icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

hori
11. sep 2012

@rakywanda Tvoja sestra uci v idealnej skole... kde je taka? Tiez by som sa tam isla hlasit o miesto... Nic v zlom, nehovorim, ze taka skola neexistuje, len je ich malo... 😉

barcelona94901
11. sep 2012

tak už máme aj my v žiackej,že riaditeľské voľno 13násteho 🙂

cecil36
11. sep 2012

@majusqwa ja nerobim v danovom systeme, ale moj muz robi na MVSR, takze viem kam idu odvody z jeho vyplatny 😀 A neviem preco utocis, ja si rozhodne o sebe nemyslim, ze som pozrala vsetku mudrost sveta, iba slusne diskutujem. A este otazocka. Ty si ucitelka?

kata212
11. sep 2012

bude štrajk aspon v skole kde chodia moje deti, ale to zalizi na skole.

dafnea
11. sep 2012

@majusqwa mudro pises. Suhlasim s Tebou

macamac
11. sep 2012

@cecil36 ale tu sa bavíme o učiteľoch a skreslených názoroch vševediacich ľudí a ich vedomostiach-a to,že učiteľ končí so zvoniacimi zvonmi na kostole 😉

iné pracujúce ženy chodia na 6.00 ráno a končia o 14.00 poobede, dovezie aj odvezie ich firemný autobus a majú väčší plat,ako ja 😉 ale ja tu niekde píšem, že mne prioritne nejde o plat 😉

a ja chodím na 7.00 a končím o 15.00, alebo neskôr /občas aj kúsok skôr/ + pracujem ešte doma 😉

koniec, dohovorené. viac ma to nebaví tu niekomu niečo dokola vysvetľovať.
načo.
ja sama najlepšie viem o svojej práci a prac. čase a nemusím sa tu nikomu spovedať, nebodaj ospravedlňovať 😝

aduskatt
11. sep 2012

@macamac tak ja si pamatam, ze som minimalne do tretej byvala v kabinete, dalsie pripravy doma, oprava pisomiek.malokedy som skoncila pred piatou..........a ked sa opravovali stvrtrocne pisomky, tak to byvalo aj do deviatej

macamac
11. sep 2012

@rakywanda a prečo nenasleduješ sestru? 😕
ALE- určite si vybav miesto na škole, kde učí!!!
a poprosím-kľudne aj IP, kde učí, rada tam pôjdem aj ja
lebo očividne škola zaspala v socíku. ísť u nás domov o 12.30h....no áno-môžem, ale po novom- za pol dňa dovolenky, prípadne náhradné voľno, prípadne priepustka.

takže tak.
určite ešte sú školy, kde sa odchádza po odučení poslednej hodiny, ale už sú v menšine.

majusqwa
11. sep 2012

@jajka257 nooo, ved toto. dnes uz si vacsina deti z poznamok nic nerobi a rodicia ich v tom podporuju. ucitel uz vo vacsine pripadov nemoze ani prdnut, aby sa nebal, ze mu pridu rodicia vynadat.

kvieta
11. sep 2012

Ja s nemým úžasom sledujem túto diskusiu a zisťujem, že ľudia na SK ešte stále nechápu základné veci... nie je predsa jedno, na akom platovom rebríčku budú stáť ľudia, ktorí nás budú učiť prvému sociálnemu kontaktu, učiť písať a čítať, liečiť, hájiť právo, brániť a pod. Je mi na zaplakanie, keď iba preto, že tieto povolania - učitelia, lekári, policajti, vojaci ..... - nie sú adekvátne platovo a spoločensky ohodnotené a tým pádom ich mnoho-x vykonávajú aj takí ľudia, o ktorých tu zjavne všetci píšete v negatívach. Je to tak, že každý, kto má trošku sebareflexie a ctižiadosti a mu to okolnosti dovolia, pôjde za lepšie platenou pozíciou. Poznám veľa učiteľov, ktorí robia napr.poisťovákov nie preto, že by neradi učili a nevedeli učiť, ale jednoducho viac zarobia. Mne osobne nie je jedno, aká učiteľka bude učiť moje dieťa. Má byť motivovaná rôznymi spôsobmi no a jedna z najefektívnejších motivácií ešte aj v dnešnej dobe je finančné ohodnotenie. Ozaj, o mesiac možno budú možno štrajkovať predavačky a v tejto diskusii mám pocit bude stačiť iba vymeniť tieto slová učiteľka-predavačka a ani už nemusíme diskutovať, pretože bolo by to o tom istom. Pripúšťam, že každý má právo na svoj názor, ale celá spoločnosť by sa už konečne v chápaní niektorých súvislostí mohla o veľký kus posunúť, pretože mám dojem, že už roky prešľapujeme všetci na jednom mieste.
Aj keď osobne si myslím, že tento štrajk učiteľom lepšie ohodnotenie neprinesie a do školstva sa prileje len mááálinko peňazí, aj tak to má zmysel, minimálne v tom, že našli odvahu a spôsob vyjadriť svoj názor. Moja podpora!

svatava74
12. sep 2012

Kazde vyjadrenie nespokojnosti v tomto state ma zmysel.....lebo ideme ako ovecky....kam nam povedia....ked nam povedia,ze ludia s cislicami 1.2.3.4.5.6.7.8.9.0 v rodnych cislach budu platit za to dan, tak my povieme ano a poslusne zaplatime .....reklama v TV o ovciach svedci o nasej povahe.....konecne sa aj ucitelia spamatali.....a hlavne sa rozhodli konat...trvalo to cca 5-7 rokov ale predsa.....musime sa naucit vyjadrovat svoj nazor na verejnosti a vsetci spolu.....vid greci....vid vo Francuzsku,Anglicku a to su myslim si ekonomicky lepsie na tom ako my....drzim palce ucitelom a snad sa to skonci aj vyssimi platmi pre nich....a ak nie skoly, skolky sa daju zatvorit aj na tyzden , 2 tyzdne....a potom by smem sa asi vsetci spamatali....lebo kvoli detom zijeme a chceme, aby dostavali len kvalitu.... 🙂
uspeny stvrtok zelam vsetkym ucitelom

cecil36
12. sep 2012

@macamac ale temu o policajtoch som nezacala ja, ale majusqwa 😉 Kazdopadne ja som chodila na 7.30 a neskoncila som skor ako o 18.00 a to som si nosila kopec prace aj domov (denne). A to boli tie stastne dni, ked som nemusela byt po nociach mimo domu kvoli praci. Nevozil ma ziadny firemny bus do prace a z nej a o konci pracovnej doby o 14.00 som mohla len snivat. A nemala som extra vyssi plat ako ucitel. Ale ine som svojimi prispevkami chcela povedat. Tak ako je zly policajt, lekar, predavac tak je aj zly ucitel. Dokonca i total zle cele skoly (teda samozrejme, vynimky sa v tej skole najdu, ale je to naozaj vynimka). Z jednej takej som musela dceru preradit na inu skolu. Takze nie som za plosne zvysovanie platov, lebo niektori ucitelia by si nezasluzili ani to co maju teraz a ini naopak, by mali byt ohodnoteni niekolkonasobne viac. Je uplne zbytocne sa dotahovat, ktora profesia sa ma lepsie alebo horsie lebo je to silno individualne a najmä nik nevidi do inej profesie pokial ju nerobi. Moj mm ma okrem ineho aj pedagogicke vzdelanie, ale ucit nesiel lebo by mal sice viac volneho casu ako ma teraz, ale z jeho vyplaty by sme nevyzili ani pol mesiaca. Teraz robi 24-ky a ked pride nejde si lahnut, ale uteka na strelby, telesne, skolenia......Ano zarobi viac ako ucitel, ale casovo sa praci venuje viac. Cize je to o prioritach, na com mi viac zalezi (chcem byt viac s rodinou alebo ju chcem slusnejsie zabezpecit). Aj ucitel sa moze rozhodnut, ze pojde ucit namiesto na ZS do jazykovky. Zarobi viac, ale je menej s rodinou resp. pracuje viacmenej poobede a k detom mu musi niekto prist pomoct. A ano, idealne by bolo, ak by kazdy zamestnanec bol ohodnoteny podla svojho vykonu a flakaci by boli automaticky z prace vyhodeni, ale bohuzial, tento stat ma velmi daleko od idealneho 😝

rakywanda
12. sep 2012

@macamac nechápem načo toľko irónie. nikoho tu neobviňujem, neurážam, nepodceňujem. len som ukázala, že niekto sa má aj dobre. áno, preto moja sestra šteká ale nepokúše. zajtra majú tiež štrajk, že aspoň si poumýva doma okná 🙂
a taktiež viem, že učitelia sa nebijú len za svoje platy, ale celkovo za dotáciu na školstvo a kopec iných vecí. štrajkom sa môže čokoľvek zmeniť, ale myslenie dnešných rodičov ťažko. Ja mám pred učiteľom rešpekt, tak ako aj pred inou profesiou.
a svoju sestru nenasledujem preto, že nie som typ, ktorý by učil, i keď vzdelanie na to mám.
i ja vo svojej profesii si nosím robotu domov, tie kopy stále sa meniacich zákonov študujem po večeroch doma.

ty si učiteľka? ja ozaj neviem koľko zarábate, pretože región od regiónu to môže byť inak. fakt som sa nikoho nechcela dotknúť.

rakywanda
12. sep 2012

@hori je to klasická ZŠ na dedine, kde je 10 učiteľov, dobrý riaditeľ, takže kopa veci sa tam dá...

cecil36
12. sep 2012

A este k strajku a stranke http://strajkucitelov.websnadno.cz/strajk-ucite...
-učitelia učia v nedôstojných pracovných podmienkach a priestoroch /rozpadnuté kabinety, triedy a telocvične v katastrofálnom stave!!!/
Moj nazor: Zalezi od riaditela v akych podmienkach ucia jeho podriadeni. Katastrofalne podmienky by som to vsak nenazvala, az na naozaj vynimky. Su to standardne podmienky ake su aj na nemocniciach, poliklinikach, policajnych staniciach..... proste vsade kde to ma na starosti stat, lebo sme dovolili, aby nam ho politici rozkradli.
-priemerná mzda učiteľa sa pohybuje okolo 500 eur
Nie je to bohvie co, ale je vela povolani kde vysokoskolsky vzdelani ludia zarobia rovnako.
-priemerný vek učiteľského zboru sa pohybuje nad hranicou 40 rokov
no a? Ved ked sa odchod do dochodku predlzil, musi sa to odzrkadilt vo vekovom priemere zamestnancov
-podiel pracujúcich mužov v školstve sa pohybuje na úrovni 10-15 %
a podiel zien banicok je 0%
-učitelia sú vystavení tak silnému stresu, že tzv. "syndróm vyhorenia" u nich nastáva oveľa skôr
profesia ucitela podla statistik rozhodne nepatri k 10 najstresujucejším. Moje povolanie patri do prvej 5-ky najhorsich a nezarabam o extra viac ako ucitel. A studovat som musela tiez.
-učitelia sú jedinou kastou zamestnancov, ktorí veľmi slabo poznajú svoje sociálne práva/ vinu treba priznať aj školským odborom/
a to je koho chyba, ze nepoznaju svoje socialne prava? Hovori sa, ze neznalost neospravedlnuje, tak hadam vo vlastnom zaujme si ich nastudujem
-učitelia zomierajú skôr / neodškriepiteľný fakt, nizky plat, slabá zdravotná starostlivosť, vysoký stres, prepracovanosť, depresia, skepsa/
nenasla som ziadnu takuto statistiku
-učitelia nemajú žiadne zamestnanecké výhody, alebo zľavy ako iní zamestnaci /používanie služobného vozidla,služobný telefón, notebook, stravné lístky, darčekové poukážky, posedenia, zamestnanecké zľavy, benefity,
13.plat atď/
tak tieto vyhody ma malokto. Ani ja ich nemam a robim v sukromnej sfere. Vozidlo pouzivam svoje, notebook som si musela kupit, darcekove poukazky nedostavam, firemnu party nename a uz davno nam zrusili aj drobny benefit, na 13 plat mozem zabudnut. Ano, mavala som stravne listky, ale ucitel ma zas obed v skolskej jedalni, kedze zamestnavatel moze zabezpecit obed pre zamestnancov, nemozu si narokovat stravne listky.
Podla tejto stranky ucitelia ziadaju aj vysluhove dochodky:
Tak fajn, nech maju, nech si xy desiatok rokov do tohto systemu vkladaju peniaze a budu mat vysluhove dochodky. Ale nemozu ich chciet predsa z policajneho alebo vojenskeho socialneho systemu do kotreho nedali ani cent.

Tot vsjo, viac sa k tejto teme nebude vyjadrovat.

matkamirko
12. sep 2012

@cecil36 pekne vysvetlene 🙂

anelehka
12. sep 2012

Zdravim vsetkych ucitelov,ale aj ludi,ktori im drzia palce.Chcem vam vyjadrit podporu,aby ste tym zajtrajsim strajkom nieco dosiahli,ale nemyslim si,ze je to dostacujuce,jeden den nic nevyriesi,ale aspon date o sebe vediet,ze ste tu,ze sa viete ozvat,vetsina ucitelov su super ludia,mam zrakovo postihnuteho syna,tam,kde mozu mu vzdy pomozu,velmi si ich za ich pristup vazim,drzte sa ucitelia,vela ludi vam fandi. 😉

figurka1985
12. sep 2012

mam dost toho citania o uciteloch, ktori si nic nevazia. o policajtoch, ktori si nic nezasluzia, lekaroch, ktori nic nerobia, a tak strasne vela zarabaju.....
Sama som vyucena ucitelka, ale ucit som nesla. Keby to bolo take vyhodne, nezobrala by som pracu, do ktorej moze ist ktokolvek iny- zacinam o 8:010 a koncim o 18: . keby bolo ucitelstvo take casovo vyhodne, tak sa ako prva hôlasim do prvej miestnej skoly. Mam dost tych reci o platoch ucitelov- je mi zle z toho, ze zacinajuci ucitel dostane 396 eur v cistom. To, ze ma denne min.5 hodin- v ktorych musi byt plne sustredeny, nenechat sa znechutit nevychovanymi deckami, ktore si neustale robia zarty na ucet ucitela (ktory samozrejme nic nerobi- podla nich), vhodne ich motivovat, vecer predtym si prichystat dalsie ulohy, ktore by ich ako tak zabavili, vyskusat ich, pocas prestavok robit na chodbach dozor, kde decka strkaju jeden do druheho, obijaju stolicky o lavice, pripadne vyhadzuju balony von oknom na nic netusiacich okoloiducich.... Domov dojst vystaveny- nie o 12:30, ale min. o 15:00- a hned si pripravovat dalsie veci, opravovat hrbu pisomiek, a to nevravim o byrokracii, ktora v skolstve vladne. Toto vidi malokto. kazdy vidi len to, ze ucitel dojde do skoly, ouci zopar hodin a ide si spokojne domov a moze sa venovat svojej domacnosti, detom. atd.....
Je mi zle z toho, ze take púremudrete reci o tom, ake vyhody maju ludia, ktori v zivote neucili, a nemaju sajnu o tom, co to je byt kazdodenne vyciciavani detskymi upirmi- po tom clovek sa nedokaze plnohodnotne venovat svojim detom... Ja som si to vyskusala, a poviem vam- tie "vyhody", ktore ucitelia maju- su nic oproti ich psychickemu zdraviu....
Teraz mam pracu- sice casovo narocnu, pracujem s ludmi- nie vzdy najprijemnejsimi, ale som spokojna. Pridem domov a vypnem. Ani dovolenky nemam tak vela, ale viem, ze ked dovolenkujem, vypnem, a nemusim premyslat o tom, ake zdeivocene triedy ma zase v skole cakaju, a co zase vymyslim, aby ich to zabavilo.... a to nehovorim o rodicoch, ktori si myslia, ze ich deti su stelesnenim dobroty- neustaôle si na nich ucitelia "zasadaju"... Spomente si na svoje detske casy- kto bol na vine, ked sme dostali poznamku, alebo 5? Samozrejme ze ucitel. Ale vtedy nas rodicia vedeli precitat, vedeli, kde je pravda. Teraz stoja za svojim nevychovanym deckom, ktore za jeho chrbtom fajci, pretahuje jednu spoluziacku za druhou, a to nespominam ine osocovanie, a vytrznosti.....
Ludia- spamatajte sa- Ta nevrazivost voci ucitelom je vo vas zakorenena uz od detstva- samozrejme ze ucitelom bolo podla nas vtedy najlepsie- 2 mesiace prazdnin, par hodi prace denne, a bohovsky plat....Ale uz ste dospeli- zobudte sa! A pozrite sa niekedy aj vasim detom na zubok, kde je pravda....
Ak je to take vyhodne, preco ste vsetci ostatni nestudovali za ucitelov????
Podporujem strajk ucitelov! Do toho!

sarah1004
12. sep 2012

Dobrý deň,
ohľadne štrajku 13.9., môže mi niekto povedať či mám nárok na platené voľno keď prinesiem potvrdeni zo školy a lebo si musím zobrať dovolenku?

Ďakujem.

zeleny_cajik
12. sep 2012

Necakala som takuto burlivu diskusiu... Ja som dcera ucitelky a lekara a nepodporovala som ani strajk lekarov a ani z tohto nemam dobry pocit. Preco? Lebo tak ako platy lekarov neporiesili situaciu v zdravotnictve, tak neporiesi ani strajk ucitelov z pohladu ludi vobec nic., akurat zvysi napatie medzi strajkujucou skupinou a zvyskom naroda. Jediny, kto bude naozaj profitovat z celej situacie, bude zas nejaky mocichtivy poloprimitiv, ktoremu pojde lepsie pretrcanie sa pred kamerami, urazanie vsetkych okolo, vykrikovanie populistickych hesiel ako definicia zmysluplnych poziadaviek a konstruktivne vyjednavanie. Ale ved sa zviditelni v mediach a odpichne si politicku karieru v tej spravnej strane...

Nespochybnujem, ze skutocne dobri lekari aj ucitelia si zasluzia lepsie ohodnotenie svojej prace, ale skolstvo aj zdravotnictvo su cierna diera, kde sa peniaze prepadavaju do prazdna a kolkokolvek sa ich tam naleje, pri sucasnom sposobe fungovania to nikdy nebude dost a navyse to nijako nevyriesi zufalu situaciu v oboch odvetviach. Zvyseniu platov by mali predchadzat systemove zmeny v skolstve, od materskych skol po univerzity, zmeny, ktore budu boliet, ale ktore v dlhodobom horizonte zvysia kvalitu ucitelskeho zboru aj vzdelavania. Zmeny ako zavedenie hodnotenia skol, motivacny sposob hodnotenia pedagogov (nielen tabulkove platy odradzujuce mladych ucitelov vobec nastupit do skolstva), zmeny vo vzdelavacom procese, osnovach, individualny pristup k ziakom, prepojenie skolstva a sukromnej sfery, t.j. vzdelavanie orientovane viac na prax... A ziadne take poziadavky som na stranke strajkujucich nenasla, s vynimkou vagnej a vseobecnej formulky "zmeny v systeme riadenia celeho skolstva"...
Zvysovanie platov je preto podla mna prvoplanove, nesystematicke a neefektivne opatrenie. Ked budu mat strajkujuci ucitelia predstavu, ako zlepsit skolstvo ako celok a pozru sa kriticky aj do svojich radov, potom mozu ocakavat podporu verejnosti a mozno aj tej srandovnej 😅 poziadavky na rok platenej dovolenky 😅 😅 😅

maznacik007
autor
12. sep 2012

@sarah1004 nemas narok.... na platene volno... bud dovolenku, ocr a pod...

effkaa
12. sep 2012

Najhorsie sa mi cita "ani ja nemam, tak nech ani oni nemaju". Ja si myslim, ze najhorsie sa v tomto state maju zivnostnici a keby sli protestovat alebo hromzit na urad vlady, urcite by som ich podporila. A takisto mozem povedat: "Ked sa mate vo svojej praci tak zle, tak ju nerobte". Podte podaktori ucit, co si myslite, ze je to take super. A nevyhovarajte sa na to, ze to robit jednoducho nechcete. To je najjednoduchsie.

Kazdy chceme zlepsit svoje pracovne podmienky na maximum, nie?

var001
12. sep 2012

@maznacik007 Ale ked nestrajkuje, ale ide do skoly, tak moze mat platene volno.

daducha
12. sep 2012

Ja so strajkom suhlasim, ak si idu vybojovat normalne pracovne podmienky pre svoju pracu.Viem ako skoly vyzeraju,ze chybaju ucebnice,peniaze na rekonstrukcie a pod.,ved mi v skôlke malemu davame raz rocne 10 Eur na reziu kuchyne, lebo inak by ani nove taniere nevedeli kupit ☹ a plat, to by kazdy chcel mat vyssi.Ale,môj pohlad - ja som po MD chcela nastupit na 1-4 ako ucitelka a v celych Kosiciach sa mi nepodarilo zohnat jedine volne miesto a to pomahal kde kto.Ak by to bolo az take strasne,myslim ze by tych miest bolo volnych az-az.V kazdom zamestnani je pre a proti a ja by som ucit isla ucit veeeelmi rada,len nemam kam ☹ .Pred MD som pracovala mimo skolstva,iste krasne som zarobila, no bola som tam od nevidim do nevidim, tam nikoho nezaujimalo ci mam nadcasy alebo nie, kedy idem domov,kto je s detmi a pod.Teraz aj napriek tomu, ze plat aky by som dostala v skolstve nie je ani polovica toho co som mala tam,isla by som ucit.Manzel v tej firme ostal, odchadza rano a ak stiha aspon deti doma vecer okupe,ano uzivy nas v pohode, no na ukor rodiny a deti.Ak z nich niekto ma vychovat slusnych ludi,tak aspon jeden z nas s nimi musi travit cas.Ukazte mi povolanie,kde mate kazdy vikend volny,tiez prazdniny a sviatky,kde nepracujete na zmeny,ste v cistom prostredi.Pre mna to je vyhoda oproti inym
zamestnaniam.Okrem toho to naozaj robit chcem,viem to s detmi a toto povolanie ma byt poslanim, nie len robotou.Mozno to hovorim preto, lebo ten plat by pre mna nebol existencny,no som zvyknuta nesediet na zadku, ale postarat sa o seba 😉 .
A na margo toho ze deti su dnes ine - su len take ake maju vzory vo svojich rodicoch, s akymi hodnotami,navykmi do skoly prichadzaju.ak ma ucitelka pracovat s nevychovanym spratkom, tak je to len preto, ze ma takeho nevychovaneho rodica.Nie ucitel ho predtym 6 rokov piplal ale mama a otec ktorym sa narodil.Ucitel môze vela dokazat,ale to mu ten rodic musi pomôct.
Tot z môjho pohladu,ak viete o niecom volnom v KE dajte mi vediet 😀 😀 😀 .

cherryl
12. sep 2012

zlati moji slabo ohodnoteni ucitelia 🤐 pol tohoto ovcieho-opicieho narodu zaraba polovicu vasej mzdy preto sa nedivde ze polovica sa za vas nepostavi hlavne ta co pracuje aj 12h denne ,piatky-sviatky aj cez prazdniny lebo rozlozit si 20-25dni dovolenky na cele vase platene skolske prazdniny je umenie 🤐

maznacik007
autor
12. sep 2012

@var001 no neviem ja som ju pochopila tak ze mysli ze kvoli dietatu vo svojej praci.... tam jej to nikto nezaplati aj ked donesie sto potvrdeni zo skoly ze je zavreta....

cherryl
12. sep 2012

@effkaa chcem vidiet ucitelku co 10 rokov uci deti dookola abecedu v prvej triede kde by sa uplatnika 😎 cest vynimkam co zatali zuby a niekam okrem predavaciek v supermarkete to aj dotiahli 😎 su predavacky spokojne s platom ???????????

loyanca
12. sep 2012

Ak sa smiem vyjadriť k téme a ja... patrím medzi pedagógov (5rokov VŠ ekon. + 2 roky pedagogiky), síce len druhý rok, ale tak som aj dopadla... po 6 rokoch manželstva a troch nevydarených tehotenstvách, som konečne tehotná vo 4.mesiaci... v januári som bola PN (laparoskopia), teraz som PN, druhý mesiac, budem až do nástupu na materskú...môj hrubý plat je 500€ (!!!!) v januári mi z môjho platu vyšla PN 11€ na deň, tak si skús prerátať, koľko budem dostávať do konca roka a aká materská mi vyjde, ak sa mi bude rátať tento rok, ktorý si v záujme donosenia dlho túženého potomka musím odmaródovať...suma sumárum som dopadla horšie ako jedna cigánka, ktorej materskú vyrátajú, pokiaľ viem, z priemernej mzdy(!)...platcom sociálneho som 14rokov! ... to je len jeden aspekt môjho príjmu. Moji kolegovia majú moju plnú podporu, súhlasím s vyjadrením názoru, lebo v základe, poctivý slovenský občan je samý "služobníček" a necháva so sebou zametať. Tých pár hore si jednoznačne bude robiť svoje, ak im na to nedáme žiadnu odpoveď a budeme sa donekonečna poklonkovať. Či my učitelia, či zdravotníci, policajti... všetci máme právo na dôstojný život, ak poctivo odvádzame svoju prácu. Peniaze stále nie sú, ale len na to, čo je naozaj potrebné. Na "zlaté padáky" a podpory pre rómsku časť obyvateľstva peniaze sú a budú... vrátim sa k tej materskej... prečo sa jednej cigánke nemôže vypočítať materská z minimálnej mzdy? ... koľko peňazí by sa ušetrilo len týmto?

maznacik007
autor
12. sep 2012

@loyanca nuz nic v zlom ale od absolventa univerzity by som ocakavala aspon to ze dokaze rozlisit dojmy a pojmy... prepytujem ciganke a ani inak farebnej matke pokial nemala trvaly PP alebo si neplatila DNP ziadnu matersku nevyrataju... ide hned na jednotny RP.... takze tvoje vedomosti nie su spravne a dufam ze neucis predmety ako OV a pod. ...
no podla mna PN 11 EUR na den je celkom ok... ak si chcela viac mala si si priplacat DNP ako plno inych zien...

a jedno nechapem ak ti to ucitelkse povolanie tak vadi... tak preco si isla ucit ked mas VS ekonomicku? zeby preto ze keby si s nou sla robit do banky tak by ten prijem bol este nizsi ako v skole?

ani3012
12. sep 2012

@loyanca materská sa vyratava z platu,ktorá žena dostávala pred MD...ak vychádza materská nižššia ako je RP tak sa jej materská doráta do výšky RP
takže cigánka 8 (6) týždňov pred pôrodom nedostáva nič ak nemá nárok na materské a RP môže poberať až po narodení dieťatka
Ja so robila na skrátený úväzok, materská sa mi vyrátavala z toho čo som zarobila,nie z nejakého priemer 😉

držím palce,aby malinké bolo stále krásne zdravé a robilo len radosť 🙂