Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@labaga ak ma moje dieta ucit v skole clovek, ktory musi zakryvat a prekrucat pravdu, tak dakuejm, takeho si neprosim 😉 . A verejnost si urcite nemysli, ze ucitelia su nenazrani, to si si pomylila s poslancami 😀 . Ale ak nieco chcem musim to jasne specifikovat. Nememu decku ani vlastna mater nerozumie.
@cecil36 ake mame prazdniny? trosku nechapem....neviem, co rypkas do toho.....kazdy vidi, to co cche...ak si inteligetna, chapes, ze ide o celkovy skolsky system (v ktroom su zahrnute aj tie palty a aj to ine....o com je tu uz 20 stran 😉 )
btw. aj keby to bol strajk len o platoch...tak co?....nejaky problem.....kazdy strajkuje za co cche a kazdy ma na to pravo.....
@cecil36 a odkedy mame ako ucitelia prazdniny? ... nieco sa zmenilo? ... nejaka novinka? ... ze som nic nepostrehla, ved doteraz stale len dovolenku sme museli cerpat - podotykam nutene v stanovenom termine, kedze svoju dovolenku si musim cerpat v case skolskych prazdnin
@sorciera24 este raz ti skopiruje prispevok, v ktorom som spomenula prazdniny a to, ze to nie je moj nazor, ale to ako sa na to pozera verejnost. "Este dodatok, necudujte sa, ze verejnost nie je uplne na vasej strane. Ak totiz 2/3 vasich poziadaviek sa tykaju platov a jedna tretina ma hmlisty a nejasny vyznam, verejniost si mysli, ze aj tak vam ide len o platy. A aj tak mate prazdniny, ta o co vam ide? (to nie je moj nazor, takto to chape nemalo ludi). Podotykam prezentacia straju a spracovanie poziadaviek bolo dost zbabrane, nedotiahnute a z mojho pohladu tym padom aj neefektivne." A naozaj nerypkam, pytam sa co znamena bod 1, bez ironie. Ja by som totiz chcela vediet ci co sa za touto zahadnou vetou skryva. Lebo teda ak "bojujem" za platy, fajn, ja to nikomu neberiem, kazdy ma na to pravo. Ja len teda nerozumiem co ta veta znamena a ako by ste si predstavovali zmenu systemu konkretne. Cisto pragmaticky, bez ironie a osoconania.
@zuzanockamt ja som nic take nepovedala, precitaj si este raz moj prispevok, skopirovala som ho sem aj pre @sorciera24 😉
@zuzanockamt v mnohych zamestnaniach je uplne bezne ze zamestnavatel urcuje termin dovolenky resp. minimalne ju schvaluje...
ano zo zakonnika prace mas narok ako ucitel na tusim 8 tyzdnov dovolenky a ostatni pracujuci rodicia maju narok na 20 dni resp. 25 po dovrseni isteho veku... dalej v mnohych zamestananiach sa nadcasy vobec nepreplacaju v skolstve sa za ne dava NV a toto sa tiez moze pouzit na vykrytie dalsich prazdnin...
toto je realita ano mas 8 tyzdnov dovolenky a mas moznost si ju vycerpat... pricom ostatni pracujuci niekedy ani nestihnu za ten rok si vycerpat dovolenku nie preto ze by nechceli ale nemozu...
ty ked zastupujes za kolegynu mas za to aspon to NV ak zastupuje iny zamestanec tak ma akurat tak navyse pracu...
zasa netvrdte ze skolstvo a najma pre zeny nema aj svoje vyhody... treba byt objektivny a nie sa len stazovat 😉
@cecil36 Moja zlatá,verejnosť nikdy nebude pri žiadnom štrajku jednotná....vždy to bude rozdelené na skupiny,tak ako je to i teraz...to by sme boli v riadnej utópii 😀 A ďalšia vec, sotva človek,ktorý je "večne na PN" by pocítil zvýšenie platu- na margo tvojho príspevku 9:39.... 😉
Myslím,že požiadavky odborového zväzu v súvislosti s výstražným štrajkom máš teda naštudované, ešte by to chcelo hlbšie sa pozrieť do Milénia a ďalších školských dokumentov,aby si sa tu mohla čímsi oháňať....ale každý hovorí iba to, čomu rozumie,aby nebol za hlupáka,však? 😉
@cecil36 no napr. teraz idu peniaze z ministerstva VUCckam a mestam tie prideluju peniaze danym skolam....(my spadame napr. pod VUC).....a teraz to prerozdelenie financii....niekotra skola dostane viac, niekotra menej, niektora nic....a najnovsi trend je, ze tie penaize z ministerstva skolstva, to VUC minie uplne na nieco ine......(toto je zly system napr.)...a potom je jasne, ze nie je na vybavenie skol, ucebnica a pod. .....ale toto verejnost nevidi.....
...tak to ne taky strajk je..od rana 6-9?? 😠 a potom ze maju kazdy pracu doma? pripravit si podklady?materialy pre ziakov? 😠 😠 ...kazdy jeden o 9 tej zdupkal s pred skoly , skolky...a isli v skupinkach jedny grilovat, druhy isli opekať...jednoducho si urobili den volna...a tot je cely strajk....a co tym dosiahnu?...myslim ze nic 😠 ...
Mám školku aj školu rovno pri bytovke...videla som to na vlasntne oci...a aj to ucitelia neboli ako jeden celok ale sa este aj rozdelili na skupinky....tak to mam dost
@cecil36 ja som len reagovala na termin "prazdniny", ktory si pouzila 😉 ... prazdniny maju len deti
@danculik ty si co?.....my mozeme zdupkat a robit co chceme...my totiz ten den volna nenamem zaplateny...chapes? mame nepaltene volno, nejde mi palt...co, dokonca som si musela zapaltit zo svpjho zdrv. poistenie...tak co ta sere? 😠
ved o to islo...nechapes.....zavriet skolu a nucit.....co my robime, je nasa vec.....ide o to, ze nejdeme ucit!!
@danculik ale ved mame neplatene volno, tak kazdy si ho moze vyuzit ako chce, ci? ... myslim, ze teraz na zaciatku skolskeho roka ma kazdy ucitel dost prace a vyuzije tuto prilezitost ... mna tiez este caka uprava tematickych planov a osnov 🙂
strajkovanie mi pripada v dnesnej dobe ako trend ☹ ano je smutne, ze vysokoskolsky vzdelani ludia zarobia menej ako "kopac kanala" (nechcem nikoho urazit ☹), ale na druhej strane si sami dobrovolne vybrali toto povolanie (poslanie) rovnako ako zdravotne sestry, lekari, hasici a pod. Ked su chripkove prazdniny, su aj ucitelky povacsine doma, v lete doma, cez vianoce doma, velka noc doma, jarne prazdniny doma, polrocne prazdniny (existuju este vobec? 😉) doma. aj ja pochadzam z "ucitelskej" rodiny a moja mama sa nikdy nestazovala na plat, bola vzdy triednou na ZS, doucovala zadarmo deti po veceroch na prijimacky na SS, lebo v tom case sa prijimacky este robili a ani priemer 1,0 nebol zarukou prijatia na gymnazium,... uvedomme si hlavne jednu vec, ked budeme vsetci verejne kricat len o tom, ako nam je zle, ako nas kazdy zdiera, kam dospejeme ako spolocnost? lebo ruku na srdce, kolko zien zarobi viac ako 600 Eur netto mesacne? aj ja mam VS vzdelanie, do prace dochadzam 40 km (teraz som PN 🙂) a po pracovnej dobe ostavam v praci este hodinu-dve bez akychkolvek zaznamov o nadcasoch, ale mam svoju pracu rada a preto to tak je. ked zacneme vsetci vsetkym vykrikovat, ze toto co robime nemame zaplatene a podobne, to bude koniec!!! ja strajk podporujem, ak si takto dokazu pomoct, nech sa paci, nie kazdy by mal na to odvahu, ale ani ucitelia by nemali stale len plakat ☹ nie v zlom, ale kazdy z nas ma hypoteku a musi sa obracat ako oni/ony ☹
@cenculinka skoda, ze si ten straj vobec , ale vobec nepochopila...skus precitat temu od zaciatku a mozno pochopis....
(btw. ja musim zas pisat to iste.....my nie sme vsetky cele prazdniny doma....tolko dovolenky fakt nemam....sorry, ale som v praci a robim.....)
@sorciera24 poziadala som admina o zmazanie mojho prispevku
@cenculinka ok, asi si za nim teda nestojis.....tvoj nazor...
@lianka7 po a) nie som tvoja zlata b) ako to odborovy zväz zverejnil a je to bezne dostupne na ich stranke, tak si to kazdy, kto chce moze pozriet, a ak mi posles link na tie dokumenty, rada si ich prestudujem 😉 c) slusne som sa pytala uciteliek co znamena prvy bod, aby som bola v obraze a nie preto, aby som sa robila mudra. Ak ty a ostatne ucitelky, ktore sa ozvali pri normalnej slusnej otazke vidia len zadrapcivost a vidia vo mne len hlupaka, ktory tomu prd rozumie, tak mi je uprimne luto deti, ktore ucia. Evidentne rovnako posudzuju aj deti, ktore su im na vyucovani zverene. Bohuzial toto je kriza nasho skolskeho systemu, ze taketo ucitelky vobec na nasich skolach ucia. Ale mas pravdu, kto iny by to za tie peniaze robil......Je mi luto takychto ucitelov, ktori nemaju ziadnu sebareflexiu, "medzi riadkami" (aj u svojich ziakov) hladaju len utoky, posmech, zadrapcivost, nevedia diskutovat, lebo druhej strane davaju pocitit, kto tu je ucitel- teda ten najmudrejsi a komu sa oponovat rozhodne neoplati. O konstruktivnej kritike v zivote nepoculi. Bohuzial, po skusenostiach s ucitelmi zacinam mat pocit, ze takycho je väcsina. Cest vynimkam, ktori ucenie beru ako poslanie a deti, ktore ucia neskatulkuju podla oblecenia, auta, profesii rodicov, ale ako individualne bytosti, ktore tiez maju svoje city a problemy. Je mi luto, ze nase skolstvo takto dopadlo 😖
Skoda, ze ten strajk nebol trosku viac premysleny. Urcite sa nic nevyriesi tym, ze isli vsetci po svojom, domov, atd. Mali ist von, do ulic, naozaj dat o sebe viac vediet. Takto je to zbytocny, ale uplne zabity den. Ale predpokladam, ze ak si stoja za svojim, tak urcite buduci strajkovy den, bude naozaj o niecom inom. Takto nic nevyriesite..
@matkamirko jasne, ze jeden den nevyriesi nic ... vsak odbory jasne vravia, ze ak sa lady nepohnu, tak dnesok nie je poslednym dnom, kedy budu skoly zavrete ... ani lekari predsa nestrajkovali jeden den ... no boli dosledni a nepopustili a zrazu sa aj peniaze nasli ... len sa zase nesmu dat ucitelia oblbnut peknymi recami
@matkamirko ale my sme praveze nechceli ist do ulic...o to islo...nepretrcat sa, lebo zase by to vyzeralo ako demostracia....proste distingovane v tichosti.....zavriet skoly...o to islo...nie hulakat na uliciach..... 😉
@sorciera24 ja viem, ze do skolstva idu peniaze cez Vucky (a absolutne s tym nesuhlasim, je to uplna kravina), ale to bolo treba zakomponovat do strajkovych poziadaviek, konkretizovat, aby ludia vedeli, ze bojujete aj za lepsie skolstvo, za lepsie podmienky pre deti v skole a podobne, lebo z prveho bodu to asi maloktory rodic pochopil. Preto si myslim ako @matkamirko, ze strajk nebol zvladnuty.
@zuzanockamt uvidime.. myslim, ze viaceri budu pozorne sledovat, ako sa to bude vyvijat, sama som zvedava na postupnost, a ze ci vobec nejaka bude 🙂
@cecil36 Vieš, s tebou je vôbec zbytočné diskutovať...na základe riadkov,kde sa každý snaží obhájiť si tú svoju profesiu-či je to učiteľ,lekár,právnik,politik, ide ty robiť charakteristiku ľudí???Dosť úbohé a smiešne. To si radšej urob námahu a zisti si u môjho zamestnávateľa referencie od neho,od rodičov a žiakov...ale keď nemáš, čo iné napádať,radšej začneš útočiť na osobu...nevadí,ja ho učiteľka som obrnená trpezlivosťou 🙂 To by som potom mala začať ja vyťahovať na tebe veci typu-aký si ty ale zatŕpknutý rodič,keď ti tak strašne vadí štrajk učiteľov,ale neurobím to,nemá zmysel...Myslím si svoje,a ja viem najlepšie,či svoju prácu milujem a prečo štrajk podporujem. 😵
@cecil36 pozri straj robia odobory, nie ucitelia ako samostatne jednotky.....a program, vyhlasenie sa muselo asi vtesnat do par bodov......ale mudry clovek vie a chape, ze to zahrna aj tieto veci....(mimo tych omielanych platov)...len sa pozri na media ako prezentuju......v kazdom nadpise...."strajk za lepsie platy".....ako sorry, ale toto vsetko uz v rukach nemame 😉
@matkamirko Toto je výstražný štrajk, tak určite ak sa na ničom nedohodnú, bude to mať pokračovanie a určite inou formou. Všetci majú neplatené voľno s tým, že si musia odvody za ten deň zaplatiť sami. Štrajkom dávajú najavo, že práve s tým, čo tu všetci kritizujeme - od platenia za učebnice až po samotné ohodnotenie učiteľov by sa malo niečo robiť, prehodnotiť celý školský systém a jeho financovanie.
Uz pre mna nema cenu pokracovat v tejto diskusii, kde sa zletia ucitelky a nakladaju a nakladaju. Tu sa uz nemozem dozvediet nic nove, opakuje sa to dokola ..... tak zelam uspesny strajk 😉

@labaga ty si moj sef? lebo potom fakt neviem odkial vies ci sa hanbim vypytat si vyssi plat. Mne nevadi nech si vyssi plat vypyta ktokolvek (ja to viem tiez a uz som to par krat aj spravila 😉 ), ale nech to neskryva za nic ine, nech nevravi, ze to ovplyvni kvalitu skol a vyucovacieho procesu, lebo to tak nie je. Kvalitu skol zlepsi absolutne prekopanie systemu v skolstve.