Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@maznacik007 ja som posúdila len tvoj postoj- z môjho pohľadu, ale nie teba, ako človeka.
k tomu štrajku- myslím, že je tam nejaká lehota, tuším 7 prac. dní, lebo ja som predseda Rady školy na škole, kde chodí môj syn a v stredu mi volala zástupkyňa tejto školy, aby aspoň telefonicky stihla tento termín a vo štvrtok mi to písomne ako oznámenie poslala. lebo-treba dať pozor- musí byť informovaný aj predseda rady príslušnej školy, vopred.
ja si myslím,že asi sa vaša škola nezapojila.
alebo-nevedia, v akom predstihu sa to oznamuje.
@macamac no v podstate som chcela vediet dokedy to maju dat vediet aby som sa vedela zariadit lebo akurat v ten den idem s malym na jedno vysetrenie... na ktore sa objednava dost dlho dopredu... a teraz som nevedela ci budem musiet aj dceru brat so sebou alebo ci si mam zohnat niekoho kto ju postrazi a pod... proste si potrebujem nejake veci dopredu planovat
ale to je jedno....
mne je v podstate ucitelov luto a je tam velka vacsina takych ktori si zasluzia take platy ake pozaduju.... ale nie vsetci... iste sama uznas ze kolko sa ty namakas s malymi kym ich naucis vsetko... pomaly od toho ako sa splachuje az po citanie pisanie atd atd.... a rozdiel medzi dochodcom co nadsluhuje na decka len krici a uci vytvarku a obcianku (pardon za tie priklady aj tie sa daju ucit zaujimavo.. ale aj inak) a ma najvacsie odmeny na skole lebo .....
ja neviem ako to zmenit ale hadam by sa ucitelia mali nad tym zamysliet... ze ako... to urobit
@maznacik007 a nemá to vaša škola ani ne webovej stránke? či ide do štrajku?
ale tak či onak, ak sa zapájajú, mali ste to už písomne mať. divné.
@macamac nie na stranke to nemaju ... ale oni moc tu stranku nemaju aktualnu... nevadi uz som to doriesila ... ja uz v podstate som ani nepisala len reagovala ked ma tu niekto oslovil...
tak nech sa vam strajk vydari... a splni vase ocakavania 😉
@maznacik007 to máš pravdu.
preto nie som tiež za paušálne odmeňovanie.
ak nebude vedenie spokojné s mojou prácou-ok, má právo a myslím aj povinnosť ma o tom informovať, prípadne dať mi nejaké usmernenia a zároveň vysvetliť, že pre to a pre to mi nebudú dané odmeny, ale v akej výške a prečo.
mne sa zdá ale, že do takejto mravčej práce sa mnohým nechce. lebo- pozri vekový priemer riaditeľov.... 😅 😒
tak práve pre toto - ako riešiš ty- tie oznámenia majú byť včas dané do éteru. aby sa vedeli ľudia zariadiť.
@maznacik007 uf, normálne som nakoniec rada, že sme sa nejak /my dve/ zlúčili 😉 🙂
ja strašne nerada reagujem nevhodne-ako som sa včera dala uniesť a spätne ma to potom aj štve. ale čo už- za to čo povieme,alebo napíšeme, musíme niesť zodpovednosť. aj to je poučenie.
ďakujem za želanie-a bude ma zaujímať, či sa nakoniec vaša škola zapojila.
daj vedieť 🙂
@ellahop už som asi 200x napísala, že nepopieram právo na štrajk. 🙄
Zatiaľ sa to tu točí okolo hysterických príspevkov o platoch a o nedocenení spoločnosťou.
Prečo k tomu nedoceneniu prišlo? Len zmenou systému? A nič viac? Jedeného dňa sa ľudia zobudili a povedali si - prestaneme si vážiť učiteľov? Alebo učitelia si nikdy nevážili ani žiaka, ani rodiča, brali ho ako samozrejmosť a zrazu sa nevedia zmieriť s tým, že tí rodiča aj začali niečo vyžadovať? A opisujú to ako arogantných rodičov? Dala som tu link na zaujímavý článok - prečítal si niekto dole diskusiu?
Toaleťák a mydlo napríklad oželiem, resp. kúpim ja - ak sa tie peniaze využijú rozumnejšie - napríklad technika, renovácia priestorov, zaujímavé projekty, optimistický učitelia, ktorí si dokážu sami zo seba aj spraviť srandu a nie ubiedený a užialení nedocenení pedagogickí pracovníci.... to, čo sa tu zatiaľ opísalo - že knihy, papier, kopírka - na to netreba štrajk, resp. treba, ale štrajk za zmenu vedenia školy - lebo už podpriemerný riaditeľ by mal vedieť nájsť nejakého sponzora a tú kopírku nejak zohnať. Na somariny idú peniaze a nie na podstatné veci.
Zmena financovania školstva je veľmi široký a všeobecný pojem. Aká zmena? Asi taká - ako jedna jedná mega poisťovňa - štátna?
@minewka ja som iba reagovala na to, ze co ti pomoze ako rodicovi, ze ucitelom zvysia plat, no nic... a...???? musi to pomoct tebe???? preco by malo. tebe ma pomoct nieco ine, napriklad to, ze ako sa financuje skolstvo. teba ma pomoct to, ze tvoje dieta bude mat naozaj ucebnicu a k tomu adekvatne pracovne listy. ja som vychovavatel. ale moji kolegovia ucitelia prvostupniari,,, to maju perne. oducia, potom sadnu za net a hladaju nejake zaujimave pracovne listy, aby mali z coho ucit na buducu hodinu. a ak nenajdu vyrabaju sami. potom sa ponahlaju domov k svojim rodinam. a po veceroch sa vzdelavaju, napriklad taka anglictina... a my vychovavatelia, ak chces nieco zaujimave s detmi robit, treba na to material. velakrat nakupeny z vlastnych penazi...napriklad vianoce su zaujimave. zlate papiere, trblietky, poriadne lepidlo.. a tak dalej a tak dalej,,, \
a ja nepoznam ziadneho ubiedeneho a uzialeneho pedagoga, prave naopak... nemam problem a aj so svojimi kolegynami si zo seba spravit srandu. staci ist do taborov alebo skol v prirode... alebo celkovo v druzine byva veselo... ale to je jedno.
vdaka ze nas podporujes.... ale ja ti odpoviem na jednu vec a ty sa rozpises o inej,,,
teda este raz, v nicom to tebe ako rodicovi nepomoze, ze nam zvysia plat... 😉
@minewka pytala si sa, ci vyssi plat ucitela ti zaruci ze ucitel bude kvalitnejsi. Na nasej skole vsetci, co studovali odbor ucitelstvo matematika - informatika chceli pracovat ako programatori alebo nieco podobne. Ucit nechcel nik. Ani jeden z cca 20 studentov, ktori vystudovali matfyz. Preto informatiku ucim napriklad ja. A mam odbor: ucitelstvo matematika - deskriptivna geometria.Teda ucila som to, kym som neodisla na matersku. Ja viem, len male deticky som to ucila. Ale keby ti moji spoluziaci nedostali dvoj az trojnasobne vyssi plat niekde inde, mozno by sli aj ucit. No a musim uznat, ze kolega, ktori ma vystudovane ucitelstvo inf vie deti pritiahnut k informatike lepsie, lebo ma vacsi prehlad, na VS toho viac preskakal, non stop sa tomu musel venovat. Takze rozdiel je myslim zrejmy... To iste sa tyka ucitelov jazykov, ale maju stastie aj niektori matematici, chemici... ktori si nasli lepsie platenu pracu.
Mna ucenie bavi. Pracovna doba je aka je, preto v niektore dni mozem ist v Bratislave doucovat a pisomky opravovat nie poobede ale hlboko do noci a to iste co sa tyka pripravovania sa na hodiny a podobnych veci. Plat je ubohy, hlavne tu - v Bratislave takmer nik nezaraba menej.
@effkaa áno, príklad, ktorý si uviedla - súhlasím, v takých prípadoch je namieste, aby ten vyšší plat pre tie žiadané kombinácie bol...
Dnes dávali v správach porovnanie platov učiteľov v pomere k priemernej mzde v regióne - a v BA to vyšlo najhoršie, učitelia mali menej, ako je premerná mzda v BA kraji...
@minewka - máš pravdu, sme blbé učiteľky, ktoré si vynucujú slušnosť....áno aj ja som taká....doslova som si vynucovala slušnosť od žiaka - lebo sa správal sprosto k svojej mamke, predo mnou, prakticky cudzou osobou.....lebo som chcela , aby bol Človekom s veľkým Č....máš pravdu som to ja za hroznú učiteľku...
A ľutovať živnostníkov....no čo ja viem - niektorí si dávali ešte aj plienky do nákladov, tobôž kancelárske potreby....mne nikto nič také nepreplatí....ale ja nerada porovnávam, lebo ja si stále myslím, že existujú aj tí poctiví ...len ja na nich nemám šťastie...😉
A ktorí sú tí dobrí a ktorí sú zlí učitelia??? Kde sú napísané pravidlá.....povedz a ja Ti ich podľa niekoho iného vyvrátim....
A otázka - čo Ti prinesie fakt, že učiteľka bude mať vyšší plat...Ty sranduješ? alebo nerozmýšľaš???
To vážne chceš, aby Ti niekto takú triviálnosť niekto vysvetľoval????minimálne budem mať o jeden hlavolam menej - ako prežiť do ďalšej výplaty a po ďalšie...koooonečne by bolo viac času a nemuseli by sme chodiť na ďalšie doučká, alebo iné fušky, aby sme prežili....viac času na čítanie, študovanie...a to všetko by sme mohli ďalej odovzdávať Vašim deťom.....nedajbože, že by sme mali peniaze aj cestovať a tak si obohatiť svoje vedomosti...
A napokon lepšie financovanie škôl, by donieslo výhody pre Tvoje deti....
alenka600 - takže keď som išla za učiteľku mala som rátať s nízkou mzdou??? A čo je učiteľ čím horší od blbého právnika, pri ktorom stačí otvoriť dvere a už to učtuje....Nemalo by to byť tak, že výplata by sa mala odvíjať od toho kto je ako prospešný, kto ako sa snaží...atď?
My sa rozvíjať na vlastné náklady nemáme problém...len problém je v tom, že náklady sú niekedy vyššie ako výplata.....
Ale celkovo by som odpovedala jednou vetou - poď si to skúsiť a potom uvidíš...OK?
@minewka tak ja osobne ubiedenych a uzialenych ucitelov asi nepoznam, vacsinou su to ludia, ktori svoju pracu robia s laskou a ja si kazdeho vysoko vazim, ze to vobec dokazu robit....a jeden mudry clovek kedysi povedal, ze deti sa nemenia, tie su v kazdej generacii rovnake, menia sa len rodicia.... tak si z toho skus spravit zaver ty sama 😕
a splietas tu dokola hrusky s jablkami
@nera dobre..a ja ťa pozývam skúsiť si to ku mne..ako ku živnostníkovi...škoda, že nemám Arabelin prsteň..aby som videla, či si vždy bola super slušná k predavačke v obchode..či majiteľke obchodu...či v hoc akej službe v súkromnom sektore...kde vieš, že ak sa na teba majiteľ krivo pozrie, otočíš sa na päte a ideš "o dum dál". ..a či si povedala "chápem, máte zlý dnes, dnes ste nič nezarobili, celý deň makáte zadarmo... 😉 a iste že si dávam všetko možné do nákladov. Lebo neviem, či si o mesiac nezlomím nohu...alebo nebudem mesiac v kóme..a štátu to bude šumafuk, odvody budem musieť platiť tak či tak 😉
Ale dobre, si tá najlepšia učiteľka pod slnkom, všetko robíš dobre, správne, si to najdôležitejšie povolanie na SR 🙂 Zaslúžiš si kráľovský plat.
Nie, nesrandujem..ak tu úplne vážne napíše nejaká pani učiteľka, že chce vyšší plat, pretože nechce, aby na ňu nakričala pani upratovačka v škole - potom zvýšenie platu tejto učiteľke (ktorá si nevie poradiť ani s upratovačkou) vôbec, ale vôbec nepomôže mne ako rodičovi školopovinného dieťaťa. Ani jej to spoločenskú úctu neprinesie. Ani to z nej nespraví dobrú učiteľku.
Čo je pre mňa dobrý učiteľ? Dobrý učiteľ pre mňa je ten, ktorý nerobí to, čo je na fotke, ktorú prikladám. Tento obrázok presne definuje pomerne veľkú časť učiteľov, ktorých poznám česť pár tým vzácnym prevzácnym výnimkám, ktoré som mala tú česť v živote spoznať.
nie, nie, evidentne ty si super a vsetci ostatni potrebuju prevychovu 😖
@minewka no a neviem, neviem...ci to odstrihavanie z myslienok nerobia skor televizory, priblble filmy a nedostatok casu alebo zaujmu venovany detom zo strany rodicov, lebo, ak to este nevies, v prvom rade su to rodicia, ktori formuju svoje dieta. A ak to nahodou nezvladaju tak si potom vybijaju svoje frustracie na kazdom, kto ma nejaky dosah na to ubohe dieta... v tomto pripade ucitel.
@nera Chapem, ze si rozhorcena, ale vazne nechapem Tvoj postoj ku mne. Napisala som v niekolkych vetach, ze si pracu ucitelov vazim, ze ju povazujem za tazku a dokonca som bez akejkolvek pretvarky rovno napisala, ze ja by som to nerobila. Tak neviem preco sa teraz posmesne vracias ku mne a vyzyvas ma aby som si to skusila. Ved som uznala, ze ja by som na to teda nervy nemala.
Ale co sa toho platu tyka , pytas sa ma
"takže keď som išla za učiteľku mala som rátať s nízkou mzdou??? A čo je učiteľ čím horší od blbého právnika, pri ktorom stačí otvoriť dvere a už to učtuje....Nemalo by to byť tak, že výplata by sa mala odvíjať od toho kto je ako prospešný, kto ako sa snaží...atď?"
No tak akoze bud zavries tuho oci a skusis ist hlavou proti muru=realite, alebo oci otvoris a orientujes sa tou realitou. Vsak tu sa uz daaaavno neplati za zasluhy. Keby som sa na to pozerala ako Ty, tak to by som este pravnika mohla povazovat za super, lebo ma VS, ale co potom take modelecky? Alebo nejake pipinky, co ani nepracuju, len "vyzeraju" a robia co robia a o ich prijme sa nam ani nesniva?
Ano, ked si isla studovat pedagogiku a v tom case uz bolo jasne, ze to je zle platene, tak si s tym mala ratat. Je to bohuzial tak. Tiez si viem predstavit spravodlivejsi system odmenovania, ale to neznamena, ze mozme len tak volne lietat v oblakoch. Ja nehovorim, ze mam univerzalnu pravdu - ja som si len zvolila inu cestu - od zaciatku som bola vedome rozhodnuta, ze idem hrozne tvrdo makat za peniaze. Sklanam sa pred vsetkymi ludmi, ktori nie su tak skazeni a pracuju aj pre idealy - aj takych ludi potrebujeme.
Takze ucitelov som nijako nenapadla, vyjadrila som svoj respekt a opytala som sa na par postrehov, ktore ma zaujimali, ze ako ich vnimaju, to je vsetko.
@minewka - waaauuuuu - fuuuha takže Ty tak z ostra.... a čo som Ti urobila, to, že som Ti iba chcela otvoriť oči čo nám učiteľom vadí??? prepáč...
A len tak mimochodom, kde som písala o sebe aká som najlepšia? Prosím neprekrúcaj...OK?!!
.A čo sa týka iných zamestnaní....práve preto, aby som nebola taká furia k iným zamestnaniam, tak som počas VŠ cez prázdniny stále niekde brigádovala....
Moja zlatá, učiteľ v tejto spoločnosti znamená málo hlavne kvôli tomu, že mnohokrát sa samotní žiaci zasmejú nad tým, prečo sa majú učiť...keď oni týždeň po mature majú podstatne vyšší plat ako učiteľ - ten kto ho dané remeslo naučil.....Tak do kelu mi povedz kto má byť viac ohodnotený..... ten čo učí - teda to vie už poriadne, alebo ten čo sa to sotva naučil????
A o tom by sa dalo toľko písať ažaž.....
A ešte k tej fotke.....nezadefinovala si ju presne, takže sa k nej neviem presne vyjadriť, lebo ak je tam text - učiteľka povedala svojim žiakom, aby vystrihli štvorec, tak na tom nič nie je....Vieš, všetko sa dá všelijako vysvetliť.
@alenka600 - tak najprv nie som rozhorčená....len som vysvetľovala,
a hlavne nič som posmešne tu nehovorila....to je fakt, najlepšie je si to vyskúšať a potom by si najlepšie vedela o čom je reč.....prepáč, ale neviem čo je na tom posmešné....Skutočne to nemyslím v zlom, či posmešne...
A prečo by sa nemohli urobiť nejaké jasné pravidlá?čo sa týka odmeňovania....všetko by sa dalo...len treba chcieť.....
pani ucitelky, tak ako vy mate narok na to aby ste strajkovali, ostatni maju narok na to aby vyjadrili svoj nazor, tak nechapem niektore reakcie 😖
@maznacik007 nam nedali zatial nic vediet tiez, ale zajtra mame rodicko, tak ak nieco, tam to asi povedia, ale osobne si myslim, ze v nasej skolke nebudu strajkovat, zajtra pisnem...
drzim palce ucitelky....vas plat je skutocne neskutocne mizerny... drzim palce, nech nedopadnete ako my sestricky 😉
Ak sa nemýlim, 3 dni pred štrajkom je riaditeľ školy povinný oznámiť to. Ja dúfam, že ten štrajk bude a dúfam, že Slováci budú v budúcnosti vedieť a hlavne nebudú sa báť vyjadriť svoj názor, hoci štrajkom predavačiek, nezamestnaných, dôchodcov, živnostníkov🙂, zdravotníkov... Už by bolo načase. Držím palce!

@maznacik007 a inak- je mi ľúto, ak som nevediac dala do súvisu tvoju prácu doma s tvojou povahou- som nevedela, že sa staráš o dieťa so špeciálnymi potrebami. ospravedlňujem sa.
na margo toho mi ale nesedí jedna vec. ja som sa v živote stretla s ľuďmi, ktorí ak mali akýkoľvek problém / v rodine, s deťmi,.../ mali v živote už upratané svoje priority, čo je dôležité a čo neriešia. lebo si začali vážiť iné hodnoty. cítim z nich viac pokoja a pokory. preto mi je sympatická v tomto @abbey1. príklad toho.
a udivuje ma u teba, že riešiš fakt nepodstatnú vec- štrajk, ktorá sa ťa nejak bytostne netýka /lebo aj tak si doma/ a štve ťa to až tak, že založíš diskusiu, v ktorej potom valíš zo seba hnev a akési emócie / negatívne/ voči svojim bývalým kolegom.