Šikovnejšia, ale nie nadaná prváčka
Ahojte, máme menší problém. Dcéra nastúpila v septembri do prvého ročníka a veľmi sa tam tešila. Už pred nástupom školy vedela čítať s porozumením a písať, sčitovala a odčitovala do 10. V škôlke ju odporučili na testovanie a zaradenie do nadanej triedy, ale pri testoch jej väčšina vyšla vysoko nad priemer, len nejaké tri oblasti vyšli priemer, resp. tesne pod - už si to presne nepamätám. Na zaradenie do nadanej triedy to nebolo, hoci bola na hrane. Ja som sa veľmi do toho ani nehrnula, aby ju tam zaradili, mám z toho spôsobu učenia zmiešané pocity. V každom prípade nastúpila do bežnej triedy na bežnej škole. Všetko bolo fajn, ale po mesiaci zhodnotila, že sa nič nové v škole neučia. Pretože nikto nevie čítať a ju nudí baviť sa o písmenkách a slabikách. Konzultovali sme to s pani učiteľkou, tak dostávala minitextíky, skôr básničky na čítanie navyše. Chvíľu bol pokoj, ale teraz to začalo znova. Dcéra nechce chodiť do školy, lebo za pol roka sa nič nové nenaučila, jedine to, že lepšie píše ako predtým. Frfle, že načo má chodiť do školy, keď nič nové sa nedozvie a ja mám tiež pocit, akoby zakrpatievala. Zabúda veci, ktoré predtým vedela, začína dokonca aj horšie čítať. Predtým čítala plynulo, teraz sa zasekáva, číta pomaly a nebaví ju to. Mám pocit, že je totálne demotivovaná. Chcem Vás poprosiť o radu, prípadne skúsenosť, čo s tým. Do nadanej triedy nie je súca a teda ja by som ju tam asi nerada dávala, ale v bežnej triede sa nudí a je nešťastná. P. učiteľka sa jej nemôže venovať inak ako ostatným, lebo to by bol asi priveľký luxus, takže fakt neviem. Nemáte niekto podobnú skúsenosť? Ako (by) ste to riešili? Ďakujem
@lauricka napríklad u nas matiku malého nikto neucil, zacali ho velmi bavit cisla, pri pocitani do 1000 oddychoval, ako 5 rocny ( napr.miesto obedneho spanku v skolke pocital do 1300 a tak ). V tom veku nam aj zahlasil, ze 15 x 7 je 105. Vypocital to z hlavy pri zaspavani.
Ale nas system nepusti.... na testoch mu vysiel z matiky taky nadpriemer, ze popritom nie je normalne, aby mal niektore ine oblasti podpriemerne, takze mu IQ ani nespocitali a teda sa do speci skoly nedostal.
Na matike v klasickej skole sa hodne nudi, ale inak ma skolu rad a teraz je to na nasej snahe a schopnosti najst si cas, aby sme mu nejak tu matiku podporili, lebo je skoda nechat ten zaujem odzniet. Co sa moze lahko stat, pri nasom systeme vyucovania.
@indiankaindi
Myslím si, že Tvoja dcéra je pod veľkým tlakom. Netreba to tak veľmi riešiť, že je v niečom pomalšia, že jej nejde matematika, treba sa len tak normálne pripraviť na ďalší deň, neočakávajte viac ako dokáže, za úspech ju pochváľte, veď ono to časom môže byť celkom inak, keď nebude pod takým tlakom, uvoľní sa a všetko pôjde ľahšie. Koľko v škole priemerných ľudí je v živote veľmi úspešných a praktických, je dokázané, že tí priemerní zarobia viac peňazí a uplatnia sa v živote lepšie ako mnohí jednotkári. Ľúbte ju takú aká je, aby z nej vyrástla sebavedomá a samostatná bytosť. 🙂
@gviera pod veľkým tlakom práveže asi nebude a matematika jej vyšla ako priemer, ale momentálne rieši násobenie takže z matematiky je ďaleko pred spolužiakmi 🙂 Zrejme si si to zle prečítala 🙂
@indiankaindi porad sa s dobrou psychologickou ohladne triedy pre nadane deti.Za ten cas co bola naposledy testovana sa zmenila a snad tie testy spravi.Inac to bude trapenie pre celu rodinu.Preco riesi nasobenie? Ako vlastne prvacku napadne, ze existuje aj nasobilka? Este sa moze stat, ze v prvej triede je trocha sikovnejsia a potom casom bude ako ostatni, lebo ucenia pribuda a mozno len teraz tak vytrca z davu.
Tak ju motivuj doma novymi poznatkami a v skole nech pomaha ostatnym, ked tvrdi, ze sa nic nove nenauci🙂 su rozne skoly pre nadane deti, ale pozor tam chodia aj autisti, deti s roznymi psychologickymi odchylkami moja neter tam ma dcerku deti su aj agresivne pracuje s nimi spec psycholog.Vies nadane deti byvaju casto v niecom super a na druhej strane im chyba emocialne citenie a su az prilis asertivne
@indiankaindi Prepáč, naozaj som sa pomýlila. 😉 🙂 🙂
@marielik78 Ďakujem, aj ja som si myslela, len som nevedela, či sada do 20 nie je náhodou akousi "predprípravou" pre sadu do 100, bez ktorej dieťa nepochopí princíp.
@eliska13 Ano, ano, s tymi poruchami a agresiou deti... mam tu v praci ludkov, co maju sestrocneho syna, dali ho patrocneho do sukromnej anglickej skoly, lebo v skolke boli neustale bitky, konflitky a nedokazal sa zaclenit. V skole v pripravnom rocniku to bol denny boj, nespolupraca, problemy sa len a len vyostrovali. Teraz tam bol oficialny prvak (ale uz druhy rok v danej skole) a vsetko sa opakovalo v este vacsej miere... na vine boli podla rodicov pedagogicka a riaditel :( Chlapec nedokaze s nikym vychadzat, nedokaze spolupracovat, bije deti okolo, nedokaze sa sustredit. Do skoly uz treti mesiac nechodi a ma doma sukromnu ucitelku a riesia pre neho inu skolu - lebo je vraj mimoriadne nadany (z laickeho pohladu vynika oproti beznemu prvakovi len v anglictine), Teplicka je vraj pod uroven, tak jedine sukromnu pre mimoriadne nadane deti... Ale dopredu ich psychologicka upozornila, ze v socialnej a emocionalnej oblasti sa nezacleni, ze nech pocitaju s tym, ze az ako dospeli si mozno najde kamaratov...
@marielik78 Ahoj, ešte pár otázočiek 🙂 - koľko pracovných listov má približne jedna sada a má dieťa záujem viackrát počítať/riešiť tie isté úlohy (nepoznám obsah a kvantitu, takže neviem posúdiť, či to dieťa nepoužije len 1x a potom už nikdy, lebo si bude pamätať riešenia a nebude motivované opätovne sa k sadám vrátiť) ? Vopred ďakujem za odpoveď 🙂.
@rawmamka Tak pri sebe v praci mam Slovensky jazyk Citanie s porozumenim 1 slova a vety a ta sada ma 16 pracovnych listov a teda uloh... ohladom matematiky neviem, nemam ju pri sebe, mozno ich tam je viac, mozno takisto... Tie ulohy, az na par lahsich, nejaky cas dietatu zaberu a nemam pocit, ze by sa k tomu opakovane nedalo vracat, prave naopak... tym, ze dieta nerobi naraz celu sadu, ale sem-tam par listov, plus nie kazdy den sa tomu venuje, tak az po istom case sa vracia k tym istym uloham a u mojej som tym padom nevidela nezaujem 🙂 Mozno keby to tocila dookola neustale, tak ano... Ale picollo nerobime kazdy den a ani kazdy tyzden, takze je to stale zaujimave a poucne...
@marielik78 Ďakujem za odpoveď, pomohla mi 🙂. A posledná otázočka 🙂 - kupovala si to prostredníctvom internetu (vnímavé deti) alebo sa to dá kúpiť aj v nejakej kamennej predajni - myslím okrem tej na Kramároch v BA ? Ja som to zatiaľ nikde fyzicky nezahliadla a do BA teraz najbližšiu dobu nemám cestu 🙂.
@rawmamka Ja som si to objednala na stranke ich, mala som si preto ist na Kramare prave, ale ked som bola v Bory Mall, tam som to kupila priamo v predajni Vnimave deti (za rovnaku cenu) a objednavku som zrusila teda 🙂 Ak mas cas, skoc tam, rovno si mozes vsetky popozerat a vyberat, co sa ti bude pacit 🙂
@rawmamka Aha, teraz som si az uvedomila, ze do BA nemas cestu... tak potom asi iba cez net, ak nie su tie sady dostupne v inych mestach fyzicky... Ale zase, ak ti to nesuri, odporucam pockat, kym cestu sem budes mat a kupit osobne priamo 🙂
@marielik78 Ahoj, ďakujem, práve zvažujem, či sa predsa len nenájde nejaký dôvod na cestu do BA 😀 . Asi som v tomto "konzerva", ale rada si najskôr tovar fyzicky riadne popozerám a až potom kupujem - zväčša kvôli cene platím a objednávam cez net, ale prieskum trhu si robím už predtým. Prajem pekný zvyšok krásneho jarného večera 🙂 .
@indiankaindi Ahoj, chcela by som vediet ako sa to u Vás vyvinulo? Dcéra nastupuje v septembri do školy, dávnejšie číta a píše, podľa testu má IQ pod 130, no keďže podľa psychologičky nemala svoj deň odporúča nám tie testy zopakovať začiatkom leta. Muž je absolútne proti, podľa neho pre dcéru je najlepšia obyčajná trieda zameraná na jazyky, ja som na vážkach či sa tam nebude nudiť. Ako je to u Vás, nezabrzdila dcéru nuda v prvom ročníku?
@janade Ahoj, no ja to určite ľutujem, že sme to neporiešili lepšie. Dcéra sa v prvom ročníku prakticky nič nemusela učiť, stačilo jej počuť to v škole a bolo hotovo. Dokonca aj básničky, ak sa mali učiť, sa dokázala naučiť extrémne rýchlo. Čítať na doma nemusela ako jediná z triedy, čiže prvým ročníkom len tak preplávala. V druhom to bolo prakticky to isté. Teraz v treťom narážame na problémy. Vlastiveda a prírodoveda ju veľmi nebavia (koho bavilo učiť sa o štúrovcoch...) čiže to si nezapamätá z hodiny a výsledok je, že doma sa to učiť nevie. Zistila som, že ona tým, že sa od prvého ročníka nemusela učiť tak, ako jej spolužiaci, nenabrala ten stereotyp a ten "grif" ako sa učiť. Čiže teraz nervačí, nevie si to zapamätať a sama sa to nenaučí. Vybrané slová a násobilku vedela prvá z triedy, lebo to je memorovanie a to jej ide dokonale. Ale keď sa má naučiť text a povedať ho vlastnými slovami, je to des, pretože jednoducho nevie ako na to. Čiže je to na zvážení. Ja som jej nechcela dávať v prvom ročníku učiť sa niečo navyše, aby nebola stále a toľko popredu. Ale bola to chyba. Jej potenciál bol nevyužitý. A dnes, v treťom ročníku sa začína zaraďovať medzi ostatných spolužiakov vedomostne, hoci ak by chodila do triedy pre nadané deti, bola by dnes možno niekde úplne inde :( Možno je to škoda, neviem.
@indiankaindi ono presne toto je problem, ak dieta dlho len pozoruje a ucit sa nemusi, tak ten sposob - musim sa ucit, robit ulohy, ide mimo neho... a v urcitom momente to dieta dobehne a este ho ine deti aj obehnu... syn je nadany na matiku, dostava priklady navyse uplne od zaciatku... v inych veciach pekne slape spolu zo spoluziakmi a musi makat...
@indiankaindi no toto mam ja so synom, ale je druhak a zacina sa to presne takto zhorsovat teraz v druhom polroku..prvym rocnikom presiel ani neviem ako..neucili sme sa nikdy...pisal najkrajsie z triedy, zosity na nastenke viseli ako ukazka...diktaty, matika, anglictina, vsetko lavou zadnou..len sme prisli zo skoly a naucila som ho vymenit si knizky v taske....cital tiez ked uz siel do skoly, ale nie plynule..nemala som dovod sa s nim nieco doma ucit,...pisat s nim diktaty ked pisal krasopisne a bez chyb? pocitat priklady ked uz v prvej triede nasobil? tak chodil na kruzky a behal po vonku...prvouku si zapamatal z hodiny
Potom sa to v druhej triede u nas zacalo trosku kazit citanim..ucitelka povedala, ze on cital medzi najlepsimi ale ostatne deti co nepoznali ani pismenk na zaciatku roka ho dobehli a uz niektore aj predbehli...ked mu to povedala v skole, zacal sa zlostit a ked som ja zacala tlacit na citanie doma, tak citanie znenavidel.....prvy polrok este aj tak pohoda, to slo hladko, len to citanie sme trosku cibrili ale teraz zacina problem uz aj s prvoukou, same pisomky pisu, uz si z hodiny nezapamata,lebo ze jeho take hluposti nebavia,tak vyrusuje aj v skole, potom sa musime ucit doma a to sa zlost...a ma problem s citanim s porozumenim....cita uz celkom dobre, ale ucitelka im dava vela testov na citanie s porozumenim, tiez povinne citanie doma precitat clanok a na druhy den pisomka s otazkami k textu co citali..a ma s tym problemy...doma sa zlosti ked mame nieco robit do skoly, v skole ho to nebavi a nedava pozor..a to pritom stale s nim nepisem diktaty, nepocitam matiku, neucim sa anglinu, lebo toto mu ide same...zameriavama sa len na to, co mu nejde, ako to ucenie sa prvouky a citanie s porozumenim, co je viacmenej aj ciastocne prepojene, lebo ide o zapamatanie si textu a prerozpravanie vlastnymi slovami ci najdenie suvislosti v odpovediach....a uz mi ucitelka hovori, ze on je sikovny, ze ona vie ze je velmi inteligently ale je nesustredeny lebo ho niektore veci nebavia, deti ho dobehli a dokonca prvouka mu hrozi aj dvojka uz na vysvedceni ak to nedotiahneme..tiez si zacinam vycitat, ze som ho nedala to inej skoly, kde by ho to tahalo a nie ze si zvykol, ze skola ide sama...
@anjelicek26 presne tak. A naša je ešte taká, že ona neznesie, keď je niekto v niečom lepší, v čom bola doteraz ona najlepšia. Čiže začíname bojovať aj so správaním, pretože nezvláda, že ju všetci dobehli.
@m.i.r.i s čítaním bol problém aj u nás, presne ako píšeš. Predbehli ju tí, ktorí nevedeli nič, zatiaľ čo ona čítala celej triede. Ale to sa zlepšilo, čítala viac doma a hlavne sme sa snažili nájsť knihy, ktoré by ju bavili. Hoci nie je knihomoľ, toto sme odbúrali. Ale začala to, že ju ostatní dobiehajú nahrádzať správaním. Správa sa, akoby bola najmúdrejšia na svete, snaží sa všetkých presvedčiť, že ona vie viac ako všetci ostatní, vrátane učiteliek. Ona usmerňuje deti v triede, rozdeľuje čo má kto robiť. Na krúžkoch je vedúca, všetkých dáva "do laty" a začína mi to veľmi vadiť. Predtým, keď chodila do škôlky, to bolo také srandovné a milé, ale už to prekračuje hranice a máme za to kopec hádok. Ona si to nevie uvedomiť, pretože má pocit, že je lepšia ako ostatní (keďže v tom žila od prvej triedy) a odrazu už najlepšia nie je, ale správa sa tak o to viac. No zabiť ju idem 3x denne. Pretože samozrejme ja tiež nič neviem a ničomu nerozumiem a vysvetľuje mi také veci ako debilovi, že na ňu pozerám s otázkou, či si myslí, že ja som do školy nechodila. A to, čo nevie (slovné príklady z matiky) to je sprostosť a to ich nemajú čo učiť (ona vie lepšie, čo ich majú učiť). A čítanie s porozumením, to by jej aj šlo, knihám a príbehom rozumie, ale presne ako píšeš, prírodoveda a u nás aj vlastiveda, to je horor. Skôr sa to naučí naspamäť, ako prerozprávať.
@indiankaindi o spravani mi ani nehovor...my s tym ale bojujeme od prvej triedy..v prvej to bolo o tom, ze beha stale, vyrusuje na hodine, lebo vykrikuje odpovede...nevedel pochopit, ze niekto nevie take lahke..a ucitelka mu davali poznamky, ze neda druhym porozmyslat, co su pomalsi a slabsi...ja som ucitelke povedala, ze on sa nudi...mne to hovorili uz v skolke, ze on potrebuje robit viac, oni ho tam vedeli zaujat, ked ostatni robili a on uz davno mal, tak mu dali naviac, dali mu encyklopedie o dinosauroch napriklad co ho bavili aebo nejake casopisy s ulohami..a vedeli ako na neho..tato ucitelka to nevedela..na to, ze sa nudi mi povedala, ze ona nerobi nudne hodiny a deti a maju vediet sustredit a obsediet a ucit sa pockat atd..co ja suhlasim, ale jeho skola prestavala bavit, lebo mi povedal, ze sa tam nic nenauci..on miluje matiku a historiu, vecne mame diskusie o historii, studuje globus, kde sa co odohralo, chodime vela do muzei a na vylety, riesi co sa kedy stalo a preco, velmi ho to bavi..ze kedy konecne bude mat v skole historiu, ze oni sa ucia len same blbosti..jasneze mu dokola vysvetlujem, ze sa neucime len to co nas bavi, ze casom bude aj historia aj chemia aj neviem co..ale ono ho to potom vsetko odradi, kedze nas skolsky system je aky je..aj ta historia ho prestane bavit akonalhle to bude len o biflovani sa rokov a mien a reforiem...a rad robi pokusy, mame tie detske laboratoria, tak vyrabame kristaly, sopky, kadeco..len kym prde ozajstna chemia niekde v siedmej triede, bude po nadseni...a tam bude musiet riesit chemicke rovnice a bude to uplne nieco ine..takto ho vsetko vlastne sklame, skola je nanic, nic sa tam neuci...jeho verzia....tohto roku uz v spravani horsie, uz nebeha po triede a nevyrusuje ale sa nesustredi, kedze ho "blbosti" nebavia, tak nedava pozor..potom ani nevie co mali na ulohu alebo ze idu pisat pisomku..dozviem sa ked je potom...oni maju v tride jedneho chlapca co je najlepsi,.ten je o rok starsi, mama mu dala nezmyselny odklad z nezmyselnych dovodov a on je taky ten typ, co ide domov o 13:00 a cele dni sa uci a berie s mamou ucivo dopredu a tak...on vie uz niekolko latokz kazdeho predmetu predom, aby bol pripraveny na dalsiu hodinu.nema ziadne kruzky, nikam nechodi..malo sa hra s detmi, druzinu nechce..ale je najlepsi..triedny genius..ale odmakane to ma..moj syn na neho jasneze ziarlil. aj teraz ziarli, ale pochopil, ze to by musel aj on nieco preto robil aby mal az take vysledky a to on nebude...chce byt najlepsi ale nic pretto spravit a to ho neviem naucit..to mame aj v sportoch...chodi na tenis a na karate..v oboch je obrovsky talent podla trenerov..je velmi sportovy typ, ze to ma vraj geneticky dane,ze to je obrovska vyhoda..tiez mu to ide, ale je v podstate priemerny...vynika v behu, vybusnosti...ale trenovat sa mu nechce...su tam deti snazive co si to odmakaju a mnohi na neho nemaju, ale kedze makaju viac a viac a on nie, tak ho dobiehaju..mame v tom to iste..chcel by vyhravat, ked prehra zapas, tak je zlosti ale ked mu poviem, ze na treningu ma trenovat, pocuvat trenera, sustredit sa, tak mne sa nechce, saskuje...tiez je taky maly vodca a komander....no je to tazke momentalne veru..a to si predstav, ze coskoro puberta..
a viete co, vazeni, prvacke ucitelky vobec nezaujima nadpriemernost deti...
som zvedava, kedy a ci pride ten cas, ked sa budu taketo deti, odchytavat do speci tried uz v takomto rannom veku aj v statnych skolach a budu sa snazit ich rozvijat za komercnym ucelom-vytvarovanim buducich zdatnych programatorov, a pod...ale to by musel do toho vstupit asi eset...
uz teraz chyba vyse 400 000 ks programatorov vo svete....
a tu mame nadane deti, ktore su od 1.tr.zs demotivovane...zatazovane takymi ucebnymi sprostostami, ...vela predmetov by sa mohlo ucit informativne, nie znamky, a pisomky...
deti v 1.tr. cez hodiny vela vyrusuju, preto malo preberu, potom su v odkladane do skolskych klubov-tam su nezriedka do 17 tej hodiny, ....vychovavatelky si ich castokrat nevsimaju, alebo po nich len ziapu,...krasny den za nimi, .....a potom su na hodinach pomale...... a nikto nic neriesi....skolstvu stacia ovecky a sedy priemer, kym nepride na monitory a testovanie...
a fakt ucitelov netrapi, ze deti su demotivovane....a pritom deti su v tomto veku velmi formovatelne...
@m.i.r.i nechápem ze si syna nechala nudiť - je to predsa tvoje dieťa a možnosti je dnes kopu...
Úprimne ale z tvojho príspevku mam pocit ze tvoj syn je aj nepozorny, nedosledny, netrpezlivý... Toto by teda mňa ako rodiča trápilo a snažila by som s nim robiť aktivity kde tieto vlastnosti bude rozvíjať - ono je super ze ma talent ale aj tak môže skončiť podpriemerné - anie kvôli škole ale kvôli tomu ze nemá rozvíjane vlastnosti ktore z priemerných robia super a z talentovaných géniov... Ako ty píšeš - iné deti odmakaju to co ma tvoj syn zadarmo... A v určitom čase bude ďaleko pred ním aj keď isli omnoho tazsou cestou...
@luxus10 ako si to predstavuješ? Ze uz od prvej triedy sa deti budú skatulkovat na tu budúcu elitu a na obyčajných? Len preto ze majú vysoké IQ? Prepáč ale to IQ je len malá čiastka budúceho úspechu - vid vyššie... Snažíve, vytrvalé a dosledne dieťa môže dosiahnuť omnoho lepšie výsledky ako geniálny lajdak...
Píšem ti z vlastnej skúsenosti - navštevovala som výberov triedu - nás do nej odchytavali v 4tej triede - geniálne matematický zdatne deti z celého okresu v jednej maličkej triede - každá učiteľka bola pyšná keď sa jej dieťa tam dostalo... Polovička z triedy sa nedostala cez prijímačky na gymnazium🙂 pritom trieda bola 2-3 pred normálnym tempom, víťazi celoslovenských pytagoriat a olympiád v nej... Ale niektorým chýbali správne vlastnosti a neboli ich ochotní ci schopní rozvíjať...
Inak každý rodič ma šancu svoje dieťa dat otestovať a následne ho prihlásiť do školy pre takéto deti... Ja mam také 1 dieťa ale chodí do obycaj ej skoly - stačilo mi vidieť aké deti takéto školy produkujú - IQ fajn, eq na bode mrazu väčšinou...
Ahojte, ako vyzeraju tie testy v cpppap pre nadane deti? Vdaka
@indiankaindi ahoj. Vidím, že je to stará téma, ale akoby som o mojej dcére čítala 😁 ako to zvládate teraz?
A este jednu vec, dcera mala individualny plan, mala na skole navyse hodiny so specialnym pedagogom, my sme jej aspon skolu vybrali tak, aby mala vacsie zatazenie nez bezne deti, ale je to pre nu aj tak malo, teraz ked je distancna vyucba je to uplne zle

@lauricka ono mozno zalezi ako stare deti sa to same naucia..ak sa uplne same nauci citat 4 rocne a mozno mladsie dieta, to je uz iste neobvykle a urcite to poukazuje na to, ze dieta bude velmi sikovne/nadane, akokolvek sa to nazve...lebo vediet si pospajat suvilosti ako slabiky a pismenka do slov urcite uz vyzaduje iny level vo vyvoji..
ale napriklad ak sa to nauci uz predkolak, taky okolo 6 rokov, podla mna to nie je vzdy o neviem ako nadani..mozno bude dieta sikovne...ale nemusi byt neviem ako nadane...su deti ktorym to tak same dopne a ich to bavi.....niektore vedia naspamat vlajky, ine poznaju dinosaury, ine poznaju znacky aut a ine vedia z coho sa sklada vlakova suprava az po suciastky...-- skor pisem o chlapcoch, lebo sa viac pohybujem v tychto oblastiach 🙂 .. v zahranici uz 5 rocne deti bezne citaju a nie su preto vynimocne..podla mna su deti okolo 5 rokov rozumovo na to pripravene aby sa naucili citat, len nie vsetky to zaujima...maju rozne zaujmy a hraju sa, co je uplne v poriadku..
Nas napriklad poznal velke tlacene pismena asi ako 2 rocny...poznal ich lebo sa pytal...nik ho to cielene neucil, ale rozpraval skoro a ked sme chodili po vonku alebo aj doma, tak videl na znackach aut, na plagatoch a tiez sme vzdy citali a citali...tak sa pytal co to je ako to je...cisla asi ako 3 rocny zacal rozpoznavat vsetky....pocitat -- scitavat a odcitavat zacal asi v 3.5-4r...tiez hravou formou, ked sme sa hrali a sam sa pytal ....potom utlm...nic extra nove...nik ho neucil citat ani pocitat..a tak ale asi pred 2-3 mesiacmi ( ma 6r) zacal sam citat...kratsie slova, len tlacenym...prisiel so svojimi knihami a cital mi nadpisy sam...ze mamka ty uz nemusis.....vypytuje sa teraz na vykricniky, otazniky, uvodzovky a ine haky baky ked vidi, co to je a ako sa to cita...snazim a ho brzdit, lebo neslabikuje napriklad ale precita si pismenka a pospaja do slova...co nie je dobre...ale co mam s nim robit? hlaskuje uz dlhe slova, robi si to ako zabavu..sam od seba...
Kazdopadne, vzdy som videla, ze je sikovny..aj my sme sa mu vela venovali, chodime do muzei, citame od narodenia knihy, vela sa rozpravame, odpovedama mu na otazky...je velmi sikovny, ale nemyslim, ze az vynimocny a nadany...ma proste o tieto veci zaujem ..nie je ale taky ako niektore 5 rocne deti, co v skolke uz citaju cez obed kamaratom rozpravky miesto ucitelky...kdeze...