Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
....hm nehádajte sa, bohužiaľ v dnešnej dobe to má ťažké každí...okrem tých, ktorým chýba chrbtová kosť... tak ako majú učitelia nižšie platy, tak zase živnostníci majú čo robiť, aby mali zákazky a zarobili na odvody.... lenže žiaľ to je kapitalizmus....
...so štrajkom učiteľov súhlasím, oni nejdú štrajkovať len kvôli sebe, ale aj preto aby mohli normálne, kultúrne a z čoho učiť naše deti...aby nemuseli sústavne pýtať od rodičov peniaze, pomôcky, toaletný atď........aj preto, aby všetci tí študenti ktorí študujú na pedagogike sa aj uplatnili v školstve, aby v budúcnosti vôbec mal kto účiť naše deti...lebo mnohí vyštudovaní radšej robia to, čo majú aj zaplatené....
...mám svokru učiteľku, momentálne riaditeľku na zš a teda, obdivujem ju za to, že sa jej to aj chce robiť...jednak za ten plat ( vyše 25 ročná prax), a ja ako účtovníčka zarobím viac, a na druhej strane - sústavne hľadať, prosiť, oslovovať rôznych sponzorov, rodičov,.... a baby a tie odmeny - teda fakt ani neviem či sa môžu nazvať odmenami...
a to isté so škôlkami, veď to nie je normálné, aby sme do škôlky pomaly všetko nosili...to uznajte
ja ich podporujem a schvalujem!!!! lebo o pár rokov nebude mať kto učiť, jedine súkromné školy a to budeme potom fakt v prd---i, lebo potom bude záležať len na našej peňaženke a nie na to, či dieťa vie, je šikovné, rozumné ...
@nera Ja som sa pocas VS zivila okrem ineho vyucovanim a v ramci moznosti sa tym zivim aj teraz. Takze predstavu mam a to sa venujem len indi vindi uceniu. Prave preto si to viem aspon ciastocne predstavit a prave preto by som na to nikdy nemala....slusne povedane odvahu 🙂 Vo vseobecnosti nie som typ na to postavit sa pred 30 ludi, nemam to rada, dokazem to, ale su to pre mna muky.
Prave preto mna by nikto nedonutil ist robit nieco tak tazke za taky plat. A to nie je vysmech! To myslim vazne - ja by som to nerobila, myslim, ze je vela rovnako tazkych, alebo lahsich povolani, kde sa da zarobit viac.
Jasne, ze vsade sa da nastavit jasne a objektivne odmenovanie, preco nie?
Citam tuto diskusiu, lebo ma to dlhodobo zaujima, az by som povedala, ze ma fascinuje, kolko z mojich znamych sa dobrovolne "vrhlo" do ucitelskych vod ked isli studovat a ako boli sklamani, ked VS skoncili. Pre mna je to jednoducho zaujimavy fenomen a rada by som mu rozumela. Chcem vediet co robi ucitelov nespokojnymi a naopak v com vidia kluc k zlepseniu.
Ja som v tomto prilis kapitalisticko-realisticka - nech vyhra ten "lepsi". Lepsi pisem v uvodzovkach, keby sme si to povedali v normalnom rozhovore, tak z mojho hlasu citit ironiu pri slove lepsi. Lebo co je to lepsi v tomto zmysle? No huzevnatejsi, flexibilnejsi, papulnatejsi, drzejsi....uz nech to slovo znamena cokolvek dobre alebo zle. Jednoducho dnes nam nikto nic zadarmo neda a mas sa tak dobre ake mas siroke lakte, ako daleko si ochotna sa hrabat a co si ochotna pre to urobit. Bohuzial sa nemame tak dobre ako mame dobre srdce, vysoky intelekt ci mieru altruizmu.
Ale asi som uz velmi pesimisticka, lebo to cele ponimam cez peniaze a su predsa aj ine veci dolezite v zivote (ale zase je jasne, ze bez tych penazi je to sakra tazke 😝
@minewka - fuuuha no neviem kam si Ty chodila do školy, ale takéto niečo .....teda taká výchova....tu už nie je....myslím, že som o niečo od Teba staršia a poteším Ťa už keď ja som chodila na VŠ tak nás učili k tomu, aby sme rozvíjali u detí tvorivosť....rôznym spôsobom....ak ju Ty nebudeš škatuľkovať a obmedzovať svojimi názormi, ktoré teraz prezentuješ, tak v škole by nemala byť potlačovaná jej tvorivosť. A s tou úctou, noooo to máš asi tiež smolu, myslím, že je v poriadku si navzájom prejavovať úctu, či je to učiteľ, či starší človek, ktokoľvek.....to je o slušnosti ako všeobecnej....vieš?
A predstav si aj učebnice treba...schválne Ty by si sa chcela z čoho učiť?
@kvieta nie, nebudem sa báť. Pretože sú aj učitelia/učiteľky, ktorí ten obrázok pochopili veľmi dobre. A nepýtajú sa, ako inak by to teda malo byť.Našťastie. Je ich málo, ale sú. Dúfam, že raz budú za to patrične ocenení. Možno si na to ocenenie počkajú a príde od generácie, ktorú sa práve oni snažili učiť inak, ako na tomto obrázku.
@minewka no vies, byt ucitelkou, nechcela by som mat v triede tvoje dieta...tebe vlastne o co ide? aby malo kvalitne vzdelanie alebo aby si mohlo vylozit nohy na lavicu a machrovat, ze jemu sa pisat nechce....lebo prave deti takych rodicov ako si asi aj ty to robia...
no nic, ja som radsej uz dopisala
@nera ja si myslím, že úctu si máme prejavovať nie preto, lebo sa to predsa patrí...alebo je niekto straší (síce úplný primitív a hlupák, ale starší predsa 🙄 ) - ale úctu treba prejavovať tomu, kto si ju zaslúži. Nemám problém preukázať úctu tomu, o kom si myslím, že jej skutočne hoden. Vo väčšine prípadov sa k starším správam slušne. Ale s úctou to nemá nič spoločné.
Ad učebnice - naozaj ich treba? Také, aké boli kedysi? A bude ich treba aj o 30 rokov? Aj o 100rokov?
@nera a čo je pre teba rozvíjanie predstavivosti? Vlastného rozumu? Individuality? Iného pohľadu na vec?
Veď nevieš ani len akceptovať iný pohľad u mňa, dospelého človeka a nie sú ti cudzie rôzne "prúpovídky" typu "myslím, že som staršia" (obe vieme, že to nebolo myslené doslovne) ..."moja"..."fakt neviem, kam si chodila do školy"...
Nepresviedčaš ma týmto o tom, že sa nesprávaš ako tá učiteľka na obrázku.A že dokážeš akceptovať individualitu a iný spôsob myslenia u dieťaťa.
@minewka - asi sme ináč vychovávané, ale ja si myslím, že každému by sme mali dať úctu a slušne sa k nemu správať, kam ho už zaradíme, to je každého osobná vec, ale slušnosť musí byť....ale ja som asi stará škola!
A čo sa týka učebníc, čítala si čo som napísala??? AJ učebnice treba!!!
A asi som zvláštna, ale ja často siahnem dokonca po ešte starších knihách ako 30-ročných....by si sa čudovala ako sú dobre spracované....môj názor je - že treba mať prehľad a z každej knihy vybrať to najlepšie....ani tá najnovšia kniha nemusí a zväčša ani nie je najlepšia.....
ja mam deti dve na zakladnej kazdy na inej, jedneho na strednej a najmensia v skolke este stale neviem ci budu vsetky deti doma alebo ani jedno
@minewka Nemyslím si, že dnes to takto funguje ako na tom obr., pretože dnešné deti sú veľmi náročné a svoj názor si už nenechajú iba tak ľahko ostrihať, ako to bolo niekedy. Lenže učitelia chcú 13.9. vyjadriť svoju nespokojnosť s financovaním školstva, ich odmeňovaním, čo je myslím odvážny krok a trebalo by ich skôr podporiť a nie polemizovať o tom, či zarábajú viac, ako ja, alebo suseda, alebo... Nakoniec, aj za to, že si tu teraz takto diskutujeme ja osobne ďakujem učiteľke, ktorá má naučila písať a jej dôchodok je žalostne nííízky☹
@minewka... páči sa mi aj tvoj názor, s niečím súhlasím a na niečo mám iný... ale niektoré školy majú problém aj s tým papierom a kopírovaním - toner je drahý, papier je drahý, majú limity, alebo zariadenie je už staré, ale na nové nemajú,...... a ak má učiteľ naozaj kupovať za svoje peniaze pomôcky na výúčbu...
moja svokra je slovenčinárka, bežne pripravovala a vymýšlala si rôzne testy a tlačila si ich doma, diktáty - kde len dopĺňali i-y , a učebnice - nie na všetky hodiny sú potrebné, ale niektoré sú....
@minewka - tak si ma pobavila a môžem ísť spať.....
ale ešte - "moja" píšem preto, že podľa veku som Ťa mohla aj učiť....
- "myslím, že som staršia" - lebo som staršia....
- "fakt neviem kam si chodila do školy" - lebo s takým názorom som sa nestretla....
Stačí??? 😵
Ja len na vysvetlenie, že učitelia nie sú takí ako ich vykresľuješ....myslím, že si to nezaslúžia....
A ako rozvíjam predstavivosť.....u inteligentného človeka to nie je problém.....prepáč, ale nechce sa mi to vysvetľovať.....už je predsa len neskoro....😉
@minewka precitala som ten clanok a v podstate ma ten clovek pravdu, ze deti sa ucia kopec nedolezitych veci, trebalo by to pretriedit
ale do toho sa nikomu nechce...myslim, ze taky minister skolstva, co by urobil prevrat a prevetral to zrejme na sk nezije...
ale na druhej strane ani my sme nevedeli, co bude o par desiatok rokov a sme tu a sa nam aj mnohym dari, ovladame aj tie mobily aj pracu s internetom(pritom nas to v skole neucili) a vobec, nemyslim si, ze toto je nejako extra zavisle na skole...nikdy nebude existovat system a ani nikde taky neexistuje, ktory by tip top pripravil ludi na nieco, co bude o desat-dvadsat rokov, lebo to nikto nevie...a ked to pan Halak tusi, mohol by byt konkretnejsi, mozno by urobil prevrat v skolstve a drzim mu palce.
a mimochodom "Nožnice medzi reálnym svetom a svetom, s ktorým sa stretávajú deti v škole, sa čoraz viac roztvárajú"
ako mam tomu rozumiet? skola ma ludi pripravit podla mna na vykon povolania a dat vseobecny prehlad a to myslim mnohe skoly plnia... kontakt s realnym svetom predsa deti maju mimo skoly a tam by ich mali viest v prvom rade rodicia... alebo som to cele zle pochopila?
Ano, aj naša školka štrajkuje. A ano, suhlasím so štrajkom. I ked osobne. nemyslím si že učitelov dokáže niekto tam hore brat tak vážne ako lekárov, ked zavreli ordinácie
A čo sa týka tých XY prispevkov čo sa vyberá v školke, či skolke, ktoré su aj tak v minusovom stave...myslím že ministerstvo sa spolieha na to že okrem dani, ho roddčia budu dotovat aj touto formou. Ci už je to základné vybavie- kriedy, hajzliak. až po učebnice, rozne pomocky. Myslím ,že keby sa ku štrajku pridali rodičia- všetci formou, že nedaju naviac za "bezplatné, povinné" školstvo ani cent, možno by si skor uvedomili, že je to bieda a školstvo nefunguje, resp. funguje iba na oddanosti a ochote učitelov a vydojitelnosti rodičov.
@evakva
@sisaha
@maznacik007
@cat
@nera dobre, môj posledný pokus..aj keď ho ťažko akceptuješ..lebo si predsa strašia..múdrejšia...a mohla si ma učiť...a preto oslovenie "moja"...hoci som dospelý človek, ktorý už má svoje dieťa a ktorý s tebou diskutuje slušne..a ktorý si zo slušnosti odpustil oslovenia typu "moja"🙄
čo som chcela povedať tým obrázkom...čo je individualita detského myslenia..a na záver reakcia pedagóga...ktorá mi veľmi pripomína reakcie tvoje...možno to neviem správne povedať, tak si opäť požičiam ešte jeden článok
@minewka no teda, este som si dala tu namahu a precitala som ten blog....dokonca az do konca, ale sory, ak toto vyjadruje aj tvoj nazor, tak potom sa uz tym tvojim prispevkom necudujem....mimochodom, mohla by si ucitelom poradit, cim sa maju v skole zaoberat, aby to bolo detom prospesne v roku 2068, lebo ani ten pan to tam nenapisal...skoda 😀
@meloa ver mi, že ak je čo i len trošku šikovnejšie vedenie, bude sa snažiť ušetriť tam, kde sa dá..aby aj ten toner bol...aj tá kopírka..a ver mi, že to naozaj funguje....teda, aby som bola presná, dalo sa to na škole, kde je moja mama. Ako prvé sa snažila, aby škola mala vyvážený rozpočet..krok za krokom, postupne..také elementárne veci ako oprava tečúceho potrubia (na ktoré x rokov každý proste dlabal..boli enormné nedoplatky na kúrení, vode ..ale koho to štvalo? Bolo to štátne, tak čo..škola bola vo veľkom dlhu), zatváranie a tesnenie okien, kúrenie, rozbité okná...potom postupne projekty, financie z grantov... a je aj ten toner..aj kopírka..aj farebná tlačiareň..aj papier. Áno, musia sa jej učitelia pýtať, či môžu kopírovať vec xy - striehne na to, chce aby sa šetrilo. A nemyslím si, že je to zlé. A tiež si nemyslím, že problém tonerov a tlačiarní vyrieši nekonštruktívne nalievanie peňazí do systému. Nesúhlasila som s tým ani v zdravotníctve.
@minewka - prepáč, už nebudem odpovedať na Tvoje reakcie, nie preto, aby som nemala slušnosť, ale preto, že Ty všetko prekrúcaš a mňa nebaví Ti všetko vysvetľovať.....
oslovenie "moja" nebolo použité, aby som zdôraznila, že som staršia, tobôž, aby som si niečo dokazovala....(no strašné niečo také vysvetľovať inteligentnej žene)....mne nikdy nevadili familiárnejšie oslovenia, ak Tebe áno...prepáč....stačí povedať....
čo si chcela povedať to som vedela aj na začiatku.....len si tento obrázok dobre neokomentovala....a len sa chcela navážať do učiteľov....neviem, ale nemám rada ľudí, ktorí len kritizujú a prípadne aj zosmiešňujú učiteľov....
@sirinka áno myslím, že si to celé zle pochopila. Alebo aspoň inak, ako ja. V článku sa vôbec netvrdí, že niekto to vie. Práve naopak, ide o to, že to nikto nevie...ale aj tak bude stále tvrdiť, že tak, ako je to teraz, je to dobre.
A tie nožnice chápem tak - že realita a škola sú na míle vzdialené...zatiaľ sú ešte ako tak spojené, ale príde cvak. A už ich nikto nespojí.
@minewka a na zaklade coho teda chces tvrdit, ze to dobre nie je? resp. to tvrdi ten pan...a ty jeho nazor zdielas, ako som pochopila.
a stale nechapem aky je problem so skolou a realnym zivotom? podla mna je to realita, ze v urcitom veku deti nastupuju do skoly, vzdelavaju sa tam v roznych oblastiach, ziju tam svoje skolske kamaratstva, prezivaju lasky aj sa hnevaju, zavidia si, maju tam konflikty s ucitelmi, niektorych si zase viac oblubia...kde ti v tom chyba nieco realne?
@minewka súhlasím, ono ako sa hovorí ..ryba smrdí od hlavy...
aj moja svokra dala do poriadku veľa vecí, na čo predchádzajúca riaditeľka kašlala, zhodou okolností, taktiež potrubie, nakoľko jej nešlo do hlavy , že platia tak veľa za vodu..aj elektroinštaláciu dala skotrolovať, lebo odber sa jej nezdal, taktiež využila financie z grantov, projekty , dve percentá .... skrátka naozaj záleží kto je vo vedení a ako to vedie, ako spolupracuje s mestom, ...a hlavne ako je šetrní - a moja svokra to v tomto smere vie a myslím, že čo sa týka školy urobila veľký kus práce...

@marcy30 ok do xy múdrostí na moju osobu si prikladám aj divné názory 😀 ale oceňujem, že si sa ovládla a použila len divné názory 🙂
Nie, nemyslím si, že si zvýšenie platu zaslúži len informatik.
A po prečítaní príspevkov, ktoré tu odzneli, sa už ani len neodvažujem pípnuť na tému ako a či vôbec učiteľ rozvinie talent môjho dieťaťa. Asi rozvinie, keď to bude dieťa typu "kde ma posadíš, tam budem." Plus ešte k tomu nesmiem zabudnúť prejavovať povinne dostatočnú úctu voči pánovi učiteľovi. A k tomu ešte bude potrebný poriadny plat. Tiež na učebnicu nesmiem zabudnúť.
Môj pohľad na vec pekne vystihuje článok, ktorý som si dala do profilu. Ak máš chuť, prečítaj si a napíš svoj názor.