icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

aha1
21. nov 2012

Ja sa nechcem hádať so všetkými učiteľmi, lekármi a sestrami určite máte svoje dôvody prečo to robíte. Len hovorím, že ak by sme začali od vlády, parlamentu a únie tak by sme možno lepšie urobili.

renab
21. nov 2012

@aha1 veď o to by išlo. takéto by sa asi ťažko uživili. ale dnes to nie je problém. mám také skúsenosti, že na gymnáziu stačili sťažnosti od dvoch rodičov na učiteľa, s ktorým naozaj väčšina detí v triede nemala žiadny problém, a učiteľa riaditeľ v triede vymenil. potom prišiel učiteľ, ktorý síce nič nenaučil, ale dával dobré známky - a toto bolo pre tých dvoch rodičov merítkom kvality výučby. že ich deti boli a ostanú duté, to ich netrápi, hlavne že majú jednotky. choré.
začať by sme mali každý od seba. ale ako vravím - utópia. a preto by som ja učiť nemohla.

aha1
21. nov 2012

prepáč ona mala poznámku že či na praxi učím viac žiakov. Ja tam mám len dvoch, troch ale naozaj sa im snazím venovať. A to si o sebe myslým, že nemám trpezlivosť vysvetľovať.

svatava74
21. nov 2012

@aha1 pohoda....uz som si to precitala....uz ma to nebavi ani citat,lebo je to o tom istom ....ako cele nase skolstvo.......tliachanietliachanietliachanie.....ale poriadok si urobit vo vlastnych radoch to nie..... 🙂 ale drzim palce aspon na 7% zvysenie... 🙂

aha1
21. nov 2012

@renab Ale ja toto beriem, že učitelia sú pod tlakom rodičov, riaditeľa atď ale to sa nevyrieši štrajkom. Ja som za svoje dieťa nikdy nebola v škole lobovať, že sa učiteľ nevhodne správa ( ani vtedy keĎ som na to mala právo ) ja nechcem znižovať autoritu veď ak je to dobrý učiteľ tak má možno väčšiu dôveru u toho žiaka ako rodič.

aha1
21. nov 2012

@svatava74 aj ja ale naozaj kde nič nie je ani čert nič neberie. Kým neznížime výdavky štátu tak nebude
ani na učiteľou, ani na sestry ani na lekárov

ivia123
21. nov 2012

@lili_mia keď riaditeľ nepohne rozumom, no načo by učiteľky 🙂 ?????????

renab
21. nov 2012

@aha1 tak to je tiež utópia. lebo nikto nemá snahu znižovať výdavky štátu a štátnych firiem. ako ja hovorím, taký sa ešte nenarodil. každé hrable hrabú k sebe a veď za štyri roky sa musia nejako zabezpečiť. a čo bude potom, to ich nezaujíma. to nech riešia tí, čo prídu po nich. je to smutné, ale je to tak.
lekári majú jedinú výhodu, že ich každý raz bude potrebovať. a tú aj náležite využívajú. ale nik už nevidí to, že keby nebolo učiteľov, tak by neboli tam, kde sú. a takto to ide ďalej aj s murármi, pekármi, predavačmi atď.

aha1
21. nov 2012

Ale ak aspoň niekto na to neupozorní tak bude problém vždy. Ja viem že je to utópia ale ľudia si aspoň začnú uvedomovať, že je treba sa na to pozrieť aj z iného pohľadu.

aha1
21. nov 2012

Ja sa na to pozerám z pohľadu účtoníka takže mám možno troška iný pohľad ako vy

renab
21. nov 2012

@aha1 ja som tiež účtovníčka. a poviem ti z vlastnej skúsenosti, že keby do štátnych firiem, nemocníc a pod. naliali do každej mesačne aj o 10 mil. viac, tak tie peniaze sa stopia a nič sa neušetrí - z cudzieho krv netečie. keby sme všetci doma hospodárili tak, ako sa hospodári v štáte, tak by sme už boli dávno na ulici. každý sa doma musí prikryť takou perinou, na akú má. ale tých hore to nikto ešte nenaučil. ☹

ivia123
21. nov 2012

ešte som zabudla -nechcem sa hadať, na to som nevstupovala do diskusie,ale stale to nechapem .Vždy je nejake riešenie.Nie sa len neustale sťažovať,fňukať.Ukažte ,že niečo dokažete,prineste niečo nove ,skuste niečim zaujať,hľadajte možnosti ,sposoby ....a uvidite,že to ide.Držim vam všetkym palce.

aha1
21. nov 2012

@bibina25 Neviem akú máš doma situáciu ty ale ja sa každý deň (aj keď možno neovládam gramatiku ako ty učím so synom) a potom ešte sadnem k počítaču minimálne do 01:00 aby sme mali z čoho žiť a o 6:00 som zasa hore te malý skoro dvojročný vstáva a nemôžem mu povedať veď predsa mám prázdniny.

bibina25
21. nov 2012

@aha1 s takými škoda debaty, máte klapky na očiach, treba viac skúseností a múdrostí, ☹ ☹ ☹

aha1
21. nov 2012

@renab Ale práve to by sme mali zmeniť. Veď je tu práve zasa zákon o daňových únikoch " ktorý zasa nič nerieši" a preto chcú vybrať ďalšie dane len od tých malých lebo od nich ich dostanú.

aha1
21. nov 2012

@bibina25 Prepáč ale ja som nikoho nezhadzovala len som prejavovala svoj názor ako môžež posudzovať schopnosti, skúsenosti a múdrosť nieko iného ak má iný názor jako ty mám 41 rokov a koľko ty ? A účtujem 23 rokov koľko ty účíš ?

aha1
21. nov 2012

@aha1 A zmenila si niečo okrem toho, že kopu poctivích učiteľov príde o plat za dni štrajku ?

mirip
21. nov 2012

@maruska24 áno máš pravdu súľudia čo robia od rána do večera ale treba aj porovnať inak leľa ľudí robí xy hodín, no po práci zabuchne dvere a má fajront no učitelia ked zabuchnú dvere na triede neskončili majú kopec roboty ak som spomínala vo vyššie uvedenim príspevku a zase je rozdiel práca fyzická a práca psychická ...v dnešnej dobe sú rodičia ktorí si niektorí sami priznajú že ledva zvládajú svoje jedno dve deti a teraz si predstav že si s takýmito deťmi takmer celý deň anemáš 1-2 ani tri ale rovno 20 a viac a musíš ich ešte aj niečo naučiť...pričom dnešné deti sú oproti nám kedsme boli deti sebavedomejšie čo nie je na škodu do určitej miery no popritom sú drzé, arogantné a tá slvoná zásoba ked na teba pred tebou vysypú kopec "spisovných" slov je strašná...
čo sa týka platov tak to je individuálne, často berú priemerný plat,čiže najnižší a najvyšší....
platení sme od tabulky, príkladmám 15rokov prax 2 kvalifikačné skúšky /čiže učitelia nesedia na zdku ked smončia v škole ale musia sa vzdelávať ešte dalej.../ plat 560e v čistom, niekto si povie to je veľa čo by ešte chcela no vezmi si to ako porovnanie.... učiteľ ako ja a aký je plat lekár, pávnika, inžiniera a čo má ?
prax dlhú ako ja ,vysokú školu ako ja a plat na 1 000 000% omnoho vyšší ako ja

mirip
22. nov 2012

@aha1 som tiež učiteľka a myslím si že sa nezmení nič, verejnosť postaví rodičov proti učiteľom lebo si veľa musí vzjať dovolenky cez štrajk, xy škôl urobí ústupok buď do štrajku nepújde alebo minimálne urobí nejaké to miestečko v klube detí kde budú cez štrajk deti rodičov ktorí nebudú mať deti kde dať....teda akoby ani neštrajkovali kedže klub detí bude fungovať normálne a naši skvelí odborári si urobia dalšiu fajočku za splnenú úlohu a nezmení sa vobec nič...
podľa mna, peniaze by boli keby peniaze ktoré idú stále nna nové učebnice aj ked tie povodné ešte starné neboli, niekto straví minimálnu úpravu a vezme kolec peňazí akože za nové učebnice a tie peniaze by sa dali využiť aj lepšie a nie zase niekto sa nabalí na úkor školstva......aby ste ma rozumeli čo tými učebnicami myslím, sme malý štát a stále každoročne sa xkrát prerábajú a robia nanovo učebnice čo iné štáty nerobia vobec.....jasné teraz ked takto reformovali školstvo áno treba ale v minulosti napr. učila som za sebou 5rokov prvákov a každý rok mali prváci úplne iný šlabikár.....nechápem načo toto bolo potrebné lebo v kadždom jednom bolo to isté len sem tam obrázok iný a toto boli zbytočne vyhodené peniaze, lebo aj tak sa za tých 5 rokov učili deti to isté len niekto sa popri nabalil za akožee prerobenú učebnicu pre prvákov...

mpg
22. nov 2012

Učitelia by mali mať platy podľa odpracovaných hodín, napr. učitelia, ktorý učia deti na špecialnych školách /t.j. 20 hodín týždenne/ sú po dvanástej hodine na ceste domov -
@mirip tí akosi nemajú kopec roboty.
A práve keď niekde deti cestujú v prostriedkoch hromadnej dopravy, napr. na nejaký výlet ako sa správajú hlučne a NIEKTORY učiteľ ich ani nenapomenie, akoby tam nebol.
A s tými učebniciami to je tiež pravda, že sa z toho robí biznis, ktorému by mal niekto povedať dosť.
V školstve je viac problémov, ktoré by bolo treba riešiť krok po kroku a nie štrajkom, ktorý mi pripadá ako zbytočný chaos.

simca06022011
22. nov 2012

Strajkom sa nic nevyriesi, ale ani tym ze budeme vsetci ticho. Len sa stale loguje a strajkuje za nespravne veci... zvysit platy? uz len to ako to vyznie ukaze, ze proste k nicomu nedojde. Cele je to tu postavene na hlavu, vysoke skoly pedagogicke chrlia za nase peniaze tisice uchadzacov, ktory to robit nikdy nebudu... a aj keby robili tolki uplatnenie nenajdu. Ucitelia, ktori su teraz v skolstve (cest vinimkam) nie su schopni deti naucit... mozno to ovladaju oni, ale detom to nevedia vysvetlit ani ich nijak motivovat k tomu, aby mali o nieco zaujem, co je podla mna najpodstatnejsie od najnizsich tried. Rodicia su okrem prace, domacich povinosti zavaleni niekolkohodinovym ucenim a chystanim uloh s dietatom, co je uplne psycho... tak ako moze byt niekto spokojny a povedat, ze ano.. ucitelia si zasluzia viac? Ano, deti su drze, lebo si to od prvej triedy mozu dovolit... ano rodicia baziruju na tom, aby sa s detickami narabalo ako vo vaticke... lebo im to povoluje vsetko (dokonca aj skolske poriadky su nastavene tak ako keby student bol pan sveta - okrem pouzivania mobilu cez hodinu🙂))) ).
Kde usetrit? no na ucebniciach tazko, pretoze uz teraz ich kopec ziakov VOBEC nema... preco musi kazdu chvilu niekto dostat peniaze na tvorbu novych ucebnic neviem, ked z vlastnej skusenosti vidim, ze cim novsie tym horsie... nove ucebnice uz nemaju ziadny obsah, hlavne ze maju obrazocky a ziarovcicky aby deticky mali ake obrazky obzerat 🙂) V ucebnici sa ma vysvetlovat ucebna latka a ma tam byt dostatok prikladov na precvicenie/predstavenie si niecoho. Ucebnice su absolutne zle, to by na vyucujuci nemusel na hodiny vlacit kopec nafotenych veci, alebo nam to davat do triedy fotit....Peniaze za ucebnice ani nie su taky velky vydavok ako treba na platy... ale ked uz ide o statne nakupy, to je ina vec... 🙂 tam treba pozriet, za ake ceny sa nakupuje a preco... preco si jedna firma dokaze kupit papier za 2EUR, a stat si ho v ovela vyssich objemoch kupuje za vyssiu cenu a pod. Preco niekto dostane prispevok, za to ze dieta chodi do skoly? Nemal by tento prispevok dostat vyucujuci? ALebo triedny ucitel? Nech si to dieta pritiahne do skoly... rodicia by za porusenie toho ze dieta nenosia do skoly mali byt potrestany, ked je to povinna dochadzka... a ako k tomu prideme my normalny ludia, ktori deti sikujeme denne do skoly...? 🙂) No je tu kopec hluposti a ja lutujem,ze raz budem riesit tento problem s mojim dietatom v skole, keby sat o dalo vyriesit sukromnym vzdelavanim sa, tak to ihned vyriesim tak.... nie je nic horsie ako ucitel s nervami v koncoch, nespokojny a vybijajuci si zlost na detoch.
Neustupila by som ani lekarom ani sestram ani nikomu inemu.. strajkovat by mali podla mna u zamestanvatela - to je podla mna ta ktora nemocnica a skola, a nechala by som nech aj daju vypovedeve, ved co... je to extrem, ale nesuhlasim s takymto vydobijanim si prava, nikto nikoho nenuti pracovat... vsetko sa tu strasne dramatizuje a iba sa tak kopia problemy, hlavny problem, ze vlada nam prahajdaka kopec penazi, ktore zacvakaju iba ti co naozaj tvrdo pracuju to nikto neriesi, lebo proti komu? Teraz mam danovu kontrolu... a viete co je smiesne? ze ked vas pridu pozriet zo SOIky alebo colnice, nabehnu si pekne na pracovnom auticku a kontrolori, ktori idu kontrolovat milionovu firmu pridu do druheho mesta autobusom, alebo nas prosia nech ich rano zvezieme... to je system v ktorom zijeme a takto as bojuje proti miliardovym danovym unikom...

mpg
22. nov 2012

@simca06022011 Veď práve to - deti potrebujú učiteľov, ktorí im prinesú niečo pozitívne, dokonca pre niektoré sú vzorom. Práve preto niektorí rodičia už prešli do cirkevných, súkromných a iných škôl, pre ľudskejší prístup, ktorý sa nekupuje za peniaze.

vanduska
22. nov 2012

@mpg odkial vies, ze na inych skolach je pristup ludskejsi, ktory sa nekupuje za peniaze? Aj sukromne skoly su dotovane statom - cize ideme podla tabulkoveho platu, a to, co dostaneme navyse su osobne ohodnotenia zriadovatelom, alebo riaditelom skoly,
Mile mamicky, vyskusajte si toto povolanie s nastupnym platom zacinajuceho ucitela 405 eur v hrubom.
A este by som chcela stretnut take dieta, ktore sa uz doma nemusi ucit. Vy tu riesite ucebnice a slabikare? Co s tym ma ucitel na skole? Ucitelia v zborovni rozhoduju o tom, z akych ucebnic sa deti maju ucit? My sme zial ucitelia, ktori sa absolutnr nemaju co stazovat. O druhej poobede sme doma, mame kopec prazdnin a este aj neucime deti, pretoze tie sa musia ucit este doma s rodicmi. Zistite si, co vsetko je za tym a potom diskutujte. Ake mame uväzky, co vsetko obnasa triednictvo za 30 eur na mesiac a kolko supla alebo nadpocetnych potrebujeme, aby sme pokryli vsetky prazdniny.

simca06022011
22. nov 2012

@vanduska no a toto je problem... my mame nastupny plat, my musime, my bla bla... my ostatni nie? my nechodime do prace a nenastupujeme tam s minimalnym platom? vsetci zarabame 1000+EUR (hahaha) a volno mame tiez asi kedy len chceme, nepracujeme 8+hodin denne, nemusime sa na pracu pripravovat, nie sme v kontakte so zakaznikmi/klientmi... 🙂)) ved to po sebe aj citajte a pozerajte ako to smiesne znie aj v tej telke 🙂) ja si myslim, ze ucitelia v tejto dobe nie su respektovani a to je velky problem, ale preco.. to posudte sami. Kto bude respektovat niekoho, kto sa stazuje na to ze nema ludsky pristup k detom, pretoze ho malo platia... no nestuduje sa prave pedagogika preto, ze clovek ma ludsky pristup a CHCE to robit ? 🙂)) Jedina vec co pomoze je celoplosne spoplatnenie vysokych skol a riadne sprisnenie prijmania novych studentov, nech uz naozaj studuju iba ti, co na to maju nie len nabiflovane vedomosti ale aj nejaku tu chut to robit. A HNED budu peniaze na platy 🙂)) Flakaci si rozmyslia ci daju tisice na skolu, alebo radsej pojdu pracovat, ked nakoniec aj tak tu vysoku skolu pre pracu nevyuziju.
A nie nechceme deti co sa doma neucia.. ked som bola mala ucila som sa kazdy den, naspamat basnicky, prvacikovia a druhacikovia si doma citavali a pisali nejake tie pismenka, neskor normalne ulohy, robili sa projekty.. anglictinu a pod. TERAZ? Deti sa ucia VSETKO, nie len precvicuju co sa naucili, pripadne sa ucili nejake poucky naspamat, kolko krat to musim dobre ze nie celemu panelaku vysvetlit, lebo pani ucitelka si somre pri katedre popod nos a nikto jej nerozumie a vlastne ju ani nik nepocuva. Proste detom to nie je ani vysvetlene a to ked vidim tu latku co je z roka na rok chudsia.. napr. z matematiky moj brat doteraz nebral veci v 9rocniku, ktore som ja vedela ako 7... teda ani sa ich nikdy nenaucil, teraz nastupil do 1triedy na strednej. Deti absolutne necitaju, toleruju sa im projekty a prace povytlacane z internetu. Nikto neskontroluje ci sa niecomu vobec venuju. So mno sa rodicia nikdy nemuseli ucit (naozaj okrem citania si nepamatam, ze by sme sa nieco ucili spolu), ucitelov som mala ukazkovych, kto to moze teraz povedat? 🙂 jasne.. nechodila som do beznej skoly s beznymi ucitelmi, ale moji tiez zarabali rovnako ako ostatni ucitelia, doplacali sme pasaulnu sumu iba za kruzky a sporty poobednajsie, pripadne lektorov AJ/NJ.
Bohuzial veci nikdy nebudu fungovat, kym sa ludia neuvedomia ze bez vlastnej snahy nikto nic nedosiahne a neda sa ani nijaka tabulkova mzda nastavit, ani mat ocakavania za to ze ja som lekar, ja som ucitel, ja som ... a hned by mi z toho mali plynut vyhody. Ja poznam par ucitelov, problem vyzit nemaju teda vobec... tych co poznam na VS to je uuuplne ina kapitola, cely den si riesia svoje osobne veci a podnikanie.

renab
22. nov 2012

@simca06022011 čo sa týka tých vysokých škôl, úplne s tebou súhlasím. dnes už naozaj vyštuduje každý. a keď nie na dennom štúdiu, tak na externom určite. však sa stačí pozrieť už aj na takú techniku. keď som videla, čo vyžadujú na prijímačkách na technické školy, som sa pobavila. veď niektoré to učivo sa kedysi učilo na základkách. znížili latku, lebo sa im nikto nehlási? a tí, čo sa hlásia, tak na to jednoducho nemajú - česť výnimkám. kde sme to dospeli? a to nehovorím o školách ako je sociálna práca a pod. keď túto školu dokáže vyštudovať niekto, kto nevie pomôcť svojmu dieťaťu so štvrtáckou matematikou, prírodovedou, neovláda počítač ani na úrovni používateľa - tak to potom naozaj nechápem. kto mu napísal všetky práce? skúška je hneď po prednáške, aby si chudáci študenti niečo z toho zapamätali...... a pod. pikošky. je mi z toho zle. zrušiť polovicu vysokých škôl a hneď bude peňazí dostatok. nech mi niekto v tomto štáte vysvetlí, na čo je obyčajnej úradníčke na mestskom úrade vysoká škola? načo to vyžadujú? veď to, čo tam robí zvládne stredoškolák ľavou zadnou. za chvíľu budú aj od pomocného personálu vyžadovať vysokoškolské vzdelanie.

simca06022011
22. nov 2012

@renab presne tak.. ja som robila 2 roky po sebe na VS, ktora vtedy bola hodnotena ako najlepsia/najtazsia, dostat sa bola riadna makacka.. jeden rok som ledva presla presla hlavne predmety, a 2.jazyk som urobila o jeden bod menej ako som mala mat na prijatie... druhy rok som mala skoro plny pocet bodov!!! este aj z tej nemciny! to bolo uplne psycho... taktiez bol velky rozdiel medzi touto skolou a inou s rovnakym odborom, proste tam sa robili skusky lavou-zadnou.. ti co pocas studia vypadli supli sa na VS nejaku .. napr drevarsku 🙂) ktora si hned prisposobila predmety a odbory a v pohode sa tam aj ekonom vystuduje 🙂))) no je to smiesne... manazeri, bankari, lekari, ucitelia, toto su ludia co maju mat VS.. a na to nepotrebujeme aby kazdy druhy mal titul.. mne je do smiechu ked mi tu sibrinkuje zivotopisom a diplomom niekto, kto chce pracu obchodnika alebo pracu v kancelarii/sklade... no mne je to ukradnute, ked si zozeniem sikovnejsieho stredoskolaka. Lebo prax je dolezita a to ako sa vie clovek zorientovat a nie to co sa niekto nabifluje aby presiel skusku.. Ja som s VS skoncila, ked pri mne odstatnicovala pani postarka, a nic nevedela, ani zakladne ekonomicke veci.. vsetci skusajuci odisli von, aby to nepoculi a doskusal ju iba jej vyucujuci... a presla, v pohode s Ckom...🙂)) uz ma viac nikto do skoly nedostal :P a moje dieta budem tlacit do skoly v zahranici

cecil36
22. nov 2012

@simca06022011 presne, uroven skol na Sk (cest vynimkam) je brutalne nizka. Ja som minuly rok pochopila, aky strasny rozdiel je aj v BA skolach. Kym na podla hodnoteni najlepsej petrzalskej skole mala moja dcera same jednotky a s prepacenim prd vedela, dnes je na skole v starom meste sice s dvomi dvojkami, ale viem, ze sa nauci ovela ovela viac ako na "skole roka xy". Tam bol priepastny rozdiel. Ked som ju dala otestovat znamej, ktora uci matematiku na cirkevnej skole, odrazu spravila jednotkarka test na trojku Ako som sa dozvedela takmer 50% veci ani neprebrali a zvysok bol najmä to, co sme ju doma doucovali. Takze ja som vsetkymi 10-timi za to, aby sa nedavalo na plate ci pridanie skole pausalne, nech sa dava tym uspesnym, ktori maju dobre vysledky monitoru (dnes ma dedinska skola v hornej dolnej na orave lepsie vysledky monitoru ako petrzalske skoly hrdiace sa titulmi skola roka) , maju skvele hodnotenia od rodicov atd.

sisaha
22. nov 2012

Dievčence, štrajkom sa práveže vyrieši veľa vecí...A to v každej jednej profesii. Slováci sú sprostý národ, každý každému závidí...Pozrite sa napr. teraz na 17.11. V Prahe demonštrovalo 20 tis. ľudí, na Sk ledva nejaká stovka. Naša banda darmožráčov v parlamente si zvykla na to, aké sme ovce. Nikto nevystrčí rožky, každý je spokojný s tým, ako sa mu každým rokom znižuje životná úroveň...Ako už napísala jedna kočka: chudobní si ešte aj dlhšie hovno závidia. Keby vláda videla, že aj tí učitelia, alebo lekári majú za sebou celý národ, tak s tým musia niečo robiť. Možno aj za tú cenu, že si odoberú od vlastnej huby, lebo by sa báli, že príde ďalší november. A to je podstata celého. Treba držať spolu. Ak dosiahne zvýšenie jedna skupina, de facto dosiahnu zlepšenie aj ostatné (netabuľkové)...

svatava74
22. nov 2012

@cecil36 no neviem neviem.....plny suhlas s tvojimi pismenkami.....ale ucitelia su.......nekomentujem....ale sudim podla seba,kazde zariadenie pre deti je odrazom majitela ,prevadzkovatela ,zriadovatela a naplnenost tried hovori o kvalite...nie vsetci ucitelia su ochotni pocuvat o sebe, ci su alebo nie su kvalitni....my sme plny az po strop a keby sme otvorili dalsie zariadenie naplnime ho....lebo je to vsetko o pristupe, o zodpovednosti a snahe dat detom vsetko- lasku,vedomosti, naucit ich discipline a nie sa stale vyhovarat na rodicov atd....ale dufam,ze strajk pomoze.... 🙂
len tazko povedat komu....a nie som si ista, ze pomoze detom.....myslim si,ze deti su tie posledne o koho v nom ide 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢

simca06022011
22. nov 2012

@sisaha no to by bolo pekne a aj pravdive, ale vezmi si ze tato vlada si to vyberie od inych ludi, co robia.. ani nahodou si neutiahne opasky 🙂)