Riešenie problémov s nevhodným správaním dcéry
Ahojte ani neviem ako začať až mi to je trápne 😔 možno má niektoré pochopíte , niektoré odsudite že čo napíšem ale asi mám chorú dcéru na 🧠 totiž to tvrdím už určitú dobu nieje prvá ako dieťa takže takýto vek či chovanie mám za sebou u prveho dieťaťa robí mi také veci že sa pozastavy rozum asi aj u mladšieho dieťaťa od nej . Začnem niečím takým že skoro normálnym u chlapcov. Ona vie urobiť bordel behom jedného / dvoch dní a nerobí jej problém obchádzať to aby sa dostala do postele , veci zo školy či čo má na doma hodí pred skriňu , posteľ , stôl a prekračuje to . Keď ju pošlem upratať izbu je tam aj 2/3 hodiny a nepohne z ničím , pomalí non-stop cigáni a potom sa čuduje že jej neveríme keď hovorí pravdu . Miesto toho aby sa naučila básničku nepovie nič a donesie 5 však sa len vyvadim a dám zaracha . Je strašný legmatik, fakt všetko má u prdele . A jedno z toho čo je asi najhoršie jej lenivosť prešla až k tomu že keď telo dáva signál na to že treba ísť na veľkú ona na to .... A pustí časť alebo ako do nohavičiek.nievo utre a vyhodí na záchode a tak potom chodí v tých za 💩 nohavičkách celý deň . Nemá problém si ich schovať pod madrac , stolík, do skrinky za knižky atď trvá to už dlho . Keď som na to prišla vysvetlila som že keď sa stane nehoda že čo treba urobiť , no ona to mala u prdele . Som už na konci síl s trpezlivosťou už som jej aj pohrozila že ak sa nespamäta pôjde k dr kde jej strčia palec do prdele ani to nepomohlo .po novom som jej pohrozila že pôjde na psychiatriu a my zvyšok rodiny na dovolenku k moru .prešiel týždeň a ona dnes znova pri kontrole mala nohavičky od 💩. Samozrejme bol plač lebo som kričala vadila . Na konci som jej ukázala názornu ukážku pohár mojej trpezlivosti a koľko je aktuálne preliate a že ak už sa preleje ešte zas viac vody už budem nekompromisná. Je pekná chudá .nádherné husté dlhé vlasy a ona sa správa a chová ako 2,r dieťa
Chuda dieta :( Ze kontrolujes nohavicky a ona ich chudatko kade tade schovava..Vies kolkokrat mali moje deti skrkatka? Nikdy, nikdy, som ich za to nesprdla..Ved to je v detstve este normalne, ze na 100% to nezvladne (aj dospelym sa stane), navyse moja dcera ma problem s travenim, takze aj tvoja moze mat..ked cloveka prehana, tak nie vzdy sa podari zadrzat..
Ahoj, boli ste u psychologicky alebo v CPP? Tie znaky, ktoré popisujes môže byť aj autizmus bez mentálneho postihnutia - vysokofunkčný alebo Asperger... A nie všetko je "jej chyba".... Krikom a vyhrážkami to nevyriešis...
Mam dcéru v tvojom veku, uprace ale, nie ze za den dva je znova bordel, ale za hodinu dve je znova bordel.
Skôr si myslím ze tvoja dcéra nepotrebuje cvokara, ale mala by do zájsť za ním ty, ako reagovať. Pretože zjavne dieťa vola po pozornosti a aj negatívny záujem je záujem.
Co robí dieťa po skole? Ako trávi čas?
Pozri noha vie ak ne uprace ona, upracem ja štýl čierne vrecko a do koša a je mi jedno čo tam skončí.
Špinavé prádlo pokiaľ nneodnesie kam patrí tak smola nebude oprate. Keby nájdem také nohavičky tak si ich pekne operie sama.
A takisto mobil dostane len na vymedzený čas a až vtedy keď sú povinnosti splnené. A takisto netolerujem zle známky z lajdackosti.
Tu sa dockas vselijakych mudrosti.
Jedina rada, nechaj ju zatial tak. Respektuj to, jejneporiadok. Podla mna puberta nastava skor. Nie ako volakedy. Na tie gatky jej povedz, ze si ich v rukach bude vzdy predprat v rukach, ze s vasimi vecami to prat inak nebudes. A kazde ktore najdes vyhod. Ked nebude mat ziadne pochopi... Ale urcite pomoze to ze si ich bude musiet prat. Prestane ju to bavit. A ked nebude chciet, tak jej povedz ze z kupelne nevyjde pokial to nevyperie. A dodrz to. Ked tam bude aj cely den.
Do 16tky to musis prezit. A tie gatky neries, nerozpravaj, len povedz fakty. Vzdy si ich vyperies a kludne to mozes robit😊ked jej to dovolis, tak snad prestane👍
Nemozes porovnavat deti, ze starsia sa inak, lepsie spravala a nemozes to tym detom aj vycitat, toto nie je dobra cesta vo vychove, deti to velmi citlivo vnimaju.
Nemozes pouzivat vo vychove vyhrazanie sa, to je kontraproduktivne a vidis sama, ze k nicomu to nevedie.
Asi nemas v sebe tu matersku citlivost, skus si spomenut ako si ty sama prezivala v puberte vycitky a rozkazy od rodicov... co sa tyka tych okadenych nohaviciek, ries s pediatrom. Este kym tam pojdes, skus dcere kupit nejake super nohavicky nech si ona vyberie, mozno ak sa jej budu velmi pacit, da si na ne vacsi pozor aby ich neznicila.
Co tak spolu s nou poupratovat ten jej neporiadok? Zabliakat od dveri "Mas tu bordel, uprac si!" je sice jednoduche, ale vysledok je nulovy. Skus zmenit svoje spravnie k nej, zmeni sa aj ona.
A ku gatkam? Znovu ju naucit utierat si zadok alebo umyvat si ho po potrebe. A nechat ju rucne preprat vsetky spinave nohavicky.
Vyhrazanie psychiatriou ani nebudem komentovat.
Akoze mne keby sa schvalne decko posere do gati miesto toho aby sadlo na hajzel co kludne moze lebo vie ze jej treba, tak ja sama sa hlasim na psychiatriu a narozdiel od väcsiny sa vobec necudujem ze ak toto robi bezne tak si na prašky. Ja sa tu na tutu mutu mamicku ktora by tolerovala ,,hovna" schvalne kade tade poschovavane hrat nebudem.
Takze,chapem ze uz si xy krat vybuchla.
Ale to sa teraz vyjadrujem len k tomu posravaniu. Toto fakt nieje tvoj obraz, akoze co, bezne chodis s muzom s osratymi gatmi,ona to vidi a opakuje nie ? 😄
Fu...
A k tomu bordelu, si napisala bordel za 1-2dni ??? Dam Ti mojho 8rocneho, ten Ti ukaze bordel za 10-20minut a to fakt nepatri k problemovym detom ( sice ako maly bol velmi narocny) .Ked nema ulohy nikde pisane, treba kontrolovat knihy, zosity ci nahodou nebude poznacene tam.
Nezavidim
Podľa mňa by si s ňou mala ísť na kolonoskopiu, aby ste vylúčili zdravotné problémy a asi by stálo za to navštíviť aj psychologičku, ale nie školskú aby sa nehanbila pred spolužiakmi. Bordel v izbe v jej veku nieje nič výnimočné, keby si videla aký bordel mávala moja sestra, mama z nej bola na nervy aj z jej správania.... a teraz ako dospelá má dom čistý, uprataný. Niečo na odľahčenie, vraj bordelárstvo je znakom vysokej inteligencie.
Keby sa mojej nevenujem tak je taká istá ... Treba ísť príkladom. Nič viac nič menej
Mam takmer 10 rocnu dceru, je rovnako leniva, kazde ucenie najprv vyroni slzu dve, lebo ma tolko inych zaujmov, ze je to proste pre nu utrpenie. Keby som jej nepripominala 10x ze sa ma umyt, kludne by chodila aj rok so spinavymi vlasmi. ALE! V zivote by som o nej nepovedala, ze je chora na mozog🤦♀️ To co je za vyjadrovanie?? Tvoja dcera mozno vyzera velka, ale je to stale male dieta. Oni maju na starosti dolezitejsie veci (pre nich) nez hygiena a skola. To je uloha nas rodicov viest ich k tomu. Preboha ukludni sa a uz nikdy nestras dieta lekarmi, lebo jej zarobis na celozivotnu fobiu z nemocnic. A vysvetli mi, preco si s dietatom stale nebola u lekara?! Tebe to fakt nepride divne, ze ma problem udrzat stolicu? Ozaj to pripisujes lenivosti? To je tak nelogicke az mi to hlava neberie. Medzi vami total absentuje komunikacia, ale mozem ta ubezpecit, ze ak to nema fyzicku pricinu, potom ma psychologicku. Moze to byt kludne psychosomaticky prejav jej vnutorneho pnutia a emocneho stresu, ktory v sebe nevie spracovat a nasledne udrzat. Deti nie su vybavene na to, aby take veci dokazali vysvetlit slovami, preto riesi len nasledky, robi tzv . damage control - skryva prejavy svojho problemu, teda gatky. Ries to, kym nebude vacsi problem a uvedom si, s kym mas do cinenia. Je to tvoje DIETA, nie dospely clovek. Neublizuj jej vyhrazanim sa, ze ju opustis a nechas na desivej psychiatrii (desivej, lebo ty ju taku v jej ociach robis, vdaka za pokriveny obraz ,ktory dietatu davas, o institucii, ktora milionom ludi na svete zachranuje zivot) za nieco, co sama nevie ovladnut.
Ako posledna vec, prosim ta prestan s tym emotikonom, ktory tak rada pouzivas a slovo posrat sa tiez nepatri do normalnej komunikacie, uz vobec nie ohladom dietata.
Mne je tej malej fakt luto :/ nenapdlo ta hladat nejaky medicinsky alebo psychicly problem? A k poriadku sa dieta vedie a vychovava, my upratujeme s detmi a uz aj 4 rocna sa normalne zapaja s tatom do vykladania umyvacky, somnou triedi pradlo a pusta pracku/susicku, jej hracky upratujeme spolu, proste nebliakam na nu od dveri, aby isla upratovat 🤦🏼♀️
Vyhrazat sa dietatu, ze ho zoberies k lekarovi aby jej pichol prst do zadku, ze ju zavries na psychiatriu a vy pojdete na dovolenku sa ti zda normalne?
Píšeš, že je flegmatik. Môže to byť únava, málo železa problém so štítnou žľazou ...
Zajtra by som s ňou išla k lekárovi dať vyšetriť krv a riešila to najprv s pediatrom.
Autorka nechcem ti nakladať, ale to strašenie doktormi si nemala robit.
Ona ich možno naozaj bude potrebovať, minimálne koli tej stolici tam môže byt nejaký problem. Choroby sa nevyhýbajú ani malým deťom.
Alebo ešte horší prípad môže byt sexuálne zneužívaná (pri análnom styku prestane fungovat zvierač)
Ked takéto gatky zanecháva denne určite to nieje v poriadku a nemyslím si ze by to robila naschval
A ja tu budem za nepochopenu, ale ta chapem. Okrem tych po💩 nohaviciek robi vsetko to iste aj moja dcera. Nikto mi neveri,co ona dokaze s izbou narobit za par hodin, kym im neukazem fotku. Sliape si po obleceni, do toho ma pohadzane obaly z jedla,supku z bananu, strihance z tvorenia,hracky...🤮 Skusali sme na nu vsetko - pozitivna motivacia,zbierala body, ale aj zakazy, strhavanie vreckoveho, pekny rozhovor o tom,ako som z toho smutna,chvaly ked si pekne upratala...nic nefunguje.Ona je totalna flegma,takze jej je to uplne jedno,ci nieco ma,alebo nema. Chvilku si poreve a sedi v tom bordeli a hra sa. Ani starsi nie je taky humusak ako ona. Ja budem len rada,ked mi niekto tu poradi,ako s takymto dietatom vychadzat.
To pokakavanie u tvojej dcery moze byt aj nasledkom nejakeho fyzickeho,ci psychickeho problemu, to by som riesila s Dr.
@milanemila Ked budes mat dieta v puberte,tak prid napisat,ako ju to upratovanie bavi. Porovnavat 4r.a 10r., to je fakt to iste🙄 Zaujimave,ze moj 13r. je tej istej rodiny a poriadok si spravit vie a tato mensia nie. Tak kde sme spravili chybu?
@fairyy super pohlad, jeden z mala,od ktoreho by som sa v tejto diskusii odrazila 👍
@autorka asi budem tiez za zlu, ale ja by som bola tiez zuriva a tiez by som uz isla liecbou sokom - ze skonci u doktora, lebo niekefy zabera len toto. Ale su decka, ktore maju u prdele i toto.
Mam ale pocit, ked sledujem okolie, ze bordel patri k tomuto veku. Poriadok nie je pre nich dolezity, ziju uplne v inom svete, kedze sa dostavaju do puberty. Ale tiez by sim to netolerovsla. Kym si neuprace, nema tv, mobil. To pokakavanie je uz extrem. Zasla by som k psychologovi
Co sa týka bordelarskeho obdobia mala ho aj moja dcéra okolo tých 10 - 12 rokov. Nieco ako predpuberta, nielenže mala bordel v izbe ale začala zanedbávať aj osobnú hygienu, zabúdala si umývať zuby, vlasy mastné bolo jej to jedno …
A to moje dieťa je malý monk, odmalička všetko dookola triedila, upratovala, ukladala do radov, stĺpcov, neznasala špinavé ruky atd. Teraz je uz stredoskolacka, v izbe na mega poriadok, šaty poskladané v komínkoch podľa farby, o seba sa stará cele hodiny masky na tvar, vlasy atd
Ale v tých 10 ako vymenená, bordel, špina, aj ja som bola zúfalá
My sme ju veľa motivovali, vytvoriť si návyk na čokoľvek trvá mesiac , takže napríklad tie zuby mala tabuľku kde sme každý deň zapisovali bod ked si ich umyla sama bez upozornenia a na konci mesiaca dostala vytúženú odmenu. Vylozene ako so skolkarkov v niektorých veciach.
Zamýšľam sa nad tým, čo si písala, že si potrebuje pospať cez deň - to potrebuje pravidelne alebo sa to stane výnimočne? Toto ak sa deje často, by bol pre mňa signál, že niečo zdravotne nie je v poriadku. 10 ročne deti si cez deň nepotrebujú zdriemnuť 2 hodiny. Môže to byť signál choroby, málo železa napríklad a milión iných dôvodov. Tiež to môže byť signál psychického preťaženia. Fakt by som šla k lekárovi na tvojom mieste.
A skús zmeniť spôsob komunikácie, používaš veľmi zranujuce slová, to sa zle číta aj cudziemu, nie počuť toto od matky. Tvoja dcéra potrebuje pochopenie, nie vyhrážky a odsúdenie. Ja rozumiem, že si nahnevaná a v koncoch. Ale to dieťa ťa potrebuje a podľa mňa veľa vecí, ktoré opisujes, že robí, je volanie o pomoc.
@jana_eyre_2 vživote som ju nevidela a ani neusrem . Vždy som sa k nej správala normalne , vždy sa bavíme otvorené bez nejakých výčitiek . To že som začala povedané s tým že my pôjdeme na dovolenku bolo včera nevydieram ju .vždy som sa snažila ju dáko motivovať, . Snažila som sa všetko už možné a nemožné ako sa k nej , motivovať. Jedno ku škole zabralo že ebola a už hovorí aspoň niečo čo majú robiť.
A áno dotke lebo koho by nie snažila som sa už k nej všelijako mám od nej staršie dieťa a jedno či druhe dieťa som viedla rovnako ,prelom začal až neskôr a napísať niekomu že sa nestará o dieťa, nevenuje atď len z pár viet . Veľmi by ma zaujímalo ako potom všetke vnímajú rodičov čo sú alkoholici , fetaci atď kde dieťa chodí špinavé nepripravene , bez svačiny a Boh vie ešte ako
@adrianap83 no puberta ešte nie akože jedine pristúpilo že sa oduje ale to je tak pol roka . Práveže čo sa týka komunikácie ako v škole či niečo he to mi všetko povie . Ona povie čo sa deje na zastávke a spomenie si čo sa tam dialo aj 4 dní do zadu ale že učiteľka povedala že treba knižku čítať a urobiť z nej denník .
No toho sa obávam najviac že keď začne mať menštruáciu že čo bude robiť 😔🙈 či to bude ako teraz 💩
@fairyy u nás v jej izbe to bola bomba vysipameho smetiaka to nebolo len o prádle , zošitov ale aj kopu malých papierikov nastrihanych. Sáčky od keksov schováta svačinu za dverami už zelená , fľaše hračky , ceruzky proste niečo hrozne za 4 dní čo som nebola u nej príďte cez celú izbu a ona prekračovala to .
Neocakam od nej veľa sama to vie . Nemôžu byť všetci dokonalí a jednotkar jediné čo chcem aby sa pripravili do školy a mali v izbe upratané
@iwesska mam o 10 rokov mladsieho brata, takze som zazila jeho pubortu. Zboznujem tie to kecy “vsak pockaj ked…” uz som sa ich napocuvala dost 🙈 vacsinou od zien, kt nezvladaju svoj zivot, tak maju pocit, ze ostatni budu na tom rovnako.
Upratovanie asi nejako extra nebavi nikoho ani tu moju 4 rocnu ani mna a ani pubertiaka, treba ale vediet ze clovek ma aj povinnosti nie iba zabavu a dietatu vysvetlit, preco je potrebne tie veci robit.
Spravila si chybu tam, ze ocakavas, ze tvoje 2 deti budu “rovnako” a plati na nich rovnaky pristup.
@dadis tu nejde o škrkatko . To sa stane aj dospelým ako píšeš. Tu nejde že ju preháňa ona má tuhú stolicu . Vie dobre že sa na ísť umyť , umyť tie nohavičky a dať si čisté ale neurobí to . Vie že sa s ňou nevyvadim za to ale ona to schováva stále . To nieje raz týždenne ale 4 /5 x . Ona radšej zoberie ponožku do ktorej to 💩 zoberie ako ísť napr na záchod a tam to vyhodiť z tých nohavičiek
Zmeniť to na ranný rituál. Pravidelná stolica. Raňajky, staň na tom, aby išla na vyprázdnenie hneď ráno. Neexistuje, aby 10 ročne dievča chodilo s po💩 nohavičkami a roznášalo a schovávalo to po izbe..(ak skutočne nejde o hnačku). Buď to ozaj robí zámerne, ako nejaký bojkot...alebo ide ozaj o lajdáčku. Ostatné veci nie sú nič neobvyklé v tomto veku. Ale neudržanie, či prenášanie stolice to už je cez..toto treba riešiť...
@autorka prepac, ale maju pravdu. Niekde bude chyba, ale nie u tvojho dietata.
@sasesoe nie neboli sme nikdy . Popravde práve na ten autizmus ma to napadlo ale nemá tie chovania také ako ostatný podľa toho čo som googlila ako miminko či už batoľa napredovala tak ako malo . Neviem či sa všetko nezmenilo keď nastal covid a carantena kedy vlastne ako prváčka boli dosť doma aj ako druhačka tam nastalp že sme si všimli že sa správa ináč akože vo veciach ktoré rozum pozastaví no vždy sme to hodili za hlavu vysvetlili že to sa tak nerobí atď.no postupm času tá jej flegmatickosť narastala je jej jedno úplne všetko . . Rozprávame sa ,povie všetko takto vie že za mnou môže prísť hoc kedy a aj tak urobí no tu pri tom 💩 to nie je mi jasné že sa hanbí . Nezjapem po nej neviem ako že by ma bolo počuť až do susedov .vždy sa snažím komunikovať normálne áno však každá isto zvýši trochu hlas atď to je sem tam no včera som už kričala 😔🙈 už to fakt pretieklo ten pohár trpezlivosti a vybuchla som 🙈
@derdia paradox je že toto som jej urobila hneď od začiatku . Od začiatku si ich preperie . Dá bokom a už sa potom ešte operu pri našich . Ide bez mudrovania a operie . A koľko sa ich vyhodilo čo to už nešlo keď to boli aj týždeň schováte a podaktorí viac o ktorých som nevedela včera som jej už povedala že tak nič každé sa vyhodia a budeš z holibprdelu chodiť do školy . Už sa kupovali aj tak že z jej ušetrených vreckových že ju to nakopne že nemusí prísť zbytočne o peniaze
Podla mna musis byt dôsledná ty. Mam chalanov a teda upracú si izbu dôkladne, maju 9. Ale zo zaciatku som upratovala s nimi. Videli, ze vsetko musi mat svoje miesto aby vedeli vobec utriet prach. Tak Skus upratovat s nou. Ale nie výčitkami ale to zober ako ucenie a cas strávený spolu. Pytaj sa jej, ze tomuto spravime miesto kde? Podla teba kam dame toto. Ona sa potom chytí. Samozrejme to bude trvat dlhsie. Pred spanim tiez vzdy spolu sa pozriete po izbe a date veci na miesto. Potom sa jej pytaj, je to takto lepsie, citis sa v upratanej izbe lepsie? Rozumiem, ze to chce vela trpezlivosti ale inak sa to neda. U nas ide kazdy den robioticky vysavac, ked sme neni doma. Cize vedia, ze na zemi nemoze byt nic co by potom zasekol vysavac. V sobotu sa robi velke upratovanie. Skus zmenit pristup. Co sa tyka stolice to moze byt aj zdravotny problem alebo psychosomaticke. Netreba ju zhadzovať, ze zase si nestihla a tak. To je velmi citliva tema. Jemne sa s nou o tom rozpravaj. To, ze to schováva značí, ze sa ta boji. Ale co ked to vazne neciti dopredu? Zamyslela si sa nad tym? Skus sa poradit s detskou psychologickou najprv ty a potom pripadne zoberie malu ona a porozpráva sa s nou. Ale vyhrážať sa jej psychiatrou je velmi velmi ponižujúce pre nu. Jednak nepozna este vyznam, jednak sa moze citit ako zle dieta. Ale naozaj je zle dieta alebo iba samu seba hlada???? Este k tomu je to dievca. Bud s nou viac ale tym nemyslim doma ale myslim s nou a iba pre nu aspon hodinku denne.

Jaj a áno skus trochu citlivejšie na ňu. Tebe by to vlastná mama takto povedala?
Ja chápem, že Ťa vytáča do zúrivosti a potom už asi povieš aj takéto veci, no nemala by si. Ona ma problémy a týmto spôsobom jej nepomáhaš vôbec. Uzatvára sa pred Tebou viac a viac. Len sa váš vzťah zhorší, to určite nechceš.
Preto chod za psychologickou, nech aj Tebe pomôže ako s ňou jednať, aby situácia bola zvládnutá.