icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

minewka
9. sep 2012

@nera ok

minewka
9. sep 2012

@sirinka tvrdím, že nie je dobre vravieť, že je to dobre, keĎ ani nevieme, čo dobré je...
ale robíme to..noo..lebo sa to tak predsa robí nie..???

Je zaujímavé, ako toto vieme aplikovať napr na materské hlášky dojčenie vs. umelé mlieko a argumenty typu "veď tak to bolo doteraz a prežili sme"--ale zrazu to nevieme aplikovať napr. na školstvo.

Realita - spojenie výuky s reálnym životom. Napríklad VŠ....momentálne VŠ produkujú priemerných ľudí..ktorí vedia z každého rožka troška..ale nikto nevie nič poriadne.

VŠ biola - reálne je, že s najväčšou pravdepodobnosťou, ak raz budem robiť výskum a budem potrebovať chemický rozbor - nebude si ho robiť sama, ale pošlem vzorky do certifikovaného labáku. To bude s najväčšou pravdepodobnosťu realita (ak teda nestroskotám na pustom ostrove a nebude od podomácky spraveného chemického rozboru závisieť môj život - čosi a la MacGayver) ..aj napriek tomu som bola na škole nútená spraviť asi 5 skúšok z chémie. Úplne by stačila jedna. A radšej by som miesto tých 5 skúšok (organika, anorganika, biochémia, všeobecná chémia, labáky..) mala to, čo ma zaujíma, čomu sa chcem venovať, čo ma baví a v čom si napríklad myslím, že som dobrá.

minewka
9. sep 2012

@meloa som veľmi vďačná za tvoj príspevok...fakt vážne...a som rada, že šikovných riaditeľov je viac. Je smutné, že sa začalo s vecami, ktoré mali byť už dávno, dávno spravené...kde by školy mohli byť, keby sa neriešili tieto úúúplne elementárne veci! A vôbec, kde by bol celý štát...ale to je ten pozostatok sociku...

A ešte smutnejšie je..že kopec učiteliek ani netuší, koľko práce to dalo zvrátiť takýto kolos aspoň na cestu ako tak vyváženého rozpočtu..ale za to každý vie, že riaditeľka má vyšší plat 🙄

sisaha
10. sep 2012

@korenbaba dnes som zistila, ze aj MŠ štrajkuje...super, ja som za. A suhlasim s tebou..."Dobrovolne" ZRPŠ už nikdy platit nebudem. Tak ako si vie vlada najst peniaze na euroval a grecko, nech si najde aj na skolstvo a ucitelov. Nie je normalne, ze ucitel zaraba pomaly ako upratovacka.

sirinka
10. sep 2012

@minewka na zaklade coho to tvrdis?

neviem, kto aplikuje hlasky o mlieku na skolstvo? nerozumiem tvojmu prirovnaniu, ako to spolu suvisi?

ad realita: co realne by si v skole chcela vyucovat ty? resp. aby sa vyucovalo?

priemer a z kazdeho rozka troska...precitaj si prosim ta este raz ten tvoj oblubeny clanok od pana Halaka s ktorym sa stotoznujes. on tam tvrdi, ze kedze nevieme co bude o x rokov, tak deti ani nevieme na to pripravit, ty s nim sice suhlasis ale ty zaroven velmi dobre vies, co o tych x rokov skutocne potrebovat budes a co nie a teda ty vies, co by si sa v skole mala ucit a co ti je zbytocne...ale vsetko su to len tvoje predpoklady, nic konkretne, nic relevantne, na com by sa dali postavit nove ucebne osnovy...
priemer je podla mna v poriadku, asi tazko mozu vychadzat zo skol sami nadpriemerni ziaci a este k tomu kazdy uzko profilovo zamerani (aby sa nahodou neucil nieco, co v zivote nebude potrebovat) a to by ma zaujimalo, ako by vyzerala vyuka, ale samozrejme na kazdej skole a v kazdom rocniku su aj ziaci vynikajuci a nadpriemerny. zaujimavejsie ale pre mna je, ze do pracovneho zivota to nemusi vzdy znamenat to iste. niekedy aj s podpriemerneho ziaka sa stava vynikajuci pracovnik a vynimocni studenti zapadaju prachom... 😉

danculik
10. sep 2012

...no mám dosť. Pokiaľ viem toto je forum, kde sa má diskutovať, rozoberať, každý jeden z vás má právo povedať si svoj vlastný názor, ktorý sa nemusi zhodovať s vami ostatnými. Je každého osobná vec, čo tu povie a aký má na dannú vec názor. Prečo musíte človeka hneď ohodnotiť, ako zlého človeka, že si vôbec dovoľuje povedať čo si myslí...ja raz nerozumiem, dobre že ma tu nejdete ukameňovať.
Chcela som len tým povedať, keď štrajkovali lekári, bolo tak že všetky nemocnice, ambulancie boli zatvorené?, na nič také si nespomínam, boli otvorené, takže aj keby išlo o život a bol štrajk, ošetrili ťa!A čo získali tým štrajkom , akurát urobili bu-bu...zdvihli im platy horko ťažko, a teraz im ich idú znovať znižovať?..Čo dosiahli?...nič...
A čo myslíte, ako to bude z učiteľmi?...dopadne to tak isto...
Zajtra majú zasa štrajkovať predavači a zatvoriť tak všetky obchody, lebo sa štrajkuje?....a to kde sme?
Nehovorím, ak chcú sa mať lepšie, tak fain nech si štrajkujú. Len mi ukážte jedného človeka ktorý sa tu má tak v tejto našej krajine úžastne, ze nepotrebuje nič, je tu spokojný, myslím , že ich je tu neúrekom..
A apropo k tomu prečo nie som učitelka ja? Nemam také povolanie..ale mame v rodine ucitelov 3. Takže veľmi dobre viem, o čom tá práca je a dokonca viem aj to , čo sa robi cez letné prázdniny v škole..moj dedo je školnik, tak mam o tom prehľad. Tak mi tu netrepte dristy že učitel je v lete vkuse v skole, skolke. A k tej dovolenke, myslim ze aj ked normalny clovek robi v zahranicnej spolocnosti, tak vacsinou je to tak, ze sa v lete cerpa celozávodná dovolenka...cize tiez si nemoze vybrat dovolenku kedy sa mu zachce...to isté je v skolstve...tak co tu trepete...?
Ucitelka v Mš ked robi rano 4 hodiny a potom nemá čas si ist vybavit svoje veci?..má na to celý zvysok dna...alebo ked robi poobede, rano si moze ist kam chce...a ked nieco potrebuje,vie si zobrat aj dovolenku, alebo ju kolegyna zasupluje...tak sa tu na mna neosocujte , viem ako to chodi.

Este raz opakujem, nech si idu strajkovat...nevadi mi to...ale urcite si ich zastavat nebudem...a co tym ziskaju?...nic...ked SR nema na ucebnice pre ziakov, bude mat na platy pre ucitelov? A nikoho nikto nenuti byt ucitelom, ak nechce tak nech nie je..kazdy robi take povolanie ktore ho bavi..alebo ktore ma vystudovane..znamych mam vystudovanych ucitelov, robili to par rokov , ale rozhodli sa to ukoncit...a robia inu profesiu..kazdy si je strojcom svojeho stastia...

Viac sa vyjadrovat nebudem, lebo clovek cokolvek tu povie, tak je zly...nemoze si povedat tak ako to citi...tak potom naco takeho forum vznika?

effkaa
10. sep 2012

@danculik citujem ta: "a to kde sme?", "tak co tu trepete...? " a potom sa budes cudovat, ze ta niekto ohodnoti ako zleho cloveka... Tu nejde o tvoj nazor, ale o to, ako sa vyjadrujes...

danculik
10. sep 2012

@effkaa ...sa zobud...

sara07
10. sep 2012

tak štraj je ohlásený aj u nás..ako nevyhovuje mi to, ale budem sa musieť prispôsobiť a zariadiť,,,zo zákona majú nárok na štrajk, je ohlásený, ked majú pocit že sa chcú vyjadriť aj takouto formou majú na to plné právo....

kikakiks
10. sep 2012

ten štrajk je dvovod na den volna učitelia chcu len vysie palTY NIC VIAC A ZRPš UZ KONECNE BY TO MOHli
SPLNIT :D taze uz len čakat na tu spravnu chvilku

jajka257
10. sep 2012

@minewka Tak a dost 😠 ja si viem poradit s upratovackou, ale slusnost a ucta k inemu cloveku mi nedovoli, aby som na nu kricala, ona ma tiez kopu starosti. A ako sa opovazujes povedat, ze nie som dobra ucitelka? Videla si niekedy moje pracovne postupy, moje vysledky s deckami a vobec cely postoj k praci? len ty si najdokonalejsia? Nuz, nechcem byt drza, ale pytala si si to. Ja na mieste tvojej mamy by som sa prepadla pod zem od hanby, keby ze moje dieta sa prejavuje ako jeden arogantny clovek, ktory nema ani len troska empatie, nie je si schopny vypocut nazor druheho a bude tu nasilu presadzovat len svoj vlastny nazor. To uz nie je asertivita, to arogancia.
A este jedna otazka, co to prinesie tebe? Nic, ale mozno tvojim detom, ak ich nevychovas na svoj obraz. A poprosim ta, skor ako zacnes o niekom vyjadrovat bez stipky ucty usudky, tak si aspon zisti o kom pises.

matkamirko
10. sep 2012

@minewka uuuha, ale to tu zase vrie 🙂 🙂 Nuz presne tak to bolo pred 100 rokmi, je to tak aj teraz...."Ja ti natlacim svoj nazor do hlavy" 😀 Nuz naozaj sukromne skoly aspon podporuju deti v tom, co naozaj chcu 🙂

sirinka
10. sep 2012

@matkamirko ako to bolo pred 100 a viac rokmi napriklad tri najznamejsie slovenske gymnazia
1. Kláštor pod Znievom

Slovenské patronátne katolícke gymnázium v Kláštore pod Znievom. pôsobilo v rokoch 1869 – 1874 a sledovalo podobný cieľ ako iné patronátne gymnáziá: výchova žiakov v slovenskom materinskom jazyku a duchu. Malo však priebojnejší a modernejší učebný plán a bolo to prvé slovenské gymnázium v Uhorsku. Učili tu Čuleň, Zachej, K,. Zenner a iní. Študenti boli z celého Slovenska, najmä z chudobných rodín. Škola prispela k tomu, že gymnázium sa stalo v 70. rokoch 19. storočia popri Martine druhým národnobuditeľským a kultúrnym strediskom Turca.
2. Martin

Nižšie slovenské patronátne evanjelické gymnázium. Otvorili ho v roku 1867 a násilne zatvorili r. 1875. Vychovávalo žiakov v materinskom jazyku, v demokratickom a národnom duchu. Malo humanitný charakter, hoci sa prikláňalo k reálnemu vzdelaniu. Najviac vyučovacieho času sa venovalo latinčine, žiaci vyvíjali aj mimoriadne úspešnú mimoškolskú činnosť. V školskom roku 1869/10 vznikol tu samovzdelávací krúžok, rečnícka spoločnosť Zora. Žiaci pochádzali z celého Slovenska, z rozličných spoločenských vrstiev (inteligencia, maloburžoázia, roľnícke rodiny). Na gymnáziu pôsobil aj D. Kadavý. Gymnázium vychovalo množstvo študentov, ktorí obetavo pracovali v prospech slovenského ľudu. Pokračovateľom bolo gymnázium V. P. Tótha v Martine.
3. Revúca

Slovenské evanjelické patronátne gymnázium v Revúcej vzniklo v roku 1867 po neúspešných Š. M. Daxnera a S. Reussa otvoriť v Revúcej reálku. Materiálne a finančné prostriedky získali od mesta Revúca a prispievateľov. V škole pôsobili: A. H. Škultéty, S. Ormis, D. Krman a iní. V školskom roku 1868/69 patronát zriadil pri gymnáziu aj učiteľskú prípravku, tzv. semenisko, aby pomáhalo odstraňovať nedostatok učiteľov na slovenských základných školách. Gymnázium vyvíjalo aj kultúrno-osvetovú činnosť v Revúcej a okolí. Študenti hrávali divadlá, mali vlastný spevokol a pestovali hudbu. Ducha revúckeho gymnázia zachytil v Mladých letách Martin Kukučín, jeden z jeho frekventantov. V roku 1874 bolo zatvorené a otvorila sa maďarská meštianska škola.

ci sukromne skoly podporuju deti viac alebo menej neviem, mne do skoly zatial ziadne deti nechodia, ty mas osobne skusenosti? vies to aj konkretizovat, v com presne vidis tie vyhody? akym sposobom ich podporuju? u nas su statne preplnene, ale sukromna skola najblizsie je az v Ba, tak ci sa nam to oplati ich tam vozit... a teraz ale nemam na mysli nejake specialne skoly, ale klasicku zakladnu skolu. dakujem.

matkamirko
10. sep 2012

@sirinka 🙂 🙂 neuraz sa prosim, ale ideme von, je krasne... pekny den aj tebe 🙂

minewka
10. sep 2012

@jajka257 ukľudni sa prosím ťa 🙄 je smiešne ako od mňa vyžaduješ sebareflexiu a ty jej nemáš ani štipku!A ty si ako dovoľuješ povedať, že som arogantný človek, keď ma ani nepoznáš?? Lebo ty môžeš a ja nie? 😀

Ja som len napísala, že spoločenské docenenie človek nezískava platom. A za tým si stojím. A ani na teba upratovačka neprestane vrieskať, keď budeš mať super plat. A tiež si stojím za každým jedným slovkom, že dobrý plat z nikoho dobrú učiteľku nespraví.
Ak si skutočne dobrá učiteľka, zaslúžiš si vyšší plat. Ale nemal by človek hodnotiť samého seba. 😉

Ja si o sebe tiež myslím, že som normálny a slušný človek, ktorý aj napriek nesmiernym provokáciam, primitívnym osobným útokom sa okrem jedného razu nedal vyprovokovať k obdobným hodnoteniam voči iným diskutujúcim. Ale ty napríklad zjavne nesúhlasíš s definíciou, akú som sama sebe dala 😉 😀 😀

Kde som napísala, že máš učiteľku zvrieskať? Alebo jej jednu vyťať? Ale určite je správne zvesiť hlavičku a ohnúť chrbát, však? A neriešiť. Nie ďakujem, skutočne nechcem, aby učiteľ viedol k niečomj takému moje dieťa a už vôbec nechcem, aby ho viedol k poslušnej ovečkovosti držať pusu a krok a k povinnej a vynútenej úcte a servilnosti voči starším.
Vždy budem dieťa viesť k slušnosti, aj vediem, ale zároveň ho budem viesť k tomu, aby nikto na svete si ho nedovolil ponižovať, ubližovať mu, aby sa dokázal ozvať, aby nerešpektoval ako ovca slepo autoritu..lebo predsa niekto povedal, že to tak má byť.

Inak, medzi nami - mám začať rozoberať, aké sú tvoje deti a ako ich vychovávaš a čo z nich vyrastie? 😀 😀 Ale vlastne to bude oukej, lebo ich vychováš na svoj obraz a samu seba si zhodnotila na jednotku s hviezdičkou 😀

Nehanbím sa za ani jedno slovíčko, ktoré som napísala a stále si stojím za tým, že poriadne zvýšenie platu si zaslúži ten učiteľ - ktorý reprezentuje s deťmi školu, zlepšuje ich priemer, ktorý sa zapája do projektov,či ich sám tvorí, študuje ďalej, má pozitívne hodnotenia od detí a rodičov, sú zvýšená snaha rodičov, aby práve tento učiteľ učil ich dieťa. 😉ak si taká, zaslúžiš si veru poriadny plat. 😵

sirinka
10. sep 2012

@matkamirko dakujem za vystiznu odpoved 😉

matkamirko
10. sep 2012

@sirinka pozri, nemam chut si tebou kazit dnesny den, ak mas komplexy co sa tyka ucitelov, tak potom mas velky problem... a co treba robit s problemami?? No jednoducho vypni, chod sa prejst, daj si kavu, caj...oddychni si 🙂 🙂 😀

minewka
10. sep 2012

@jajka257 oprava nie učiteľku, ale upratovačka tam malo byť..keby zase niekto akože nepochopil

sirinka
10. sep 2012

@matkamirko ja mam komplexy? a ake? len ma zaujima tvoj nazor na sukromne skoly...buduci rok mi ide najstarsia prvykrat, tak mapujem a ty si sa vyjadrila tak, ze vies o com pises, tak som zvedava 😉 kavu som uz dopila, diky...

matkamirko
10. sep 2012

@sirinka myslim, ze pre aj proti poznas urcite aj sama.. Ak si zvolis spravnu skolu pre dieta, sama si to zistis jednoducho:referenciami, tak urcite nebudes mat problem s tym, ze tvoje dieta, a jeho intelekt, bude potlacane, aby islo s davom., ale bude podporovane v tom, aby prejavilo to, co sa v nom skryva, co ho bavi.... Cize na konci strednej nebude tolko deti, ktore nevedia, na aku VS ist, nebudu nerozhodne, lebo problem skol je prilisna vseobecnost. Deti sa ucia ako stadovite ovce, a to co vedia lepsie, v com vynikaju je uz zial na pleciach rodicov, aby ich v tom podporili. Nuz ale väcsina rodicov, je zial dlho do vecera v praci. Takze tu je vyhoda v sukromnych skolach, ze ked ja nemam cas, tak ucitel, ktory ma moje dieta na starosti, sa mu venuje viacej a snazi sa zastupit v tomto deficite mna, ako rodica.. 🙂

lolitka25
10. sep 2012

Ahojte kocky, je to zaujimava tema, nestiham citat vsetky komentare,ale rada sa pripojim s mojim. Som vystudovana ucitelka ale momentalne zijem v Nemecku a ucim tu.
To co sa deje na SVK (nebudem porovnavat s Nemeckom,ani tu nie je vsteko zlato co sa blysti..) je hanba. Je mi hanba ked si predstavim, ze clovek po 5 rokoch tazkeho studia na VS zanieteny do prace na SVK nema plat, za ktory by vedel sam vyzit... Je mi smutno,ked viem, ze zacinajuci ucitel ma vyzit z 398e mesacne netto a este mat dost sil na to aby siel na skolenia a zbieral kredity, pripravoval osnovy, pripravoval sa na vyucovanie, vyuzival moderne koncepcie a nehrozil mu burn out syndrom....
Je mi luto, ze ucitel je len nepekne povedane hracka, na ktoru deti nadavaju, rodicia ju nerespektuju a stat sa o nu nestara... Pritom kazdy vie ake je tazke vychovat dieta a nikto si neuvedomuje, ze ucitel to robi cely zivot - vychovava nie jedno,dve, tri ale stovky deti denne a snazi sa im vstiepit nove poznatky. Nikto neoceni snahu, ked sedi par hodin pri pocitaci, aby vytvoril ppt prezentaciu ci problemove vyucovanie... To nikto nezainteresovany nevidi, zial.
Preto si myslim, ze je NAJVYSSI CAS strajkovat a nielen den, ale aj tyzden, dva a v kuse nech si cela spolocnost uvedomi, aku dolezitu pracu vykonavame, ze deti ucime, vychovavame a strazime cele doobedie a cast poobedia, ze im davame nasu lasku, cas, energiu, poznatky a skusenosti. Jeden den nic nevyriesi, zasa budeme len na posmech ako vzdy. Ak sa raz hrdo nepostavime za titul ucitel a nebudeme chciet jeho ocenenie tak dovtedy nemame sancu viest plnohodnotny zivot a mat respekt spolocnosti.
Aby bolo jasne, cenim si kazde povolanie a kazdeho cloveka, kazdy si zasluhuje uctu. A kazdy potrebuje na prezitie patricne financne ocenenie podla druhu a dlzky vzdelania, praxe a pod. Tak neviem preco by ucitelia mali stat pomaly na okraji spolocnosti... BOJUJME!!!!

minewka
10. sep 2012

@sirinka

Ja osobne si nemyslím, že je normálne produkovať kopec priemerných VŠ vzdelaných ľudí.

Myslíš si, že je správne, keĎ jednu prednášku z chémie, s rovnakým počtom kreditov - navštevuje jednoodborový chemik vedecký smer, jednoodborový biológ, učiteľské smery, ktoré majú kombináciu biola a chémia s niečim?

Pre koho je podľa teba táto prednáška a skúška primárne určená? Pre chemika? Pre biológa? Pre učtieľský smer?
Nemal by napríklad jednoodborový chemik mať skúšku a prednášku na trocha odbornejšej a podrobnejšej úrovni, ako biológ či učiteľský smer?

Povedz mi, ako si to predstavuješ - k čomu mi asi bude 5 rôznych skúšok z chémie - keď budem robiť výskum v odbore fyziológia živočíchov a človeka? Prečo mám byť odborníkom pomaly na všetko - aj chémia, aj botanika, aj molekulárna biola, aj genetika?? Prečo mám zahlcovať svoju hlavu pre mňa kvantom, ale kvantom nepotrebných informácií? Prečo sa napríklad musím ako telefónny zoznam naspäť učiť chemické vzorce, názvy rôznych zlúčením, keď sa s nimi pravdepodobne v praxi vôbec nestretnem, a ak sa stretnem, navštívim kolegu chemika a opýtam sa na radu jeho?

Nedá sa robiť všetko a poriadne, byť odborník vo všetkom. Práve toto sú tí výnimoční ľudia - polyhistorici a polygloti! Ale rodia sa vzácne. Oveľa väčší prínos pre spoločnosť má človek, ktorý vie robiť svoju vec a poriadne.
Murár nech muruje, ekonóm nech sa venuje ekonomike, biológ biole, chemik chémii...a nie chcieť, aby murár vedel potrobné vlastnosti a vzorce chemických zlúčením, chemické rovnice, mal vy vedieť zákon zachovania hmotnosti...a keďže raz za život sa môže stať, že si na stavbe odfaklí prst, mal by sa teraz učiť anatómiu?Mať celý rok jeden predmet, aby vedel, že si má prst zaviazať a zavolať lekára?

A ten súvis s dojčením...ruku na srdce . nevytáčajú ťa odpovede typu "veď ja som odchovaná na sunare a prežila som?"...tak mňa vytáčajú reči.."veď aj my sme sa tak učili a bolo dobre."

janine01
10. sep 2012

@maznacik007 nam dali vediet dnes...

sorciera24
10. sep 2012

@matkamirko hmmm...ale ved aj na sukromnych skolach su ucitelia.....pises ako keby tam ucili mimozemstania.....to ako, ked si ty dov ecera v praci...ma byt s tvojim dietatom ucitel?...do vecera?....
inak, celkom takymto rodicom nezavidim, viem, ze kazdy potrebuje rpacu, ale na svoje dieta si vzdy najdem cas, aj keby sa zem borila...... ako sorry, ale pravdou je, ze taki rodicia vobec nepoznaju problemy svojich deti...ty by si bola radsej keby tvoje dieta svoje problemy riesilo radsej s ucitelom ako s tebou (aj ked toto je fakt terajsia realita.....a mne je tak luto tych deti.....a ked vidimm ten smutok v ociach...)

sirinka
10. sep 2012

@matkamirko no to je bohuzial pravda, tato doba nam nedopriava dostatok casu, ktory by sme mohli venovat svojej rodine. ale to uz je o inom, nielen o sposobe vyuky na skolach... no nic, budem sa musiet riadne povyzvedat co a ako...

matkamirko
10. sep 2012

@sorciera24 Ja nepisem o problemoch deti, pisala som o ich zalubach, o tom co ich bavi. A to by mal s nimi rozvijat ucitel, kedze v skole ich uci on, a nie ja, nemyslis? Ja som na materskej, moje dieta netrpi nejakym deficitom, do prace sa vratim na skrateny uväzok, ale co sa tyka vyucovania, urcite budem s pedagogom, ked moje dieta nastupi do skoly(co je sice daleko, ale zaroven blizko), riesit vsetko, co sa tyka vyucby. Treba spolu komunikovat. A ked budem vidiet, ze je v niecom lepsi, tak sa budem snazit riesit to s ucitelom, a teda rozvijat jeho schopnosti, a nie ho nutit byt ticho, lebo teraz momentalne mame sklz, a zial osnovy nepustia, musime nadbehnut aj sviatky, aj toto, aj toto... A sukromne skoly maju tu vyhodu.......no ze si platim trochu viac, tak chcem viac aj od ucitela!

sorciera24
10. sep 2012

@matkamirko aha, prepac, uz som pochopila....suhlasim, ze komunikacia musi fungovat...ucitel-ziak -rodic.....ak chceme tomu dietatu najlepsie.....co sa tyka sukromnych skol (praxovala som u nas na jednej ZS).....plany su celostatne, dane ucivo sa musi splnit ci uz na sukr. ci na statnej skole.....ale suhlasim akurat s tym, ze ked je v treide 12 deti tak sa im da kvalitnejsie venovat ako ked ich mas 30......tam by som videla hl. problem ( a smaozerejme, ze lespia vybavanost....vsak si za to platis...)

reluska
10. sep 2012

@maznacik007 naši majú školu zavretú, ani obedy ani družina .... majú to písané v žiackej knižke

minewka
10. sep 2012

@matkamirko a ešte by som podotkla, že škola má hlavne učiť a nie vychovávať.

Ja osobne nepovažujem za správnu výchovu typu - neupozorni na problém, lebo je to drzé, lebo je to straší človek a preukazuj mu úctu. No díky pekne. Toto je presne správanie väčšiny generácie ročníkov 1960-70.a možno ešte 1980..také to ticho buď, neozývaj sa, ohni chrbát...je sranda, že na jednej strane učitelia vyzývajú sa konečne vzoprieť, ale rodič či decko, ktoré tak učiní, je drzé, nevychované, rodič arogantný a nevychovaný hlupák...smutné.

matkamirko
10. sep 2012

@sorciera24 zial je taka doba, ked platis, tak mas...Obcas mam pocit, ze to vsade bude iba o plateni, a ti, co na to nebudu mat, tak nebudu mat ani len moznost dat dieta do skoly, a vtedy to ale uz bude o niecom inom .. Vratime sa zase tam, kde sme boli kedysi..