icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

tatianka.g
13. sep 2012

@jaruska8 aj ja si myslim, ze to muselo byt narocne 😉

zuzanockamt
13. sep 2012

@tatianka.g @jaruska8 kazde VS studium je narocne, ale ked nas to bavi, tak to ide 🙂

jaruska8
13. sep 2012

@zuzanockamt Tak jasné, teda väčšina, lebo sú aj ,,akože" vyskokoškolské odbory, stvorené na tituly, čo vám nič nedajú, ale to je na inú debatu v inej téme, čo by mala názov Reforma vysokoškolského školstva. 😒 😝

zuzanockamt
13. sep 2012

@jaruska8 ved jasne, aj ja poznam konkretny odbor a konkretnu VS, kde ked vidim absolventov, tak mam dost 😀

svatava74
13. sep 2012

@zuzanockamt vitaj v klube.....alzbeta je alzbeta a titul je titul..... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

svatava74
13. sep 2012

@janetta20 ja stale hovorim, ze dochodcovia stoja nase skolstvo najviac penazi,,,,,podla tabuliek maju najviac rokov praxe, cize stat plati za ne najvyssie aj odvody +dostavaju dochodok.......a mladym treba platit na uradoch prace.....kolko by sme spolu usetrili, keby bol dochodca doma?????no miliony......bratislavske skoly su prepchate dochodcami...sorry , ale je to tak.....o.k.nech nie som uplna potvora, nech maju privilegium a mozu 1-2 roky pracovat popri poberaniu dochodku a dost....pretoze logicky podme na to....
- ziaci su cim dalej narocnejsi na prisun novych info
- su cim dalej sebavedomejsi atddddd
- ja ako mlada ucitelka poctivo makajuca od 8,00 do 15,00 v skole som toho mala dost a to som vraj hyperaktivna...zaspavala som o 21,00 a nemala som dieta.....

cize ako to dokazu ti nasi neznicitelni dochodcovia tolke roky tvrdo pracovat a byt stale vo forme a plni nasadenia a odhodlania???????????????

pekny dnik vsetkym 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

25deni25
13. sep 2012

@matkamirko Dnešný deň bol vyhlásený len štrajk, nie manifestácia..keď bude manifestácia, pôjde sa do ulíc..ale inak súhlasím s Tebou, malo sa to urobiť hneď , lebo takto sa to bude naťahovááááááť.. 😉

bibina25
13. sep 2012

@zuzanockamt ja mam presne skoncenu anglinu s matikou, je to sice narocne na vyucovanie, ale o miesto na skole som nemala núdzu 😀 😀 😀

janetta20
13. sep 2012

@svatava74 mas proste pravdu...ja nie som nejako proti tym nasim dochodcom, ale uz mi to lezie na nervy...u nás v Lučenci sme banda vystudovaných ludi (bud stredná, alebo výška) a nevieme si nájst robotu....len ked vycestujeme do zahranicia..je to hrozne, som smutná z násho statu.

monikamajova
13. sep 2012

@maajka83
@matkamirko
@maznacik007
@dai najhoršie na tom je,že starosta sa s nami ani nebaví..to už len asi vydržať 2 roky kým nebudú nové voľby...lenže stále je ten istý a potom by už mal ísť do dôchodku..tak možno ak bude nový,bude lepšie...len aby to za 2 roky nezhumploval ešte viac..ak bol 1 x v škôlke za celý rok,tak to je veľa....
rodičom vtedy povedal,že ak niekto potrebuje vedieť niečo,treba prísť osobne...ale nikto za ním nejde,lebo tam nie je a ak by tam aj bol,tak ho jemne povedané "urobí blbým" lebo aj tak sa tomu nerozumie..tam sú iné záujmy..
p.riaditeľka robí čo môže,je veľmi obetavá,napr.doniesla knihy a nejaké veci z domu,že kto má záujem a zisk pre škôlku...a kopec iných vecí neustále niečo vymýšľa..myslíte si,že niekto si kúpil? pár rodičov..
nosíme do škôlky zemiaky,dalej ovocie,zeleninu,tu je veľká chyba aj v niektorých rodičoch..ani nie sú ochotní napr,urobiť zábavu aby bol nejaký zisk pre škôlku ako v iných dedinách...lebo sú s tým starosti..ale keby sa mali všetci poskladať po napr. 5 € to by bolo rečí...no do krčmy to majú ☹
niekedy mám pocit,že si ani niektorí nezaslúžia ten "luxus" čo majú a nevedia si vážiť..to je ako "nehádžte perly sviniam"
neviem či vôbec p.riaditeľka má príplatok za riadenie,lebo 1 staršia kolegyňa pred dôchodkom má vyšší plat ako ona a s prepáčením nerobí toľko..ved nemusí ked je učiteľka,ale v podstate sa aj ona snaží..a ani zodpovednosť nemá takú..ako to je možné? lebo také sú tabulky..
aj ostané pani učiteľky sa veľmi snažia,ale tu ani nieto sponzorov,jedine družstvo a aj to krachuje..
ja to len vidím,aby bolo financovanie ako predtým..balík peňazí platy...balík peňazí prevádzka...balík peňazí škôlka-pomôcky,prostriedky a podobne..dalej aby aj škôlke mohli venovať 2 % z daní....prečo ? lebo je to neprehladné ..

@janetta20 vieš,aj ja som mala taký postoj na začiatku,lebo ked som začínala učiť,zrušili veľa škôlok a kedže sestra išla na výšku,ja som sa zamestnala..potom sa mi trafila robota ako vychovávateľka,potom ako učiteľka. ZŠ...ale keď som sa po 2 rokoch dostala do škôlky,plat mi išiel dolu,a to o 1500sk..ale robila som rada,lebo byť učiteľkou MŠ bol môj sen..zo začiatku bolo všetko krásne,ale po čase jednoducho ma to ani nie práca s deťmi,ale ten nedostatok financíí nemáme,peniaze,nemôžme toto hento..na taký projekt potrebuješ toľko,tak si zožeň sponzora..prestalo ma to baviť..a vrchol bol,ked som si chcela založiť rodinu,išla so sa vydávať a nedali mi ani úver v banke..kôli platu.. 😠
našťastie p.riaditeľka mala dobré vzťahy s Detským integračným centrom a inými inštitúciami,tak sme robili ich projekty a vlastne sa rodičia im skladali len na cestovné 🙂 ale platy nám nezvýšili ako sľubovali..
ale teraz by som to robila ináč..zabezpečiť bývanie,potom ísť do škôlky,alebo do školy,lebo táto práca je taká psychicky náročná,že podľa mňa by ju mali robiť len slobodné,alebo nech nikoho neurazím " pozitívne naladené staré dievky " alebo ženy,ktoré už majú odrastené deti..ak nechcú vyhorieť..deti potrebujú kľudné a vyrovnané p.učiteľky,lebo oni to všetko cítia a majú také radary a ked p.učiteľky nie sú v pohode,tak to na nich prenášajú..

podľa mňa učitelia majú učiť a nie riešiť veci,ktoré by sa ich ani nemali týkať...ale bohužiaľ týkajú

janetta20
13. sep 2012

@monikamajova Vies Monika, teraz ma to dost stve, lebo skola ma dost stála a poslala som vyše 45 ziadosti a ani na pohovor ma nikde nepozvali...som z toho smutná, pretože nemam robotu a zijem zo 62 euro, kt.mi priznali ako osobe v hmotnej nudzi...zda sa to len mne smutné??!!!

monikamajova
13. sep 2012

@janetta20 vieš,ja som bola mladá 18 - ročná baba,plná snov a elánu a ked som čakala na úrade práce s romskymi obyvateľmi a - nič v zlom,ale aj s bielymi asociálmi na chodbe na úrade práce,kde ma naťahovalo,tak mi bolo do plaču...a plne ťa chápem...moja mama mala 2 práce,aby mi zaplatila školu a internát a ja som nemohla ísť na výšku,lebo išla sestra..a nakoniec skončila filozofiu a pedagogiku,aj ona učí..a ja som bola vtedy bez roboty..tak som sa zamestnala v 1 súkromnej firme..a len som posielala prihlášky a žiadosti..
vieš,podľa mňa 62 -ročná pani učiteľka - no neviem,mali by posunúť tú hranicu dôchodku aspoň ako bola..aj v 50 by stačilo ,hm 😉 a mala by si miesto raz dva 🙂 aj na to ten štrajk 🙂

sorciera24
13. sep 2012

@janetta20 skusaj dalej, ak nemas deti aj cestovat za pracou.....ja som po skole dala 75 ziadost v ZA kraji....ozvali sa mi 2 skoly (z toho 1, len zastup na rok.....)....mala som stastie....ale co bolo v okoli, chodila som osobne so ziadostami.... (inak mam podobnu kombinaciu ako ty.....)....a uz ked si v hm. nudzi, asi sa poobzerat aj v inych sferach..... 😒 a viem, ze je to tazke.....a zavisi aj od regionu......(a aj aprobacie...)

janetta20
13. sep 2012

@monikamajova tiez si myslim...ale napr. ja som bola na praxi u nás a ja som nemala ani jednu učitelku slovenčiny alebo etiky, kt. by mala pod 50 rokov...etiku učili tak, že som si nemala čo napisat do poznamok, lebo to bolo bez nápadu radosti...len krik a vresk...ja verim, ze si niečo nájdem, ale pochybujem, ze tento rok..to ma najviac stve...studovat dalej sa mi nechce, aby som si doplnila dalsiu aprobáciu naviac..

janetta20
13. sep 2012

@sorciera24 a teraz učis? 🙂

sorciera24
13. sep 2012

@janetta20 ano, ucim....tam, kde ma na tu jednu skolu vzali;) (milujem svoju pracu a bolo to fakt stastie;)

janetta20
13. sep 2012

@sorciera24 no super, tak to ti prajem...🙂 verim, ze sa aj mne niečo postasti..zatial mam ist opatrovat nedaleko nás (ak to nepadne) a ak nie, tak pojdem do Rakuska (tiez to tam mam po známosti)...známosti , to mi treba 😀

sorciera24
13. sep 2012

@janetta20 a bohuzial, vsade su znamosti....toto je este chore v nasom state (celkovo, nielen v skolstve)...ked vidim, kto sa po znamostiach zamestnava na veduce funkcie.....sa ani endivim, ze stat vobec funguje 😅

janetta20
13. sep 2012

@sorciera24 veru, veru...tak aspon verme, ze sa to zmeni.... 🙂))

monikamajova
13. sep 2012

@janetta20 no tak ti neostáva nič iné len hľadať,alebo popýtať sa v detských centrách,centrách voľného času,v internátoch,v družinách,na nejakých krúžkoch,súkromných zariadeniach,detské kútiky a opatrovanie..a určite skús nejakú poradňu pedagogicko-psychologickú-tam tiež majú prehľad..alebo robiť aj prácu "od veci" a čakať,aby si nebola bez peňazí..
držím palce 🙂

janetta20
13. sep 2012

🙂 dakujem krásne Monika, tiez ti drzim palce v osobnom aj pracovnom zivote 🙂

ani3012
13. sep 2012

inak som premýšľala nad týmto štrajkom.... deti spokojné (lebo sa neučili), štát spokojný (lebo ušetrí na odmenách a 1 deň za odvody), rodičia menej spokojní (kvôli varovaniu) a učitelia sú tí,čo si to zase najviac .... ( učivo z tohto dňa tak či tak budú musieť prebrať,určite nepovie učiteľka,že písmenko A učiť deti nebude, lebo štrajkovala 😅 navyše ostanú bez odmien a ešte si aj do poisťovní musia uhradiť nejaké tie €)

monikamajova
13. sep 2012

@janetta20 dakujem 🙂 teraz si užívam materskú,dcérka mi tam chodí do škôlky a za rok aj pol bude chodiť malý..
keby som bola milionárka,tak im pomôžem raz dva 🙂
a aj starostku by som robila zadarmo,a plat by som venovala celý škôlke 🙂

monikamajova
13. sep 2012

@ani3012 väčšina neplatené voľno,alebo dovolenka alebo náhradné voľno.. ☹ ale máš pravdu,musia to dohoniť 😕

macamac
13. sep 2012

@cherryl

"lebo rozlozit si 20-25dni dovolenky na cele vase platene skolske prazdniny je umenie "

môžem ťa poprosiť o vysvetlenie? 😕

to ako my sme si určili tie "naše prázdniny" ?? ich dĺžku??? či ako to mám chápať???
my sme tvorili zákony o dĺžke trvania školského roka???

na toto mal každý rodič myslieť prv, než si zakladal rodinu, nie?
že žije v štáte, kde okrem 2 mesiacov letných prázdnin /mimochodom pre učiteľa necelých 2 mesiacov DOVOLENKY / je ešte veľa voľných dní v školskom roku. a keďže to nejak nesedí s dovolenkou /počtom dní/ bežného zamestnanca, tak mal myslieť dopredu, ako to bude riešiť

a nie potom nadávať na UČITEĽOV, že deti sú stále doma a kto má s nimi byť 😅

toto tu je fakt už nonsens

tak učiteľ môže aj za 2-mesačné letné prázdniny 😅 😀 😀 😀

no čakám na ďalšie perly, z čoho budeme obvinení ešte 😝

dai
13. sep 2012

@macamac prepac maca ale tento argument ktory si ty uviedla ti lahko moze kazdy vratit - ked si sa rozhodovala pre svojj pracu a studium tak si vedela ake platy a situacia v skolstve je..

Inak tu sledujem diskusiu mladych vystudovanych uciteliek bez prace... Prdco by stat mal niekde zvysovat platy kde pocet uchadzacov daleko presahuje pocet volnych miest plus neexistuje ziadna moznost merania vykonnosti...ziadna konkurencia... Preco tam nesmeruju vase poziadavky? po realnom ohodnoteni prace?

macamac
13. sep 2012

@dai ale-čítala si celú diskusiu?
ja prioritne nikde neriešim platy!!! 😉
a som za reálne ohodnotenie práce- nie všetkým rovnako 😉

len musíš uznať,že príspevok cherryl-teda konkrétne o "našich prázdninách" bol zase nepravdivý a podpichovačný

cherryl
14. sep 2012

@macamac nikto nikoho konkretne neobvinuje samozrejme ze zly je system jedny su v nom a stazuju si jedny mimo neho a tiez si len stazuju 🤐 kym som mala rodinu som mala mysliet na to ako to v skolstve chodi ? kolko maju deti prazdnin ? rovnocenne ti napisem ze kazdy ucitel mal mysliet nato ako zly je system skolstva v SK a ake tu maju ucitelie platy uz desat rocia pred tym ako isiel ucit ci studvat 🤐 a mozeme hrat pin pong dookola je my jasne ze ste si nevymysleli ani dlzku trvania skolskeho roka ale mam pocit ze v tomto strajku ide hlavne o platy to co je dobre si predsa nenechate vziat 😵 nepodcenujem pracu ucitelov maju to chvilami v skole ako na psychiatrii ale nie su jediny 😵

m.zuzanka
14. sep 2012

@macamac tak to nemyslíš vážne že rodičia maju rozmýšľať pred narodením dieťaťa kde umiestnia dieťa počas školských prázdnin alebo hoci akej neprítomnosti v učiteľa v škole???? Tak keď by mi týmto argumentovala nejaká učiteľka v škole svoju neprítomnosť tak by som s ňou tak zatočila že by nevedela kde je sever, lebo taký učiteľ nemá čo v školstve robiť a nie ešte žiadať o zvýšenie výplaty.

danculik
14. sep 2012

@sorciera24 ...co sa rozculujes..kazdy ma pravo povedat co si mysli....a to akoze naco bol takyto tichy strajk dobry podla teba?...myslis ze keby sa o tom nemedializovalo a nezavreli sa skoly...ze by si tichy strajk aj niekto vsimol?...a ten kto uz nema skolopovinne deti si to ani len nevsimol....