj 😉

lenka3007
19. nov 2011

@skeblicka77
@sarkulka no praveze, ja som pocula, ze tu skor vie piatak kto je britney spears, ako hlavne masto nemecka... no budem to muset asi vziat do vlatnych ruk...