icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mpg
22. nov 2012

Tiež si myslím, že nielen učiteľské povolanie je ťažké, všetky sú náročné a aj s hmotnou zodpovednosťou, aj robotnícke povolania nie sú také ako tu niekto písal, že hocikto si zastane k pásu. Na školách by mali vypomáhať študenti posledných ročníkov, aby získali prax a vedeli do čoho idú, čím by bol potrebný menší počet učiteľov, ktorí by mali väčšie platy. A to, že sú deti také ako sú, tak ich niekto vychoval - v neposlednom rade aj škola. Tiež by mala aj cirkev viac času venovať konkrétne výchove deti, kým to ešte ide, veď deti musia pochopiť svoje hranice. Keď to vidím na istej nebudem písať, ktorej autobusovej zastávke, keď sa vracajú zo školy viaceré rómskych detí, tak tam vykrikujú, strkajú sa, hádžu, že to fakt dáva taký obraz inak krajskému mestu, že tam by mala byť asi mestská polícia a niečo s tým robiť.

tiumen
22. nov 2012

@mpg toto funguje vo FR že študenti praxujú na školách ,takže u nás to možno bude o 10 rokov :D

cecil36
22. nov 2012

@mirip ale kazdy rodic tu dovolenku potrebuje najmä cez tie prazdniny. Na co mi je dovolenka 14. oktobra ked mi decko chodi do skoly. Ucitelia maju tu vyhodu, ze si tu dovolenku "musia" vybrat v lete. A toto im nejeden rodic, ktory musi nahanat na prazdniny opatrovanie pre deti uprimne zavidi. NIe kazdy ma tu moznost zobrat si niekolko tyzdnov dovolenky cez prazdniny, aj ked ju maju "nasetrenu". Zamestnavatel im ju jednoducho neda, lebo takychto ma vo firme xy kusov.

maznacik007
autor
22. nov 2012

dievcata neviem ci som tu uz pisala ale nakoniec u nas nestrajkuju ani skola a ani skolka... 😉

sorciera24
22. nov 2012

@cecil36 moze ti byt na to, ze ked ti dieta ochorie, mozes si ju vybrat a ostat s nim......nam v lete...ked su najdrahsie dovolenky (je tiez na nic....).....lebo take drahe dovolenky si nemozeme dovolit......napr.

cecil36
22. nov 2012

@sorciera24 aj ty si mozes zobrat OCR, ak to dieta ochorie. Osobne som si nikdy nebrala dovolenku ked mi ochorelo dieta, aj za cenu, ze budem mat nizsi plat kvoli OCR, lebo potom by mi chybala v lete. A kam s dietatom ked babky nie su? A mimo leta ani ja nechodim na dovolenky, lebo moje dieta chodi do skoly. Rovnako ako nechodim cez zimne prazdniny ani jarne, ani jesenne. Ja vtedy musim pracovat.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sorciera24
22. nov 2012

@cecil36 inak ja drvivu vacsinu tych prazdnin tiez som v skole (lebo tolko dovolenky az enmame....a prace je dost....)aby ste si nemylselei, ze sme vsetky a cele prazdniny doma.......a vidis, ja si na dovolenku nemozem dovolit ist teda nikdy......ak si vezmem oCR, tak som prva v poradi na vyhodenie (ked sa bude prepustat...)

sorciera24
22. nov 2012

@fidka79 pod si to vymenit......budes velmi prekvapena....a garantujem ti, ze tam nevydrzis ani rok! okrem toho, ty uz mas podla veku predsa 5 tyzdnov dovolenky.....(no my mame zo zakona 8) a ak vies ratat....tak ti nemoze vyjst, ze sme vsetky a cele prazdniny doma! (ibaze by si mala fakt zle ucitelky z matiky...)

ninison
22. nov 2012

@maruska24 suhlasim, velmi pekne napisane. mam presne ten typ prace 🙂 kvoli prvym sedinam v 30tke zo stresoidnej manazerskej prace som si povedala ze asi prisiel cas na babo ;) sice vynikajuci plat, ale boli casy, ked som pracovala 70h tyzdenne, neskor aj pocas tehotenstva 55-60 🙂 takze ked sa vezme, ze som robila za dvoch, tak ten plat nebol taky ohurujuci a nie som si ista ci by niektori z ucitelov menil...

btw. myslim si, ze velmi kvalitny ucitelia su aj u nas, ale vacsinou ti naozaj dobri, kreativni a so zaujmom o novy pristup ucia na sukromnych skolach alebo vysokych, a urcite nemaju 300eur platy ;) resp. maju popri ine aktivity. konkretne poznam dvoch, takze aj takto sa to da. a na tychto sukromnych skolach nestrajkuju. takze beriem, ze je to ako v inych profesiach, ta spicka je zaplatena dobre, vacsina priemernych alebo podpriemernych slabo resp. zodpovedajuc odvetviu.

nesuhlasim so strajkom a myslim si ze bez systemovej zmeny pristupu k uceniu tento uciaci system speje kam nema. zo vsetkych rebrickov vychadzame na poslednych miestach, od deti sa chce memorovanie a nie kreativita a rozmyslanie, takze by som ocakavala strajk nielen za platy ale aj zmenu chodu celeho systemu. ale takisto suhlasim s tym, ze je to bludny kruh - decka su arogantne a nezvladatelne, co je v prvom rade chyba rodicov a asi aj tlupove chovanie - vidim ze kamosovi to prejde, tak budem drzy aj ja.

zuzanockamt
22. nov 2012

@fidka79 pocas statnych sviatkov sedi doma takmer kazdy, ak teda nepracuje v nepretrzitej prevadzke (tam su zase ine vyhody) ... a jasne, ze tie 2 mesiace mame platene, ved mame normalnu dovolenku, resp. NV ... ci ty nemas dovolenku platenu a sedis na zadku zadarmo? ... a inak, kde je problem? ... sup podat prihlasku na lubovolnu pedagogicku fakultu (este stihas a mozes zacat studovat uz v septembri 🙂 ) ... a po piatich rokoch studia (ak budes studovat dennu formu) mozes stat za katedrou aj ty a mozes si uzivat tie vyhody kolko sa ti bude ziadat 🙂

zuzanockamt
22. nov 2012

@ninison asi nie si dobre informovana ... strajk predsa nie je len kvoli platom ... treba si poriadne pozistovat info ... inak aj vysokoskolsky pedagog ma nizky plat ... konkretne zacinajuci asistent na VS s prebiehajucim studiom PHD dostane v cistom 460 €

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mirip
22. nov 2012

@sorciera24
@zuzanockamt
bravo, krásne a výstižne napísané, ked nám tak vy neučitelia závidíte tak nech sa páči poďte si to vyskúšať a dám krk na to že tretina by odišla už po mesiaci ,druhá po pol roku a zvyšok po roku....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sorciera24
22. nov 2012

@ninison ale ved tu nejde o strajk len za palty...to fakt poriadne encitate? ci si vyberate len, co chcete?....spicka je zapaltena dobre? to akoze ymslis spickou sukormne skoly? 😀 (fu, si poriadne mimo....).....vies aky je rozdiel medzi sukromnym a verejnym sektorom.....ak ano, tak je jasne, ze sukromne skoly nestrajkuju (tie plati niekto iny..... 😉 )

bonnie1
22. nov 2012

@ninison vidim ze si trosku mimo..ucitel nie je nejaky clovek bez vzdelania ktoreho mozeme porovnavat s ludmi kt robia za pasom..mas mylnu predstavu ze sukromne skoly - kvalitka ze je to s naj pedagogmi..poznam dost kolegov kt odtial odisli lebo rozmaznane decka im strpcovali zivot a riaditelka prepisovala vysvecko..a k tym inam aktivitam ako zarobit..kto este studuje 5 rokov aby potom musel driet v dvoch robotach??kedy ma cas sa pripravit?kedy sa ma venovat rodine?over si na kopec skolach je pracovna doba od pol 8 do pol 3 az pol 4..a nie je pravidlo ked ziak ma prazdniny ucitel doma sa vala..a ked si taka mudra tak vzdelavaj dieta sama..strajkujeme lebo si zasluzime viac..tak ako sestricky aj lekari..bez managerov spolocnost prezije ved uz kazdy je velky manager..ale bez ucitelov si vieme predstavit spolocnost????

sorciera24
22. nov 2012

@fidka79 tak co nejdes do skolstva? (toto potom nechapem....?...ved je to v zakone....mozes ist, ked sa ti to tak paci.....aj svoj palt ti prenecham...)

zuzanockamt
22. nov 2012

@fidka79 to je fajn, ze si spokojna aj s malym platom 🙂 ... ja spokojna nie som, lebo bohuzial nemam momentalne ani na to, aby som si mohla kupit väcsi byt, kedze manzel zarobi dost podobnu sumu tej mojej ... tak sa teda tlacime traja na 25 m2 v jednoizbaciku ... nuz teda aj preto strajkujem, aby som mohla dostojne zit a aby mohlo dostojne zit moje dieta ... aby sa lady konecne pohli ... aj ked mi je jasne, ze tych 10% mi k hypo na byt nepomoze

sorciera24
22. nov 2012

@fidka79 ty si porodna asistentnka?...ale ved predsa aj vy ste strajkovali....ci nie?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
brisilda
22. nov 2012

dievcata chcem sa opytat teraz co bude ten strajk ..........bude trvat 3 dni ??? 😕

sorciera24
22. nov 2012

@fidka79 cize si aj tak nechala rodicky tak, kvoli tvojej nespokojnosti ( a sebeckosti).....v konecnom dosledku je to to iste...ak by sme mali vsetci odist do zahraniia, tak kto bude ucit deti? keby vsetci uvazovali ako ty, kto by teda rodil tie rodicky u nas?...hmmmm(zvlastne zmyslanie...)

sorciera24
22. nov 2012

@brisilda do odvolania.....moze trvat den, dva, tyzden......

sorciera24
22. nov 2012

@fidka79 ale ale, takze strajkovali....ze sa tedda ty ozyvas......( co viem, u nas v nemocnici, fungoval fakt nudzovy rezim...v DK....totlka......vizeli vsetkych k nam, lebo nemali ani 1 anesteziloga....toto je fer strajk?......)....u nas aspon nejde o zivoty.....(vyskakuje ta, co strajkovala...konecnaaa...)

zuzanockamt
22. nov 2012

@brisilda strajk je neobmedzeny, cize kym nedojde k dohode
@fidka79 do zahranicia odist nemozem, kedze nemam na to peniaze, nemam na to, aby som si doplnila vzdelanie na posobenie v zahranici ... nemam peniaze na zaciatok zivota v zahranici - na podnajom, letenky + financna rezerva ... zijeme od vyplaty k vyplate ... v zahranici som si bola privyrobit manualnou pracou ... dostavala som vtedy raz tolko, co mam teraz tu na SR

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená