Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
baby, som za každý štrajk, kde tí, čo pracujú za almužnu, mizerný plat, či dôchodok ... bojujú za lepší život, len keby kompetentní s tým niečo robili a nie iba sľubovali
@cany1 tymto jednodnovym strajkom daju ucitelia len najavo,ze situacia je zla a chcu zmenu a nemaju problem sa zjednotit a zmenu ziadat.ak zmena nenastane,tak vedia pritvrdit.stvrtkovym strajkom daju najavo,ze drzia spolu. ludia su znechuteni a tiez strajk ucitelov podporuju.zmenu neziadaju len ucitelia ,ale i rodicia,teda za protestujucimi ucitelmi stoja i mnohi z nas 🙂
bobocka to je super, ze aj mnohi rodicia stoja za ucitelmi, ale su aj ucitelia, ktori by strajkovat chceli ist, ale nedovolia im to...podla mna, je potrebne, aby to bolo jednotne, 100% ucast na strajku vsetkych ucitelov bez rozdielu, aby ti hore konecne pochopili, ze je to myslene vazne
@cany1 a co by sa stalo ak by sli? ak by riaditel so strajkom nesuhlasil,no aj tak by jeho cely ucitelsky zbor do prace neprisiel? co ich vsetkych vyhodi? 😀 akoze chapem,ze ked bol strajk lekarov,tak nemohli vsetci doma ostat,predsa len chorych treba stale liecit a niekto do prace prist musel,ale ak nepride ucitel na jeden den do prace a na jeden den sa skola zavrie,tak deti hned z toho neosprosteju 😀 zakazovat ucitelom vyjadrovat svoj nesuhlas pod hrozbou straty zamestnania ci siahnutia na mzdu v case ked prebieha celostatny strajk ucitelov je trosku odveci predsa 😅
@sirinka lenže na štrajk ťa nikto nemôže donútiť, to je ten lepší prípad, keď fakt všetci chcú ísť do toho, ale poznám dosť prípadov, kde riaditelia pred dôchodkom, alebo dokonca už v dôchodkovom veku, si nechcú pokaziť tých pár mesiacov či rokov...bola by som rada, keby sa s tým niečo robilo, je toho fakt veľa, čo je potrebné zmeniť v našom štáte a dúfam, že sa raz toho dožijeme...alebo aspoň naše deti (ako si to spomínala vyššie)
@bobocka moja osobná skúsenosť z pred pár rokov, keď sa tiež štrajkovalo za lepšie platy...nám však nebolo umožnené štrajkovať, nakoľko si to nepriala naša nadriadená a spol., museli sme prísť do práce, inak by z toho plnynuli dispiplinárne konania....možno nás vtedy len riaditeľka strašila...neviem, nemala som ani ja, ani moji kolegovia odvahu ísť proti nadriadeným. V dnešnej dobe je možné všetko. A prečo neštrajkujú súkromné školy? Veď predsa aj oni majú právo na štrajk, nie všetci čo pracujú v súkromných školách majú krásne platy, niektorí dostávajú toľko ako na štátnych.
@evakva vrati sa k tvojmu prispevku zo 7.9. - moja mamina je ten pripad. vysoka skola, PSS, diplomovana sestra, zdravotna nadstavba. mala dve deti a 10 rokov, ci kolko, studovala ako taky trtko (a to isla po poriadku, ani jeden rocnik neopakovala). najskor musite mat PSS, potom zrazu podla zakona dipl. sestru, potom zasa uz VS. ma 25 rokov praxe, je stanicna sestra a robi za 600 cisteho mesacne. a to este zaskakuje aj za vrchnu, ktora je uz dva roky PN. plat ma jeden, rocne dostane premie AZ neuveritelnych 35 eur.
jedini, ktori sa maju v tomto state dobre ako statny zamestnanec su policajti a lekari. nemusime si klamat, moji byvali spoluziaci zo ZS neskoncili ani strednu tak, ze by si nezaplatili maturitu. a co robia teraz? policajtov. a takymto mam verit. dakujem pekne. cest vynimkam, ktori su dobrymi policajtmi. vacsinou som sa vsak stretla len so zneuzivanim svojich pravomoci. lekari? len lusknu a stat im prida nie ze ziadanych 300 eur, on im da orvno 600! na to peniaze boli. ale ked sa malo pridat zdravotnym sestram, na to uz peniaze nie su a podali na nich trestne oznamenie. je to neuveritelne nespravodlive. pritom vacsina lekarov bez sestier je nula. nevedia nic. len sa ohanat tym, ako oni musia zbierat kredity za seminare a odborne skolenia (ako keby sestry nemuseli, ze. aj oni ich musia zbierat). pritom skolenie mudrov = dovolenka kdesi v prdeloviciach hradena farmafirmami, aby predpisovali ich lieky. skolenie sestry = no to je o niecom uplne inom. musia organizovat blbiny, ktore im zaberu zbytocne cas, len aby nahrabali nejake kredity.
tak, ako je na tom slovenske zdravotnictvo, je na tom aj skolstvo. aj ucitelia sa musia vzdelavat, a fakt vzdelavat, nehoveju si kdesi na dovolenke. aaaano, do skolstva idu velke prachy, len koncia na zlych kontach (vacsinou osobnych). nechapem, preco by kazdy dekan mal mat osobneho sofera, sluzobny mobil, vlastnu kancelariu velkosti letiska a podobne. sefuje fakulte, no odpadavam. a riaditel ZS nesefuje celej skole, ze. preco aj riaditelia ZS a SS nemaju vlastnych soferov? nuz, lebo:
1) nie su pri koryte. nim nikto neda prachy z eurofondov na zahranicne staze, zbytocne "sluzobne cesty", na to ci hento. ved oni ucia len male deticky, co tam po nich... mnohi su radi, ze im netecie na hlavu.
2) povedzme si rovno, ja osobne nepoznam vysokoskolskeho profaka, ktory by ucil len na jednej fakulte. maju dve alebo tri fakulty, popri tom pracuju v nejakom ustave, sukromne ksefty... (cest vynimkam). najma velkohubi politici maju dve firmy, robia poslanca, este aj ucia na VS - potom mozu rozpravat, ako dobre zarabaju.
mili ucitelia, mali by ste si vstupit do svedomia a najst si este druhu robotu. ved robite len doobeda, tak co vam brani najst si robotu este aj poobede? (myslene ironicky)
3) dalsi problem je v tom, ze "osvetu" siria vacsinou nasi mili politici. ich deticky chodia do najlepsich sukromnych skol, niektore rovno do rakuska. alebo uz maju deti tak velke, ze na ZS daaaavno zabudli.
4) mame tritisic roznych VS, z toho tisic sukromnych a poberu vsetkych, len aby mali naplnene odbory. pritom sa rusia zakladne skoly a skolky, lebo je nedostatok deti, boli slabsie rocniky. a teraz, ked su zasa po sebe silnejsie, tak co? uz teraz je problem so skolkou, hlavne v mestach. o chvilu tieto deti pojdu na ZS a co potom? ja som za zrusenie VS, ktore su na nic. nechapem, naco stat zivi taku vysoku, kam beru stredoskolakov, ktori opakuju rocnik alebo ledva ledva zmaturuju na stvorky. nehnevajte sa na mna, ale aj ked si zaplati titul mgr. alebo ing., nemoze sa porovnavat s tymi, co mali priemer na strednej do 1,5. ved to je uplne ina liga. tieto prachy by sa potom mohli pouzit na ine veci, napr. ucebnice. a ze by to neboli male sumy teda.
sorry, ze som sa tak rozpisala, ale proste je to tu cele zle, najradsej by som tento stat nechala vybuchnut a zalozila ho odznova. pokial na vysokych stolickach nepochopia, ze charakter deti sa formuje od malinkateho mala, nema to tu cenu. a tak zelam ucitelov vela zdaru pri strajku! ;)
@cany1 ja osobne si myslim,ze ak by sa nadriadenemu vzopreli vsetci zamestnanci,tak sa moze aj na hlavu postavit,no extremny postih za to byt nemoze.teda fakt neviem ako to v realy vyzera,to su len domienky nezaiteresovaneho cloveka 🙂 a neviem preco nestrajkuju aj sukromne skoly.podla mna mozu,coby nie?ak su ucitelia na sukromnych skolach nespokojni,nech idu. 🙂
@majusqwa veľký LIKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😵 🙂
apropo-aj keď viem, že si to myslela ironicky 😉 - ja by som išla poobede ešte zarábať, keby to bolo ako kedysi,že si skončila poslednou odučenou hodinou. teraz je už na viacerých školách /aj našej/ prac. doba do 15.00 a viac. napr. dnes som bola do 16.15h.
takže-robotu jedine na víkend 😝 a najradšej za poslankyňu 😀 😀 😉
@majusqwa suhlasim s tebou. Poslanci si vyhrievaju rite a nerobia nic! Najlepsie na tom je to, ze nic nevedia o skolstve. Preco ministrom skolstva nie je ucitel zo zs? Ved ten by najlepsie rozumel problematike. Uz sa nevladzem divat na to ako upada cely tento system. Aj rodicia si mnoho krat neuvedomuju situaciu a casto obvinuju ucitelov, ktori su len pesiaci na kt. pleciach je cela tarcha problemu nalozena.
Ved vzedalanie a vychova je najpotrebnejsia vec. Kde nie je vzdelanie tam nie je uroven. V krajinach kde je problem so vzdelavanim je problem so vsetkym. Ludia si asi neuvedomuju, ze aj doktor, politik aj astronaut najprv museli chodit do skoly :-/
no tak kocky teraz dosla mala zo skoly a v ziackej s dnesnym datumom ze vo stvrtok je strajk.... ja to beriem ok nech strajkuju ale je to nezodpovedne takto neskoro to oznamit...
knihu uz sme kupili...
@dafnea "Najlepsie na tom je to, ze nic nevedia o skolstve. Preco ministrom skolstva nie je ucitel zo zs? Ved ten by najlepsie rozumel problematike." - pozri, to mas ako pri vytvarani grafikonov vlakov. pre vychod robia grafikony manazeri v bratislave a pre zapadne slovensko robia grafikony manazeri v kosiciach (pozn.: tito manazeri jazdia autom, vlak poznaju len z obrazkov a filmov). potom sa stane taka vec, ze na vychode chcu, aby sa dva vlaky stretali na zahori v stanici Borsky Mikulas, kde je len jedna kolaj... odpoved, preco to tak robia, nikto nepozna. a v skolstve to iste. v zdravotnictve to iste. su tam ludia, ktori tomu prd rozumeju, ale aj tak chcu, aby to tu vyzeralo ako v inych vyspelych statoch EU bez toho, ze by oni nemuseli ani prstom pohnut a ziadne peniaze do systemu nenaliat.
@cecil36 prepac, ale aby prisiel za mnou byvaly spoluziak, ktory zmaturoval na dvakrat na stvorky, dvakrat zacal vysoku a skoncil v prvom semestri, a povedal mi, ze za dva roky urobil bakalara u policajtov? a dalsi byvali spoluziak, co trikrat prestupoval zo strednej na strednu a robil ju sest rokov tiez urobil bakalara za dva roky? vyvazaju sa sluzobnym autom, miesto jazdenia po meste su zaparkovani kdesi pri lesiku a fajcia tam takmer celu sluzbu, zneuzivaju policajnu zbran - za nasimi zahradami z nich strielaju bazantov, do vysluhoveho dochodku by isli po 15 rokoch (teraz sa to malo konecne menit na 25) a ked je niekde nejaky problem, tak miesto hesla "pomahat a chranit!" praktizuju heslo "zasit sa a tvarit sa, ze neexistujem!". kooolko je kauz, ze na vine su policajti - jazdia opiti, zabudaju samopaly a podobne? ok, poznam aj normalnych, slusnych a inteligentnych policajtov. akurat, ze su v pomere jeden normalny na 5 debilov. aby nedoslo k nedorozumeniam, teraz myslim policajtov vonku, nie tych, co su v kancloch. takeho poznam len jedneho a ten je slusny 🙂.
a naozaj nechapem, preco len oni a vojaci idu do vysluhoveho tak skoro. co ostatni statni zamestnanci?
pre vsetkych: dalsou vecou je aj postoj rodicov k ucitelom. ked som ja chodila do skoly (co nebolo tak davno) a ucitelka mi napisala poznamku, ze som nieco nevedela alebo som robila neplechu, doma mi nasi este vynadali, aby sa to uz nestalo. a teraz? sesternica ucila na ZS, dala poznamku, ze zlomili dvere na skrinke a rodicia sa prisli stazovat a nadavat jej, ako si to dovolila, to by ich synatorovia nikdy neurobili! dalsiemu uzatvorila 5 na polroka z nemciny a riaditelka osobne! jej povedala, ze bud mu da trojku alebo ju vyrazi. lebo jeho otecko je sponzor skoly. takze chyby su aj na strane ucitelov. pravdou vsak ostava, ze kym budu skoly zavisle od sponzorov, ich privilegovane deticky su budu moct robit, co chcu. a kym rodicia budu prehliadat chyby svojich deti s tym, ze ucitelka si na nich zasadla, oni su predsa dobrucke, tiez sa to bude menit len k horsiemu. ucitelia dnes nemaju ziadnu autoritu. nehnevajte sa na mna, ale aby prisla ciganka do skoly a vyfacakala ucitelku pred ziakmi? ako si ma potom vytvorit autoritu? a najlepsie je na tom vsetkom to, ze nemoze podat ani trestne oznamenie, lebo by boli diskriminovani a este by jej aj okna vytlkli. takze tak sa ma nase skolstvo
obdivujem kazdeho ucitela v dnesnej dobe,ja by som to nerobila,nemala by som na tych "piiiiiiiiip" (na druhom stupni a na SŠ) nervy. Nech idu strajkovat, mohli doktori,mozu aj ucitelia....boha,kedysi bolo vsetko zadarmo a vzdy vsetko bolo,zosity sme mali aj s ceruzkami nachystane v prvy den v skole....teraz?sa plati aj za to,ze si decko v skole s prepacenim prdne!!!!!!!!
@majusqwa takze podla dvoch spoluziakov hodnotis cely policajny zbor? Hmmmm 😝 Vedla nas je policajna stanica, v zivote som nikoho z nich nevidela za budovou vyfajcovat ani nic podobne. Kam jazdia neviem "stazku" mi neodovzdavaju 😀 Mala som to stastie tam neraz zabehnut, ked som riesila sukromny problem a vsetci do jedneho boli mili a snazili sa mi pomoct (podotykam vsetko boli klasicki pochodzakri, ziadne kancelarske krysy 😉 ) A k tvojej otazke preco vojaci a policajti idu tak skoro do vysluhoveho dochodku len tolko: Lebo si platia odvody do vlastneho socialneho fondu a nie do Socialnej poistovne". Ak takyto policajt odide skor, nedostane ziadny vysluhovy dochodok, az normalny klasicky. A neboj, z tvojich dani ho nedostane 😉, dostane ho zas len z toho policajneho systemu 😉
nečítala som všetko...s niečim súhlasím, na niečo mám iný pohľad...
nemám tucha koľko taký učiteľ na ZŠ zarába. moja sestra je učiteľka, len sa sťažuje, ale to že o 12,30 !!!!!! je každý deň doma, každý jedny prázdniny má bez problému kam s deckom...áno čerpá dovolenku, ale ja mám nárok na 20 dní a ona na 45 !!!! málo dovolenky?? za 4 suplované hodiny má nárok na jeden deň voľna. a v tomto ja vidím strašnú výhodu učiteľstva - pokryté celé prázdniny, maródka tiež žiadny problém, učivo odučí iný učiteľ. Keď som jej povedala, že prečo nedoučuje na prijímačky, matury...povedala, že za tie prachy jej to nestojí. hovoríme o 8 eur na hodinu za osobu, bez zdanenia, odvodu poistného!!!!
Tiež mám VŠ /iný smer/ a zarábala som 450e, ráno som išla na autobus o 6.00 a domov som prišla o 17.00, dovolenka to pojem neznámy lebo na začiatku mesiaca horel jeden termín, v strede mesiaca druhý a na konci tretí...OČR,či PN - robota ma počkala tak ako som ju nechala a potom som makala do noci bez nároku na čokoľvek.
nechcem znevažovať ich prácu, ale povedzme si rovno - kto z nás je docenený tak ako si predstavuje????
@cecil36 nie. hodnotim na zaklade styroch mojich spoluziakov zo ZS, segrinych dvoch spoluziakov zo ZS, troch z mojej triedy na gympli, siestich z inych tried, ten isty rocnik. dalej kamarati z inych miest na SVK, rodinni pribuzni, segrin frajer, jeho rodina... vzorku mam asi 40 ludi. a ako vravim, jeden inteligentny na 5 debilov. za tymto si stojim.
nenapisala som, ze vyfajcovali za budovou, ale zapichnuti v lesiku miesto pochodzky. mozu byt aj mili, aj ti pomoct, ja ti to neberiem. su aj normalni, ako vravim. len ich je malo.
a k dochodkom: ja sa nebojim o svoje dane. o to mi nejde. ja len tou svojou sprostou hlavou nedokazem pochopit, preco len oni maju ine odvody? preco ucitelia nemaju tiez svoj vlastny system? a ostatni? no? preco odvadzaju dane vseobecne do poistovne, odkial idu prachy na davky ciganom, ktorych decka do skoly ked aj nahodou chodia, tak robia len bordel? preco sa z dani ucitelov a inych plati prezbrojovanie, kupa policajnych aut a preco sa z dani policajtov neplatia zosity a ucebnice? ja viem, vsetci sme si rovni, len niektori su rovnejsi. asi tak
@majusqwa Len na zasmiatie, aj ked mne do smiechu nebolo: Ziak robil celu hodinu blboviny, proste na nevydrzanie. tak som dala poznamku, podotykam, cely tyzden som sa snazila ho usmernit inac, a on mi na to zahlasi: preco? Nevadi, tato mi dava za poznamku 1 euro. Aspon viac zarobim. Nuz co si o tomto myslite? 😉
@rakywanda s dovolenkou mas pravdu, to suhlasim. ale tak nie kazdy ucitel je uz o jednej poobede doma. sesterka koncila okolo tretej-stvrtej s tym, ze pisomecky, diktaty, slohy, citatelske denniky a seminarky opravovala doma. a o psychike pomlcim. povedala, ze po materskej sa do skoly uz nikdy nevrati, radsej bude robit v kamenolome :P

tiež som učiteľka, len na rodičovskej "dovolenke"...určite treba dať vedieť, že sme nespokojní a nedocenení finančne, ja som len podotkla, že akokoľvek sa bude štrajkovať, nič sa nezmení...lebo východisko nie je. Čo je smutné.
Riešenie je neokrááááááádať...a zbytočne nevyhadzovať peniaze na rôzne tendre.