Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@minewka no ale ty ked studujes, vies uz presne co vsetko a kde budes robit az do odchodu na dochodok? lebo o tom je ten tvoj preferovany clanok...
ja uz som sa vyjadrila, ze ano, som za zredukovanie uciva, ale ci potrebujes jedno, ked studujes druhe....niektore veci su navazne, je vhodne, aby VS vzdelany clovek mal zakladny prehlad. nehnevaj sa, na to, aby si sa mohla povazovat za odbornika ti nikdy nebudu stacit iba teoreticke vedomosti zo skoly, ale na to potrebujes najme prax v odbore...cerveny diplom este nic nemusi znamenat.
a ci chemik a biolog potrebuju tu istu skusku z chemie...a co? biolog nepotrebuje vediet nic z chemie podla teba? nema to podla teba nic spolocne? a ci je ucitelsky smer ci nie, to podla mna s tym nic nema spolocne.
fakt si neviem predstavit, ako by vyzeralo studium, keby nebolo aspon scasti vseobecne a kazdy by studoval za nejakeho konkretneho odbornika a nic ine by ho nezaujimalo...
@minewka ty zas absolutne nechapes....ja davam deckam vzdy pristor povedat, co si myslia...a vzdy zdoraznujem, ze si cenim kazdy nazor.....a v tejto dobe je vlastny nazor potrebny.....suhlasim, ale umenie je ho povedat slusne.....a nie vety typu: co ty o tom vies, ty pi... alebo mam ta v pi....(mne sa to sice nestalo, az k takym vulgarnostiam, ale deje sa to....).....ono jedna vec je byt asertivny, co podporujem, ale druha, nie byt drzy....(a to je fakt obraz rodicov....).....ako tiez si mozem kadeco mysliet o dochodcoch, ale nepridem za nimi a nezacnem im nadavat, ze su nenanzrani, alebo neviem co.....(ine je povedat si slusne svoj nazor a hlavne argumenty, preco si to myslim....)
@matkamirko možno ťa zaujme, možno si videla..ale pekná diskusia..
http://www.tyzden.sk/lampa/lampa-skolstvo-01.html
Treba pustiť od cca 12:06, tam začína debata o školstve, reformách, atď..
@minewka vecer si to pozriem rada, idem von s malym, dakujem, pekny den 🙂
@sirinka ešte raz zopakujem, ten článok sa dá chápať aj inak - nie tak povrchne a polopatisticky (sorry za úprimnosť)
Tam nikto neprichádza s patentom na rozum, ani nevraví, že VIE čo bude v tých rokoch....ten článok dáva otázniky, zamyslenie sa nad tým, či ide školstvo s dobou, či učitelia idú s dobou...či to, čo deti učíme, im bude na niečo dobré (ale nie vedomosti ako také, ale systém učenia!!!! )..či súčasný systém učenia reflektuje dnešnú dobu.
Nikde nepíšem, že sa vôbec učiť chémia. Áno, má mať VŠ vzdelaný človek všeobecný rozhľad - ale ja si pod pojmom všeobecný rozhľad nepredstavujem 5 skúšok z chémie. čo je ten všeobecný prehľad? Koľko toho má človek v rámci všeobecného pohľadu a rozhľadu a poznania vedieť? Má sa to memorovať?
Nikde nepíšem, že odobrníka spraví z teba ukončená VŠ 🙄 ani si to nemyslím. Áno, potrebná je prax. 100x radšej budem mať jednu skúšku z chémie a zvyšok napríklad práve prax.
Ty vôbec, ale vôbec nikde nevidíš, že by sa naše školstvo malo už trošku zmeniť? Len tie platy? A ten papier??
Inak - podľa teba...tebe osobne..čo sa praktického života týka...ktorá škola ti dala najviac? ZŚ? Stredná? Výška?
@sorciera24 dobre, žiak učiteľov vulgárne vynadá...a čo teraz s ním? Ako by si to teda riešila?
@minewka spytala by som sa ho ci takto doma oslovuje aj rodicov?....a riesila by som to aj cez rodicov...
@sorciera24 fajn..a čo keď rodičia na decko zvysoka kašlú..vybliakajú sa na teba, decku kúpia zase nejakú hračku, či dajú 10eur na obed v meste. A to je všetko. čo ďalej? čo ďalej s tým žiakom?
Alebo povedzme v druhom prípade ho doma strepú jak hada, dajú mu zaracha...tebe sa ospravedlnia..a čo ďalej s tým žiakom?
@minewka ako tam je evidentne chyba vo vychove.....ja zo dna na den nenapravim, co oni za tie roky pokazili.....(musi chciet aj rodic, aby sa na takomto spravani nieco zmenilo, bez toho to nejde....).....bude mat vychovne opatrenia a bohvie co este....ako neviem, co tymto sledujes.....ono je to dlhodoby proces....neviem, ci cakas, ze ho mam pochavalit pred treidou za take spravanie?....co je adekvtany pristup podla teba......a v konecnom dosledku, ked jedno rodicovi, ze jeho diet je buran....tak ako si povedala, ja ho mam ucit, nie vychovavat......(tak mu dam vzdealanie.....a nech si ide zivotom.....)....aj ked si myslim, nieco ine....ale kde su narusene zakaldy, tam nepostavis stabilny dom... 😉
baby uz kaslite na to .... ja som momentalne nastvana ... na totalku.... min. rok sme sa stahovali a menili sme skolu normalne od septembra prechod na novu skolu sme hlasili rok dopredu... vyplatili PZ a vsetko co oni objednavali... tak sme mysleli ze to bude ok... samozrejme dcera nove knihy v starej skole uz nedostala... a tu co nastupila dostala len niektore... napr. chybala jej anglictina a prirodoveda... tak sme cely rok chodili po spoluziakoch... ktori byvaju dost daleko od nas ... a opisovali sme alebo som pozicala knihu cast prefotila a tak...
bola som aj za ucitelkou najprv ze kupit sa to neda... potom ze naco kupovat a tak...
teraz je september mala dosla domov dnes mali anglinu a hadajte co jasne ze nema knihu a z knihy maju ulohy... samozrejme ze ucitelku nezaujima z coho si ich moje dieta urobi.. ak ich mat nebude pojde do ZK poznamka co mam robit... ti co sme si k nim chodili predtym opisovat su dnes mimo dom isli na kruzok do mesta...
ja nemam problem tu knihu kupit aj ked ostatni ju dostali zadarmo .... ale neviem aka to je... lebo hoci sme uz platili za PZ k nej tak este sme ho nedostali.... ja nechapem sak vedeli ze im chybaju knihy... to nemohli s tym nieco urobit... alebo aspon povedat nech to kupime... vrrrr ....
@maznacik007 nech jej to ucielka prefoti, aspon nejaku jednu-dve lekcie, aspon ja by som to tak urobila, kym by prisla nova kniha
@maznacik007 napr toto enchapem, toto by som ja nikdy neurobila
@maznacik007 presne, riesila by som to tak, ze by som jej zatial dala prefoteny material...
@zuzana76 nie neprefotila povedala jej ze ma ist k spoluziakom si ich napisat ako tie ulohy.... ich je v triede 14 a z toho su dve dievcata a ani jedna tu knihu nema... ostatni chlapci ju maju....
ako rano nakluse muz pekne nech mu napise na listok ze aka je to kniha presny nazov a tak a zajtra ju cez den skusi v BA kupit... ja uz nebudem cakat ze to objednali a tak lebo to sme cely min. rok tak cakali...
proste to su take blbiny ale teraz tu vypistuje ze nema ulohu hotovu a ja rozmyslam kde cca asi byvaju nejaki spoluziaci ... co sme chodili predtym su akurat mimo... alebo pojdeme k nim vecer
@maznacik007 tak s tym by som u svojich ziakov nepochodila,ze chod sa naucit k inemu spoluziakovi, ani by som to tak neurobila
ja som prefocovala aj veci navyse, mnohokrat specialne "usite" na ziaka cvicenia, ci ulohy
@minewka nuz, a kto ti povedal, ze sa dalej nevzdelavam? Ako si prisla na to, ze zvesim hlavicku a je vymalovane? Nuz a pravdupovediac, kazzdym slovom si protirecis viac a viac. Podla teba je dobry ucitel taky a onaky , toto a hento. Ked ti niekto oponuje, tak zacnes inym smerom, alebo utocit z ineho uhla 🙂 🙂 🙂 .
K mojmu dietatu, o to sa nemusis bat, ta vie, co sa patri a co nie. Urcite jej nekreslim linku, podla ktorej ma zit, podporujem to, co ju zaujima a snazim sa jej ukazat, ze existuje aj ine.......
Co sa tyka tvojho obrazku, tak ten smer uz davno neexistuje, vzdy ukazem mnoho sposobov ako riesit ulohu a ak niekto pride na dalsi, moze ho pouzivat, ak je korektny, nikdy som nepovedala, ze je len jeden sposob spravny a to ten moj.
A este mi napis, kde som seba opisala, ako tu najdokonalejsiu? To som nikdy nepovedala, ze ja som ta najlepsia 🙂
@minewka no tak potom je asi ten clanok napisany povrchne a polopatisticky, lebo moja reakcia bola na konkretne fakty, ktore tam pan spominal....nic ine...a z tvojej strany to beriem iba ako chabu vyhovorku, ze sa da chapat aj inac, a este je ta vyhovorka smutnejsia, ked vcera si odpisala niektoru prispievatelku, ked ti tiez pisala, ze tebou zdielany obrazok sa da chapat aj inac a vysmiala si ju....
a nie, nejde mi len o tie platy, papier neviem aky tu spominas...len enviem preco napr. tebe tak strasne vadi, ze ucitelia chcu o nieco vyssie platy, kedze im maju tak neskutocne mizerne. ale pokial si pamatam, tak podla teba si ani zdrav. personal nezasluzi, ani lekari....kto vobec by si zasluzl zlepsit financnu situaciu v tomto state?
a co sa tyka poslednej otazky, tak ta je uplne zle polozena, ako mozes prosim ta porovnavat tri rozne stupne studia...
@matkamirko áno kedysi sa bilo palicami ked žiak nerobil to čo má, dnes sa každý ale oháňa právami dieťaťa ktorá musia byť všade vyvesené, v každej triede nakaždnom viditelnom mieste pomaly aj na záchode budú visieť na nástenke a povinnosti žiakov sú vyvesené kde? Nikde...na to že podstatou školy je vychovať vzdelaného civilizovaného človeka ktorý si vie plniť svoje povinnosti a stavia sa k nim s vážnosťou sa zabúda a v neposlednom rade na dalšiu vec....práva učiteľa a ochrana jeho osoby,ved v dnešnej dobe je každý druhý učiteľ šikanovaný deťmi a drží hubu a krok aby náhodou neprišiel o miesto a chlieb a živobytie
@minewka prave som nasla tvoj prispevok o vynimocnych ludoch, ktori su odbornici vo vsetkom a o tom ako sa rodia vynimocne. A este som nasla nieco o priemernych a podpriemernych vysokoskolakoch. Tak sa ta opytam, clovek , ktory dokazal v jednom case vystudovat dve fakulty, prirodovedecku (odbor geologia) a fakultu matematiky, fyziky a informatiky (odbor matematika) ako jediny s kruzku statnicoval s vyznamenanim, popritom stihol pracovat, spravit si potrebne skusky zo psychologie a pedagogiky, hovorim anglickym jazykom na urovni C1 a ovlada pracu s PC ako pokrocily sa da pomenovat ako? A ked sa clovek venuje hlavne tymto oblastiam a snazi sa svoje poznatky a vedomosti odovzdat dalsej generacii, pretoze ho to bavi tak potom je co? Ak mozes odpovedz. Dakujem. A teraz to nemyslim ako srandu alebo ine sci-fi , ale seriozne vazne.
@maznacik007 no tak-ja konkrétne mám 18 žiakov a na konci roka mi chýbalo 68!!!!! kusov učebníc zo všeličoho. tak pekne už som začala s ofocovaním každému, to, čo mu chýba. a napr. ja ešte úlohy nedávam 😕 a celkovo nie som za veľa úloh, dávam len občas. tak toto nechápem, ako učiteľ môže zadať úlohu-a neprefotí tým žiakom aspoň tú jednu stranu učebnice 😝
ja som aj minulý rok ofocovala do nemoty. skrátka- s tým tlačením učebníc je neskutočný problém. niečo sa nám podarí požičať z inej školy-ale keďže väčšina zápasí s nedostatkom, tak fakt len kopírka.
a ten štrajk máte?
@macamac no ty fotis to je ine... keby nafotila to co sa ma robit uloha tak neriesim nic... no zatial nam nedali nic vediet takze nestrajkuju... zajtra sa ide muz spytat do skoly ako sa vola presne ta kniha a kupime... alebo poziciam z inej skoly(mam este kontakty ) a hotovka... 😉 no sak je to des s tymi ucebnicami... to verim ...
my sme dostali ulohu uz 3.9. referat o knihe co citali cez prazdky sme niesli na druhy den... a mame normalne ulohy... v slovine maju uz hadam aj cez desat stran v zosite zapisanych
@maznacik007 😲 toto neuznávam
ja mám rada pomalý plynulý prechod z prázdnin na školské povinnosti
a bude to asi aj tým,že nie som naklonená myšlienke "zavaliť" deti úlohami
inak-aj syn už mal "projekt" z angliny 😝
ja by som na vašom mieste išla sa slušne opýtať do školy, či je problém ofotiť 1 stranu-že ako to chcú dlhodobo riešiť /keďže zaplatené máte/. dlhodobo-napr. niekoľko týždňov, kým príde učebnica. myslím,že to je automaticky, že jej to ofotia. neviem prečo by ste mali 2xplatiť za učebnicu 😝
a inak- aj tu na dedine by bol problém ísť si k susedovi napísať úlohu. dnešné deti sú nejaké divné-nechcú si dať ani úlohy navzájom, keď chýbajú. aj z toho dôvodu sa u nás pristúpilo /okrem elektronickej žiackej knižke/ aj k tomu, že denne budeme-učitelia- na net zadávať domáce úlohy, aby si ich rodičia mohli prekontrolovať a chýbajúci sa nemuseli doprosovať úloh od neochotných detí.
žiaľ-taká doba prišla 😖
@maznacik007 ahoj,nevies nazov tej knihy?
Nám povedali, že ak bude štrajkovať nadpolovičná vačšnia, tak môžu školu zavrieť. Na ostatných školách to riešia skôr branným, alebo nejakým výletom, športovým dnom... a tak :D :D ale v škole určite dajú vedieť, čo a ako, až v stredu možno budú vedieť s istotou povedať, či bude alebo nebude 🙂
@kvetinqa pozerala som jej tak min. rok mali busy bee 3 }mam doma PZ co sme kupovali takze predpokladam asi ze bude teraz 4 ka... my kupujeme len PZ tu knihu ako dava normalne skola... ale sak teraz to pozeram to na nete.. predtym ma nenapadlo ist pozriet ten stary PZ tak stoji to par eur... vyslem muza to kupit zajtra... nech zhana... 😉
@maznacik007 ja si pozriem pocitac,mam nejake ucebnice v elek.podobe,ale tusim busy bee nie.. Ale mrknem to.
@maznacik007 Busy Bee nemam, mrzi ma to. snaha bola 😒 Drzim palce nech to zozeniete...

@minewka lebo ved kedysi sa bilo palickami, a teraz sa nemoze 🙂 Tak si to vydobijeme inak 🙂